Igrate igricu i nestane struja, šta sad? 

Biznis u regionu

31.07.2023.

Očekivanja su da će broj igrača video igara porasti na više od tri milijarde do kraja ove godine.Tokom 2020. bilo ih je 2,69 milijardi.

Prošle godine, više od 265.000 ljudi iz više od 100 zemalja došlo je na Gamescom, najveći svetski događaj o video igrama, čiji su striming sadržaji dostigli 130 miliona pregleda.

S obzirom na veliko interesovanje, nije iznenađenje prognoza da će globalna gejming industrija vredeti preko 323 milijarde evra do 2026. godine.

Ipak, postoji jedna stvar koja predstavlja konstantnu pretnju gejmingu i koja u jednom trenu može da uništi sate i dane igračkog iskustva – nestanak električne energije.

Trenutak kada sve staje Eaton može da pomogne

Popularnost i prihod koji generiše gejming industrija oslanjaju se pre svega na kontinuiran i neprekidan doživljaj igranja. Na primer, prosečno vreme provedeno u ROBLOX igri naglo je smanjeno, i to za čak 93 procenta tokom trodnevnog pada servera 2021, zbog čega mnogi igrači nisu mogli da pristupe igri i odustali su od nje.

Rešenje za ovakve probleme ponudila je kompanija Eaton koja se bavi upravljanjem energijom. 

Aleksandar Vasić, klaster menadžer smatra da ništa ne može da naruši doživljaj igranja više od iznenadnog nestanka električne energije ili oštećenja opreme usled pojave prenapona.

-Bilo da se igrač sprema da postigne lični rekord ili se nalazi u ključnoj tački onlajn meča sa drugim igračima, od vitalnog je značaja da zaštiti opremu i sisteme od potencijalnih prekida i prenapona. 

UPS i Protection Box su praktična i pouzdana rešenja. Jako je važno da i kompanije koje obezbeđuju gejming i internet usluge urade isto, kako bi bili sigurni da će svi igrači ostati u igri, pojašnjava Vasić.

Iako mobilni uređaji danas zauzimaju najveći deo tržišta video igara, upotreba računara i konzola za igranje je i dalje visoka. Njihov kombinovani udeo porastao je za 5,8 procenata između 2015. i 2022. godine, a veliki deo rasta može se pripisati eSport fenomenu. 

Popularnost eSport takmičenja je izuzetna, što dokazuju odluke velikih korporacije Electronic Arts, Activision Blizzard ili ESPN da oforme svoje eSport timove. Vlada Velike Britanije uložila je čak milion funti u Britansku eSport asocijaciju. Kao i u domenu gejminga, očekuje se da će eSport tržište rasti i da će do 2026. vredeti više od 2,4 milijarde dolara.

Važnost kontinuiteta

Tekući eSport uspeh, i igranja uopšte, u velikoj meri zavisi od neprekinutog rada. Zamislite samo igrače koji se takmiče na eSport turniru – posle godina vežbanja stigli su do finala. Sve što treba da urade jeste da pobede poslednjeg protivnika i nagrada je njihova. Čak i najmanji prekid interneta, nestanak električne energije,otkazivanje opreme u tom trenutku prouzrokovalo bi pad sistema i “pucanje“ igre. Sav rad bio bi uzaludan, a trenutak koji su čekali izgubio bi smisao.

Rizik od prekida snabdevanja strujom je sve veći, a dodatno, globalna potražnja za energijom raste. Situacija se komplikuje prelaskom velikih elektrana sa korišćenja gasa, uglja ili nuklearne energije na obnovljive izvore, kakvi su vetro i solarna energija, a čiji kapacitet možda još uvek nije dovoljan da zameni konvencionalno snabdevanje. 

Važno je istaći i to da prenapon može dovesti do prekida u snabdevanju: zbog udara groma, neispravnih instalacija, preopterećenog kola, privremeni i potencijalno štetni porasti napona duž provodnika i kablova mogu uzrokovati prekide, u nekim slučajevima čak i oštetiti opremu.

Shodno svemu ovom igrači bi trebalo da razmotre ulaganje u UPS, zaštitu od prenapona i sertifikovane kablove i adaptere potrebne da bi njihov hardver bio povezan i zaštićen od efekata nestanka struje i fluktuacija napona.

UPS za različite potrebe

U nedostatku struje, UPS će se prebaciti sa mrežnog napajanja na baterije, što znači da će svi priključeni uređaji – računari, konzole, Wi-Fi ruteri… ostati povezani nekoliko minuta. Dovoljno da omogući igračima da sačuvaju napredak dok se redovno napajanje ne vrati. U slučaju da nestanak struje potraje duže, UPS će obezbediti da se hardver za igre isključuje na uredan način, bez gubitka kritičnih podataka.

UPS uređaji kompanije Eaton dostupni su u različitim modelima i specifikacijama, od kojih je svaki dizajniran da isporuči visokokvalitetno, pouzdano rezervno napajanje. Neki nude pristupačnu zaštitu od prenapona i napajanja za desktop računare, konzole i ostale uređaje za domaćinstvo, dok drugi pružaju naprednu zaštitu za switch-eve, rutere i modeme. A za najozbiljnije igrače postoje UPS rešenja posebno razvijena za zaštitu računara visokih performansi, koji pokreću zahtevne aplikacije za eSport takmičenja.

Zaštita od prenapona

“Da bi se dodatno smanjio rizik od pada sistema, zaštita od prenapona obezbeđuje električnu opremu od strujnih udara i skokova napona. Uključeni u zidne utičnice, bilo direktno ili preko kabla, ovi mali uređaji obično koriste varistore od metalnog oksida, i reaguju na pojavu povišenog napona, čime sprečavaju pojavu štete na uređaju koji štite“, objašnjava Aleksandar Vasić iz Eaton-a, koji napominje da se osim rešenja za krajnje korisnike, preporučuju i sistemi koji se ugrađuju tokom postavljanja instalacija u različitim fazama industrijske ili stambene izgradnje.

Oprema koja sadrži osetljiva elektronska kola posebno je ranjiva, što zaštitu od prenapona čini neophodnom za računare, konzole i povezane periferne uređaje kao što su monitori i ruteri, Wi-Fi i druga lokalna ili internet mrežna oprema. Zato Eaton oprema može da podrži pojedinačni uređaj ili da bude deo šireg plana, uključena još prilikom projekta i izgradnje stambene ili industrijske infrastrukture.

Povezani tekstovi

Mađarski TC2 se širi na region

Mađarski TC2 se širi na region

Kompanija TC2 i Amazon Web Services (AWS) potpisali su ugovor o saradnji koji ce ubrzati usvajanje cloud tehnologije i digitalizaciju korisnika, sa posebnim fokusom na Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Albaniju. Ovo je prvi strateški Ugovor o saradnji...

Kako Beč podstiče male firme da koriste AI 

Kako Beč podstiče male firme da koriste AI 

Bečki fond za podsticaj zaposlenih (waff) podržava mala i srednja preduzeća do 64.000 evra za nove razvojne projekte i inovacije, kao i za zapošljavanje vezano za veštačku inteligenciju (AI).  Za inovativne projekte u vezi sa veštačkom inteligencijom podsticaj...

Tokom leta provera auto-sedišta za decu na Mol stanicama

Tokom leta provera auto-sedišta za decu na Mol stanicama

MOL Srbija i Agencija za bezbednost saobraćaja šestu godinu za redom sprovode projekat „Igra je za decu, dečiji život nije igra“ za besplatnu proveru ispravnosti upotrebe dečijih auto-sedišta. Ove godine je povećan broj MOL-ovih servisnih stanica na 20, širom Srbije...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Konkurs za posao u Dubaiju 

Konkurs za posao u Dubaiju 

Nezaposleni iz Srbije i i oni koji žele da nađu posao u Dubaiju (UAE), a žive u ovoj zemlji regiona mogu da se prijave na kokurs za pozicije u rizortu Jumeirah Marsa Al Arab. Kompleks se nalazi na najekskluzivnijoj plaži Dubaija i otvoreno je  800 radnih mesta,...

Foto konkurs na temu vremenskih nepogoda

Foto konkurs na temu vremenskih nepogoda

Svetska meteorološka organizacija (WMO) organizuje takmičenje za izbor fotografija koja će se naći u njihovom kalendaru za 2025. godinu. Tema je rano upozorenje na nepogode “Closing the early warning gap together” i koja je usklađena sa fokusom Svetskog meteorološkog...

Umetnica s Balkana i Rim, Brtka u Večnom gradu

Umetnica s Balkana i Rim, Brtka u Večnom gradu

U Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti u srcu Rima,  od 11.07. do 08. 09. upriličena je velika, retrospektivna izložba Mire Brtke „Budućnost je iza nas“ (“Il Futuro è Dietro di Noi”). Dugo očekivana i najavljivana retrospektivna izložba radova Mire...

Ponovo radi A1 Kinoteka letnji bioskop

Ponovo radi A1 Kinoteka letnji bioskop

Kao i prethode dve godine u centru Beograda, na terasi Doma Vojske Srbije, od 15. 07 do 31.08. ponovo radi A1 Kinoteka letnji bioskop. Na repertoaru će se naći 48 filmova. Večernje projekcije pod otvorenim nebom, održavaće se svako veče u 21h, a publika će moći da...

Hajdi na platnu crta lepotu i opasnosti života

Hajdi na platnu crta lepotu i opasnosti života

Radovi crnogorske slikarke i grafičke dizajnerke Hajdane Kostić Hajdi u okviru izložbe "Ljepota života" publici su dostupni do 30.06 u Portonovom, u hotelu One&Only. Postavku čine slike iz ciklusa kojim je mlada umetnica prikazala različite aspekte života-lepe i...

Jadranska obala kroz vizuru Marka Požlepa

Jadranska obala kroz vizuru Marka Požlepa

Izložba Marka Požlepa, multimedijalnog umetnika iz Slovenije, pod nazivom “Trajni odmor” (“Permanent Vacation”), otvorena je juče u beogradskoj galeriji  Hestia. Crteži s Jadranske magistrale pred srpskom publikom biće izloženi do 6.10. Ovo je novo izlaganje radova...

Beč uvodi mobilne učionice

Beč uvodi mobilne učionice

Demografski razvoj uticao je da se u mnogim delovima Beča javila potreba za slobodnim školskim prostorom. Slobodna mesta u postojećim razredima su već popunjena, stoga je potrebno obezbediti nove učionice za dodatne razrede. Samo u proteklih 10 godina Grad Beč je...

Slano film Days za mlade filmadžije regiona

Slano film Days za mlade filmadžije regiona

Prvi Slano Film Days na kome će okupiti mladi filmski autor iz regiona, ali i staknuta imena svijeta filmske industrije održava se u mestu Slanom i na Elafitskim otocima od 18. do 22.06. Jedno od najslikovitijih mjesta Dubrovačke rivijere biće adresa na kojoj će se...

Pogled na Amalfi u srcu Beograda

Pogled na Amalfi u srcu Beograda

Amalfi Terrazza, novi koncept koji spaja tradiciju dve zemlje, Srbije i Italije, kroz umetnost, muziku, modu i film, premijerno je otvorena na Kosančićevom vencu u Beogradu. Nesvakidašnji projekat realizovala je kompanija Pernod Ricard Srbija, u saradnji...

“Konflikt” Dušice Pejić u galeriji Štab

“Konflikt” Dušice Pejić u galeriji Štab

U beogradskoj galeriji Štab u toku je izložba „KONFLIKT“ umetnice Dušice Pejić, nastala kao refleksija na radove Karla Gustava Junga. Radovi su rezultat prethodnih istraživanja umetnice. Pejićeva je za polazište u dosadašnjim radovima koristila tenzija, frekvencija i...

Share This