Vedrana Likan: Mala ponuda i velika tražnja nekretnina u regionu

Biznis u regionu

27.05.2023.

Ideja o povezivanju tržišta u regionu dobija sve veći zamah u svim privrednim delatnostima, pa i u industriji nekretnina, koja se možda najbrže razvija i prilagođava. 

Čvrsto pozicionirana u zemljama Adria regije, globalna kompanija Colliers uveliko je prepoznala potencijal i prednosti objedinjenog regionalnog tržišta nekretnina.

O potencijalnoj integraciji Colliers Adria i o uspehu Colliers-a na tržištima Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, govorila je Vedrana Likan, managing partner Colliers Hrvatska, i osnivač Hrvatskog saveta za zelenu gradnju za srspki časopis i portal Real Estate Magazine.

https://realestate-magazine.rs/sr/nekretnine/trziste/vedrana-likan-interes-velikih-igraca-za-objedinjeno-trziste-adria-regije/84668.

Colliers se tokom poslednje dve decenije uspešno pozicionirao u celom regionu. Koliko kancelarije međusobno sarađuju i postoji li ideja o nekoj značajnijoj integraciji Colliers-a na nivou Adria regije?

Kako na svetskom, tako i na regionalnom nivou, u Colliers-u postoji čvrst osećaj zajedništva i saradnja na koju smo jako ponosni. Svakodnevno sarađujemo sa kolegama iz regije, delimo znanja i iskustva, sklapamo partnerstva na pojedinim projektima, a sve sa ciljem pružanja najkvalitetnije moguće usluge našim klijentima. Ovu povezanost vremenom ćemo sigurno produbiti kroz dalju saradnju i potencijalnu integraciju. Oformili smo tim top ljudi u čitavoj Adria regiji, uključujući Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Srbiju, Albaniju i Grčku, koji radi na razvoju zajedničkog pristupa velikim globalnim klijentima i novim tržištima. Pre desetak godina na taj način pristupili smo tržištima Kine i UAE, a rezultati tog rada danas su vidljivi kroz snažnu prisutnost upravo investitora iz tih zemalja u našoj regiji. Sada na radaru imamo novi set ciljanih tržišta, ali i osnaživanje i produbljivanje odnosa sa nekim od najvećih igrača na objedinjenom Adria tržištu.

Šta vidite kao prednosti objedinjenog Adria tržišta nekretnina i koji trendovi su trenutno aktuelni?

Dinamika sveta komercijalnih nekretnina savršeno se ogleda upravo na tržištu Adria regije, koja se nalazi na izvrsnom geografskom položaju, zbog čega je zanimljiva investitorima i brojnim kompanijama. Investitorima nudimo čitav spektar prilika u različitim investicionim okolnostima i, pritom, objedinjujemo zemlje od dugogodišnjih članica EU, preko relativno novih, pa sve do onih koje su kandidati za članstvo u EU, čime se otvaraju nova tržišta za ekspanziju naših klijenata.

U čitavoj Adria regiji izrazito je velika potražnja i nedovoljna ponuda u svim tržišnim segmentima. Sve to dovodi do smanjenog volumena transakcija komercijalnih nekretnina, ali ne i do smanjenja interesovanja investitora, naprotiv.

U našoj regiji, u office segmentu, najveća koncentracija ponude i potražnje je u glavnim gradovima. Situacija u svakom od naših velikih gradova različita je, ali i vrlo slična, sa primetnim sve većim uticajem svetskih trendova koji podižu standarde regionalnog tržišta. Što se tiče trgovačkog i industrijskog segmenta, svedočimo širenjima na sekundarne lokacije, pri čemu retail sektor model poslovanja prilagođava uticaju internet trgovine. Kao i kancelarijski prostor, i trgovine prolaze kroz određenu tranziciju, a planovi ekspanzije na postojećim i novim tržištima jako su naglašeni. HTL sektor u regionu postaje zanimljiv investitorima, posebno zato što je ponuda smeštaja u višim kategorijama nešto slabija. Veliki internacionalni brendovi već su počeli da ulaze na ovo tržište, tako da, uz već poznatu Hrvatsku i Crnu Goru, više ni za Albaniju ne možemo reći da je neotkriveno tržište za svetske investitore i hotelske brendove. Poslednjih meseci goruća tema je tržište stambenih nekretnina. Zahvaljujući inflaciji i nedostatku ponude, cene kvadrata su značajno porasle. Gradnja novih stambenih nekretnina još je ispod nivoa na kojoj je bila pre poslednje ekonomske krize, dok je, istovremeno, potražnja velika. Zanimljivo je da je u BiH, uz Srbiju i Hrvatsku, upravo ovaj sektor najaktivniji.

Ako gledamo presek trenutne situacije u Adria regiji, vidljiv je nedostatak investicionih i razvojnih proizvoda u svim segmentima, pogotovo kada je reč o modernijim kvadratima A klase. Takođe, u perspektivi, ESG agenda biće jedan od najvažnijih pravaca razvoja tržišta nekretnina u regionu

Colliers Hrvatska godinama unazad redovno dobija priznanja kao najbolja konsultantska kuća u Hrvatskoj i regionu. Šta vas to izdvaja od drugih?

Činjenica da 10 godina unazad dobijamo najvažnija svetska i evropska priznanja za najboljeg konsultanta u Hrvatskoj i regiji, velika je potvrda za naš rad. Nedavno smo dobili i nagradu „Best place to work in Croatia“. Veliku ulogu u svemu tome ima i činjenica da smo deo globalne kompanije koja raspolaže neverovatnim resursima – više od 18.000 stručnjaka zaposleno je u 65 zemalja širom sveta, i to je prednost koju često ističemo i koristimo. Imamo globalni domet, ali ono što nas itekako izdvaja jeste dubinsko poznavanje lokalnog tržišta. U Hrvatskoj, Sloveniji i BiH prisutni smo već gotovo 20 godina, ali još važnije – imamo kontinuitet, stalni rast poslovanja, a time i veliku ulogu u razvoju čitavog tržišta. Ipak, ono što čini bitnu razliku za naše klijente jeste kompanijska kultura u Colliers-u koja podrazumeva da vam je podrška kolege, iz bilo koje kancelarije u svetu, dostupna na poziv ili poruku. Tako da, nema toga što je za nas nepoznato ili nemoguće da učinimo za klijenta. Posao kojim se mi bavimo nije drugačiji od onoga koji rade drugi, samo ga mi radimo – drugačije. Razlika je upravo u tom ljudskom faktoru, a klijenti to prepoznaju.

Hrvatska je od 1. januara uvela evro i postala članica Šengen zone. Koliko su ove kapitalne promene uticale na nove trendove na tržištu nekretnina?

Samo uvođenje evra kao službene valute omogućilo je veću prisutnost stranih kupaca kojima je sada jednostavnije da kupuju nekretnine kod nas. S druge strane, evro je eliminisao valutni rizik kod finansiranja, što dodatno povoljno utiče na cenu i sigurnost zaduživanja. U novonastalim okolnostima očekujemo da će se tržište dodatno otvoriti za strane investitore koji već duže vreme pokazuju interesovanje, posebno za greenfield investicije i brownfield urbane regeneracije. Trenuto su investitori nešto oprezniji, zbog neizvesnih očekivanja po pitanju recesije i inflacije, ali interes je i dalje prisutan jer nam je Šengen doneo sigurnije investiciono okruženje. Naš polugodišnji Market Overview izveštaj pokazuje da je u Hrvatskoj i dalje najatraktivniji sektor skladišta i logistike, u kom se trenutno gradi nekoliko velikih industrijsko-logističkih kompleksa, i to mahom u krugu velikih gradova: Zagreba, Splita, Rijeke. Ipak, čak ni s projektima koji su trenutno u razvoju, neće biti dovoljno kvadrata da se zadovolji rastuća potražnja na tržištu komercijalnih nekretnina.

Colliers Hrvatska pokriva i tržišta Slovenije i Bosne i Hercegovine. Kakva iskustva imate sa ova dva tržišta i koje su prednosti poslovanja na tri tržišta zajedno?

Iz zagrebačke kancelarije pokrivamo Sloveniju i BiH od 2007. Prošle godine otvorili smo kancelariju u Ljubljani jer je tržište naraslo, sazrelo i omogućilo snažan razvoj lokalnih kompanija. U BiH takođe imamo kontinuitet prisutnosti sa kolegama koji su s nama od samog početka. Iako je reč o nama susednim zemljama, svako tržište je jedinstveno, i ono što funkcioniše na jednom, ne znači nužno da će biti dobro prihvaćeno na drugom tržištu. Sam tip klijenata, njihovo poreklo, pristup razvoju i vođenju projekata je različit, pa im je zato važno pružiti lokalnu podršku. Pokrivanje tri različita tržišta je dinamično, izazovno i nadasve zanimljivo. Naša je velika prednost to što klijenti često posluju na istim tržištima kao i mi, pa im za različite projekte možemo osigurati lokalne stručnjake. Uzmimo za primer klijente koji poslovanje iz Hrvatske žele da prošire na poslovanje u BiH – u ovom slučaju, klijenti koji su već poslovali s nama, znaju tačno šta mogu da očekuju i za njih je to ušteda vremena i resursa. Dovoljan je jedan telefonski poziv i mi krećemo s akcijom.

Svedoci smo da žene sve više dominiraju real estate industrijom, što potvrđuje i vaša „success story“. Čime vas je real estate osvojio toliko da se odreknete uspešne karijere u komunikacionom menadžmentu i postanete sinonim za svet nekretnina i investicije u poslovnim krugovima Hrvatske i šire?

Oduvek sam bila tip osobe koja voli da radi na više projekata istovremeno. Volim izazove, nove situacije, da testiram sopstvene granice. Nakon skoro 10 godina u komunikacionom menadžmentu, prelazak u Colliers, u potpuno novo područje, upravo je bio na talasu te težnje za širenjem vidika. Ipak, moj posao je i dalje vezan za komunikacije, ali i prodaju, politiku, ekonomiju… Srećom, tokom svoje karijere, od samih početaka, pa i nakon 17 godina u Colliers-u, imam tu privilegiju da radim posao koji volim, s ljudima koji me inspirišu, u sektorima koji su uzbudljivi i dinamični. Kada se danas osvrnem iza sebe, ponosna sam na sve što sam zajedno sa svojim timovima postigla. Naravno, dodatnu snagu daje nam činjenica da smo nosioci Colliers brenda, što je, uz lokalno znanje, ekspertizu, dugogodišnji kontinuitet i prisutnost na tržištu, zaslužno za činjenicu da imamo lidersku poziciju u regionu.

Koliko je na vaš profesionalni razvoj i uspeh u real estate sektoru uticala činjenica da ste Colliers-ovo „dete“ od samog početka rada kancelarije u Hrvatskoj?

Divno mi je kad se setim prvih razgovora za posao u Colliers-u. Prvi intervjui već su tada bili online – najpre sa kolegom iz Kanade, zatim u kancelariji u Sofiji i konačni intervju u kancelariji u Beogradu. Zaposlivši se u Colliers-u dobila sam priliku da učim od vrhunskih stručnjaka, što me je, i lično i profesionalno, zaista obogatilo. Mogu reći da smo Colliers i ja rasli zajedno, razvijali se i učili, i da je ishod svega toga kompanija na koju se klijenti mogu osloniti. Kompanijska kultura, naša povezanost, prijateljstvo, optimizam i pozitivan pristup poslu, rezultat su predanog rada sadašnjih i bivših članova našeg tima, i na to smo izuzetno ponosni. Srećni smo kad čujemo koliko nas bivši zaposleni, koji mahom postaju naši klijenti, hvale i kako sa radošću pričaju o vremenu koje su proveli sa nama, što je dodatna potvrda da smo izgradili kolektiv u kom se ljudi osećaju dobro i sigurno.

Nagrada „Žena godine” za 2012. jedno je od brojnih priznanja koja ste dobili, između ostalog i zbog izrazite društvene angažovanosti, posebno u domenu osnaživanja žena. Kako gledate na ovo aktuelno pitanje?

Često me pitaju kako to da danas ima tako mnogo žena na vodećim pozicijama i da o pravima i ravnopravnosti toliko više pričamo nego pre pet ili deset godina. Moj odgovor je da su žene danas, jednostavno, vidljivije. I srećna sam što sam tome i sama doprinela i što su moj posao i moj doprinos prepoznati u očima javnosti. Svakoj se nominaciji, a još više nagradi, radujem kao da je prva, i svaka od njih mi daje vetar u leđa da nastavim dalje jer vidim da to što radim ima efekta. Kada sam pre 11 godina dobila nagradu „Žena godine”, to me je dodatno podstaklo da se još više angažujem. U međuvremenu sam postala mentor u brojnim domaćim i stranim programima posvećenim podsticanju preduzetništva među ženama i mladima. Upravo zahvaljujući mom angažmanu u osnaživanju žena, u junu 2022. u Briselu sam dobila nagradu „Female Business Leader” koju dodeljuje Emerging Europe Awards. Da u moru divnih žena iz 23 zemlje Evrope, koje svakodnevno doprinose stvaranju još boljeg okruženja, odaberu baš vas, ogromna je čast i nešto o čemu nisam mogla ni da sanjam, a što mi je dalo još jednu potvrdu da je to što radim važno za sve žene, ali i za moju ćerku i ćerke vaših čitalaca. Na tragu te misije nastao je i jedan moj projekat, koji mi je srcu drag, a to je „21 put prema uspehu”, iz kog se izrodila i LeaderSHE konferencija.

Gordana Knežević Monašević

Foto: Sanjin Kaštelan

Povezani tekstovi

Akrobata i programer ušao u svet startapa

Akrobata i programer ušao u svet startapa

-Najbolje poslovne ideje nastaju ako želite da rešite neki problem koji tišti vas ili ljude do kojih vam je stalo. Međutim, saosećanje nije dovoljno da biste ga zaista rešili, već morate da znate i kako to ekonomski da realizujete, ističe Đorđe Babić, preduzetnik koji...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Andrea Ćirić svoj kalendar ispunjava dobrim delima

Andrea Ćirić svoj kalendar ispunjava dobrim delima

Uz sve poslovne obaveze i privatna interesovanja, kalendar Andree Ćirić (27) ispunjen je dobrim delima. Dobitnica Virtus nagrade za mlade filantrope za 2023, pre četiri godine prvi put je organizovala žurku sa višim ciljem, za svoj rođendan. Od tada, svesrdno je...

Slano film Days za mlade filmadžije regiona

Slano film Days za mlade filmadžije regiona

Prvi Slano Film Days na kome će okupiti mladi filmski autor iz regiona, ali i staknuta imena svijeta filmske industrije održava se u mestu Slanom i na Elafitskim otocima od 18. do 22.06. Jedno od najslikovitijih mjesta Dubrovačke rivijere biće adresa na kojoj će se...

Čija agencija uvodi Belgrade Waterfront u Hrvatsku

Čija agencija uvodi Belgrade Waterfront u Hrvatsku

Real Estate agencija „Regent“, koja već godinu dana posluje u Hrvatskoj i koja ima u ponudi više od 1.000 premium nepokretnosti širom ove zemlje regiona, započela je saradnju sa kompanijom Eagle Hills-Belgrade Waterfront čiji će biti zastupnik u Hrvatskoj.  Tim...

Pogled na Amalfi u srcu Beograda

Pogled na Amalfi u srcu Beograda

Amalfi Terrazza, novi koncept koji spaja tradiciju dve zemlje, Srbije i Italije, kroz umetnost, muziku, modu i film, premijerno je otvorena na Kosančićevom vencu u Beogradu. Nesvakidašnji projekat realizovala je kompanija Pernod Ricard Srbija, u saradnji...

“Konflikt” Dušice Pejić u galeriji Štab

“Konflikt” Dušice Pejić u galeriji Štab

U beogradskoj galeriji Štab u toku je izložba „KONFLIKT“ umetnice Dušice Pejić, nastala kao refleksija na radove Karla Gustava Junga. Radovi su rezultat prethodnih istraživanja umetnice. Pejićeva je za polazište u dosadašnjim radovima koristila tenzija, frekvencija i...

Max striming platforma stiže u region

Max striming platforma stiže u region

U prisustvu velikog broja poznatih ličnosti, specijalnih gostiju iz Srbije i regiona, spektakularnom žurkom u Beogradu obeleženo je lansiranje nove Max striming platforme, iza koje stoji kompanija Warner Bros. Discovery od 21.05. stiže u Srbiju i Evropu i to je...

Kako privući publiku u moru događaja

Kako privući publiku u moru događaja

U toku su prijave - do 05.05, za treći po redu međunarodni Knowledge Sharing događaju, u okviru projekta Collab4HySust CCI koji će se održati online i uživo u Novoj Iskri Dorćol, 10.05. u Beogradu, Srbija. Radionica se održava na engleskom, prisustvo je besplatno, ali...

Preko Animond regionalnog fonda pomoć za crtaće

Preko Animond regionalnog fonda pomoć za crtaće

Prvi regionalni investicioni fond za razvoj animiranih filmova, Animond, pokreće kampanju “Podrži crtaće!” U periodu od 15.04 do 15.05. publici će biti predstavljena četiri kratka animirana filma lokalnih autora koji su u završnim fazama proizvodnje. To znači da im je...

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Izdavačka kuća Booka uz podršku OTP banke raspisala je treći ciklus konkursa za najbolji neobjavljeni roman na srpskom. Zainteresovani mogu do sredine maja da pošalju rukopise, a pobednik će biti proglašen 15.11.2024. Ovo je jedini konkurs tog tipa u Srbiji, a njegovu...

Share This