Kaspersky upozorava: ciljane ransomware grupe sve brojnije

Biznis u regionu

26.02.2024.

Novo istraživanje kompanije Kaspersky pokazuje da je tokom prethodne dve godine broj ransomware grupa na globalnom nivou porastao za 30 odsto. 

Broj žrtava ciljanih ransomware napada skočio  je za čak 70 odsto. Kompanija Kaspersky je rezultate istraživanja predstavila na META konferenciji za sajber bezbednost održanoj u Kuala Lumpuru.

Kako napadaju ransomware grupe

Ransomware grupe angažuju sajber kriminalce kao zaposlene, nalik na legalne firme, čiji je zadatak da sprovode sveobuhvatne operacije sofisticiranih ciljanih ransomware napada. 

Za razliku od uobičajenih ransomware napada, koji nasumično targetiraju žrtve, ove ransomware grupe su ozloglašene po ciljanim napadima na vlade, specifične organizacije ili određene grupe ljudi unutar neke organizacije.

Istraživači kompanije Kaspersky pažljivo su pratili oko 60 ciljanih ransomware grupa tokom 2023. godine, u poređenju sa oko 46 grupa tokom 2022. godine.

Međusobno sarađuju zbog uštede vremena

Otkriveno je da su različite ransomware grupe međusobno sarađivale. U nekim slučajevima, grupe koje su poznate po trgovanju informacija o pristupnim tačkama (access points) korporativnih mreža i sistema su prodale pristupne informacije drugim, naprednim ransomware grupama koje imaju kapacitete da pokrenu sofisticiranije napade. 

Kako sajber kriminalci moraju da prođu više faza da bi pokrenuli ciljani ransomware napad, ova vrsta saradnje im omogućava uštedu vremena i mogućnost da iz izviđanja mreže pređu direktno u napad.

Kompanija Kaspersky je 2023. godine obeležila sedam godinu izuzetnog doprinosa inicijativi No More Ransom, uz više od 360.000 preuzetih besplatnih alatki za dekripciju. što je pomoglo da dva miliona korisnika povrate podatke koji su bili zaključani ransomware-om. 

Međutim, uprkos ovim značajnim dostignućima, procenjuje se da su ransomware napadi na globalnom nivou premašili rekordnih 1,1 milijardi dolara štete u 2023. godini.

 „Ciljane grupe za ransomware su, pored ogromnog apetita za iznudom, veoma uporne. Na primer, ako žrtva odbije da plati, sajber kriminalci često prete da će objaviti ukradene podatke. U nekim slučajevima, ovi sajber kriminalci su čak podneli GDPR ili SEC žalbe protiv organizacija koje su napali zbog kršenja zakona o zaštiti podataka“, komentariše Maher Jamut, senior istraživač bezbednosti iz kompanije Kaspersky.

Saveti za zaštitu 

  • Ažurirajte sve uređaje i sisteme, kako biste sprečili napadače da iskoriste ranjivosti.
  • Podesite offline kopije koje kriminalci ne mogu da zloupotrebe i budite sigurni da možete brzo da im pristupite u hitnim slučajevima.
  • Koristite pouzdano bezbednosno rešenje krajnjih tačaka (endpoint security solution) poput Kaspersky Endpoint Security for Business – KESB koje sprečava eksploatacije, otkrivanje ponašanja i mehanizam za sanaciju. KESB takođe ima mehanizme samoodbrane koji onemogućava sajber kriminalce da ga uklone.
  • Kaspersky je razvio besplatne alatke za javnu upotrebu, kao što su Kaspersky Anti-Ransomvare i No Ransom, koje pomaže u blokiranju ransomware i dekripciji podataka.
  • Obrazovanje zaposlenih i obuka o sajber bezbednosti su neophodni, jer je ljudska greška često uzrok ugrožavanja sajber bezbednosti i može poslužiti kao početna tačka pristupa za ransomware napade.

Foto J.Gamel/Unsplash

Povezani tekstovi

MOL otvorio 73. servisnu stanicu u Srbiji

MOL otvorio 73. servisnu stanicu u Srbiji

Vozači na auto-putu Miloš Veliki, u smeru od Beograda ka  Čačku, od danas na raspolaganju imaju još jednu servisnu stanicu. Kompanija MOL Serbia otvorila je novi punkt, kod Uba, čime je broj Mol servisnih stanica u Srbiji stigao do 73.  Tom prilikom najavljeno je i...

Masterindex Srbija: Koliko građane zanima ESG tema

Masterindex Srbija: Koliko građane zanima ESG tema

Potrebno je obratiti više pažnje na pitanja u vezi sa očuvanjem životne sredine, društva i korporativnog upravljanja, smatra  86 odsto ispitanika novog Masterindex Srbija istraživanja koje već tradicionalno sprovodi kompanija Mastercard. Među ispitanicima koji su...

Šabac dobio novi Metro Cash & Carry objekat

Šabac dobio novi Metro Cash & Carry objekat

METRO Cash & Carry Srbija otvorio je novi objekat u Šapcu, na novoj adresi (Severna transverzala 19) u značajno većem prostoru.  Veletrgovinski, objekat prostire se na 1.800 kvadrata i u asortimanu ima oko 2.500 proizvoda namenjenih profesionalnim kupcima, sa...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Koliko je još kuna kod građana Hrvatske?

Koliko je još kuna kod građana Hrvatske?

Od početka godine do prve sedmice ovog meseca građani Hrvatske u Hrvatskoj narodnoj banci zamenili su 22,3 miliona kuna. Kako navode tamošnji mediji, u opticaju je još 4,44 milijarde kuna. Od 01.01.2024. novčanice i kovanice kuna zamenjuju se isključivo u HNB-u, i...

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Izdavačka kuća Booka uz podršku OTP banke raspisala je treći ciklus konkursa za najbolji neobjavljeni roman na srpskom. Zainteresovani mogu do sredine maja da pošalju rukopise, a pobednik će biti proglašen 15.11.2024. Ovo je jedini konkurs tog tipa u Srbiji, a njegovu...

BELDOCS od 22.05 do 29.05.

BELDOCS od 22.05 do 29.05.

Beldocs 17. Međunarodni festival dokumentarnog filma održava se od 22.05. do 29.05. u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.  I ove godine publiku očekuju premijere i nagrađivani filmovi sa prestižnih svetskih festivala, srpska ostvarenja, i dokumentarci najcenjenijih...

Koji filmovi stižu na 20. festival ZagrebDox

Koji filmovi stižu na 20. festival ZagrebDox

ZagrebDox je prvi put otvorio svoja festivalska vrata 21. veljače 2005. filmom Bijeli dijamant Wernera Herzoga.  Odlični naslovi obilježit će i 20. festival po redu koji počinje 14.04. Više od 1.700 filmskih prijava od kojih su čak 60  hrvatski dokumentarni...

Počinje sezona uskršnjih sajmova

Počinje sezona uskršnjih sajmova

Tradicionalni, bečki uskršnji sajmovi uskoro otvaraju svoje kapije. Brojni štandovi sa uskršnjim ukrasima, umetnički dekorisanim jajima, kulinarski specijaliteti i muzički program čekaju posetioce bazara sve do 31.03. kada ove godine Uskrs obeležavaju vernici...

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Nakon devet meseci renoviranja, „Kuća umetnosti“ čuvenog austrijskog umetnika Fridensrajha Hundertvasera u Beču ponovo je otvorena. Modernizovana je u smislu održivosti dok je stalna postavka prilagođena. Od 29.02. do 03. 03. biće organizovan besplatan program za...

Share This