Metro je pouzdan partner ugostitelja i samostalnih trgovaca

Biznis u regionu

29.11.2022.

Kompanija METRO Srbija, naredne godine, od koje nas deli poslednji mesec 2022, ulazi u “punoletstvo” poslovanja u ovoj zemlji regiona. 

Od dolaska na srpsko tržište 2005, pozicionirala se kao pouzdan partner i respektabilan veletrgovac. U godini na izmaku, koju su planetarno obojile turbulentne prilike za poslovanje, Andre Rinensland, generalni direktor METRO Srbija sumira prethodni period, ukazuje na izazove i specifičnosti rada u regionu i najavljuje planove METRO Srbija za 2023. godinu. 

Kako ocenjujete rezultate poslovanja kompanije koja je vodeći veletrgovac, sa 1.200 zaposlenih i objektima u sedam gradova u Srbiji?

Period oporavka od pandemije pokazuje vrlo dobre rezultate, po kojima se Srbija izdvaja čak i u METRO grupi. Očekujemo da u narednom periodu nastavimo utvrđivanje liderske pozicije u ugostiteljskom sektoru, ali i da osnažimo svoje partnerstvo sa malim, nezavisnim, trgovcima.

Poslovnu sliku sveta bojili su novi prekidi lanaca snabdevanja i inflacija. Koliko je aktuelna situacija uticala na veletrgovinu generalno, u odnosu na druge industrije?

Kada smo se prvi put tokom pandemije suočili sa problemima u lancu snabdevanja, dobra organizacija i izvanredna posvećenost našeg tima pomogli su da prevaziđemo izazove i u kratkom roku postignemo odličnu snabdevenost. Naši kupci su to prepoznali kao važnu prednost i sa tim iskustvom smo dočekali situaciju izazvanu ratom u Ukrajini, koja je duboko poremetila lance snabdevanja i izazvala brojne finansijske izazove na globalnom, ali i lokalnom nivou. Fokus METRO-a je i dalje usmeren na snabdevenost, zbog čega neprestano radimo sa dobavljačima i partnerima da dugoročno osiguramo prisustvo kvalitetne robe, po cenama koje profesionalnim kupcima omogućavaju profitabilnost njihovog biznisa. U tom pogledu inflacija naravno predstavlja izazov, ali se trudimo da taj udar ne prenosimo na kupce, koliko god je to moguće. Nastojimo da kupcima konzistentno nudimo, po dobrim cenama, jer njihov uspeh jeste naš posao, zbog čega se svi zajedno nadamo ekonomskoj stabilizaciji u doglednom periodu.

Online trgovina u regionu je u ekspanziji. Koliko su se promenile navike sve tri kategorije kupaca METRO Cash&Carry? Kako je sektor dostave pratio promene?

je blisko povezan sa globalnim tehnološkim rešenjima METRO grupe i konstantno primenjujemo nove sisteme, u gotovo svim oblastima rada. Prethodne dve godine smo posebno radili na inovacijama u segmentu logistike, kako bismo doprineli efikasnijem lancu snabdevanja. Jedna od glavnih novina koju smo uveli jeste, koja objedinjuje sve METRO kartice i koji svim registrovanim kupcima pruža mogućnost jednostavne, brze i udobne kupovine.

MCompanion je digitalni asistent koji olakšava pretraživanje asortimana, proveru cena, dostupnost proizvoda

Neke od pogodnosti posebno će značiti profesionalnim kupcima – poput lakog pretraživanja asortimana, provere cena i dostupnosti proizvoda, brzog uvida u aktuelne ponude i kataloge, kao i poručivanja robe za dostavne kupce.

Od dolaska u Srbiju 2005. METRO Cash&Carry, kao i na drugim, lokalnim tržištima, potencira razvoj lokalne ekonomije i lokalnih proizvođača. Pod pandemijom pokazalo se koliko je važna blizina dostavljača, tj. partnera trgovcima. Koliko su u ponudi METRO Srbija uključeni proizvodi iz ove i drugih zemalja regiona; gde vidite prostor za njihovim većim prisustvom?

Voće i povrće poreklom iz Srbije čini 75 procenata naše ponude u ovoj kategoriji, dok je ostatak iz uvoza uglavnom zato što se ovde ne proizvode pomorandže, banane i sličan asortiman. Takođe, 85 procenata mlečnih proizvoda u METRO-u potiče iz Srbije. Isti procenat važi i za meso koje dolazi sa srpskih farmi.

Čak 75 procenta voća i povrća u ponudi METRO Srbija dolazi od lokalnih proizvođača

Mi zaista smatramo da su lokalni proizvodi uvek najbolja opcija i da imaju odličan ukus. Bitno je istaći i činjenicu da kada biramo lokalno istovremeno smanjujemo i negativan uticaj prevoza robe – od troškova do emisije štetnih gasova, ali se skraćuje i vreme snabdevanja i proces logistike, što znači da sveži proizvodi brže stižu do kupaca. Lokalni izbor proizvoda doprinosi i održivosti domaće ekonomije i to kroz njen najbitniji aspekt – a to su mali, nezavisni, preduzetnici iza kojih stoje cele porodice.

Razvili ste koncept „Kupi više, plati manje!” za male samostalne trgovce. Kakav je odziv i planirate li nastavak u 2023. godini?

Kao pravi veletrgovac, METRO u Srbiji svoj fokus poslovanja stavlja na profesionalne kupce iz ugostiteljskog i samostalnog trgovačkog sektora. Naša poslovna misija je da im pružimo stabilno snabdevanje, u smislu uvek svežih i dostupnih proizvoda, po dobrim cenama koje garantuju njihovo dugoročno poslovanje. Početkom ove godine startovali smo sa novom poslovnom strategijom „sCore“ čija je osnovna ideja pronalaženje još boljih rešenja za naše kupce, a ne pronalaženje kupaca za naša rešenja. U okviru nje pokrenut je i novi program kao bitan deo podrške koju pružamo malim nezavisnim trgovcima. Ovaj program nudi ključan asortiman trgovcima, ali i ugostiteljima, po atraktivnim cenama za količinske kupovine, u odgovarajućim pakovanjima. Posebno sam zadovoljan što je dobro prihvaćen kod kupaca, od kojih dobijamo povratne informacije, kao i ideje i sugestije. Prema dosadašnjim rezultatima vidimo rast i pokazatelje da smo na dobrom putu. Trudimo se da proces učinimo održivim za sve strane u lancu – i za naše kupce koji se takođe bore za svoje kupce i goste, i za dobavljače koji stvaraju sjajne proizvode, a naravno i za nas. Verujemo da smo pronašli put za dugoročni uspeh ovog procesa.

Šta kompaniju Metro čini poželjnim poslodavcem, u svetlu aktuelnog problema radne snage u regionu?

Zaposleni u METRO-u izuzetno cene kulturu naše kompanije i atmosferu koju imaju unutar svojih timova, što potvrđuje i činjenica da je prosečan period zadržavanja naših zaposlenih 8 godina, a firma postoji u Srbiji od 2005. U poslednjih  nekoliko godina posebno smo posvećeni osnaživanju naše kulture koja se zasniva na poštovanju, a interne ankete o zadovoljstvu zaposlenih pokazuju da jeste prijatno mesto za rad, gde se zaposleni osećaju poštovano, sigurno i prihvaćeno, kao pojedinci čija su mišljenja vredna i uvažena. Naravno, postoje oblasti u kojima je potrebno dodatno angažovanje, jer zaposleni žele usluge privatnog zdravstvenog osiguranja, sportske aktivnosti, fleksibilan model rada, priliku za brzim vertikalnim napredovanjem i učenjem, a takođe cene i garanciju zadržavanja na poslu.

Koje CSR aktivnosti izdavajate u godini na izmaku?

U Srbiji smo posebno ponosni na „pilot“ program koji je usmeren na smanjenje otpada od hrane, a u okviru kojeg smo počeli kompostiranje organskog otpada u beogradskoj prodavnici na Vidikovcu. Otpad sa odeljenja voća i povrća se izdvaja u posebne kontejnere i transportuje do postrojenja za kompostiranje, gde kao kompost dobija novu namenu. Zahvaljujući ovome METRO na Vidikovcu smanjuje svoj komunalni otpad za čak 30 procenata. Ovo je dobar primer cirkularne ekonomije i planiramo da inicijativu proširimo i nadogradimo.

Planovi kompanije za 2023. godinu?

Planirani rast u narednih nekoliko godina podrazumeva izoštravanje veleprodajnog fokusa na profesionalne kupce, HoReCa sektor i samostalne trgovce, značajno proširujući višekanalni poslovni model (multichannel) i posao dostave. Osnovni cilj je da budemo jedini, pravi višekanalni veletrgovac, pre svega kroz cash&carry i dostavu, kao i uz dodatni razvoj digitalnog poslovanja. Cilj  nam je da obe kategorije profesionalnih kupaca u nama vide partnera koji pomaže i podržava njihovo poslovanje, uz konstantno stabilne i dobre cene, za kvalitetan i uvek dostupan asortiman, maksimalno prilagođen njihovim potrebama. Ovo podrazumeva i adaptaciju modela saradnje sa našim dobavljačima, dodatni razvoj proizvoda u okviru, kao i komercijalne, operativne i logističke promene u našem poslovanju. To će značiti i da će naše prodavnice, odnosno distributivni centri, promeniti svoj raspored, imati veći broj paletnih mesta i prilagođene rute, ali i pakovanja koja odgovaraju profesionalnim kupcima. U oblasti logistike želimo da poslujemo još efikasnije i da nastavimo da pružimo stabilnost snabdevanja profesionalnim kupcima.

Povezani tekstovi

Akrobata i programer ušao u svet startapa

Akrobata i programer ušao u svet startapa

-Najbolje poslovne ideje nastaju ako želite da rešite neki problem koji tišti vas ili ljude do kojih vam je stalo. Međutim, saosećanje nije dovoljno da biste ga zaista rešili, već morate da znate i kako to ekonomski da realizujete, ističe Đorđe Babić, preduzetnik koji...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Konkurs za posao u Dubaiju 

Konkurs za posao u Dubaiju 

Nezaposleni iz Srbije i i oni koji žele da nađu posao u Dubaiju (UAE), a žive u ovoj zemlji regiona mogu da se prijave na kokurs za pozicije u rizortu Jumeirah Marsa Al Arab. Kompleks se nalazi na najekskluzivnijoj plaži Dubaija i otvoreno je  800 radnih mesta,...

Foto konkurs na temu vremenskih nepogoda

Foto konkurs na temu vremenskih nepogoda

Svetska meteorološka organizacija (WMO) organizuje takmičenje za izbor fotografija koja će se naći u njihovom kalendaru za 2025. godinu. Tema je rano upozorenje na nepogode “Closing the early warning gap together” i koja je usklađena sa fokusom Svetskog meteorološkog...

Umetnica s Balkana i Rim, Brtka u Večnom gradu

Umetnica s Balkana i Rim, Brtka u Večnom gradu

U Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti u srcu Rima,  od 11.07. do 08. 09. upriličena je velika, retrospektivna izložba Mire Brtke „Budućnost je iza nas“ (“Il Futuro è Dietro di Noi”). Dugo očekivana i najavljivana retrospektivna izložba radova Mire...

Ponovo radi A1 Kinoteka letnji bioskop

Ponovo radi A1 Kinoteka letnji bioskop

Kao i prethode dve godine u centru Beograda, na terasi Doma Vojske Srbije, od 15. 07 do 31.08. ponovo radi A1 Kinoteka letnji bioskop. Na repertoaru će se naći 48 filmova. Večernje projekcije pod otvorenim nebom, održavaće se svako veče u 21h, a publika će moći da...

Hajdi na platnu crta lepotu i opasnosti života

Hajdi na platnu crta lepotu i opasnosti života

Radovi crnogorske slikarke i grafičke dizajnerke Hajdane Kostić Hajdi u okviru izložbe "Ljepota života" publici su dostupni do 30.06 u Portonovom, u hotelu One&Only. Postavku čine slike iz ciklusa kojim je mlada umetnica prikazala različite aspekte života-lepe i...

Jadranska obala kroz vizuru Marka Požlepa

Jadranska obala kroz vizuru Marka Požlepa

Izložba Marka Požlepa, multimedijalnog umetnika iz Slovenije, pod nazivom “Trajni odmor” (“Permanent Vacation”), otvorena je juče u beogradskoj galeriji  Hestia. Crteži s Jadranske magistrale pred srpskom publikom biće izloženi do 6.10. Ovo je novo izlaganje radova...

Beč uvodi mobilne učionice

Beč uvodi mobilne učionice

Demografski razvoj uticao je da se u mnogim delovima Beča javila potreba za slobodnim školskim prostorom. Slobodna mesta u postojećim razredima su već popunjena, stoga je potrebno obezbediti nove učionice za dodatne razrede. Samo u proteklih 10 godina Grad Beč je...

Slano film Days za mlade filmadžije regiona

Slano film Days za mlade filmadžije regiona

Prvi Slano Film Days na kome će okupiti mladi filmski autor iz regiona, ali i staknuta imena svijeta filmske industrije održava se u mestu Slanom i na Elafitskim otocima od 18. do 22.06. Jedno od najslikovitijih mjesta Dubrovačke rivijere biće adresa na kojoj će se...

Pogled na Amalfi u srcu Beograda

Pogled na Amalfi u srcu Beograda

Amalfi Terrazza, novi koncept koji spaja tradiciju dve zemlje, Srbije i Italije, kroz umetnost, muziku, modu i film, premijerno je otvorena na Kosančićevom vencu u Beogradu. Nesvakidašnji projekat realizovala je kompanija Pernod Ricard Srbija, u saradnji...

Share This