Metro je pouzdan partner ugostitelja i samostalnih trgovaca

Biznis u regionu

29.11.2022.

Kompanija METRO Srbija, naredne godine, od koje nas deli poslednji mesec 2022, ulazi u “punoletstvo” poslovanja u ovoj zemlji regiona. 

Od dolaska na srpsko tržište 2005, pozicionirala se kao pouzdan partner i respektabilan veletrgovac. U godini na izmaku, koju su planetarno obojile turbulentne prilike za poslovanje, Andre Rinensland, generalni direktor METRO Srbija sumira prethodni period, ukazuje na izazove i specifičnosti rada u regionu i najavljuje planove METRO Srbija za 2023. godinu. 

Kako ocenjujete rezultate poslovanja kompanije koja je vodeći veletrgovac, sa 1.200 zaposlenih i objektima u sedam gradova u Srbiji?

Period oporavka od pandemije pokazuje vrlo dobre rezultate, po kojima se Srbija izdvaja čak i u METRO grupi. Očekujemo da u narednom periodu nastavimo utvrđivanje liderske pozicije u ugostiteljskom sektoru, ali i da osnažimo svoje partnerstvo sa malim, nezavisnim, trgovcima.

Poslovnu sliku sveta bojili su novi prekidi lanaca snabdevanja i inflacija. Koliko je aktuelna situacija uticala na veletrgovinu generalno, u odnosu na druge industrije?

Kada smo se prvi put tokom pandemije suočili sa problemima u lancu snabdevanja, dobra organizacija i izvanredna posvećenost našeg tima pomogli su da prevaziđemo izazove i u kratkom roku postignemo odličnu snabdevenost. Naši kupci su to prepoznali kao važnu prednost i sa tim iskustvom smo dočekali situaciju izazvanu ratom u Ukrajini, koja je duboko poremetila lance snabdevanja i izazvala brojne finansijske izazove na globalnom, ali i lokalnom nivou. Fokus METRO-a je i dalje usmeren na snabdevenost, zbog čega neprestano radimo sa dobavljačima i partnerima da dugoročno osiguramo prisustvo kvalitetne robe, po cenama koje profesionalnim kupcima omogućavaju profitabilnost njihovog biznisa. U tom pogledu inflacija naravno predstavlja izazov, ali se trudimo da taj udar ne prenosimo na kupce, koliko god je to moguće. Nastojimo da kupcima konzistentno nudimo kvalitetan asortiman, po dobrim cenama, jer njihov uspeh jeste naš posao, zbog čega se svi zajedno nadamo ekonomskoj stabilizaciji u doglednom periodu.

Online trgovina u regionu je u ekspanziji. Koliko su se promenile navike sve tri kategorije kupaca METRO Cash&Carry? Kako je sektor dostave pratio promene?

METRO u Srbiji je blisko povezan sa globalnim tehnološkim rešenjima METRO grupe i konstantno primenjujemo nove sisteme, u gotovo svim oblastima rada. Prethodne dve godine smo posebno radili na inovacijama u segmentu logistike, kako bismo doprineli efikasnijem lancu snabdevanja. Jedna od glavnih novina koju smo uveli jeste MCompanion – jedinstveni digitalni asistent pri kupovini, koja objedinjuje sve METRO kartice i koji svim registrovanim kupcima pruža mogućnost jednostavne, brze i udobne kupovine.

MCompanion je digitalni asistent koji olakšava pretraživanje asortimana, proveru cena, dostupnost proizvoda

Neke od pogodnosti posebno će značiti profesionalnim kupcima – poput lakog pretraživanja asortimana, provere cena i dostupnosti proizvoda, brzog uvida u aktuelne ponude i kataloge, kao i poručivanja robe za dostavne kupce.

Od dolaska u Srbiju 2005. METRO Cash&Carry, kao i na drugim, lokalnim tržištima, potencira razvoj lokalne ekonomije i lokalnih proizvođača. Pod pandemijom pokazalo se koliko je važna blizina dostavljača, tj. partnera trgovcima. Koliko su u ponudi METRO Srbija uključeni proizvodi iz ove i drugih zemalja regiona; gde vidite prostor za njihovim većim prisustvom?

Voće i povrće poreklom iz Srbije čini 75 procenata naše ponude u ovoj kategoriji, dok je ostatak iz uvoza uglavnom zato što se ovde ne proizvode pomorandže, banane i sličan asortiman. Takođe, 85 procenata mlečnih proizvoda u METRO-u potiče iz Srbije. Isti procenat važi i za meso koje dolazi sa srpskih farmi.

Čak 75 procenta voća i povrća u ponudi METRO Srbija dolazi od lokalnih proizvođača

Mi zaista smatramo da su lokalni proizvodi uvek najbolja opcija i da imaju odličan ukus. Bitno je istaći i činjenicu da kada biramo lokalno istovremeno smanjujemo i negativan uticaj prevoza robe – od troškova do emisije štetnih gasova, ali se skraćuje i vreme snabdevanja i proces logistike, što znači da sveži proizvodi brže stižu do kupaca. Lokalni izbor proizvoda doprinosi i održivosti domaće ekonomije i to kroz njen najbitniji aspekt – a to su mali, nezavisni, preduzetnici iza kojih stoje cele porodice.

Razvili ste koncept „Kupi više, plati manje!” za male samostalne trgovce. Kakav je odziv i planirate li nastavak u 2023. godini?

Kao pravi veletrgovac, METRO u Srbiji svoj fokus poslovanja stavlja na profesionalne kupce iz ugostiteljskog i samostalnog trgovačkog sektora. Naša poslovna misija je da im pružimo stabilno snabdevanje, u smislu uvek svežih i dostupnih proizvoda, po dobrim cenama koje garantuju njihovo dugoročno poslovanje. Početkom ove godine startovali smo sa novom poslovnom strategijom „sCore“ čija je osnovna ideja pronalaženje još boljih rešenja za naše kupce, a ne pronalaženje kupaca za naša rešenja. U okviru nje pokrenut je i novi program „Kupi više, plati manje!“ kao bitan deo podrške koju pružamo malim nezavisnim trgovcima. Ovaj program nudi ključan asortiman trgovcima, ali i ugostiteljima, po atraktivnim cenama za količinske kupovine, u odgovarajućim pakovanjima. Posebno sam zadovoljan što je dobro prihvaćen kod kupaca, od kojih dobijamo povratne informacije, kao i ideje i sugestije. Prema dosadašnjim rezultatima vidimo rast i pokazatelje da smo na dobrom putu. Trudimo se da proces učinimo održivim za sve strane u lancu – i za naše kupce koji se takođe bore za svoje kupce i goste, i za dobavljače koji stvaraju sjajne proizvode, a naravno i za nas. Verujemo da smo pronašli put za dugoročni uspeh ovog procesa.

Šta kompaniju Metro čini poželjnim poslodavcem, u svetlu aktuelnog problema radne snage u regionu?

Zaposleni u METRO-u izuzetno cene kulturu naše kompanije i atmosferu koju imaju unutar svojih timova, što potvrđuje i činjenica da je prosečan period zadržavanja naših zaposlenih 8 godina, a firma postoji u Srbiji od 2005. U poslednjih  nekoliko godina posebno smo posvećeni osnaživanju naše kulture koja se zasniva na poštovanju, a interne ankete o zadovoljstvu zaposlenih pokazuju da METRO jeste prijatno mesto za rad, gde se zaposleni osećaju poštovano, sigurno i prihvaćeno, kao pojedinci čija su mišljenja vredna i uvažena. Naravno, postoje oblasti u kojima je potrebno dodatno angažovanje, jer zaposleni žele usluge privatnog zdravstvenog osiguranja, sportske aktivnosti, fleksibilan model rada, priliku za brzim vertikalnim napredovanjem i učenjem, a takođe cene i garanciju zadržavanja na poslu.

Koje CSR aktivnosti izdavajate u godini na izmaku?

U Srbiji smo posebno ponosni na „pilot“ program koji je usmeren na smanjenje otpada od hrane, a u okviru kojeg smo počeli kompostiranje organskog otpada u beogradskoj prodavnici na Vidikovcu. Otpad sa odeljenja voća i povrća se izdvaja u posebne kontejnere i transportuje do postrojenja za kompostiranje, gde kao kompost dobija novu namenu. Zahvaljujući ovome METRO na Vidikovcu smanjuje svoj komunalni otpad za čak 30 procenata. Ovo je dobar primer cirkularne ekonomije i planiramo da inicijativu proširimo i nadogradimo.

Planovi kompanije za 2023. godinu?

Planirani rast u narednih nekoliko godina podrazumeva izoštravanje veleprodajnog fokusa na profesionalne kupce, HoReCa sektor i samostalne trgovce, značajno proširujući višekanalni poslovni model (multichannel) i posao dostave. Osnovni cilj je da budemo jedini, pravi višekanalni veletrgovac, pre svega kroz cash&carry i dostavu, kao i uz dodatni razvoj digitalnog poslovanja. Cilj  nam je da obe kategorije profesionalnih kupaca u nama vide partnera koji pomaže i podržava njihovo poslovanje, uz konstantno stabilne i dobre cene, za kvalitetan i uvek dostupan asortiman, maksimalno prilagođen njihovim potrebama. Ovo podrazumeva i adaptaciju modela saradnje sa našim dobavljačima, dodatni razvoj proizvoda u okviru METRO robnih marki, kao i komercijalne, operativne i logističke promene u našem poslovanju. To će značiti i da će naše prodavnice, odnosno distributivni centri, promeniti svoj raspored, imati veći broj paletnih mesta i prilagođene rute, ali i pakovanja koja odgovaraju profesionalnim kupcima. U oblasti logistike želimo da poslujemo još efikasnije i da nastavimo da pružimo stabilnost snabdevanja profesionalnim kupcima.

Povezani tekstovi

Dobra dela Mikice Petronijevića i Svitaca u mraku

Dobra dela Mikice Petronijevića i Svitaca u mraku

Pitoreskno seosko imanje u selu Venčane kod Aranđelovca, (Srbija) poslednjih godina ima novi život. Mikica Petronijević, glumac i samostalni umetnik iz Beograda,  dedovinu i domaćinstvo poklonio je Udruženju „Svici u mraku“ i započeo organizaciju različitih sadržaja...

Sve je više društveno odgovornih kampanja

Sve je više društveno odgovornih kampanja

Sa stažom dužim od dve decenije u profesiji marketinga i komunikacija, Tijana Adamov Ignjatović je u vreme kada je postala mama jednog dečaka krenula u realizaciju ideje Žute patalone. S motivom da u fokusu rada bude period ranog detinjstva i prvih 1.000 dana deteta...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Sav prihod od prodatih ulaznica s projekcije filma „20 dana u Mariupolju“ u sredu 21.02. od 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće prosleđen organizacijama koje pomažu ugrožene ratom u Ukrajini.  Kupovina ulaznica po ceni od 400 dinara​ moguća...

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Dubravka Vrgoč dobitnica je nagrade “Menadžerica godine u kategoriji najbolje vođenog inovativnog projekta” Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA.  Prestižno priznanje osvojila je kao kreativna ravnateljica Festivala Open House Zagreb, koji je zamišljen je...

Preko telefona online traže baštenski nameštaj

Preko telefona online traže baštenski nameštaj

E-commerce Report 2023, za koji su istraživanje sproveli platforma za uporednu online kupovinu Idealno (deo Heureka grupe) i Valicon, agencija za istraživanje tržišta, pokazuje da su prošlu godinu obeležili racionalizacija i stagnacija u online poslovanju. Igor...

Otvorene prijave za prvi OTP Connect Izazov

Otvorene prijave za prvi OTP Connect Izazov

OTP banka je otvorila prijave za prvi Izazov u okviru svog inovacionog ekosistema, OTP Connect, pod nazivom „Kažeš inovacija, misliš aplikacija“  Poziv je namenjen startap-ima, IT kompanijama i timovima koji se bave različitim vrstama dizajna i razvojem mobilnih...

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

U okviru projekta Exer art na originalan način spojeni su radovi savremenih srpskih  umetnika i “ulične mode ”. Modeli iz dve kolekcije – bele i crne oslikani su radovima trojice umetnika:  slikara Zorana Velimanovića i Steva Mandića, i dizajnera Ivana Arana, sa...

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika na kojoj će se naći do sada skrivena od očiju javnosti platna Voja Stanića otvara se 10.02, u Herceg Novom u galerijskom prostoru Dvorane Park, kao umetnički sadržaj 55. Praznika mimoze. U okviru 12. Malog salona biće priređena izložba u čast 100....

15 projekata za Collab 4HY Sustain CCI

15 projekata za Collab 4HY Sustain CCI

Poznati su učesnici Inovacioniog inkubacionog projekta podržanog od strane programa Kreativna Evropa Collab 4 HY Sustain CCI . Na konkurs se prijavilo 48 organizacija iz pet zemalja. Aplikacije su stizale od kulturnih institucija, neprofitnih organizacija, startapa,...

Vodič kroz bečke muzeje u 2024. godini

Vodič kroz bečke muzeje u 2024. godini

Glavni grad Austrije će i u 2024. godine opravdati titulu međunarodne umetničke metropole. Dve trećine gostiju dolazi u Beč zbog obimne umetničke i kulturne ponude. Gradski muzeji najavili su brojne izložbe, od Rembranta do Klimta i Šagala. Rembrant – Hoogstraten....

Stručno vođenje kroz izložbu Nove tendencije ’60

Stručno vođenje kroz izložbu Nove tendencije ’60

U subotu 23. 12. u 13 h je stručno vođenje kroz izložbu “Nove tendencije '60” u galeriji SKC, Beograd. Na izložbi je predstavljeno više od 30 radova 10 umetnika: slike, predmeti i skulpture. Zanimljivo je da iako su svi živeli i radili u isto vreme u Rimu, tek posle...

Share This