Kako je organski pčelar počeo da gaji organske borovnice

Biznis u regionu

25.04.2023.

Stefan Petrović (29) iz Prokuplja u selo predaka odlazi svaki slobodan trenutak. U Bogujevcu, na 900 metara nadmorske visine, na planini Radan, provodi vikende, godišnje odmore.

Kako kaže, nema hotela ili plaže koji bi ga usrećili na taj način kao dok šeta među svojim košnicama, u šljiviku, borovnicama. I sve to pod organskim načinom proizvodnje.

Na najvišoj tački s topličke strane, gde živi samo troje vremešnih meštanina, Stefan se bavi poljoprivredom na zahtevniji – organski način. Najpre iz ljubavi prema prirodi, rodnom kraju, a vremenom uvidevši da organska proizvodnja može biti dopuna kućnog budžeta. 

„Tata i deda su održavali imanje. Otac se bavio pomalo pčelarstvom. Ja sam kao dete dolazio s njima. Završio sam Srednju i Visoku poljoprivrednu školu i sve više sam se uključivao. Rešili smo da podignemo šljivik i gajimo borovnice. Organska proizvodnja je bila logičan izbor jer je ovde sve netaknuta priroda“, započinje svoju priču Stefan.

Podigli su voćnjak na pola hektara i zasadili borovnice na osam ari. Danas borovnice gaje na 23.5 ara.

Planiraju kupovinu novih parcela kako bi proširili zasad na 1.5 hektara i nabavku sušare, u naredne tri godine. Time bi zaokružili proces: od ploda do organskog proizvoda, konzumne i prerađene suve voćke (šljive, borovnice u medu).

„Nismo imali mašine, niti znali puno o organskoj proizvodnji. Još u školi, gde sam bio student generacije, zanimala me je organska poljoprivreda, međutim, nisam imao gde da vidim kako se radi. Jedno je kada čitate u knjigama, na internetu, a drugo je kada pričate sa nekim ko to radi. Da je teško, teško je. Skuplja je od konvencionalne poljoprivrede. Puno je administracije, ali kad se nešto voli, prepreke se prelaze”, iskren je Stefan Petrović. 

Prve godine konverzije 2016. non-stop je nešto skenirao, pribavljao potvrde od nadležnih. Napunio je „brdo“ fascikli s dokumentacijom.

Već sledeće bilo je lakše.

Potvrdu da je na dobrom putu, otkriva, dobio je od inženjera Poljoprivredne stručne službe koji su mu rekli: “nemoj da pitaš o organskoj – ti znaš više od nas”.

Poput drugih mladih i Stefanu je internet sredstvo rada. Tako je video poziv za Organic konkurs NLB Komercijalne banke. Aplicirao je pre nekoliko godina bez velikih očekivanja. „Prve godine nismo prošli. Bio sam zadovoljan jer sam kroz prijavu napravo plan kako želim da razvijam imanje.“

Onda je u inbox dobio newsletter od banke, pa je 2021. aplicirao ponovo. I na prijavu je, iskreno kaže, zaboravio.

To je bila godina jubileja – 10. po redu Organic konkursa kada je žiri, predstavnici NLB Komercijalne banke i stručnjaci iz organske proizvodnje, izabrao 10 najboljih organskih proizvođača.

Stefanu su prvo javili da je među 20 finalista, a onda da je u Top 10.

Novčana nagrada od pola miliona dinara dobro je došla da osavremeni sistem zalivanja i poveća površine s borovnicom.

Više ne planira širenje zasada jer, u selu nema radne snage, a borovnica traži puno ručnog rada.

„Ovo je porodični biznis, uz posao koji imam u Prokuplju. Svi radimo: supruga, otac, majka i deda koliko može zbog godina. Deca su još mala, kćerka Dunja ima 4 godine, Vukan 2,5 godina, Uroš je beba. Ali, kad god krenemo u Bogujevac oni su sa nama. Tako su i mene vodili pa sam zavoleo prirodu, naučio kako se poštuje”, kaže Stefan.

O odnosu potrošača u Srbiji prema organskim prozvodima smatra da još uvek postoje nedoumice. Delom je razlog što se glas organskih proizvođača retko čuje u medijima.

Stefan zato u akcijama velikih kompanija koje podržavaju organsku proizvodnju, poput Organic konkursa NLB Komercijalne banke, vidi dobar put podrške i promocije organskih poljoprivrednika.

„Posle pobede mnogi su čuli za nas, naš organski med i borovnice. Dobili smo šansu da pokažemo kako radimo, kako čuvamo prirodu i zašto su organski proizvodi sigurni i zdravi. Za ljude i prirodu”.

Priliku da poput Stefana predstave svoje organske proizvode i da se njihov glas čuje širom Srbije mogu da iskoriste i drugi organski proizvođači ukoliko se prijave i nađu među 4 najbolje ideje ovogodišnjeg 12. po redu Organic konkursa NLB Komercijalne banke.

Prijave se mogu slati do 2. maja na e-adresu: organic@nlbkb.rs s naznakom „Prijava za 12. Organic konkurs”.

Ove godine stručni žiri odabraće četiri najbolje ideje iz organske proizvodnje, prerade i prvi put – ponude organskih proizvoda.

Nagradni fond iznosi 2.500.000 dinara. Glavna nagrada u kategoriji poljoprivredni proizvođač/prerađivač iznosi milion dinara, dok će sa po 500.000 dinara biti nagrađeni ženska osoba koja se bavi organskom proizvodnjom, mlada osoba do 40 godina starosti koja se bavi organskom proizvodnjom i uslužni/ugostiteljski objekat. (link)

 Rezultati konkursa biće poznati do kraja maja.

Andrijana Cvetićanin 

Foto: Lična arhiva Stefan Petrović

Povezani tekstovi

Yettel po Umlaut testu daje najbolji kućni internet

Yettel po Umlaut testu daje najbolji kućni internet

Na poslednjem uporednom merenju nezavisne organizacije Umlaut, Yettel je dobio još jedno priznanje. Osim što je najbolja mobilna mreža na testu, sada je proglašena i za mrežu sa najboljim kućnim internetom.   Umlaut je sproveo nezavisno testiranje na teritoriji Srbije...

MOL otvorio 73. servisnu stanicu u Srbiji

MOL otvorio 73. servisnu stanicu u Srbiji

Vozači na auto-putu Miloš Veliki, u smeru od Beograda ka  Čačku, od danas na raspolaganju imaju još jednu servisnu stanicu. Kompanija MOL Serbia otvorila je novi punkt, kod Uba, čime je broj Mol servisnih stanica u Srbiji stigao do 73.  Tom prilikom najavljeno je i...

Autoservisi u Srbiji prestali da servisiraju klime u kolima

Autoservisi u Srbiji prestali da servisiraju klime u kolima

Serviseri klima na motornim vozilima u Srbiji, ovih dana masovno sklanjaju klima stanice iz autoservisa i prestaju da pružaju uslugu servisiranja klima.  Razlozi zbog kojih se odlučuju na radikalan potez, na početku tople sezone, su brojni, navodi se u saopštenju...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Berza za selidbu pčela od sada i u Beču

Berza za selidbu pčela od sada i u Beču

Takozvana berza za selidbu pčela sada postoji i u Beču. Ideja je jednostavna: ljudi ili preduzeća koji poseduju veće cvetne površine nude ih onlajn, a pčelari potom sele svoje košnice tamo.  Berza za selidbu pčela trebalo bi da donese prednosti kako...

Preko Animond regionalnog fonda pomoć za crtaće

Preko Animond regionalnog fonda pomoć za crtaće

Prvi regionalni investicioni fond za razvoj animiranih filmova, Animond, pokreće kampanju “Podrži crtaće!” U periodu od 15.04 do 15.05. publici će biti predstavljena četiri kratka animirana filma lokalnih autora koji su u završnim fazama proizvodnje. To znači da im je...

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Izdavačka kuća Booka uz podršku OTP banke raspisala je treći ciklus konkursa za najbolji neobjavljeni roman na srpskom. Zainteresovani mogu do sredine maja da pošalju rukopise, a pobednik će biti proglašen 15.11.2024. Ovo je jedini konkurs tog tipa u Srbiji, a njegovu...

BELDOCS od 22.05 do 29.05.

BELDOCS od 22.05 do 29.05.

Beldocs 17. Međunarodni festival dokumentarnog filma održava se od 22.05. do 29.05. u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.  I ove godine publiku očekuju premijere i nagrađivani filmovi sa prestižnih svetskih festivala, srpska ostvarenja, i dokumentarci najcenjenijih...

Koji filmovi stižu na 20. festival ZagrebDox

Koji filmovi stižu na 20. festival ZagrebDox

ZagrebDox je prvi put otvorio svoja festivalska vrata 21. veljače 2005. filmom Bijeli dijamant Wernera Herzoga.  Odlični naslovi obilježit će i 20. festival po redu koji počinje 14.04. Više od 1.700 filmskih prijava od kojih su čak 60  hrvatski dokumentarni...

Počinje sezona uskršnjih sajmova

Počinje sezona uskršnjih sajmova

Tradicionalni, bečki uskršnji sajmovi uskoro otvaraju svoje kapije. Brojni štandovi sa uskršnjim ukrasima, umetnički dekorisanim jajima, kulinarski specijaliteti i muzički program čekaju posetioce bazara sve do 31.03. kada ove godine Uskrs obeležavaju vernici...

Share This