Solarne bandere iz Srbije u SpaceX bazi Ilona Maska

Biznis u regionu

01.09.2022.

Svemirska baza SpaceX u Teksasu, Ilona Maska, biće osvetljena solarnim svetiljkama firme EnGoPlanet iz Srbije. Stubovi javne rasvete koje rade uz pomoć održive i čiste energije sunca prave se u fabrici u Inđiji, otvorenoj pre tri meseca.

EnGo solarne svetiljke održivo energetsko rešenje „made in Serbia

Petar Mirović, direktor i osnivač EnGo Planet kaže da bi za dve sedmice trebalo da se radi kompletna instalacija i nakon toga centar, odakle Mask razvija komercijalne letove u svemir, sijaće uz pomoć „made in Serbia“ održivog energetskog rešenja.

– Naše svetiljke će osvetliti raketnu bazu, lično sam bio na pregovorima i jako smo ponosni na ovaj, ali i ostale projekte u toku.

300 solarnih javnih svetiljki za Mundijal u Kataru

EnGo Planet isporučuje i 300 ekoloških, solarnih svetiljki za Svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru. U Beogradu, u oktobru realizuju jedan projekat, u Crnoj Gori, Kuvajtu, Saudiskoj Arabiji…

Rezultati startup-a koji je pokrenut pre pet godina nisu stigli preko noći. Produžena noć bila je, figuratvino rečeno, neposredni povod da se Petar, po obrazovanju ekonomista nađe u niši solarne energije.

Ideja nastala u New Yorku posle uragana Sandy

2012. godine kao stanovnik Njujorka, usled posledica uragana Sendi desetak dana živeo je u delu grada bez struje. Tada se rodila ideja o startup-u: napraviti pametnu uličnu rasvetu i punjače za gedžete koji će raditi na čistu, besplatnu, solarnu energiju, dostupnu svuda oko nas, neiskorišćenu u najvećoj meri.

EnGoPlanet tim u Beogradu i Teksasu

Kompanija je od početka razvijana na relaciji USA – Srbija. U Americi je divizija prodaje, u Hjustonu, država Teksas, a proizvodnja i razvoj u Srbiji.

Beogradski tim čini 24 člana različitih profila stručnosti od inženjera mašinske, elektrotehničke struke, do ekonomista. Prosek godina je 33, 34. – Sa 38 ja sam najstariji, kaže Petar Mirović.

Do pozicije da „sudbinu drže u svojim rukama“ otvaranjem proizvodnog pogona u Inđiji, gde se planira zaposlenje novih 20 radnika, stigli su upornošću, konstantnim razvojem rešenja i nizom manjih projekata za velike kompanije. Jer, prevashodno su okrenuti izvozu širom sveta.

Tržište od USA do Australije

Solarne svetiljke za javnu rasvetu EnGoPlanet sijaju u četvrtima i na ulicama od USA do Kajmanskih ostrva, Azije, Bliskog istoka, Australije. Među prvm lokacijama gde su postavljene je bio Microsoft  kampus, potom gradovi Boston, Las Vegas. Među klijentima EnGoPlanet su giganti AT&T, Alliance Energy.

U novom pogonu u Inđiji zaokružuju paletu proizvoda jer su razvili originalna rešenja za sve komponente neophodne u upotrebi solarnih sistema.

-Oduvek mi je bila želja, kao osnivača firme, da iz Srbije pokušamo da izvezemo nešto što nisu maline, čarape, jabuke. Znao sam da imamo kapacitet da napravimo visoko kvalitetan proizvod koji će imati i hardver i softver i moći da se dobro proda. Naše solarne bandere nisu jeftine, ali imaju potražnju i svoje kupce, kaže Petar Mirović.

Solarne svetiljke štede novac i doprinose zaštiti životne sredine

Osim što donose uštedu jer se iznosi koje lokalne samouprave plaćaju za električnu energiju utrošenu kroz javnu rasvetu mere milijardama dolara, solarne svetiljke doprinose smanjenju štetne emisije CO2 , nastalog kroz proces tradicionalnog napajanja strujom uličnih bandera.

Američko-srpski startup, dodaje Petar Mirović, mnogo je učio u hodu, kroz svaki novi projekat. Priznaje, pravili su i greške. Nastavljali i tražili način da unaprede svoje proizvode , što je dodaje Petar permanentan proces svake kompanije. Fokusirali su se isključivo na inovativna rešenja solarne energije čiji je rad nezavisan od konvencionalne elektromreže.

-Čista i besplatna energija nalazi se svuda oko nas. Urbani gradovi moraju da izgrade pametnu infrastrukturu koja će moći da pokupi svu tu energiju. Značajan broj stanovnika u mnogim delovima sveta i dalje živi u “mraku” jer im je uskraćena električna energija. Ovakva rešenja to mogu da reše ili da budu alternativa.

Svesni su da su na tržištu prisutni veliki igrači, ali traže svoje mesto. – Znamo kvalitet proizvoda koji smo razvili. Imamo čitav know-how koje druge komapnije nemaju. Mi se ne bojimo velikih, idemo u tržišne okršaje pa ćemo videti, ističe Petar Mirović.

EnGo Planet uskoro otvara kancelariju u državi Gana, u  glavnom gradu Akri, kako bi bili efikasniji na afričkom tržištu. Petar koji je u Beogradu diplomirao ekonomiju, a po selidbi u USA završio master na Univerzitetu Hamlin u Minesoti i tri godine radio kao operativni menadžer jedne kompanije za trgovinu čelikom u Njujorku, sada ima kancelariju na relaciji Hjuston – Beograd.

Spora carina najveća prepreka za poslovanje iz Srbije

Za poslovanje u Srbiji kaže da ima pomaka u mnogim sferama. Najveću prepreku, navodi  sporost i preobimnu carinsku dokumentaciju.

-Carina je rak rana u poslovanju. Mi smo izvoznici i uvoznici. Možda će zvučati brutalno, ali carina bi morala da se potpuno reorganizuje – „od nule“ kako bi postala efikasnija. Jasno je da je loše nasleđe starog, još od komunističkog sistema. Utisak je da ova institucija nije ni počela transformaciju. A u poslovanju je sve prilično jasno. Na kraju dana, kada se podvuče crta, znamo da se GDP jedne zemlje stvara tako što se nešto proda. Ako to što prodajemo stoji “zarobljeno“ tri sedmice na carini, prodavci i proizvođači troše vreme na carinsku administraciju i birokratiju umesto da vreme i energiju usmere na prodaju onda je lako zaključiti zašto su, na primer, iz iste niše neki Amerikanac ili Švajcarac uspešniji. Ne zato što su bolji, već samo zato što imaju lakše uslove da budu efikasniji u prodaji.

A. Mirković

Prvi vegetarijanski  McDonald’s burger u Srbiji 

Prvi vegetarijanski  McDonald’s burger u Srbiji 

McDonald’s donosi sjajne novitete ovog proleća. Na meniju svih Mek restorana u Srbiji, u ponudi je prvi vegetarijanski burger – Veggie burger. Savršen je izbor za vegetarijance i sve koji žele da uživaju u Mek obrocima. Veggie burger se sastoji od sočnog kroketa od...

Kočanski pirinač od brenda do muke farmera u Makedoniji

Kočanski pirinač od brenda do muke farmera u Makedoniji

Proizvodnja pirinča u Makedoniji je znatno smanjena u odnosu na period od pre tri, četiri decenije kada je kočanski pirinač bio poznat i tražen brend širom regiona. Površine pod ovom biljnom kulturom, piše Nova Makedonija...

Zeleno finansiranje poraslo  100 puta za 10 godina

Zeleno finansiranje poraslo 100 puta za 10 godina

Zeleno finansiranje, ulaganje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije radi pozitivnog uticaja na čovekovu okolinu sve je značajnija tema i u Srbiji, pre svega, zbog prednosti koje donosi: primera radi, investicije koje se finansiraju zelenim kreditima...

Komentari

1 Komentar

  1. Svetlana

    Eto kakve svetske ljude mi imamo, a ubeđuju nas da smo dobri jedino da motamo kablove za 200 evra. Hvala na inspirativnoj priči!

    Odgovori

Povratna veza/Povratni ping

  1. Prve srpske baterije za skladištenje struje s rute Texas-Inđija - Biznis u regionu - […] Medju klijentima koji koriste EnGoPlanet baterije su i čuveni SpaceX (kosmodrom Ilona Maska), Microsoft, Kuvajtska naftna kompanija. Prošle jeseni…

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Region dobija modni brend inspirisan Dunavom

Region dobija modni brend inspirisan Dunavom

Dunav je druga po dužini evropska reka, a u sredu, 22.03, na Svetski dan voda, u Srbiji, u Beogradu biće predstavljen modni brend posvećen reci koja protiče kroz 10 zemalja - “Friends of the Danube’’. Brend ima za cilj promociju, unapređenje i zaštitu životne sredine...

Zeleno finansiranje poraslo  100 puta za 10 godina

Zeleno finansiranje poraslo 100 puta za 10 godina

Zeleno finansiranje, ulaganje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije radi pozitivnog uticaja na čovekovu okolinu sve je značajnija tema i u Srbiji, pre svega, zbog prednosti koje donosi: primera radi, investicije koje se finansiraju zelenim kreditima...

YU svedočanstva o Alžirskoj revoluciji

YU svedočanstva o Alžirskoj revoluciji

Izložba „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“ biće otvorena sutra, 18.03, u jedinom Muzeju afričke umetnosti u regionu, u Beogradu, Srbija.  Kustosi izložbe su Mila Turajlić, Maja Medić, Ana Knežević i Emilia Epštajn. Izložbu će...

Film o vairoli-najveća epidemija u Jugoslaviji

Film o vairoli-najveća epidemija u Jugoslaviji

Medicinski triler o epidemiji velikih boginja koja je trajala u Jugoslaviji 1972. godine “Još jedno proleće” otvara 16. po redu Beldocs. Ostvarenje Mladena Kovačevića biće prilkazano 10.05, u Domu omladine, u Beogradu, na početku festivala, koji se održava...

Munje Opet stiže nastavak kultnog filma

Munje Opet stiže nastavak kultnog filma

Prošle su godine, a kod Popa i Mareta sve je isto: nema ni devojaka, ni keša ni doživljaja. Ali, kada im Gojko S. ukrade deo starog hita i pozajmi popularnoj pevačici Mili Sili, to razbudi naše junake, najkraći je opis zapleta u nastavku kultne komedije “Munje Opet”...

Prijave za programe Sarajevo film festivala

Prijave za programe Sarajevo film festivala

Otvorene su online prijave za filmove i dramske serije za programe 29. Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 11. do 18.08. 2023. godine. Filmski autori i producenti mogu prijaviti svoja ostvarenja za sljedeće programe: - Takmičarski program - igrani film -...

Yu Grupa, sve o bendu u filmu Darka Langulova

Yu Grupa, sve o bendu u filmu Darka Langulova

Svetska premijera filma „Yu Grupa - Trenutak sna“ reditelja Darka Lungulova zakazana je za četvrtak 02.03. na 51. FEST-u, u mts Dvorani, u Beogradu. „Yu Grupa - Trenutak sna“ je priča o rokenrol bendu koji je nadživelo zemlju po kojoj je dobio ime, ali je i priča o...

Top 3 trenda građevinarstva u 2023.

Top 3 trenda građevinarstva u 2023.

Racionalna potrošnja energije sama po sebi više nije dovoljna. Građevinski sektor u Srbiji i Evropi ima mnogo toga za razmatranje, jer mora adekvatno da odgovori na brojne izazove, koji slede u 2023. godini. Održive komercijalna, industrijska i stambena gradnja Već...

Kuće običnih ljudi na Ikea slikama Eni Libovic

Kuće običnih ljudi na Ikea slikama Eni Libovic

Eni Libovic, najpoznatija fotografkinja današnjice, uskoro će se naći u ulozi IKEA Artist in Residence. Za nekoliko nedelja počinje rad na seriji fotografija koje će prikazati život običnih ljudi u njihovim domovima. Saradnja je deo tradicionalnog, godišnjeg IKEA...

Share This