Metro je pouzdan partner ugostitelja i samostalnih trgovaca

Biznis u regionu

29.11.2022.

Kompanija METRO Srbija, naredne godine, od koje nas deli poslednji mesec 2022, ulazi u “punoletstvo” poslovanja u ovoj zemlji regiona. 

Od dolaska na srpsko tržište 2005, pozicionirala se kao pouzdan partner i respektabilan veletrgovac. U godini na izmaku, koju su planetarno obojile turbulentne prilike za poslovanje, Andre Rinensland, generalni direktor METRO Srbija sumira prethodni period, ukazuje na izazove i specifičnosti rada u regionu i najavljuje planove METRO Srbija za 2023. godinu. 

Kako ocenjujete rezultate poslovanja kompanije koja je vodeći veletrgovac, sa 1.200 zaposlenih i objektima u sedam gradova u Srbiji?

Period oporavka od pandemije pokazuje vrlo dobre rezultate, po kojima se Srbija izdvaja čak i u METRO grupi. Očekujemo da u narednom periodu nastavimo utvrđivanje liderske pozicije u ugostiteljskom sektoru, ali i da osnažimo svoje partnerstvo sa malim, nezavisnim, trgovcima.

Poslovnu sliku sveta bojili su novi prekidi lanaca snabdevanja i inflacija. Koliko je aktuelna situacija uticala na veletrgovinu generalno, u odnosu na druge industrije?

Kada smo se prvi put tokom pandemije suočili sa problemima u lancu snabdevanja, dobra organizacija i izvanredna posvećenost našeg tima pomogli su da prevaziđemo izazove i u kratkom roku postignemo odličnu snabdevenost. Naši kupci su to prepoznali kao važnu prednost i sa tim iskustvom smo dočekali situaciju izazvanu ratom u Ukrajini, koja je duboko poremetila lance snabdevanja i izazvala brojne finansijske izazove na globalnom, ali i lokalnom nivou. Fokus METRO-a je i dalje usmeren na snabdevenost, zbog čega neprestano radimo sa dobavljačima i partnerima da dugoročno osiguramo prisustvo kvalitetne robe, po cenama koje profesionalnim kupcima omogućavaju profitabilnost njihovog biznisa. U tom pogledu inflacija naravno predstavlja izazov, ali se trudimo da taj udar ne prenosimo na kupce, koliko god je to moguće. Nastojimo da kupcima konzistentno nudimo kvalitetan asortiman, po dobrim cenama, jer njihov uspeh jeste naš posao, zbog čega se svi zajedno nadamo ekonomskoj stabilizaciji u doglednom periodu.

Online trgovina u regionu je u ekspanziji. Koliko su se promenile navike sve tri kategorije kupaca METRO Cash&Carry? Kako je sektor dostave pratio promene?

METRO u Srbiji je blisko povezan sa globalnim tehnološkim rešenjima METRO grupe i konstantno primenjujemo nove sisteme, u gotovo svim oblastima rada. Prethodne dve godine smo posebno radili na inovacijama u segmentu logistike, kako bismo doprineli efikasnijem lancu snabdevanja. Jedna od glavnih novina koju smo uveli jeste MCompanion – jedinstveni digitalni asistent pri kupovini, koja objedinjuje sve METRO kartice i koji svim registrovanim kupcima pruža mogućnost jednostavne, brze i udobne kupovine.

MCompanion je digitalni asistent koji olakšava pretraživanje asortimana, proveru cena, dostupnost proizvoda

Neke od pogodnosti posebno će značiti profesionalnim kupcima – poput lakog pretraživanja asortimana, provere cena i dostupnosti proizvoda, brzog uvida u aktuelne ponude i kataloge, kao i poručivanja robe za dostavne kupce.

Od dolaska u Srbiju 2005. METRO Cash&Carry, kao i na drugim, lokalnim tržištima, potencira razvoj lokalne ekonomije i lokalnih proizvođača. Pod pandemijom pokazalo se koliko je važna blizina dostavljača, tj. partnera trgovcima. Koliko su u ponudi METRO Srbija uključeni proizvodi iz ove i drugih zemalja regiona; gde vidite prostor za njihovim većim prisustvom?

Voće i povrće poreklom iz Srbije čini 75 procenata naše ponude u ovoj kategoriji, dok je ostatak iz uvoza uglavnom zato što se ovde ne proizvode pomorandže, banane i sličan asortiman. Takođe, 85 procenata mlečnih proizvoda u METRO-u potiče iz Srbije. Isti procenat važi i za meso koje dolazi sa srpskih farmi.

Čak 75 procenta voća i povrća u ponudi METRO Srbija dolazi od lokalnih proizvođača

Mi zaista smatramo da su lokalni proizvodi uvek najbolja opcija i da imaju odličan ukus. Bitno je istaći i činjenicu da kada biramo lokalno istovremeno smanjujemo i negativan uticaj prevoza robe – od troškova do emisije štetnih gasova, ali se skraćuje i vreme snabdevanja i proces logistike, što znači da sveži proizvodi brže stižu do kupaca. Lokalni izbor proizvoda doprinosi i održivosti domaće ekonomije i to kroz njen najbitniji aspekt – a to su mali, nezavisni, preduzetnici iza kojih stoje cele porodice.

Razvili ste koncept „Kupi više, plati manje!” za male samostalne trgovce. Kakav je odziv i planirate li nastavak u 2023. godini?

Kao pravi veletrgovac, METRO u Srbiji svoj fokus poslovanja stavlja na profesionalne kupce iz ugostiteljskog i samostalnog trgovačkog sektora. Naša poslovna misija je da im pružimo stabilno snabdevanje, u smislu uvek svežih i dostupnih proizvoda, po dobrim cenama koje garantuju njihovo dugoročno poslovanje. Početkom ove godine startovali smo sa novom poslovnom strategijom „sCore“ čija je osnovna ideja pronalaženje još boljih rešenja za naše kupce, a ne pronalaženje kupaca za naša rešenja. U okviru nje pokrenut je i novi program „Kupi više, plati manje!“ kao bitan deo podrške koju pružamo malim nezavisnim trgovcima. Ovaj program nudi ključan asortiman trgovcima, ali i ugostiteljima, po atraktivnim cenama za količinske kupovine, u odgovarajućim pakovanjima. Posebno sam zadovoljan što je dobro prihvaćen kod kupaca, od kojih dobijamo povratne informacije, kao i ideje i sugestije. Prema dosadašnjim rezultatima vidimo rast i pokazatelje da smo na dobrom putu. Trudimo se da proces učinimo održivim za sve strane u lancu – i za naše kupce koji se takođe bore za svoje kupce i goste, i za dobavljače koji stvaraju sjajne proizvode, a naravno i za nas. Verujemo da smo pronašli put za dugoročni uspeh ovog procesa.

Šta kompaniju Metro čini poželjnim poslodavcem, u svetlu aktuelnog problema radne snage u regionu?

Zaposleni u METRO-u izuzetno cene kulturu naše kompanije i atmosferu koju imaju unutar svojih timova, što potvrđuje i činjenica da je prosečan period zadržavanja naših zaposlenih 8 godina, a firma postoji u Srbiji od 2005. U poslednjih  nekoliko godina posebno smo posvećeni osnaživanju naše kulture koja se zasniva na poštovanju, a interne ankete o zadovoljstvu zaposlenih pokazuju da METRO jeste prijatno mesto za rad, gde se zaposleni osećaju poštovano, sigurno i prihvaćeno, kao pojedinci čija su mišljenja vredna i uvažena. Naravno, postoje oblasti u kojima je potrebno dodatno angažovanje, jer zaposleni žele usluge privatnog zdravstvenog osiguranja, sportske aktivnosti, fleksibilan model rada, priliku za brzim vertikalnim napredovanjem i učenjem, a takođe cene i garanciju zadržavanja na poslu.

Koje CSR aktivnosti izdavajate u godini na izmaku?

U Srbiji smo posebno ponosni na „pilot“ program koji je usmeren na smanjenje otpada od hrane, a u okviru kojeg smo počeli kompostiranje organskog otpada u beogradskoj prodavnici na Vidikovcu. Otpad sa odeljenja voća i povrća se izdvaja u posebne kontejnere i transportuje do postrojenja za kompostiranje, gde kao kompost dobija novu namenu. Zahvaljujući ovome METRO na Vidikovcu smanjuje svoj komunalni otpad za čak 30 procenata. Ovo je dobar primer cirkularne ekonomije i planiramo da inicijativu proširimo i nadogradimo.

Planovi kompanije za 2023. godinu?

Planirani rast u narednih nekoliko godina podrazumeva izoštravanje veleprodajnog fokusa na profesionalne kupce, HoReCa sektor i samostalne trgovce, značajno proširujući višekanalni poslovni model (multichannel) i posao dostave. Osnovni cilj je da budemo jedini, pravi višekanalni veletrgovac, pre svega kroz cash&carry i dostavu, kao i uz dodatni razvoj digitalnog poslovanja. Cilj  nam je da obe kategorije profesionalnih kupaca u nama vide partnera koji pomaže i podržava njihovo poslovanje, uz konstantno stabilne i dobre cene, za kvalitetan i uvek dostupan asortiman, maksimalno prilagođen njihovim potrebama. Ovo podrazumeva i adaptaciju modela saradnje sa našim dobavljačima, dodatni razvoj proizvoda u okviru METRO robnih marki, kao i komercijalne, operativne i logističke promene u našem poslovanju. To će značiti i da će naše prodavnice, odnosno distributivni centri, promeniti svoj raspored, imati veći broj paletnih mesta i prilagođene rute, ali i pakovanja koja odgovaraju profesionalnim kupcima. U oblasti logistike želimo da poslujemo još efikasnije i da nastavimo da pružimo stabilnost snabdevanja profesionalnim kupcima.

Povezani tekstovi

Kristina Čubrilo: Dobra energija i znanje-ključ za sva vrata

Kristina Čubrilo: Dobra energija i znanje-ključ za sva vrata

Generacije rođene devedesetih, kada je savremeni PR-u tek postajao deo poslovnog miljea Srbije i regiona, danas imaju pozamašno iskustvo. Kristina Čubrilo, iz Beograda vrlo namerno i vrlo rano, pre desetak godina, uskočila je u "voz" kreiranja poruka i odnosa s...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Skoplje je Evropska prestonica kulture 2028.

Skoplje je Evropska prestonica kulture 2028.

Predsedavajući Ekspertske komisije za evropske prestonice kulture saopštio je da je glavni grad Severne Makedonije -Skopje preporučen za titulu Evropske prestonice kulture 2028. godine. Protivkandidat Skoplju bila je Budva, Crna Gora, iz kategorije gradova koji bi da...

Forum Rise with SAP za Zapadni Balkan

Forum Rise with SAP za Zapadni Balkan

Kompanija SAP održala je u Beogradu godišnji forum za korisnike i partnere iz regiona Zapadnog Balkana. Na skupu pod nazivom “Rise with SAP” predstavljene su nove tehnologije i ideje zahvaljujući kojima poslovanje postaje održivo, odgovorno i profitabilno.  Šta...

Spomenici Jugoslavije na izložbi u Beču

Spomenici Jugoslavije na izložbi u Beču

Izložba proširene realnosti posvećena spomenicima antifašističkom otporu u ex Jugoslaviji biće otvorena je u unutrašnjem dvorištu „7“ Muzejske četvtri u Beču. Kreatori projekta Melani Holaus i Kristof Lamerhuber na umetnički način obrađuju mesta sećanja na...

Umetnici  regiona u galeriji Aleksić u Kragujevcu 

Umetnici regiona u galeriji Aleksić u Kragujevcu 

Izložba Davora Dmitrovića “Priče za malu decu” otvara se u subotu 16.09, u Aleksić galeriji u Kragujevcu. Davor Dmitrović je slikar mlađe generacije, koji je završio zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti, a trenutno je na doktorskim studijama na Kineskoj umetničkoj...

Niko neće da otvori kafić na Titovom brodu Galeb

Niko neće da otvori kafić na Titovom brodu Galeb

Više puta je remontovan. Služio je za prevoz voća, vojnika u Drugom svetskom ratu, bio je ploveća rezidencija maršala Tita, menjao zastave više država, a sada je brod Galeb na vezu u Rijeci.  Zaštićeno je kulturno dobro Hrvatske ali nije interesantno...

Gosti Art Zagreba iz Koreje, Mađarske, Turske

Gosti Art Zagreba iz Koreje, Mađarske, Turske

Sajam umjetnina Art Zagreb, šestu godinu zaredom postaje jedinstveno mjesto susreta umjetnika, kolekcionara, galerista, povjesničara umjetnosti, kustosa i ljubitelja umjetnosti. Otvara se 26.09. na novoj lokaciji- Zagrebačkom velesajmu (paviljon 7), a istovremeno će...

Strip crtači dolaze u Herceg Novi

Strip crtači dolaze u Herceg Novi

Hercegnovski strip festivala (HSF) 17. po redu, održava se od 01.do 06. 09. na više lokacija u Herceg Novom i Tivtu,Crna Gora. Bogat šestodnevni program sadrži brojne izložbe, crtanje za fanove, radionice za sve uzraste, prezentacije i predavanja,i prateći muzički...

Premijera tri brenda iz Hrvatske na 10. ZGDW

Premijera tri brenda iz Hrvatske na 10. ZGDW

Najveći hrvatski festival posvećen dizajnu, Zagreb Design Week (ZGDW) ove godine proslavlja jubilej - deseti rođendan.  Organizatori najvećeg izdanje festivala, do sada, najavljuju bogat program, na novoj središnjoj lokaciji - Zagrebačkom velesajmu. ZGDW...

Da li dolazite na Ponta Lopud Jazz festival 

Da li dolazite na Ponta Lopud Jazz festival 

Od 31. 08. do 2.09. na Lopudu će se održati Ponta Lopud Jazz festival, a osim što će jazz profesionalci u inspirativnom okruženju mira i nesvakidašnje ljepote otoka Lopuda sudjelovati u razgovorima o glazbenoj industriji s nekim od najvećih jazz glazbenika iz cijelog...

Share This