Igrate igricu i nestane struja, šta sad? 

Biznis u regionu

31.07.2023.

Očekivanja su da će broj igrača video igara porasti na više od tri milijarde do kraja ove godine.Tokom 2020. bilo ih je 2,69 milijardi.

Prošle godine, više od 265.000 ljudi iz više od 100 zemalja došlo je na Gamescom, najveći svetski događaj o video igrama, čiji su striming sadržaji dostigli 130 miliona pregleda.

S obzirom na veliko interesovanje, nije iznenađenje prognoza da će globalna gejming industrija vredeti preko 323 milijarde evra do 2026. godine.

Ipak, postoji jedna stvar koja predstavlja konstantnu pretnju gejmingu i koja u jednom trenu može da uništi sate i dane igračkog iskustva – nestanak električne energije.

Trenutak kada sve staje Eaton može da pomogne

Popularnost i prihod koji generiše gejming industrija oslanjaju se pre svega na kontinuiran i neprekidan doživljaj igranja. Na primer, prosečno vreme provedeno u ROBLOX igri naglo je smanjeno, i to za čak 93 procenta tokom trodnevnog pada servera 2021, zbog čega mnogi igrači nisu mogli da pristupe igri i odustali su od nje.

Rešenje za ovakve probleme ponudila je kompanija Eaton koja se bavi upravljanjem energijom. 

Aleksandar Vasić, klaster menadžer smatra da ništa ne može da naruši doživljaj igranja više od iznenadnog nestanka električne energije ili oštećenja opreme usled pojave prenapona.

-Bilo da se igrač sprema da postigne lični rekord ili se nalazi u ključnoj tački onlajn meča sa drugim igračima, od vitalnog je značaja da zaštiti opremu i sisteme od potencijalnih prekida i prenapona. 

UPS i Protection Box su praktična i pouzdana rešenja. Jako je važno da i kompanije koje obezbeđuju gejming i internet usluge urade isto, kako bi bili sigurni da će svi igrači ostati u igri, pojašnjava Vasić.

Iako mobilni uređaji danas zauzimaju najveći deo tržišta video igara, upotreba računara i konzola za igranje je i dalje visoka. Njihov kombinovani udeo porastao je za 5,8 procenata između 2015. i 2022. godine, a veliki deo rasta može se pripisati eSport fenomenu. 

Popularnost eSport takmičenja je izuzetna, što dokazuju odluke velikih korporacije Electronic Arts, Activision Blizzard ili ESPN da oforme svoje eSport timove. Vlada Velike Britanije uložila je čak milion funti u Britansku eSport asocijaciju. Kao i u domenu gejminga, očekuje se da će eSport tržište rasti i da će do 2026. vredeti više od 2,4 milijarde dolara.

Važnost kontinuiteta

Tekući eSport uspeh, i igranja uopšte, u velikoj meri zavisi od neprekinutog rada. Zamislite samo igrače koji se takmiče na eSport turniru – posle godina vežbanja stigli su do finala. Sve što treba da urade jeste da pobede poslednjeg protivnika i nagrada je njihova. Čak i najmanji prekid interneta, nestanak električne energije,otkazivanje opreme u tom trenutku prouzrokovalo bi pad sistema i “pucanje“ igre. Sav rad bio bi uzaludan, a trenutak koji su čekali izgubio bi smisao.

Rizik od prekida snabdevanja strujom je sve veći, a dodatno, globalna potražnja za energijom raste. Situacija se komplikuje prelaskom velikih elektrana sa korišćenja gasa, uglja ili nuklearne energije na obnovljive izvore, kakvi su vetro i solarna energija, a čiji kapacitet možda još uvek nije dovoljan da zameni konvencionalno snabdevanje. 

Važno je istaći i to da prenapon može dovesti do prekida u snabdevanju: zbog udara groma, neispravnih instalacija, preopterećenog kola, privremeni i potencijalno štetni porasti napona duž provodnika i kablova mogu uzrokovati prekide, u nekim slučajevima čak i oštetiti opremu.

Shodno svemu ovom igrači bi trebalo da razmotre ulaganje u UPS, zaštitu od prenapona i sertifikovane kablove i adaptere potrebne da bi njihov hardver bio povezan i zaštićen od efekata nestanka struje i fluktuacija napona.

UPS za različite potrebe

U nedostatku struje, UPS će se prebaciti sa mrežnog napajanja na baterije, što znači da će svi priključeni uređaji – računari, konzole, Wi-Fi ruteri… ostati povezani nekoliko minuta. Dovoljno da omogući igračima da sačuvaju napredak dok se redovno napajanje ne vrati. U slučaju da nestanak struje potraje duže, UPS će obezbediti da se hardver za igre isključuje na uredan način, bez gubitka kritičnih podataka.

UPS uređaji kompanije Eaton dostupni su u različitim modelima i specifikacijama, od kojih je svaki dizajniran da isporuči visokokvalitetno, pouzdano rezervno napajanje. Neki nude pristupačnu zaštitu od prenapona i napajanja za desktop računare, konzole i ostale uređaje za domaćinstvo, dok drugi pružaju naprednu zaštitu za switch-eve, rutere i modeme. A za najozbiljnije igrače postoje UPS rešenja posebno razvijena za zaštitu računara visokih performansi, koji pokreću zahtevne aplikacije za eSport takmičenja.

Zaštita od prenapona

“Da bi se dodatno smanjio rizik od pada sistema, zaštita od prenapona obezbeđuje električnu opremu od strujnih udara i skokova napona. Uključeni u zidne utičnice, bilo direktno ili preko kabla, ovi mali uređaji obično koriste varistore od metalnog oksida, i reaguju na pojavu povišenog napona, čime sprečavaju pojavu štete na uređaju koji štite“, objašnjava Aleksandar Vasić iz Eaton-a, koji napominje da se osim rešenja za krajnje korisnike, preporučuju i sistemi koji se ugrađuju tokom postavljanja instalacija u različitim fazama industrijske ili stambene izgradnje.

Oprema koja sadrži osetljiva elektronska kola posebno je ranjiva, što zaštitu od prenapona čini neophodnom za računare, konzole i povezane periferne uređaje kao što su monitori i ruteri, Wi-Fi i druga lokalna ili internet mrežna oprema. Zato Eaton oprema može da podrži pojedinačni uređaj ili da bude deo šireg plana, uključena još prilikom projekta i izgradnje stambene ili industrijske infrastrukture.

Povezani tekstovi

IWG stigao u Novi Sad 

IWG stigao u Novi Sad 

Zbog sve veće potražnje za hibridnim radnim rešenjima na tržištu, kompanija IWG, vodeći pružalac usluga kancelarijskog prostora u saradnji sa Inobačka d.o.o.najavila je otvaranje prvog Regus poslovnog centra u Novom Sadu . Nova lokacija K27 Novi Sad će takođe značajno...

Splet tech konferencija 10.10. u Beogradu

Splet tech konferencija 10.10. u Beogradu

Drugu po redu SPLET Tech konferencija održaće se 10. 10. Organizauje se u okviru dva projekta koje podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID): „Srbija Inovira“, a koji sprovode ICT Hub, i „Preduzmi ideju“, i u realizaciji konzorcijuma koji predvodi...

Alumil u Srbiju investirao 42 miliona evra

Alumil u Srbiju investirao 42 miliona evra

Kompanija Alumil, osnovana 1988. godine u Grčkoj, koja se oslanja na tradiciju i znanja porodice Milonas, obeležava 20 godina proizvodnje u Srbiji. Lider u proizvodnji aluminijumskih profila, uz strogu kontrolu kvaliteta celokupnog proizvodnog procesa ima 400...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Skoplje je Evropska prestonica kulture 2028.

Skoplje je Evropska prestonica kulture 2028.

Predsedavajući Ekspertske komisije za evropske prestonice kulture saopštio je da je glavni grad Severne Makedonije -Skopje preporučen za titulu Evropske prestonice kulture 2028. godine. Protivkandidat Skoplju bila je Budva, Crna Gora, iz kategorije gradova koji bi da...

Forum Rise with SAP za Zapadni Balkan

Forum Rise with SAP za Zapadni Balkan

Kompanija SAP održala je u Beogradu godišnji forum za korisnike i partnere iz regiona Zapadnog Balkana. Na skupu pod nazivom “Rise with SAP” predstavljene su nove tehnologije i ideje zahvaljujući kojima poslovanje postaje održivo, odgovorno i profitabilno.  Šta...

Spomenici Jugoslavije na izložbi u Beču

Spomenici Jugoslavije na izložbi u Beču

Izložba proširene realnosti posvećena spomenicima antifašističkom otporu u ex Jugoslaviji biće otvorena je u unutrašnjem dvorištu „7“ Muzejske četvtri u Beču. Kreatori projekta Melani Holaus i Kristof Lamerhuber na umetnički način obrađuju mesta sećanja na...

Umetnici  regiona u galeriji Aleksić u Kragujevcu 

Umetnici regiona u galeriji Aleksić u Kragujevcu 

Izložba Davora Dmitrovića “Priče za malu decu” otvara se u subotu 16.09, u Aleksić galeriji u Kragujevcu. Davor Dmitrović je slikar mlađe generacije, koji je završio zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti, a trenutno je na doktorskim studijama na Kineskoj umetničkoj...

Niko neće da otvori kafić na Titovom brodu Galeb

Niko neće da otvori kafić na Titovom brodu Galeb

Više puta je remontovan. Služio je za prevoz voća, vojnika u Drugom svetskom ratu, bio je ploveća rezidencija maršala Tita, menjao zastave više država, a sada je brod Galeb na vezu u Rijeci.  Zaštićeno je kulturno dobro Hrvatske ali nije interesantno...

Gosti Art Zagreba iz Koreje, Mađarske, Turske

Gosti Art Zagreba iz Koreje, Mađarske, Turske

Sajam umjetnina Art Zagreb, šestu godinu zaredom postaje jedinstveno mjesto susreta umjetnika, kolekcionara, galerista, povjesničara umjetnosti, kustosa i ljubitelja umjetnosti. Otvara se 26.09. na novoj lokaciji- Zagrebačkom velesajmu (paviljon 7), a istovremeno će...

Strip crtači dolaze u Herceg Novi

Strip crtači dolaze u Herceg Novi

Hercegnovski strip festivala (HSF) 17. po redu, održava se od 01.do 06. 09. na više lokacija u Herceg Novom i Tivtu,Crna Gora. Bogat šestodnevni program sadrži brojne izložbe, crtanje za fanove, radionice za sve uzraste, prezentacije i predavanja,i prateći muzički...

Premijera tri brenda iz Hrvatske na 10. ZGDW

Premijera tri brenda iz Hrvatske na 10. ZGDW

Najveći hrvatski festival posvećen dizajnu, Zagreb Design Week (ZGDW) ove godine proslavlja jubilej - deseti rođendan.  Organizatori najvećeg izdanje festivala, do sada, najavljuju bogat program, na novoj središnjoj lokaciji - Zagrebačkom velesajmu. ZGDW...

Da li dolazite na Ponta Lopud Jazz festival 

Da li dolazite na Ponta Lopud Jazz festival 

Od 31. 08. do 2.09. na Lopudu će se održati Ponta Lopud Jazz festival, a osim što će jazz profesionalci u inspirativnom okruženju mira i nesvakidašnje ljepote otoka Lopuda sudjelovati u razgovorima o glazbenoj industriji s nekim od najvećih jazz glazbenika iz cijelog...

Share This