Fragment ploče pobednik Generator ZERO OTP banke

Biznis u regionu

19.05.2023.

Startap Fragment Incorporated koji se bavi proizvodnjom inovativnog i održivog građevinskog materijala-fragment ploče, od reciklažnog stakla, pobednik je Generator ZERO konkursa OTP banke.

Za prvo mesto OTP banka obezbedila je nagradu od dva miliona dinara i stratešku podršku za dalji razvoj i promociju.

Na ovogodišnji konkurs stiglo je rekordnih 116 prijava, dok je tema drugi put zaredom bila posvećena rešenjima za smanjenje karbonskog otiska.

OTP banka osim što je vodeći kreditor privrede i stanovništva u  Srbiji, kroz konkurs Generator ZERO predvodi zelenu tranziciju lokalnog bankarskog sektora i prva je banka u ovoj zemlji regiona koja je razvila programe sistemske podrške inovativnom i zelenom preduzetništvu.

Generator ZERO je najnagrađivaniji projekat ove banke.

-Tradicija i reputacija koju već sada ima Generator, najveće je priznanje naše posvećenosti unapređenju cirkularne ekonomije i potrebama lokalne zajednice. Broj i kvalitet prijava, koji svake godine raste, još je bolji indikator opšteg društvenog značaja odabranih tema. Upravo to je bio razlog što smo ovogodišnji ciklus ponovo posvetili smanjenju karbonskog otiska. Projekat Generator ZERO najbolje oslikava stratešku opredeljenost OTP banke ka održivom poslovanju i inovativnom razmišljanju, u smeru razvoja zelene ekonomije čime je tokom prethodih sedam godina postao jedan od naših najvažnijih projekata, rekao je na proglašenju pobednika Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija

On je izrazio nadu da će rešenja iz finala Generator 2023. pomoći u kreiranju odgovornijeg i održivijeg okruženja. 

Ideja za Fragment ploče nastala je tokom priprema za jednu od brojnih izložbi umetnice Marije Marković. Pavle Milošević, preduzetnik i zagovornik održivosti, pridružio se Mariji u daljem razvijanju ideje. Otkrili su da su staklo i cement po svojoj prirodi inkompatibilni materijali i da ih nije lako povezati. U tome su videli izazov daljeg istraživanja koje ih je odvelo do naučnih radova profesora sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu

Fragment tim je ponosan što se za proizvodnju Fragment ploče koristi postindustrijsko staklo koje bi završilo na deponiji, čime se usporava popunjavanje i ubrzano nastajanje novih deponija. Svaka izgradnja nove deponije ima visok ugljenični otisak i dovodi do uništenja biodiverziteta i životne sredine.

Od 2017. godine kada je Generator pokrenut podržano je skoro 100 originalnih ideja.

„Ovogodišnje finale nadmašilo je naša očekivanja s obzirom da je tema ponovljena, ali je ujedno i dokaz da se naša zemlja orjentiše ka održivom modelu poslovanja i inovacijama u tom domenu. Samim tim, izabrati deset najboljih nije bilo nimalo jednostavno. Ponosni smo na sve što je projekat Generator ZERO iznedrio do sada, a nadamo se da će kreativnost ovogodišnjih finalista biti još jedan podsticaj celoj privredi da afirmiše i promoviše zelene projekte i održivo poslovanje, kao što to mi u OTP banci radimo. Pre svega, kao pojedinci verujemo da je jedini ispravan put ovaj zajednički, kada udružimo snage i delujemo za opšte dobro i zato se još jednom zahvaljujem našim partnerima na podršci i angažmanu“, izjavio je Vuk Kosovac, član Izvršnog odbora OTP banke za poslove sa stanovništvom i razvoj digitala i ujedno predsednik žirija.

-Veliko nam je zadovoljstvo da smo bili deo takmičenja koje je okupilo više odličnih ideja iz oblasti održive ekonomije. Zahvalni smo OTP banci kao i saradnicima projekta Generator Zero 2023 na uspostavljanju platforme za razgovor o problemima ekologije i savremene privrede. Finansijsku nagradu ćemo iskoristiti za sprovođenje razvoja i unapređenja Fragment ploča uvođenjem eko cementa i supstitucijom aditiva sa bio aditivima. U nastojanju da napravimo umetnost stvorili smo građevinski materijal. Građevinski materijal pretvorili smo u umetnost, kaže Pavle Milošević.

OTP banka je finalistima pružila je podršku kroz promotivne i marketinške aktivnosti, a pobednika očekuje dalja savetodavna pomoć, prezentovanje rešenja u OTP Lab inovacionom hub-u matične OTP Grupe i investicionom fondu Portfolion.

Milena Mićanović, direktorka za komunikacije i odnose sa javnošću OTP banke je istakla da banka osim što novčano podržava inicijative koristi nefinansijske resuse za podršku timovima.

-Osim što želimo da OTP banka bude vesnik dobrih vesti, hoćemo da doprinesemo da se dobar glas daleko čuje. Nastojimo da kroz sve naše kanale širimo svest o idejama koje su za ovih sedam godina prošle kroz Generator. Iako je ovogodišnji ciklus završen, nastavljamo sa bliskom saradnjom s pobednicima na zajedničkoj promociji koncepta održive budućnosti i edukacije društva o značaju odgovornog poslovanja. Jer, od toga kako se ponašamo danas zavisi budućnost i opstanak onih koji dolaze posle nas, naglasila je Mićanović.

Podršku na projektu su pružilli i brojni partneri i to: ICT HUB, Blic, Mastercard, Projekat Srbija Inovira podržan od strane USAID-a, Inicijativa Digitalna Srbija, Beogradska otvorena škola (BOŠ), Netokracija, Schneider Electric, MPC, Supernatural.

ICT Hub će podržati pobednički tim Fragment ploče putem biznis mentoringa, branding i marketing konsaltinga, pomoći u procesu gradnje brenda, podrške u povezivanju sa korporativnim partnerima, pripremama za fundraising, kao i besplatnim korišćenjem svog coworking prostora.

Tim ConnectClean Roma Group dobio je od Mastercarda 5.000 evra.

Schnider Electric se opredelio za rešenje tima Smart Metallurgy i poklonio računarsku opremu i mentoring.

Supernatural je za podršku u promociji i spajanju sa potencijalnim investitorima i donatorima izabrao tim HEMP, a Inicijativa Digitalna Srbija nagradila je Beointech uslugom ekspertskih konsultacija u oblasti komunikacija, marketinga, finansija i pitchinga pred investitorima u cilju prikupljanja kapitala. Zajedno sa projektom Srbija Inovira, podržanim od strane USAID-a, poklanjanju im štand na konferenciji SPLET u oktobru.

Nagrada partnera Srbija Inovira, podržanog od strane USAID-a, otišla je u ruke tima „MK-VET Marko Komloš“. Timu Farmbo omogućili su predstavljanje u startap zoni na najvećoj regionalnoj konferenciji o inovacijama i inovacionom preduzetništvu SPLET.

MPC Properties je nagradio sve timove iz finala koji promovišu i zagovaraju reciklažu: Fragment, Naša kuća i ConnectClean Roma Group. Nagrada u vrednosti 5.000 evra sastoji se od ustupanja kanala komunikacije Šoping centra UŠĆE, štandova i brendinga u centru i led ekrana, kao i povezivanje sa poslovnim partnerima koji se nalaze u okviru MPC poslovne mreže.

Netokracija je dodelila medijsku promociju na sajtu netokracija.rs u vrednosti od 2.000 evra za startap eMobil, čije rešenje eDrive aplikacija omogućava korisnicima da pronađu najbliži dostupni punjač i da lako izvrše plaćanje.

OTP banka posebno je nagradila timove MOSQ-SWITCH , Farmbo i HEMP kroz predstavljalje na štandu banke na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. 

Foto Andrej Mihailović

Povezani tekstovi

13 odsto online trgovaca najavljuje upotrebu AI u 2024.

13 odsto online trgovaca najavljuje upotrebu AI u 2024.

U klasičnim prodavnicama ponekad je, čini se, lakše naći ono za čime se traga. U online radnjama, iako je utisak da je lakše, neretko kupac ne uspeva da nađe ono što je nameravao da kupi.  Novi AI alat pod nazivom Shopping Muse u potpunosti se prilagođava kupcu...

Rast ekonomske aktivnosti u Hrvatskoj 33 meseca zaredom

Rast ekonomske aktivnosti u Hrvatskoj 33 meseca zaredom

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Hrvatske već 11 tromesečja ova zemlja regiona ostvaruje kontinuirani godišnji rast ekonomske aktivnosti. U trećem tromesečju 2023, BDP je realno veći za 2,8 odsto u odnosu na isti period 2022. godine. Tromesečna bruto...

PMInnovia za saradnju nauke i privrede u Srbiji

PMInnovia za saradnju nauke i privrede u Srbiji

Projekat „otvorenih inovacija“ PMInnovia, jedan od prvih u Srbiji,  pokrenula je kompanija Philip Morris International (PMI) u saradnji sa NALED-om. Za naučnike i inovatore u prvoj polovini 2024. biće raspisan poziv za rešavanje konkretnog izazova, a najbolji...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Lenny Kravitz sledećeg leta svira u Puli

Lenny Kravitz sledećeg leta svira u Puli

Od petka 08.12. počinje prodaja karata za koncert Lenny Kravitza koji će se održati u pulskom Amfiteatru 28. 07. 2024. godine, u sklopu svetske turneje Blue Electric Light Tour. To će biti ponovni nastup umetnika nakon 13 godina u ovoj zemlji regiona, ujedno, za sada,...

5 razloga zbog kojih je bolje putovati autobusom

5 razloga zbog kojih je bolje putovati autobusom

Pred svako putovanja postavlja se pitanje: koje prevozno sredstvo odabrati za odlazak u inostranstvo?  Putovanja avionom i automobilom često nose različite izazove, uključujući čekanje na aerodromima, iscrpljujuću i dugu vožnju za vozače automobila, dodatne...

Kabare o Jesenjinu iz Srbije u Muzeju u Konstantinovu

Kabare o Jesenjinu iz Srbije u Muzeju u Konstantinovu

Kabare „Jesenjin u vreme zabranjenih letova”  autora Gorana Lazovića, biće izveden sutra na Večernjoj sceni Kulturnog centra „Čukarica” u Beogradu, s početkom od 19.30 h.  Muzičko-poetska priča u čijoj je osnovi poezija Sergeja Jesenjina premijeru je imala...

Pomoći Minji je pomoć svim obolelim od ADSL

Pomoći Minji je pomoć svim obolelim od ADSL

Dvogodišnja Minja Lapčević iz Srbije boluje od deficijencije adenilosukcinatne lijaze (ADSL deficijencija). Devojčica je potencijalno prvi pacijent u svetu koji bi primio gensku terapiju za izuzetno redak metabolički poremećaj. Tim vrhunskih stručnjaka u SAD radi na...

FAF otvorio film Lost Country

FAF otvorio film Lost Country

U toku je Festival autorskog filma (FAF), 29. po redu koji traje do 01.12, u Beogradu. Centralne selekcije festivala čine takmičarski i glavni program, dok prateće selekcije, koje poslednjih godina izazivaju veliku pažnju publike, čine: Hrabri Balkan, Bande à part,...

Kako su osnivači irske destilerije radili HR pre tri veka

Kako su osnivači irske destilerije radili HR pre tri veka

Mnogo pre savremenih  HR odeljenja u kompanijama, u destileriji u Irskoj s kraja 18. i početkom 19. veka,  John Jameson, jedan od četvorice “velikih” osnivača, danas svetski poznatog brenda pića, vodio je brigu o zaposlenima. Nekada porodična okupljanja Kako...

Ko pešači do muzeja u Beču zaradi prve art tokene na svetu

Ko pešači do muzeja u Beču zaradi prve art tokene na svetu

Grad Beč pokreće drugu fazu digitalnog istraživačkog projekta sa kulturnim tokenom. Smart city aplikacija podstiče ekološko ponašanje u svakodnevnom životu smanjenjem CO2 i nagrađuje besplatnim kulturnim događajem. Time se u gradu na Dunavu povezuje lepo sa korisnim –...

Slavimir Stojanović Futro drži besplatni webinar

Slavimir Stojanović Futro drži besplatni webinar

Da li kreativnost stičemo rođenjem ili se uči i razvija; kako kreativne veštine možemo preneti u svakodnevni život i izgraditi svoj profesionalni put - neke su od tema koje će se obrađivati na besplatnom webinaru Coca-Cola podrška mladima.  Webinar se održava ...

Share This