Dr. Oetker smanjio emisiju štetnih gasova za 40 odsto

Biznis u regionu

19.02.2024.

Klimatski neutralna Evropa je targetirani cilj od strane EU koji treba da se dosegne do 2050. godine – s nulom na polju zagađenosti atmosfere. Dr. Oetker povelja održivog razvoja doprinosi ovom cilju i kompanija je na putu da postigne nula emisiju ugljen-dioksida.

Ova kompanija je već smanjila emisiju štetnih gasova za 40 procenata, koristeći zelenu energiju od 2021. i planira dalje investicije u obnovljive izvore.

Odgovornost prehrambene industrije 

-Prehrambena industrija snosi veliku odgovornost i ima veliki potencijalni uticaj na pozitivne promene. Kompanija Dr. Oetker ujedinjuje aktivnosti koje donose unapređenja za potrošače, zaposlene, životnu sredinu i društvo u celom svetu. Svojim aktivnostima koje obuhvataju ekonomske, ekološke i socijalne ciljeve odgovorno sprovodimo ciljeve održivosti u dimenzijama „Naša planeta“, „Naša hrana“ i „Naša kompanija“, kaže Sanjin Laganin, generalni direktor kompanije Dr. Oetker Srbija.

Kroz društvene i ekološke aspekte do 2025. kompanija želi da uspostavi lance snabdevanja bez krčenja šuma za papir, šećer, palmino ulje i kakao prah. 

Otpad se reciklira, a cilj je imati 100 odsto reciklabilnu ambalažu do 2025. Takođe, planirano je da se u istom roku smanji organski otpad.

Dr. Oetker koristi isključivo održive sirovine za palmino ulje i kakao prah od 2022. godine, sertifikovane od strane Rainforest Alliance i RSPO. 

Šta znači oznaka žabice 

Oznaka žabice na proizvodima garantuje poštovanje ekoloških i ljudskih prava u proizvodnji. Rainforest Alliance se bori za očuvanje šuma, biodiverziteta, ljudskih prava i suzbijanje klimatskih promena.

Palmino ulje u Dr. Oetker proizvodima je RSPO sertifikovano, što znači da se proizvodi na plantažama pod kontrolom nezavisnih tela koja sprečavaju seču prašuma i poštuju prava radnika. Cilj je uspostaviti red u proizvodnji palminog ulja i osigurati održivost lanca snabdevanja.

Sve ovo je deo Dr. Oetkerove posvećenosti održivom poslovanju, sa ciljem postizanja klimatski neutralne proizvodnje i očuvanja okoline.

Takođe iz kompanije Dr. Oetker saopštavaju da im je cilj da se do 2025. obezbedi potpuna transparentnost nutritivnih vrednosti i sastojaka u proizvodima i smanjenje šećera od 10 do 15 procenata u recepturama proizvoda.

Činjenica da Dr. Oetker proizvodi ne sadrže transmasne kiseline, takođe, govori u prilog unapređenja nutritivnih vrednosti i sadržaja proizvoda.  

Današnjim delovanjima oblikujemo sutrašnjicu

Više od 17.000 zaposlenih širom sveta stoji iza Dr. Oetker uspeha i pomaže na putu ka održivijoj budućnosti. Ciljevi po pitanju kompanije i zaposlenih su: obezbediti bezbedno radno okruženje, osigurati pravo na slobodu udruživanja i kolektivnog pregovaranja, garantovanje jednakosti, nula tolerancija za svaku vrstu diskriminacije i uznemiravanja, platiti svakom platu za život. 

Od početka 2023. godine, nemački Zakon o dužnoj pažnji u lancu snabdevanja (German Supply Chain Due Diligence Act) takođe se primenjuje i na sve ostale lokacije unutar Dr. Oetker Grupe. Namera Zakona je da poboljša međunarodnu situaciju u pogledu ljudskih prava. 

Ekotrofelija takmičenje za studente u Srbiji

U Srbiji, kroz višegodišnju podršku takmičenju studenata Ekotrofelija, koje za krajnji cilj ima razvoj proizvoda koji su ekološki opravdani, Dr. Oetker ističe posvećenost održivom razvoju i podržava nove generacije stručnjaka u pronalaženju inovativnih rešenja koja će doprineti zaštiti životne sredine i promovisati ekološki odgovornu potrošnju.

Povezani tekstovi

MOL otvorio 73. servisnu stanicu u Srbiji

MOL otvorio 73. servisnu stanicu u Srbiji

Vozači na auto-putu Miloš Veliki, u smeru od Beograda ka  Čačku, od danas na raspolaganju imaju još jednu servisnu stanicu. Kompanija MOL Serbia otvorila je novi punkt, kod Uba, čime je broj Mol servisnih stanica u Srbiji stigao do 73.  Tom prilikom najavljeno je i...

Masterindex Srbija: Koliko građane zanima ESG tema

Masterindex Srbija: Koliko građane zanima ESG tema

Potrebno je obratiti više pažnje na pitanja u vezi sa očuvanjem životne sredine, društva i korporativnog upravljanja, smatra  86 odsto ispitanika novog Masterindex Srbija istraživanja koje već tradicionalno sprovodi kompanija Mastercard. Među ispitanicima koji su...

Šabac dobio novi Metro Cash & Carry objekat

Šabac dobio novi Metro Cash & Carry objekat

METRO Cash & Carry Srbija otvorio je novi objekat u Šapcu, na novoj adresi (Severna transverzala 19) u značajno većem prostoru.  Veletrgovinski, objekat prostire se na 1.800 kvadrata i u asortimanu ima oko 2.500 proizvoda namenjenih profesionalnim kupcima, sa...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Koliko je još kuna kod građana Hrvatske?

Koliko je još kuna kod građana Hrvatske?

Od početka godine do prve sedmice ovog meseca građani Hrvatske u Hrvatskoj narodnoj banci zamenili su 22,3 miliona kuna. Kako navode tamošnji mediji, u opticaju je još 4,44 milijarde kuna. Od 01.01.2024. novčanice i kovanice kuna zamenjuju se isključivo u HNB-u, i...

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Izdavačka kuća Booka uz podršku OTP banke raspisala je treći ciklus konkursa za najbolji neobjavljeni roman na srpskom. Zainteresovani mogu do sredine maja da pošalju rukopise, a pobednik će biti proglašen 15.11.2024. Ovo je jedini konkurs tog tipa u Srbiji, a njegovu...

BELDOCS od 22.05 do 29.05.

BELDOCS od 22.05 do 29.05.

Beldocs 17. Međunarodni festival dokumentarnog filma održava se od 22.05. do 29.05. u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.  I ove godine publiku očekuju premijere i nagrađivani filmovi sa prestižnih svetskih festivala, srpska ostvarenja, i dokumentarci najcenjenijih...

Koji filmovi stižu na 20. festival ZagrebDox

Koji filmovi stižu na 20. festival ZagrebDox

ZagrebDox je prvi put otvorio svoja festivalska vrata 21. veljače 2005. filmom Bijeli dijamant Wernera Herzoga.  Odlični naslovi obilježit će i 20. festival po redu koji počinje 14.04. Više od 1.700 filmskih prijava od kojih su čak 60  hrvatski dokumentarni...

Počinje sezona uskršnjih sajmova

Počinje sezona uskršnjih sajmova

Tradicionalni, bečki uskršnji sajmovi uskoro otvaraju svoje kapije. Brojni štandovi sa uskršnjim ukrasima, umetnički dekorisanim jajima, kulinarski specijaliteti i muzički program čekaju posetioce bazara sve do 31.03. kada ove godine Uskrs obeležavaju vernici...

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Nakon devet meseci renoviranja, „Kuća umetnosti“ čuvenog austrijskog umetnika Fridensrajha Hundertvasera u Beču ponovo je otvorena. Modernizovana je u smislu održivosti dok je stalna postavka prilagođena. Od 29.02. do 03. 03. biće organizovan besplatan program za...

Share This