Iz ručne u industrijsku proizvodnju, još uvek izazov srpskih MSP

Biznis u regionu

04.03.2024.

Više od 30 privrednika iz mačvanskog okruga prisustvovalo je SME HUB Karavanu održanom u Šapcu.

Tema drugog po redu Karavana, a prvog u ovoj godini, bila je kako da lokalne firme postanu deo globalnog lanca snabdevanja i kako ostvariti  saradnju malih i srednjih preduzeća sa multinacionalnim, odnosno srpskim, velikim kompanija.

O potrebama svojih kompanija i isustvima pričali su Aleksandar Marić iz firme koja se bavi proizvodnjom čokolade Adore , Danijelo Nedić iz ZF Srbija i Marko Paunović, predstavnik multinacionalne kompanije SIKA.

O SME HUB projektu učesnike Karava upoznao je Aleksandar Goračinov. On je govorio o uslovima priključenja projektu, finansiranju i unapređenju MSP sektora u Srbiji.

Bespovratna sredstva do 100.000 evra 

-Zadatak SME HUB-a može se podeliti na tri stuba: spajanje tržišnih učesnika, transformacija poslovanja i pružanje bespovratnih finansijskih sredstava za razvoj malih i srednjih preduzeća koja žele da budu deo lanca dobavljača multinacionalnim kompanijama. SME HUB pruža bespovratna sredstva za biznis transformaciju u vrednosti maksimum do 100.000 evra, istakao je Goračinov. 

Mala ili srednja preduzeća koja ispunjavaju uslove mogu da dobiju sredstva za neophodne sertifikate, licence, ERP, profesionalizaciju menadžmenta, izgradnju sistema, reorganizaciju firme, upravljanje finansijama, tokovima novca, ljudskim resursima, prodajom, bezbednost i zaštitu na radu, ESG…

-SME HUB pruža lokalnim firmama mogućnost da na jednom mestu dobiju adekvatnu stručnu podršku i priliku da kroz nas dobiju najbolje konsultante iz različitih oblasti, zaključio je direktor projekta.

Preko velikih izlazak na svetsko tržište 

Predstavnik multinacionalne kompanije ZF Srbija Danijelo Nedić naglasio je da je automotiv industrija zahtevna po pitanju pronalaženja dobavljača, s obzirom na to da izbor odobrava sam proizvođač automobila.

-Lokalnim firmama su potrebni određeni sertifikati i spremnost za izlazak na zahtevno tržište. Prednost ulaska u bazu dobavljača kompanija, kao što je ZF Srbija, jeste što, kada postanete deo nje, proizvodite delove za sve njihove fabrike širom sveta. To je konkretan primer globalnog lanca snabdevanja, istakao je Nedić.

Potrebna znanja, novac i resursi

Srpska firma Adore je jedna od preduzeća koja je deo projekta SME HUB, a Aleksandar Marić, suosnivač, je rekao da su sva očekivanja ispunjena. 

-Veoma brzo smo krenuli u realizaciju. Zahvaljujući SME HUB-u, kolege iz firme su radile na razvoju znanja, veština i metodologija iz finansijskog menadžmenta, ljudskih resursa, a uveden je i ERP sistem. Sada u svakom trenutku imamo kontrolu nad proizvodnim procesima, što znatno štedi vreme“, istakao je Marić. 

On je rekao da su najveći izazovi s kojima se njegovo preduzeće suočava prelazak sa ručne na industrijsku proizvodnju, kao i prilagođavanje menadžmenta i zaposlenih na nove proizvodne procese. 

Adore trenutno završava proces transformacije biznisa i od devetog meseca počinjemo proizvodnju novog proizvoda sa jednom multinacionalnom kompanijom”.

Marko Paunović, predstavnik multinacionalne kompanije SIKA koja se bavi građevinskom hemijom, rekao je da već imaju dobavljače iz Srbije i uvek su u potrazi za novim. 

Lokalni dobavljači sigurni u vreme prekida lanaca snabdevanja 

-Zbog konkurentnosti, stabilnosti i alternative, potrebni su nam lokalni dobavljači kako bismo uvek bili aktivni na tržištu u slučaju da dođe do potresa u lancu snabdevanja“, rekao je Paunović. 

Da bi se izvezao proizvod iz Srbije, dobavljač mora posedovati neophodne sertifikate odobrene od strane EU koji su veoma skupi, oko 50.000 evra, što koči srpska mala i srednja preduzeća. 

-Zbog toga saradnja sa SME HUB znači, jer pruža mogućnost da MSP iz Srbije dođu do neophodne sertifikacije“, dodao je predstavnik SIKA. 

Govoreći o dobavljačima, Marko Paunović je istakao da uz pomoć SME HUB-a, Marking iz Užica konačno dobija neophodne sertifikate i da je pitanje dana kada će krenuti u proizvodnju, a SIKA sa tim proizvodom dalje u EU.

U ovoj godini planirana su četiri karavana koji će se održati u Srbiji. 

Sledeća adresa je  Leskovca, a potom Kragujevac i Subotica.

SME HUB Karavani podržala je OTP banka kao partner projekta, kao i Razvojna agencije Srbije, Automobilski klaster Srbije i Nemačko-srpska privredna komora (AHK).

Povezani tekstovi

Prijave za StarTech do 31.05, grantovi do 50.000$

Prijave za StarTech do 31.05, grantovi do 50.000$

Prijave za četvrti po redu StarTech program u okviru koga inovativna rešenja mogu da dobiju do 50.000 dolara bespovratne pomoći otvorene su do 31.05. Do 10.05. dostupna je i stručna podrška za pripremu prijave na konkurs koji je deo šireg projekta kompanije Philip...

Prijave za konkurs Galenike o značaju prevencije

Prijave za konkurs Galenike o značaju prevencije

Kompanija Galenika treću godinu zaredom organizuje nagradni konkurs za tekstove iz medija koji promovišu zdravlje i ukazuju na potrebu prevencije. Ovogodišnja tema „Prevencija: Održiva vizija zdravlja“ predstavljena je na Svetski dana zdravlja- 07.04 , a mogu da...

Od sutra Toll for All regiona

Od sutra Toll for All regiona

Na sajtu JP Putevi Srbije u sekciji “Open Balkan, web servis za elektronsku naplatu putarine” sat odbrojava do početka inicijative Toll for All.  Time zajednička naplata putarine ETC koja se razvijala od inicijalne ideje pokrenute 2021. godine dobija nove...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Koliko je još kuna kod građana Hrvatske?

Koliko je još kuna kod građana Hrvatske?

Od početka godine do prve sedmice ovog meseca građani Hrvatske u Hrvatskoj narodnoj banci zamenili su 22,3 miliona kuna. Kako navode tamošnji mediji, u opticaju je još 4,44 milijarde kuna. Od 01.01.2024. novčanice i kovanice kuna zamenjuju se isključivo u HNB-u, i...

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Izdavačka kuća Booka uz podršku OTP banke raspisala je treći ciklus konkursa za najbolji neobjavljeni roman na srpskom. Zainteresovani mogu do sredine maja da pošalju rukopise, a pobednik će biti proglašen 15.11.2024. Ovo je jedini konkurs tog tipa u Srbiji, a njegovu...

BELDOCS od 22.05 do 29.05.

BELDOCS od 22.05 do 29.05.

Beldocs 17. Međunarodni festival dokumentarnog filma održava se od 22.05. do 29.05. u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.  I ove godine publiku očekuju premijere i nagrađivani filmovi sa prestižnih svetskih festivala, srpska ostvarenja, i dokumentarci najcenjenijih...

Koji filmovi stižu na 20. festival ZagrebDox

Koji filmovi stižu na 20. festival ZagrebDox

ZagrebDox je prvi put otvorio svoja festivalska vrata 21. veljače 2005. filmom Bijeli dijamant Wernera Herzoga.  Odlični naslovi obilježit će i 20. festival po redu koji počinje 14.04. Više od 1.700 filmskih prijava od kojih su čak 60  hrvatski dokumentarni...

Počinje sezona uskršnjih sajmova

Počinje sezona uskršnjih sajmova

Tradicionalni, bečki uskršnji sajmovi uskoro otvaraju svoje kapije. Brojni štandovi sa uskršnjim ukrasima, umetnički dekorisanim jajima, kulinarski specijaliteti i muzički program čekaju posetioce bazara sve do 31.03. kada ove godine Uskrs obeležavaju vernici...

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Nakon devet meseci renoviranja, „Kuća umetnosti“ čuvenog austrijskog umetnika Fridensrajha Hundertvasera u Beču ponovo je otvorena. Modernizovana je u smislu održivosti dok je stalna postavka prilagođena. Od 29.02. do 03. 03. biće organizovan besplatan program za...

Share This