MOL ​​očekuje 1,6 milijardi dolara profita u 2024.

Biznis u regionu

20.02.2024.

Zbog geopolitičkih tenzija, izazova u industriji, makro okruženja, nepredvidive poreske politike i vladinih poteza, dobit kompanije MOL pre oporezivanja pala je 36 odsto u poređenju sa 2022. godinom na 1,936 milijardi USD. Kompanija je ostvarila celogodišnju čistu CCS EBITDA od 3,1 milijardu dolara, premašujući ažurirane ciljeve, navodi se u saopštenju MOL Grupa nakon objave finansijskih rezultata za 2023. godinu, kao i za četvrti kvartal 2023.

Čista CCS EBITDA u Q4 2023. 992 miliona USD, smanjenje od osam odsto u poređenju sa Q4 u 2022. 

MOL očekuje da će profit pre oporezivanja u 2024. biti oko 1,6 milijardi dolara i EBITDA oko 3 milijarde dolara.

Zsolt Hernádi, predsednik i izvršni direktor je rezultate prokomentarisao “da zbog izuzetnih i teških eksternih okolnosti, smanjena dobit pre oporezivanja u 2023.- nije iznenađenje.“

Godina izazova-godina dobrog učinka

-Uprkos ovim izazovima, imali smo dobru godinu i interni učinak bolji od očekivanog. Nastavljamo put pametne tranzicije, doprinoseći istovremeno i održivosti i konkurentnosti. To jest, pored naših obećavajućih projekata sa niskim emisijama ugljenika i zelenih investicija, mi aktivno razvijamo industrijsku kulturu našeg regiona i jačamo energetski suverenitet Centralne i Istočne Evrope. ”

MOL Grupa je nastavila sa investicionim projektima širom CIE regiona, unapređujući ciljeve kompanije u održavanju dominantne regionalne uloge u tradicionalnom Downstream sektoru, kao i transformaciju u fleksibilnu i održivu hemijsku kompaniju. 

U međuvremenu, čista CCS EBITDA u Q4 iznosi 456 miliona dolara, što je za tri odsto manje u odnosu na prethodni kvartal zbog smanjenja marži prerade i sezonski nižih obima. 

Zadovoljni proizvodnjom

Celogodišnja Upstream EBITDA dostigla je 953 miliona USD, što predstavlja smanjenje od 57% u odnosu na 2022. Godišnji pojednostavljeni slobodni novčani tok smanjen je na 587 miliona USD, uglavnom kao rezultat nižih cena ugljovodonika. Proizvodnja je iznosila 90,4 mboepd tokom cele godine, što je izvanredno dostignuće koje je dostiglo nivoe proizvodnje iznad predviđenih za 2023. uprkos razumnim poteškoćama na polju Šaikan u Iračkom Kurdistanu. 

Snažan učinak u Mađarskoj je, takođe, doprineo poboljšanju proizvodnje, kao i ispunjavanju lokalnih očekivanja koje je odredila država. Konkretno u Q4 2023, proizvodnja je dostigla 91,5 mboepd, što je povećanje od 4,7 mboepd u odnosu na prethodni kvartal, pošto su završetak planiranih zaokreta u postrojenjima za tretman i povećana prava u oblasti ACG pomogli da se poveća proizvodnja. 

Kao rezultat toga, EBITDA u četvrtom kvartalu 2023. skočila je za 92% na 375 miliona dolara u odnosu na nivo iz prethodnog kvartala, uz pomoć nešto viših cena ugljovodonika i postepenog ukidanja posebnog režima naknada za rudarstvo u Mađarskoj. 

geotermalne licence u Hrvatskoj i Mađarskoj

Drugi značajni razvoji doveli su do prvog gasa na polju u suvlasništvu MOL-a u Kazahstanu, sa dodatnim proizvodnim kapacitetima koji će početi da rade u drugoj polovini 2024. godine, kao i novim geotermalnim licencama koje su dodeljene MOL Grupi u Mađarskoj i Hrvatskoj.

Consumer Services: Consumer Services EBITDA porasla je za 61% u Q4 2023. u poređenju sa Q4 2022. godine, što je iznosilo 144 miliona USD na osnovu izvanrednog učinka koji je omogućio stalno poboljšanje marži, a takođe je podržan ukidanjem režima ograničenja cena goriva u Mađarskoj i Hrvatskoj. Prva godina poslovanja u Poljskoj nakon kupovine Lotos stanica u decembru 2022. godine, zajedno sa akvizicijom mreže OMV Slovenija u regionalni portfolio MOL Grupe, omogućila je oko 260 miliona litara dodatne količine goriva prodatog u Q4 2023, što je dovelo do ukupnih 10% povećanja obima goriva između Q4 2022. i Q4 2023. 

Segment Consumer Services je pokazao izuzetne rezultate u poboljšanju marži u non-fuel segmentu, sa povećanjem od 32% tokom istog perioda. 

Rast gastro ponude-najveći skok prodaje imali sendviči

Rezultat je podržan snažnom gastronomskom i prehrambenom prodajom, što je označilo uspešan nastavak uvođenja non-fuel koncepta: konkretno, broj prodatih kafa je porastao za 20%, zajedno sa povećanjem broja hot-dogova koje su kupci kupili od 48%, dok je prodaja sendviča porasla za 52%. 

Pored snažne ponude, uzlazni trend je potpomognut stalnim širenjem digitalnih popusta i programa lojalnosti MOL MOVE, kao i tekućom integracijom proširene mreže u Poljskoj i Sloveniji u Fresh Corner i Gastro koncepte.

Implementacijom prvog MOL-ovog procesa vezanog za otpad počelo je i investiranje u sopstvene deponije, uz pripreme za još 9 deponija, 3 transfer stanice i 3 postrojenja za sortiranje otpada.

 Ukupni CAPEKS od 63 miliona dolara – uključujući kupovinu 200 000 kontejnera za odvojeno sakupljanje – takođe je poslužio da se istakne snažna namera MOL-a da podigne svoj profil značajnim razvojem cirkularne ekonomije, za početak u Mađarskoj.

Segment Gas Midstream dostigao je 265 miliona USD EBITDA u 2023., 62% više nego godinu dana ranije, pošto se potražnja za prekograničnim kapacitetima znatno povećala tokom 2023. Nekoliko srednjih projekata rekonstrukcije i investicija doveli su do veće potrošnje CAPEKS-a u 2023. u odnosu na 2022.

Foto www.molgroup.info

Povezani tekstovi

MOL otvorio 73. servisnu stanicu u Srbiji

MOL otvorio 73. servisnu stanicu u Srbiji

Vozači na auto-putu Miloš Veliki, u smeru od Beograda ka  Čačku, od danas na raspolaganju imaju još jednu servisnu stanicu. Kompanija MOL Serbia otvorila je novi punkt, kod Uba, čime je broj Mol servisnih stanica u Srbiji stigao do 73.  Tom prilikom najavljeno je i...

Masterindex Srbija: Koliko građane zanima ESG tema

Masterindex Srbija: Koliko građane zanima ESG tema

Potrebno je obratiti više pažnje na pitanja u vezi sa očuvanjem životne sredine, društva i korporativnog upravljanja, smatra  86 odsto ispitanika novog Masterindex Srbija istraživanja koje već tradicionalno sprovodi kompanija Mastercard. Među ispitanicima koji su...

Šabac dobio novi Metro Cash & Carry objekat

Šabac dobio novi Metro Cash & Carry objekat

METRO Cash & Carry Srbija otvorio je novi objekat u Šapcu, na novoj adresi (Severna transverzala 19) u značajno većem prostoru.  Veletrgovinski, objekat prostire se na 1.800 kvadrata i u asortimanu ima oko 2.500 proizvoda namenjenih profesionalnim kupcima, sa...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Koliko je još kuna kod građana Hrvatske?

Koliko je još kuna kod građana Hrvatske?

Od početka godine do prve sedmice ovog meseca građani Hrvatske u Hrvatskoj narodnoj banci zamenili su 22,3 miliona kuna. Kako navode tamošnji mediji, u opticaju je još 4,44 milijarde kuna. Od 01.01.2024. novčanice i kovanice kuna zamenjuju se isključivo u HNB-u, i...

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Izdavačka kuća Booka uz podršku OTP banke raspisala je treći ciklus konkursa za najbolji neobjavljeni roman na srpskom. Zainteresovani mogu do sredine maja da pošalju rukopise, a pobednik će biti proglašen 15.11.2024. Ovo je jedini konkurs tog tipa u Srbiji, a njegovu...

BELDOCS od 22.05 do 29.05.

BELDOCS od 22.05 do 29.05.

Beldocs 17. Međunarodni festival dokumentarnog filma održava se od 22.05. do 29.05. u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.  I ove godine publiku očekuju premijere i nagrađivani filmovi sa prestižnih svetskih festivala, srpska ostvarenja, i dokumentarci najcenjenijih...

Koji filmovi stižu na 20. festival ZagrebDox

Koji filmovi stižu na 20. festival ZagrebDox

ZagrebDox je prvi put otvorio svoja festivalska vrata 21. veljače 2005. filmom Bijeli dijamant Wernera Herzoga.  Odlični naslovi obilježit će i 20. festival po redu koji počinje 14.04. Više od 1.700 filmskih prijava od kojih su čak 60  hrvatski dokumentarni...

Počinje sezona uskršnjih sajmova

Počinje sezona uskršnjih sajmova

Tradicionalni, bečki uskršnji sajmovi uskoro otvaraju svoje kapije. Brojni štandovi sa uskršnjim ukrasima, umetnički dekorisanim jajima, kulinarski specijaliteti i muzički program čekaju posetioce bazara sve do 31.03. kada ove godine Uskrs obeležavaju vernici...

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Nakon devet meseci renoviranja, „Kuća umetnosti“ čuvenog austrijskog umetnika Fridensrajha Hundertvasera u Beču ponovo je otvorena. Modernizovana je u smislu održivosti dok je stalna postavka prilagođena. Od 29.02. do 03. 03. biće organizovan besplatan program za...

Share This