Mogući pad inflacije ne smanjuje cene finansijskih proizvoda

Biznis u regionu

26.06.2024.

Prema rang listi objavljenoj u najnovijoj godišnjoj ediciji Finansije TOP, izdanje ekonomskog mesečnika Biznis i finansije, Raiffeisen banka je bila najprofitabilnija banka u Srbiji u 2023, sa ostvarenom dobiti od 21,4 milijarde dinara.

Dunav osiguranje je šamipion liste osiguravača, sa premijom koja je u istom periodu premašila 40 milijardi dinara. Predstavnici finansijskog sektora predviđaju da će se inflacija u Srbiji verovatno obuzdati u skorije vreme, ali da nije realno očekivati smanjenje bilo kojih potrošačkih cena, uključujući i cene finansijskih proizvoda.

Sektor banaka

Raiffesen banka je bila najprofitabilnija banka u Srbiji u 2023. godini, sa ostvarenom dobiti od 21,4 milijarde dinara. 

Ovakav rezultat je, međutim, delimično posledica jednokratnih efekata nakon što je Raiffeisen banka preuzela Credi Agricole banku, pokazuje rang lista objavljena u godišnjoj ediciji Finansije TOP 2023/24, u izdanju ekonomskog mesečnika Biznis i finansije.

Banca Intesa je na drugom mestu sa dobiti od 21 milijarde dinara, a na trećem je UniCredit banka sa zaradom od 18,5 milijardi dinara. 

OTP banka je uknjižila 16,7 milijardi dinara dobiti i zauzima četvrtu poziciju, dok je peta NLB Komercijalna banka koja je ostvarila krajnji rezultat od 15,1 milijarde dinara.

Na rang listi mesečnika Biznis i finansije najveća banka po aktivi sa udelom od 15,6% i dalje je Banca Intesa, a slede OTP banka (13,9 %), AIK banka (13,1%), Raiffesien banka (11,2%) i UniCredit banka (10,7%).

Zlatno doba 

Prema podacima u junskoj, godišnjoj ediciji mesečnika Biznis i finansije, neto dobit banaka u 2023. dostigla je 122,2 milijarde dinara, nakon što je većina igrača na tržištu ostvarila rekordni krajnji rezultat u svojoj isto- riji, a prosečan prinos na kapital bankarskog sektora iznosio je oko 15%. Glavni razlog za prošlogodišnje povećanje zarade bio je neto prihod od kamata koji je uvećan za 52%, na 227,6 milijardi dinara.

Pored naglog rasta kamata na kredite i skromne cene depozita, solidan doprinos krajnjem rezultatu sa 77,3 milijarde dinara dali su i neto prihodi po osnovu naknada i provizija, koji su uvećani za 11% u odnosu na 2022. godinu.

Banke su u prvom tromesečju 2024. ostvarile dobit od 43,3 milijarde dinara, što je povećanje od 29% u odnosu na prethodnu godinu, ali je teško očekivati da će se ovakav tempo rasta nastaviti do kraja godine, ocenjuje se u ediciji Finansije TOP. Neto prihodi od kamata, usled skupljih izvora finansiranja (rast kamata na depozite), porasli su za „svega“ 28%, na 62,4 milijarde dinara, dok je neto prihod od naknada i provizija ubrzao 17%, na 20 milijardi dinara.

Zapadne banke profitabilnije ovde nego kod kuće 

Banke iz Zapadne Evrope koje posluju u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CIE), uključujući i Srbiju, ostvaruju veći prinos na kapital u poređenju sa zapadnoevropskim tržištem i zahvaljujući tome povećavaju profitabilnost i matičnim bankama.

Uprkos sporijoj kreditnoj aktivnosti, profitabilnost podružnica zapadnoevropskih banaka u CIE dostigla je rekordan nivo u 2023. godini, a najveći potencijal za dalji rast bankarskog sektora imaju Rumunija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Albanija.

Istovremeno, očekuje se dalja konsolidacija bankarskog tržišta u regionu, koja je trenutno najizraženija u Mađarskoj, Rumuniji i Srbiji, navodi se u ediciji Finansije TOP.

Dobrovoljno zdravstveno osiguranje predvodi rast premije

Prošle godine, Dunav osiguranje je bilo prvo na tržištu sa premijom nešto većom od 40 milijardi dinara, odnosno tržišnim učešćem od 26%. Drugo je Generali Osiguranje Srbija sa premijom od blizu 29 milijar- di dinara i 18,7% tržišnog učešća, dok je na trećem mestu Wiener Städtische osiguranje sa premijom od 17,4 milijardi dinara i 11,3% tržišnog učešća. Sledi DDOR Novi Sad koji je prikupio 16,9 milijardi dinara premije i ima udeo na tržištu od 10,9%, a na petoj poziciji je Triglav osiguranje sa 11,3 milijarde dinara premije i 7,3% tržišnog učešća, pokazuje rang lista ekonomskog mesečnika Biznis i finansije.

Osiguravajuća društva u Srbiji su 2023. ostvarila ukupnu premiju od 155,25 milijardi dinara, za 22 milijarde više nego 2022. godine. Na ovakav rezultat najviše je uticao rast cene obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, gde je premija za godinu dana porasla sa 38,9 milijardi dinara na 46,2 milijarde, a zatim dobrovoljno zdravstveno osiguranje koje je ostvarilo premiju od 14,58 milijardi dinara, za 4,68 milijardi više nego 2022. godine. Dobrovoljno zdravstveno osiguranje je i najbržerastuće osiguranje sa rastom od 47%.

U prošloj godini likvidirano je više od 700 miliona evra šteta, a najveći deo, više od 520 miliona, odnosio se na neživotna osiguranja. Dobrovoljno zdravstveno osiguranje je, osim po rastu premije, prošle godine predvodilo i po rastu šteta, koji je iznosio čak 57%, navodi se u ediciji Finansije TOP.

Lizing rastao , inflacija usporila oporovak fondova 

Vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga u Srbiji 2023. iznosila je 773 miliona evra, što predstavlja godišnji rast od 10,6%. Pozitivan trend je nastavljen i u prva tri meseca tekuće godine, sa vrednošću novozaključenih ugovora koja je bila veća za 20% u poređenju sa istim periodom prošle go- dine. Putnička vozila su najzastupljenija, sa udelom od 47% u ukupnom finansiranju prvog tromesečja. Najbrojniji korisnici finansijskog lizinga u 2023. godini bila su preduzeća u delatnosti saobraćaja i infor- misanja, koja su na ovaj način uložila u privredu Srbije 205,5 miliona evra.

Neto imovina penzionih fondova iznosila je 53,8 milijardi dinara na kraju četvrtog tromesečja 2023, što je nominalni godišnji rast od 11,5%, ali je visoka inflacija rast svela na realnih 3,9%. U imovini dobrovoljnih penzionih fondova najveći udeo od 70,1% imale su državne obveznice, 17,8% činila su oročena i sredstva na kastodi računima banaka, 10,8% je uloženo u akcije kompanija sa berze, a 0,9% u investicione jedinice otvorenih investicionih fondova. Potraživanja su činila 0,4% u ukupnoj imovini dobrovoljnih penzionih fondova.

Neto imovina investicionih fondova u 2023. iznosila je približno 104 milijarde dinara i bila je veća za 66% u odnosu na 2022. godinu, dok je broj novih članova povećan za oko 40%. Svi fondovi su u 2023. godini ostvarili prinose u rasponu od 2,49% do 21,16%. Međutim, zbog visoke godišnje inflacije koja je lane iznosila 12,1%, samo četiri fonda su uspela da sačuvaju novac svojih ulagača, jer su imali prinos veći od inflacije.

Foto detalj Naslovna strana

Povezani tekstovi

U kom gradu se održava skup o noćnom životu?

U kom gradu se održava skup o noćnom životu?

Konferencija za urbani noćni život sa fokusom na klupsku kulturu, održaće se u Beču od 14. do 16. 11. Partneri događaja „Vienna After Dark“ su tri međunarodno organizacije za noćni život: „NIGHTS“ iz evropske mreže „NEWNet“, međunarodna konferencija „STADT NACH ACHT“...

Koliko je sakupljeno ambalažnog otpada na EXIT-u

Koliko je sakupljeno ambalažnog otpada na EXIT-u

Četiri puta više ambalažnog otpada sakupljeno je tokom EXIT festivala u odnosu na prethodnu godinu, kroz Green EXIT platformu.  Opsežnu reciklažnu akciju sprovela je Ball Corporation u okviru projekta „Svaka limenka se računa” sa više partnera: HEINEKEN Srbija,...

Šta su pametne kancelarije

Šta su pametne kancelarije

Beon Active Office je novi poslovni prostor u Beogradu čije se otvaranje očekuje u septembru. Prostor otvara INEX, međunarodna real estate grupacija koja razvija i gradi luksuzne stambene i komercijalne objekte, a svoje prisustvo u Srbiji potvrđuje konceptom aktivnih...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Konkurs za posao u Dubaiju 

Konkurs za posao u Dubaiju 

Nezaposleni iz Srbije i i oni koji žele da nađu posao u Dubaiju (UAE), a žive u ovoj zemlji regiona mogu da se prijave na kokurs za pozicije u rizortu Jumeirah Marsa Al Arab. Kompleks se nalazi na najekskluzivnijoj plaži Dubaija i otvoreno je  800 radnih mesta,...

Foto konkurs na temu vremenskih nepogoda

Foto konkurs na temu vremenskih nepogoda

Svetska meteorološka organizacija (WMO) organizuje takmičenje za izbor fotografija koja će se naći u njihovom kalendaru za 2025. godinu. Tema je rano upozorenje na nepogode “Closing the early warning gap together” i koja je usklađena sa fokusom Svetskog meteorološkog...

Umetnica s Balkana i Rim, Brtka u Večnom gradu

Umetnica s Balkana i Rim, Brtka u Večnom gradu

U Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti u srcu Rima,  od 11.07. do 08. 09. upriličena je velika, retrospektivna izložba Mire Brtke „Budućnost je iza nas“ (“Il Futuro è Dietro di Noi”). Dugo očekivana i najavljivana retrospektivna izložba radova Mire...

Ponovo radi A1 Kinoteka letnji bioskop

Ponovo radi A1 Kinoteka letnji bioskop

Kao i prethode dve godine u centru Beograda, na terasi Doma Vojske Srbije, od 15. 07 do 31.08. ponovo radi A1 Kinoteka letnji bioskop. Na repertoaru će se naći 48 filmova. Večernje projekcije pod otvorenim nebom, održavaće se svako veče u 21h, a publika će moći da...

Hajdi na platnu crta lepotu i opasnosti života

Hajdi na platnu crta lepotu i opasnosti života

Radovi crnogorske slikarke i grafičke dizajnerke Hajdane Kostić Hajdi u okviru izložbe "Ljepota života" publici su dostupni do 30.06 u Portonovom, u hotelu One&Only. Postavku čine slike iz ciklusa kojim je mlada umetnica prikazala različite aspekte života-lepe i...

Jadranska obala kroz vizuru Marka Požlepa

Jadranska obala kroz vizuru Marka Požlepa

Izložba Marka Požlepa, multimedijalnog umetnika iz Slovenije, pod nazivom “Trajni odmor” (“Permanent Vacation”), otvorena je juče u beogradskoj galeriji  Hestia. Crteži s Jadranske magistrale pred srpskom publikom biće izloženi do 6.10. Ovo je novo izlaganje radova...

Beč uvodi mobilne učionice

Beč uvodi mobilne učionice

Demografski razvoj uticao je da se u mnogim delovima Beča javila potreba za slobodnim školskim prostorom. Slobodna mesta u postojećim razredima su već popunjena, stoga je potrebno obezbediti nove učionice za dodatne razrede. Samo u proteklih 10 godina Grad Beč je...

Slano film Days za mlade filmadžije regiona

Slano film Days za mlade filmadžije regiona

Prvi Slano Film Days na kome će okupiti mladi filmski autor iz regiona, ali i staknuta imena svijeta filmske industrije održava se u mestu Slanom i na Elafitskim otocima od 18. do 22.06. Jedno od najslikovitijih mjesta Dubrovačke rivijere biće adresa na kojoj će se...

Pogled na Amalfi u srcu Beograda

Pogled na Amalfi u srcu Beograda

Amalfi Terrazza, novi koncept koji spaja tradiciju dve zemlje, Srbije i Italije, kroz umetnost, muziku, modu i film, premijerno je otvorena na Kosančićevom vencu u Beogradu. Nesvakidašnji projekat realizovala je kompanija Pernod Ricard Srbija, u saradnji...

Share This