Metro je pouzdan partner ugostitelja i samostalnih trgovaca

Biznis u regionu

29.11.2022.

Kompanija METRO Srbija, naredne godine, od koje nas deli poslednji mesec 2022, ulazi u “punoletstvo” poslovanja u ovoj zemlji regiona. 

Od dolaska na srpsko tržište 2005, pozicionirala se kao pouzdan partner i respektabilan veletrgovac. U godini na izmaku, koju su planetarno obojile turbulentne prilike za poslovanje, Andre Rinensland, generalni direktor METRO Srbija sumira prethodni period, ukazuje na izazove i specifičnosti rada u regionu i najavljuje planove METRO Srbija za 2023. godinu. 

Kako ocenjujete rezultate poslovanja kompanije koja je vodeći veletrgovac, sa 1.200 zaposlenih i objektima u sedam gradova u Srbiji?

Period oporavka od pandemije pokazuje vrlo dobre rezultate, po kojima se Srbija izdvaja čak i u METRO grupi. Očekujemo da u narednom periodu nastavimo utvrđivanje liderske pozicije u ugostiteljskom sektoru, ali i da osnažimo svoje partnerstvo sa malim, nezavisnim, trgovcima.

Poslovnu sliku sveta bojili su novi prekidi lanaca snabdevanja i inflacija. Koliko je aktuelna situacija uticala na veletrgovinu generalno, u odnosu na druge industrije?

Kada smo se prvi put tokom pandemije suočili sa problemima u lancu snabdevanja, dobra organizacija i izvanredna posvećenost našeg tima pomogli su da prevaziđemo izazove i u kratkom roku postignemo odličnu snabdevenost. Naši kupci su to prepoznali kao važnu prednost i sa tim iskustvom smo dočekali situaciju izazvanu ratom u Ukrajini, koja je duboko poremetila lance snabdevanja i izazvala brojne finansijske izazove na globalnom, ali i lokalnom nivou. Fokus METRO-a je i dalje usmeren na snabdevenost, zbog čega neprestano radimo sa dobavljačima i partnerima da dugoročno osiguramo prisustvo kvalitetne robe, po cenama koje profesionalnim kupcima omogućavaju profitabilnost njihovog biznisa. U tom pogledu inflacija naravno predstavlja izazov, ali se trudimo da taj udar ne prenosimo na kupce, koliko god je to moguće. Nastojimo da kupcima konzistentno nudimo kvalitetan asortiman, po dobrim cenama, jer njihov uspeh jeste naš posao, zbog čega se svi zajedno nadamo ekonomskoj stabilizaciji u doglednom periodu.

Online trgovina u regionu je u ekspanziji. Koliko su se promenile navike sve tri kategorije kupaca METRO Cash&Carry? Kako je sektor dostave pratio promene?

METRO u Srbiji je blisko povezan sa globalnim tehnološkim rešenjima METRO grupe i konstantno primenjujemo nove sisteme, u gotovo svim oblastima rada. Prethodne dve godine smo posebno radili na inovacijama u segmentu logistike, kako bismo doprineli efikasnijem lancu snabdevanja. Jedna od glavnih novina koju smo uveli jeste MCompanion – jedinstveni digitalni asistent pri kupovini, koja objedinjuje sve METRO kartice i koji svim registrovanim kupcima pruža mogućnost jednostavne, brze i udobne kupovine.

MCompanion je digitalni asistent koji olakšava pretraživanje asortimana, proveru cena, dostupnost proizvoda

Neke od pogodnosti posebno će značiti profesionalnim kupcima – poput lakog pretraživanja asortimana, provere cena i dostupnosti proizvoda, brzog uvida u aktuelne ponude i kataloge, kao i poručivanja robe za dostavne kupce.

Od dolaska u Srbiju 2005. METRO Cash&Carry, kao i na drugim, lokalnim tržištima, potencira razvoj lokalne ekonomije i lokalnih proizvođača. Pod pandemijom pokazalo se koliko je važna blizina dostavljača, tj. partnera trgovcima. Koliko su u ponudi METRO Srbija uključeni proizvodi iz ove i drugih zemalja regiona; gde vidite prostor za njihovim većim prisustvom?

Voće i povrće poreklom iz Srbije čini 75 procenata naše ponude u ovoj kategoriji, dok je ostatak iz uvoza uglavnom zato što se ovde ne proizvode pomorandže, banane i sličan asortiman. Takođe, 85 procenata mlečnih proizvoda u METRO-u potiče iz Srbije. Isti procenat važi i za meso koje dolazi sa srpskih farmi.

Čak 75 procenta voća i povrća u ponudi METRO Srbija dolazi od lokalnih proizvođača

Mi zaista smatramo da su lokalni proizvodi uvek najbolja opcija i da imaju odličan ukus. Bitno je istaći i činjenicu da kada biramo lokalno istovremeno smanjujemo i negativan uticaj prevoza robe – od troškova do emisije štetnih gasova, ali se skraćuje i vreme snabdevanja i proces logistike, što znači da sveži proizvodi brže stižu do kupaca. Lokalni izbor proizvoda doprinosi i održivosti domaće ekonomije i to kroz njen najbitniji aspekt – a to su mali, nezavisni, preduzetnici iza kojih stoje cele porodice.

Razvili ste koncept „Kupi više, plati manje!” za male samostalne trgovce. Kakav je odziv i planirate li nastavak u 2023. godini?

Kao pravi veletrgovac, METRO u Srbiji svoj fokus poslovanja stavlja na profesionalne kupce iz ugostiteljskog i samostalnog trgovačkog sektora. Naša poslovna misija je da im pružimo stabilno snabdevanje, u smislu uvek svežih i dostupnih proizvoda, po dobrim cenama koje garantuju njihovo dugoročno poslovanje. Početkom ove godine startovali smo sa novom poslovnom strategijom „sCore“ čija je osnovna ideja pronalaženje još boljih rešenja za naše kupce, a ne pronalaženje kupaca za naša rešenja. U okviru nje pokrenut je i novi program „Kupi više, plati manje!“ kao bitan deo podrške koju pružamo malim nezavisnim trgovcima. Ovaj program nudi ključan asortiman trgovcima, ali i ugostiteljima, po atraktivnim cenama za količinske kupovine, u odgovarajućim pakovanjima. Posebno sam zadovoljan što je dobro prihvaćen kod kupaca, od kojih dobijamo povratne informacije, kao i ideje i sugestije. Prema dosadašnjim rezultatima vidimo rast i pokazatelje da smo na dobrom putu. Trudimo se da proces učinimo održivim za sve strane u lancu – i za naše kupce koji se takođe bore za svoje kupce i goste, i za dobavljače koji stvaraju sjajne proizvode, a naravno i za nas. Verujemo da smo pronašli put za dugoročni uspeh ovog procesa.

Šta kompaniju Metro čini poželjnim poslodavcem, u svetlu aktuelnog problema radne snage u regionu?

Zaposleni u METRO-u izuzetno cene kulturu naše kompanije i atmosferu koju imaju unutar svojih timova, što potvrđuje i činjenica da je prosečan period zadržavanja naših zaposlenih 8 godina, a firma postoji u Srbiji od 2005. U poslednjih  nekoliko godina posebno smo posvećeni osnaživanju naše kulture koja se zasniva na poštovanju, a interne ankete o zadovoljstvu zaposlenih pokazuju da METRO jeste prijatno mesto za rad, gde se zaposleni osećaju poštovano, sigurno i prihvaćeno, kao pojedinci čija su mišljenja vredna i uvažena. Naravno, postoje oblasti u kojima je potrebno dodatno angažovanje, jer zaposleni žele usluge privatnog zdravstvenog osiguranja, sportske aktivnosti, fleksibilan model rada, priliku za brzim vertikalnim napredovanjem i učenjem, a takođe cene i garanciju zadržavanja na poslu.

Koje CSR aktivnosti izdavajate u godini na izmaku?

U Srbiji smo posebno ponosni na „pilot“ program koji je usmeren na smanjenje otpada od hrane, a u okviru kojeg smo počeli kompostiranje organskog otpada u beogradskoj prodavnici na Vidikovcu. Otpad sa odeljenja voća i povrća se izdvaja u posebne kontejnere i transportuje do postrojenja za kompostiranje, gde kao kompost dobija novu namenu. Zahvaljujući ovome METRO na Vidikovcu smanjuje svoj komunalni otpad za čak 30 procenata. Ovo je dobar primer cirkularne ekonomije i planiramo da inicijativu proširimo i nadogradimo.

Planovi kompanije za 2023. godinu?

Planirani rast u narednih nekoliko godina podrazumeva izoštravanje veleprodajnog fokusa na profesionalne kupce, HoReCa sektor i samostalne trgovce, značajno proširujući višekanalni poslovni model (multichannel) i posao dostave. Osnovni cilj je da budemo jedini, pravi višekanalni veletrgovac, pre svega kroz cash&carry i dostavu, kao i uz dodatni razvoj digitalnog poslovanja. Cilj  nam je da obe kategorije profesionalnih kupaca u nama vide partnera koji pomaže i podržava njihovo poslovanje, uz konstantno stabilne i dobre cene, za kvalitetan i uvek dostupan asortiman, maksimalno prilagođen njihovim potrebama. Ovo podrazumeva i adaptaciju modela saradnje sa našim dobavljačima, dodatni razvoj proizvoda u okviru METRO robnih marki, kao i komercijalne, operativne i logističke promene u našem poslovanju. To će značiti i da će naše prodavnice, odnosno distributivni centri, promeniti svoj raspored, imati veći broj paletnih mesta i prilagođene rute, ali i pakovanja koja odgovaraju profesionalnim kupcima. U oblasti logistike želimo da poslujemo još efikasnije i da nastavimo da pružimo stabilnost snabdevanja profesionalnim kupcima.

Do 2025. kompanijama će nedostajati svaki 10. radnik

Do 2025. kompanijama će nedostajati svaki 10. radnik

Kompanije će do 2025. godine nastaviti da se suočavaju sa gorućim problemom nedostatka kvalitetne radne snage. Kolike su razmere ovog izazova pokazuju i prognoze da će svako 10. radno mesto ostati nepopunjeno, kao i da će doći do porasta cene rada od 16 odsto. Čak 93...

Zavar radijatori donose nagrade u Skoplje

Zavar radijatori donose nagrade u Skoplje

Kompanija Zavar iz Skoplja obeležava 35 godina rada. Porodičnu firmu u oblasti zavarivanja i proizvodnje procesne opreme od čelika, za različite industrije, osnovao je 1988. Jovan Naumovski. Njegova kćerka Marta Naumovska Grnarova, iako po struci mašinski inženjer...

Kako da dizajn iz regiona osvoji svet

Kako da dizajn iz regiona osvoji svet

Zoran Jedrejčić veruje u ideju jedinstvenog dizajnerskog jezika celog regiona i radi na njenom ostvarenju. Kroz saradnju sa najuspešnijim proizvođačima od Slovenije do Severne Makedonije daje sveobuhvatna rešenja: od strategije razvoja, izlaska na tržište,...

Komentari

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
U Srbiji 3.000 dinara za digitalne usluge mesečno

U Srbiji 3.000 dinara za digitalne usluge mesečno

Digitalne usluge, aplikacije i platforme postale su deo naših života. I imaju svoju cenu. Digitalna transformacija stvara nove trendove, od načina na koji otkrivamo i koristimo informacije, stičemo nove veštine, komuniciramo, organizujemo sastanke u toku dana, do toga...

Kako je sniman film “Da li ste videli ovu ženu”

Kako je sniman film “Da li ste videli ovu ženu”

Film „Da li ste videli ovu ženu?“koji je u 2022. godini privukao je veliku pažnju publike i kritike. Nagrađen Grand Prix „Aleksandar Saša Petrović“ na 28. Festivalu autorskog filma (FAF), nagradom za najbolju režiju na 15. Međunarodnom filmskom festivalu u Bangkoku...

Trend rasta sportskog turizma dolazi u region

Trend rasta sportskog turizma dolazi u region

Svetski kongres sportskog turizma, drugi po redu, biće održan 26. i 27.04 u Hrvatskoj, u Zadru, objavljeno je na tviter nalogu Svetske turističke organizacije UNWTO.  Očekuje se više od 300 učesnika iz celog sveta iz oblasti sporta i turizma. Ova oblast je jedna...

SkyShowtime stiže u šest zemalja regiona

SkyShowtime stiže u šest zemalja regiona

Nova striming platforma SkyShowtime počeće s radom od 14 12. u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji i donosi vrhunsku ponudu ekskluzivne zabave u domove centralne i istočne Evrope. Dolazak na trižišta regiona usledio je nakon...

Filmovi regiona besplatno online na Mreži festivala

Filmovi regiona besplatno online na Mreži festivala

Filmske manifestacije ujedinjene u Mrežu festivala Jadranske regije: Zagreb Film Festival, Sarajevo Film Festival, Festival autorskog filma Beograd, Filmski festival Herceg Novi i Ljubljanski filmski festival, nakon dva uspešna prolećna izdanja, predstavljaju prvo...

Posle Kine, gde se seli svetska proizvodnja

Posle Kine, gde se seli svetska proizvodnja

Kina više nije percipirana kao svetska “fabrika”. Dve trećine evropskih kompanija namerava da iseli poslovne aktivnosti u druge zemlje. Kao alternative najavljuju se Indija, Japan, Singapur i Južna Koreja, pokazuje nova studia međunarodne konsultantske kuće Horváth....

Prvi paketi EU-hrvatskih kovanica u opticaju

Prvi paketi EU-hrvatskih kovanica u opticaju

U Hrvatskoj je počela prodaja paketa evro kovanica, koji sadrži 33 metalna apoena na kojima je na jednoj strani nacionalo hrvatsko dizajnersko rešenje. Hrvatska narodna banka (HNB) je saopštila da paket s “hrvatskim” euro kovanica, čija je vrednost 13,28 evra, košta...

Share This