Zavar radijatori donose nagrade u Skoplje

Biznis u regionu

03.01.2023.

Kompanija Zavar iz Skoplja obeležava 35 godina rada. Porodičnu firmu u oblasti zavarivanja i proizvodnje procesne opreme od čelika, za različite industrije, osnovao je 1988. Jovan Naumovski.

Njegova kćerka Marta Naumovska Grnarova, iako po struci mašinski inženjer nije mogla bez umetničkog pristupa “teškoj” proizvodnji. Sa pozicije CEO Zavar design-a, u kompaniji koja je već etablirani lider u zavarivanju u Severnoj Makedoniji, regionu i ovom delu Evrope, izgradila je novi deo kompanije i posvetila se proizvodnji radijatora od inoxa.

Poslednjih nekoliko godina, fokus je dala dizajniranim linijama koje su rezultat vrhunskog kvaliteta, smart tehnologije i umetničkih dizajnerskih rešenja.

Gde god da su izlagani osvajali su nagrade i privlačili pažnju.

Do sada su Zavar Design Smart Electrical Heaters u Skoplje doneli značajna svetska i regionalna priznanja: nagradu Američkog udruženja dizajnera enterijera (ASID) – Architectural Digest Design Show u New Yorku 2017, BIG SEE Design Award za kolekciju Drop dizajnerke Jane Ačevske 2018. godine.

Bili su nominovani i 2019. u jednoj od kategorija regionalnog izbora BIG SEE, a 2020. godine osvojili su Nemačku nagrada za dizajn proizvoda. Prošle jeseni na Beogradskom sajmu nameštaja, prvom posle kovid pauze, dobili su Zlatni ključ za doprinos razvoju dizajna za ugaoni radijator Flexus.

Kako izgleda izlazak iz klasične industrije u sofisticiranu oblast proizvodnje koja objedinjuje luksuzni dizajn, umetnost i nove tehnologije, koje su poteškoće, gde je potencijal regionalnih proizvođača vrhunskih komada za Biznis u regionu priča Marta Naumovska Grnarova.

Kako je tekao proces kreiranja linije smart radijatora. Šta je bilo najteže?

Razvoj Zavar novih, električnih smart radijatora počeo je tokom pandemije covid. Ponosni smo što smo za dve godine uspeli da napravimo seriju od pet novih kolekcija koje sadrže više od 10 različitih proizvoda s potpuno novom, patentiranom tehnologijom. Ideja je bila da odvojimo radijator od sistema centralnog grejanja i otvorimo mogućnost slobode ugradnje u bilo kom trenutku u objekte. Želeli smo proizvod koji će biti u skladu sa novim energetskim zahtevima: ekonomičan i energetski štedljiv. Dimenziju energy saving postigli smo upravljanjem preko pametne aplikacije. Radijatori se mogu programirati, periodično tokom dana, u ovisnosti od potrebe korisnika, automatskim uključivanjem/isključivanjem. Takođe, lako su prenosivi te nude slobodu uklapanja u svaki enterijer.

Jednaku pažnju usmerili smo na dizajn tako i na tehnička rešenja-sistem za kontrolu i upravljanje. Cilj je bio da elektronika ne narušava estetiku. Iako koriste elektirčnu energiju, izuzetno su ekonomični, tj, nisu veliki potrošači. Sa tačke gledišta grejanja, mogu se posmatrati kao pomoćni grejni element, uz istovremeno luksuzno prisustvo u enterijeru.

Na Sajmu nameštaja u Beogradu dobili ste Zlatni ključ za doprinos razvoju dizajna za ugaoni radijator Flexu. Odakle ideja da radijator „prelomite“?

Ideja Flekus kolekcije pametnih električnih radijatora je prilično jednostavna, ali u isto vreme smela. Zašto ne iskoristiti sve potcenjene prostore u unutrašnjosti, kao što su uglovi zidova i dati im novi život i smisao? Flekus menja igru i pretvara uglove prostora u umetničke.

Dizajn  je potpisao Zoran Jedrejčić, koji ima dugogodišnje iskustvo u oblasti dizajna i dizajn menadžmenta i koji je umetnički direktor brenda Zavar Design. Nagrada je nastavak niza priznanja koja smo osvajali za inovativan pristup.

 U kojim zemljama regiona ste prisutni ili Vam je fokus na svetskom tržištu?

U pregovorima smo s prvim kupcima, zastupnicima i distributerima u regionu. Dizajnerski radijatori u Makedoniji su u prodaji već 18 godina – do sada u verziji za toplovodno grejanje, a sada i u pametnoj električnoj verziji. U tom kontekstu, već je razvijena tradicija njihovog korišćenja i svako ko želi da sa pažnjom uredi svoj prostor uzima naše proizvode u obzir. U regionu verovatno nismo dovoljno zastupljeni što je bio dodatni razlog da se predstavimo na Beogradskom sajamu nameštaja. Iako imamo kupce na svim kontinentima, najveće tržište su nam zemlje Evrope. Ovakva rešenja su idealna, posebno u oblastima gde sistemi centralnog grejanja nisu neohodni, a istovremeno postoji potreba za grejanjem, kao što su mediteranske zemlje.

Izazovi su uglavnom dolazili zbog lokacije i na polju marketinga. Ipak, već 18 godina uspevamo da budemo prisutni na vodećim sajmovima, čime gradimo poziciju i diferenciramo se od konkurencije iz Evrope i USA , a što olakšava online prodaju.

Kakva su Vaša zapažanja o industrijskom dizajnu u regionu? Da li nedostaju znanje, ideje ili novac za atraktivna rešenja?

Na Sajmu u Beogradu videla se posvećena pažnja i promocija mladih dizajnera i kompanija koje ulažu u dizajn proizvoda. U regionu su snažno prisutne kompanije za nameštaj koje neguju dizajn. Hrvatska je trenutno regionalni lider sa nekoliko uspešnih brendova, u isto vreme s najvećim ulaganjima te beleži i najveći usponom, u oblasti nameštaja. U tretiranju natur drva kao materijala prednjače kompanije iz Bosne i Hercegovine. Konačan zaključak je da smo kao region na početku kreiranja sopstvenog dizajnerskog identiteta. Što je odlično u smislu pozicioniranja na evropskom  i svetskom tržištu .Sve ipak zahteva dugoročno ulaganje. Sve je više kompanija koje uviđaju neophodnost takvog prisutpa i kreću da stvaraju proizvode sa dodatom vrednošću.

Gde vidite prostor za jačanje regionalne saradnje?

Regionalna saradnja trebalo bi se kretati u pravcu proširenja u domenu proizvodnje na bazi specifičnih iskustvaa i ekspertize. Kompanije ne bi trebalo da se posmatraju kao konkurencija. Nego da pronalaze svoje individualne izraze i pozicioniraju se u određenom, uskom segment, niši, i da sarađujući razmenjuju usluge i iskustva. Drugi nivo saradnje vidim u oblasti marketinga. Zajedničkog predstavljanja na sajmovima po svetu. Na primer, u jednom showroom-u predstaviti više brendova iz regiona koje imaju kompatibilne proizvode. Potom pokretanje regionalne online prodavnice…I još puno stvari koje bi se mogle zajedno i jeftino napraviti.

Kako u Zavar kompaniji odgovarate na problem nedostatka radnika. Kakav je Vaš stav o inicijati slobodnog kretanja radnika u regionu?

Nedostatak radne snage je tema koja muči ne samo region već čitavu Evropu. S tendencijom da bude još izraženija. Otvaranje granica nekih zemlje u regionu, kao što je na primer Severna Makedonija, zasigurno će pogoršati situaciju lokalnim kompanijama. Istovremeno, to je proces koji ne možemo izbeći. Granice Evrope prilično su dostižne za profesije koje su deficitarne. Svedoci smo uvoza radne snage koji je isto tako neminovan process. Svi ćemo morati u budućnosti prihvatiti tu činjenicu kao neophodnost i način rada.

Šta kompaniju Zavar i Zavar design očekuje u 2023. godini?

Nastavljamo promociju Zavar Design Smart Electrical Heaters na nekoliko velikih sajmova u Evropi. Možda opet odemo u USA kako bi utemeljili prisustvo u centrima luxury design-a. Ove godine kompanija Zavar proslavlja 35 godine postojanja te planiramo niz aktivnosti povodom značajnog jubileja.

Foto Zavar design

Do 2025. kompanijama će nedostajati svaki 10. radnik

Do 2025. kompanijama će nedostajati svaki 10. radnik

Kompanije će do 2025. godine nastaviti da se suočavaju sa gorućim problemom nedostatka kvalitetne radne snage. Kolike su razmere ovog izazova pokazuju i prognoze da će svako 10. radno mesto ostati nepopunjeno, kao i da će doći do porasta cene rada od 16 odsto. Čak 93...

Kako da dizajn iz regiona osvoji svet

Kako da dizajn iz regiona osvoji svet

Zoran Jedrejčić veruje u ideju jedinstvenog dizajnerskog jezika celog regiona i radi na njenom ostvarenju. Kroz saradnju sa najuspešnijim proizvođačima od Slovenije do Severne Makedonije daje sveobuhvatna rešenja: od strategije razvoja, izlaska na tržište,...

Ričard Grivson: Vidimo potencijal regiona

Ričard Grivson: Vidimo potencijal regiona

Ako ekonomisti, finansijski stručnjaci i predstavnici izvršnih vlasti u zemljama regiona s pažnjom prate analize Bečkog ekonomskog instituta (Wiener Institut für Internationale  Wirtschaftsvergleiche - wiiw), a regionalni mediji redovno prenose njihova...

Komentari

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
U Srbiji 3.000 dinara za digitalne usluge mesečno

U Srbiji 3.000 dinara za digitalne usluge mesečno

Digitalne usluge, aplikacije i platforme postale su deo naših života. I imaju svoju cenu. Digitalna transformacija stvara nove trendove, od načina na koji otkrivamo i koristimo informacije, stičemo nove veštine, komuniciramo, organizujemo sastanke u toku dana, do toga...

Kako je sniman film “Da li ste videli ovu ženu”

Kako je sniman film “Da li ste videli ovu ženu”

Film „Da li ste videli ovu ženu?“koji je u 2022. godini privukao je veliku pažnju publike i kritike. Nagrađen Grand Prix „Aleksandar Saša Petrović“ na 28. Festivalu autorskog filma (FAF), nagradom za najbolju režiju na 15. Međunarodnom filmskom festivalu u Bangkoku...

Trend rasta sportskog turizma dolazi u region

Trend rasta sportskog turizma dolazi u region

Svetski kongres sportskog turizma, drugi po redu, biće održan 26. i 27.04 u Hrvatskoj, u Zadru, objavljeno je na tviter nalogu Svetske turističke organizacije UNWTO.  Očekuje se više od 300 učesnika iz celog sveta iz oblasti sporta i turizma. Ova oblast je jedna...

SkyShowtime stiže u šest zemalja regiona

SkyShowtime stiže u šest zemalja regiona

Nova striming platforma SkyShowtime počeće s radom od 14 12. u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji i donosi vrhunsku ponudu ekskluzivne zabave u domove centralne i istočne Evrope. Dolazak na trižišta regiona usledio je nakon...

Filmovi regiona besplatno online na Mreži festivala

Filmovi regiona besplatno online na Mreži festivala

Filmske manifestacije ujedinjene u Mrežu festivala Jadranske regije: Zagreb Film Festival, Sarajevo Film Festival, Festival autorskog filma Beograd, Filmski festival Herceg Novi i Ljubljanski filmski festival, nakon dva uspešna prolećna izdanja, predstavljaju prvo...

Posle Kine, gde se seli svetska proizvodnja

Posle Kine, gde se seli svetska proizvodnja

Kina više nije percipirana kao svetska “fabrika”. Dve trećine evropskih kompanija namerava da iseli poslovne aktivnosti u druge zemlje. Kao alternative najavljuju se Indija, Japan, Singapur i Južna Koreja, pokazuje nova studia međunarodne konsultantske kuće Horváth....

Prvi paketi EU-hrvatskih kovanica u opticaju

Prvi paketi EU-hrvatskih kovanica u opticaju

U Hrvatskoj je počela prodaja paketa evro kovanica, koji sadrži 33 metalna apoena na kojima je na jednoj strani nacionalo hrvatsko dizajnersko rešenje. Hrvatska narodna banka (HNB) je saopštila da paket s “hrvatskim” euro kovanica, čija je vrednost 13,28 evra, košta...

Share This