Uz Mastercard i mobilne novčanike devet puta po 1.000 RSD keš-beka

Biznis u regionu

31.10.2023.

Podaci Masterindex istraživanja, godišnjeg ispitivanja navika korisnika kartica, koje sprovodi kompanija Mastercard pokazuju da su beskontaktna plaćanja sve popularnija metoda plaćanja u Srbiji.

Novi rezultati pokazuju da čak 81 odsto ispitanika ističe beskontaktne metode plaćanja bržim i jednostavnijim u odnosu na druge platne metode, a 41 odsto ispitanika je reklo da ih primenjuje na prvom mesto zbog bezbednosti. 

MasterIndex Srbija istraživanje se sprovodi od 2009. godine na reprezentativnom uzorku građana iz cele Srbije, starijih od 18 godina.

Gde se najviše beskontaktno plaća 

Aktuelno istraživanje je pokazalo da su najčešće lokacije gde primenjuju beskontaktna plaćanja, ispitanici istakli supermarkete i prodavnice (49 %); slede benzinske pumpe koje ističe 31 posto ispitanika, potom prodavnice odeće, obuće i nakita (28%), male lokalne radnje (27%), apoteke i privatne zdravstvene ustanove (23%), drogerije i parfimerije (18%) i restorani i kafići (18%). 

Beskontaktna plaćanja su osim putem fizičkih platnih kartica, moguće i u okviru mobilnih novčanika, što je opcija za čije je korišćenje zainteresovano 29 odsto ispitanika MasterIndex studije. 

Mobilni novčanici sve atraktivniji 

Da su mobilni telefoni atraktivna opcija za različite platne metode, potvrđuju u rezultati po kojima 33 osto ispitanika bi želelo da prenosi sredstva sa jedna na drugu karticu putem broja telefona ili imejla primaoca, dok bi 30 odsto njih želelo da obavlja transakcije kao direktne prenose u okviru mobilnih aplikacija.

-Veća zainteresovanost korisnika za beskontaktne metode plaćanja veoma nas raduje budući da one predstavljaju temelj za mobilne novčanike i slične inovativne, savremene metode plaćanja. Kako bismo podstakli korisnike da isprobaju mobilna plaćanja, pokrećemo novu tržišnu kampanju u okviru koje će korisnici koji u toku jednog vikenda obave plaćanja mobilnim telefonom u iznosu od minimum 3.000 dinara, ostvariti keš-bek od 1.000 dinara, tako do devet puta u toku trajanja kampanje, kaže Jelena Ristić, direktorka kompanije Mastercard za tržišta Srbije, BiH i Crne Gore.

Mastercard ukazuje na edukaciju i saradnju s partnerima

Ona smatra da je to još jedna dobra prilika da se podstaknu i edukuju ljudi u pogledu praktičnosti, brzine i, pre svega, sigurnosti mobilnih plaćanja.

-Želela bih da se zahvalim svim partnerima koji zajedno sa nama, rade na daljoj modernizaciji platnog tržišta Srbije, dodaje Jelena Ristić, direktorka kompanije Mastercard za tržišta Srbije, BiH i Crne Gore.

Manji iznosi se mogu beskontaktno platiti bez ukucavanja PIN koda – u slučaju Mastercard kartica, limit je 4.000 dinara, a 23 odsto MasterIndex ispitanika se oseća komforno sa tim iznosom. 

Značajni je broj onih (34%) koji bi želeli da plaćaju iznose do 5.000 RSD bez ukucavanja PIN koda, a četvrtina ispitanika bi se osećala komforno i sa iznosima preko 5.000 dinara.

MasterIndex pokazaje da je 53 posto ispitanika zainteresovano za biometrijsku identifikaciju, u odnosu na 54 posto onih koji su zainteresovaniza potvrdu plaćanju pomoću PIN koda.

Biometrijska autentifikacija skeniranjem otiska prsta prihvatljiva je za 31 posto ispitanika, dok je autentifikacija skeniranjem lica metoda koju želi da koristi 22 odsto ispitanika. 

Gde može da se plati beskontaktno i dobije keš-bek

Kako bi ohrabrila razvoj navika bezgotovinskog plaćanja, kompanija Mastercard za korisnike u Srbiji omogućava program dodatnih pogodnosti u okviru nove keš-bek kampanje. 

Svakog vikenda u periodu od 04. 11. do 31. 12. korisnici imaju priliku da osvoje 1.000 RSD povrata novca kada obave plaćanja mobilnim novčanikom u minimalnom zbirnom iznosu od 3.000 dinara kod trgovaca koji učestvuju u ovoj kampanji: Cineplexx, DM, Hleb & Kifle, Merkator S (Idea, Roda i Merkator hipermarket) i Sport Vision. 

Vikendom i transakcije mobilnim novčanikom

Iznos po pojedinačnoj transakciji koju korisnici obave nije ograničen – važno je samo da se kvalifikovane transakcije mobilnim novčanikom obavljaju subotom ili nedeljom kod odabranih trgovaca i da u toku jednog vikenda, njihova zbirna, minimalna vrednost iznosi 3.000 dinara.

U toku jednog vikenda, korisnik Mastercard kartice u okviru mobilnog novčanika može da osvoji jedan keš-bek od 1.000 dinara, odnosno maksimalno devet u toku trajanja cele kampanje.

Banke čije Mastercard kartice učestvuju u promociji su one koje su omogućile mobilne novčanike: Banca Intesa, Banka Poštanska štedionica, Mobi banka, NLB Komercijalna banka, OTP banka, ProCredit banca, Raifeisen banka, UniCredit banka i Halkbanka.

Povezani tekstovi

Sipaš gorivo i osvojiš Mercedes-Benz CLA 180

Sipaš gorivo i osvojiš Mercedes-Benz CLA 180

U duhu predstojećih novogodišnjih praznika i darivanja, kompanija MOL Serbia i ove godine organizuje nagradnu igru koja traje do 04.01. 2024. Glavna nagrada je Mercedes-Benz CLA 180 koja će biti izvučena 05.01.2024. godine. Svake sedmice učesnici će biti u prilici da...

Vodič protiv spamova na Viberu

Vodič protiv spamova na Viberu

Profesionalni vodič Rakuten Vibera za eliminisanje nepoželjnih poruka u prazničnoj sezoni i insajderski savet kako da odblokirate svoj nalog na Viberovoj platformi. Kretanje kroz nepregledne predele digitalne komunikacije ima svoje izazove, a spam je, nažalost, večita...

Nove avio linije iz CG i BiH u 2024.

Nove avio linije iz CG i BiH u 2024.

Kompanija Ryanair naredne godine za Sarajevo, od kraja trećeg meseca 2024. najavljuje avio linije iz Charleroia, Göteborga, Bergama i Memmingena, kao i letove s londonskog Stansteda. Niskotarifna avio kompanija je jedn od tri (Wizz Air, SunExpress) koje održavaju...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Kabare o Jesenjinu iz Srbije u Muzeju u Konstantinovu

Kabare o Jesenjinu iz Srbije u Muzeju u Konstantinovu

Kabare „Jesenjin u vreme zabranjenih letova”  autora Gorana Lazovića, biće izveden sutra na Večernjoj sceni Kulturnog centra „Čukarica” u Beogradu, s početkom od 19.30 h.  Muzičko-poetska priča u čijoj je osnovi poezija Sergeja Jesenjina premijeru je imala...

Pomoći Minji je pomoć svim obolelim od ADSL

Pomoći Minji je pomoć svim obolelim od ADSL

Dvogodišnja Minja Lapčević iz Srbije boluje od deficijencije adenilosukcinatne lijaze (ADSL deficijencija). Devojčica je potencijalno prvi pacijent u svetu koji bi primio gensku terapiju za izuzetno redak metabolički poremećaj. Tim vrhunskih stručnjaka u SAD radi na...

Modeli Superhero uz Mastercard za NURDOR roditeljsku kuću

Modeli Superhero uz Mastercard za NURDOR roditeljsku kuću

Superhero kolekcija ulične mode, četvrta po redu, od čije prodaje prihod ide za izgradnju NURDOR kuće za decu obolelu od malignih bolesti u Srbiji, ove godine inspirisana je ljubavlju.  Projekat su pokrenuli kompanija Mastercard i NURDOR; kolekcija je dostupna na...

FAF otvorio film Lost Country

FAF otvorio film Lost Country

U toku je Festival autorskog filma (FAF), 29. po redu koji traje do 01.12, u Beogradu. Centralne selekcije festivala čine takmičarski i glavni program, dok prateće selekcije, koje poslednjih godina izazivaju veliku pažnju publike, čine: Hrabri Balkan, Bande à part,...

Kako su osnivači irske destilerije radili HR pre tri veka

Kako su osnivači irske destilerije radili HR pre tri veka

Mnogo pre savremenih  HR odeljenja u kompanijama, u destileriji u Irskoj s kraja 18. i početkom 19. veka,  John Jameson, jedan od četvorice “velikih” osnivača, danas svetski poznatog brenda pića, vodio je brigu o zaposlenima. Nekada porodična okupljanja Kako...

Ko pešači do muzeja u Beču zaradi prve art tokene na svetu

Ko pešači do muzeja u Beču zaradi prve art tokene na svetu

Grad Beč pokreće drugu fazu digitalnog istraživačkog projekta sa kulturnim tokenom. Smart city aplikacija podstiče ekološko ponašanje u svakodnevnom životu smanjenjem CO2 i nagrađuje besplatnim kulturnim događajem. Time se u gradu na Dunavu povezuje lepo sa korisnim –...

Slavimir Stojanović Futro drži besplatni webinar

Slavimir Stojanović Futro drži besplatni webinar

Da li kreativnost stičemo rođenjem ili se uči i razvija; kako kreativne veštine možemo preneti u svakodnevni život i izgraditi svoj profesionalni put - neke su od tema koje će se obrađivati na besplatnom webinaru Coca-Cola podrška mladima.  Webinar se održava ...

Share This