Ante Grbeša, FlixBus CEE South „Region nam je važan“

Biznis u regionu

03.03.2022.

FlixBus, nemačko najpre startup čudo u drumskom saobraćaju, danas je izuzetno uspešna kompanija.

Prepoznatljivi zeleni autobusi povezuju više od 5.000 destinacija, s preko 400.000 dnevnih veza. Imaju više od 5.000 zaposlenih, u 25 svetska ureda. Saradjuju sa više od 500 autobuskih partnera u kojima radi 10.000 vozača.

Od inovativne ideje trojice IT stručnjaka, za manje od decenije, osnovani 2013, postali su kompanija koja je poslovni model iz avio saobraćaja „prizemljila“, odnosno industriju autobuskog saobraćaja uvela u doba visoke tehnologije.

Putnicima, FlixBus omogućava brzu, jednostavnu kupovinu karata, promenu datuma putovanja, fleksibilne cene; iako nema svoju autobusku flotu jer radi sa lokalnim kompanijama.

Iz matične Nemačke, proširili su se po Evropi, tržištima na drugim kontinentima: u SAD, Brazilu; uveli su svoje usluge u železnički saobraćaj.

U regionu posluju šest godina. Najpre su stigli u Hrvatsku, potom Sloveniju, Srbiju…

Onda se dogodila pandemija.

Od druge polovine 2021, kaže u ekskluzivnom intervjuu Ante Grbeša, direktor FlixBus CEE South, poslovanje se stabilizovalo. – Nadamo se normalizaciji u drugoj polovini ove godine. Narednu – 2023. vidimo kao prvu razvojnu godinu nakon pandemije.

Foto: Promo FlixBus / Srdjan Ilic / PIXSELL

Kada je Flix Bus stigao u region?

U Hrvatskoj smo počeli s prometovanjem 2016, dok smo prve korake na srpskom tržištu napravili 2017. godine. Tada smo s regionalnim partnerima kompanijama Fudeks i Sirmiumbus omogućili putnicima iz Srbije prustup zelenoj mreži, sad već od 38 zemalja. Širenje je bilo u tempu koji je zakonska regulativa dozvoljavala. Naredne, 2019. počela je snažnija ekspanzija. Osim povezivanja s Hrvatskom i s Slovenijom, umrežili smo Srbiju i sa Mađarskom. U planu su bila nova umrežavanja, ali je izbila pandemija. Sve je stopirano. Od petog meseca 2020. počeo je oporavak. Do kraja 2021. obnovljene su postojeće i uvedene nove linije.

Ovog proljeća slede nova povezivanja !

Surađujemo s dva srpska prijevoznika: Sirmiumbus i Fudeks, u franšiznom zelenom modelu poslovanja, a sa pet lokalnih prijevoznika imamo poslovni model kojim povezujemo kompanije u našu mrežu prodajući njihove karte te putnicima dajemo mogućnost presjedanja i dalje putovanje po Evropi.

Koliko FlixBus ovaj region Evrope smatra važnim u svom poslovanju?

Srbija kao i ostatak CEE South regije su ključne države u povezivanju Zapada i Istoka Europe. Naša istraživanja su pokazala da postoji potražnja za jednostavnijim kretanjem putnika. Povezujući zemlje diljem Europe, ova regija je bila logičan slijed.

Ako se vratimo na početke, FlixBus CEE South regija osnovana je odmah nakon pokretanja poslovanja u Francuskoj i Italiji. Tim potezom jasno se vidi koliko je regija bila važna u samim počecima poslovanja i daljnjeg razvoja. Cijela regija je na FlixBus mapi od iznimnog značaja za daljnji razvoj prema drugim, istočnijim zemljama poput Bugarske, Makedonije ili Grčke.

Ovde su atraktivne turističke destinacije; u Srbiji osobito Beograd, Novi Sad. Upravo FlixBus mrežom otvaramo puteve za neke nove turiste diljem Europe.

Kako je pandemija uticala na rad, s obzirom da je saobraćaj bio prvi i najviše na udaru?

Putnički tokovi su se generalno promijenili. Čim su epidemiološke mjere dozvolile, reaktivirane su linije – najprije unutar država, zatim međunarodne. Brzo je uočena visoka potražnja, potreba ljudi za putovanjima. U početku su bili poslovni razlozi, posjete obiteljima, tek onda turizam. Tako je bilo i sa Srbijom. Nešto je teže bilo započeti povezivanja država koje nisu članice EU, najviše zbog nametnutih ograničenja.

FlixBus je poduzeo sve potrebne mjere suzbijanja mogućih neželjenih ekonomskih posljedica. Zbog specifičnog, fleksibilnog poslovnog modela brzo smo dnevno poslovanje prilagodili situaciji.

Kroz brojeve to izgleda…?

U rekordnoj 2019. godini FlixBus je prevezao 62 milijuna putnika. Unatoč svim izazovima na globalnom i domaćem terenu, u 2021. FlixBus je koristilo 30 milijuna putnika diljem svijeta, što je jednako prvoj pandemijskoj godine. Zahvaljujući jakim autobusnim partnerima, rundom financiranja u lipnju 2020. godine, akvizicijom Greyhounda u SAD-u, daljim širenjem na tržište Brazila i kontinuiranim ulaganjem u željeznice, odnosno u FlixTrain, FlixBus je zadržao stabilno poslovanje.

Stabilnost u poslovanju, kontinuirana ulaganja kao i pozicioniranje kompanije u smjeru snažnog budućeg rasta, već početkom ove godine dovodi do promjene naziva FlixMobility GmbH grupe u FlixMobility SE, te restrukturiranja upravljačkog tima.

Što se tiče regije, na početku ljetne sezone 2021. pokrenute su sve međunarodne linije na kojima je FlixBus u CEE Sotuth prometovao u prepandemijsko vrijeme, odnosno rekordne 2019. godine. U ljetnoj sezoni FlixBus je vratio više od 70 procenat putnika iz 2019.

Šta očekujete u 2022. godini?

Iskustvo govori da uveliko ovisimo o epidemiološkim uvjetima. Ali, kako svaka država donosi svoje mjere, teško je procijeniti konačno „staro normalno“. Međutim, potreba za putovanjima uvek postoji.

Poznato je da s toplijim danima dolazi bolja epidemiološka slika. Proljeće svakako pogoduje našim planovima za povezivanje Srbije i širenje poslovanja. Nadamo se normalizaciji u drugoj polovini ove, a 2023. vidimo kao prvu razvojnu godinu.

Ko je u timu FlixBus CEE South?

U zagrebačkom uredu je trenutno 34 zaposlenih. Ured u Beogradu je osnovan 2019. sa četvoro ljudi. Nažalost, zbog pandemija reorganizovan je. Trenutno je u beogradskom uredu jedna osoba. Kako imamo ambiciozne planove za koje se nadamo da ih neće poremetiti novi val pandemije, moguće je širenje.

Ko su danas putnici FlixBusa, ako se turizam još uvek oporavlja?

Struktura putnika se prethodne dvije godine mijenjala, ovisno o epidemiološkoj situaciji. U 2020. uglavnom su putovali oni koji su morali. Već prošle godine bilo je turista i studenata.

Generalno je koncept ovog oblika prijevoza odlično prihvaćen u regionu. Vjerujemo da kao takav može u potpunosti zaživjeti. Uspjeh je spojiti tradiciju putovanja s digitalizacijom, u vrijeme prevlasti visokih tehnologija. Pogotovo ako je cilj generiranje mladih putnika koji su generacija upravo tog digitalnog doba.

Foto Promo FlixBus / Srdjan Ilic/PIXSELL

Postoje li razlikuje u poslovanju sa partnerima iz država članica EU i onih koji su izvan Evrozone?

Poslovanje s partnerima se toliko ne razlikuje ovisno o tome da li je kompanija EU ili ne-EU članica već koliko je tržište zatvoreno ili otvoreno, odnosno da li je tržište liberalizirano. Ključna razlika je da na otvorenim tržištima autobusne kompanije rastu i razvijaju se. Implementiraju suvremena digitalna rešenja, prate trend zelenih energija. Država i resorno ministarstvo jest partner koji s jedne strane regulira tržište upravo u smjeru razvoja, sigurnosti i kvalitete, ali isto tako i jača konkurentske sposobnosti domaćih kompanija. Na svakom tržištu, pa čak i na najzatvorenijem, postoje kompanije koje prate i primjenjuju trendove i nova rješenja. Takve kompanije uglavnom nastoje surađivati s FlixBusom.

Priznajemo da je ulazak na tržište Srbije, kao zemlje koja nije članica EU, bio priličan izazovan. Nije lako inovativni poslovni model ponuditi zatvorenim tržištima. No, imamo neprocjenjivu podršku lokalnih prijevoznika koji su se uključili ili su u procesu ulaska u naš model poslovanja.

Na zakone u takvim državama gledamo kao na izazove. Iz prve ruke znamo da postoji snažna želja za većom liberalizacijom tržišta, jer to znači i bolje uvjete poslovanja, bolju povezanost, brži regionalni razvoj, otvaranje novih radnih mjesta. Jasno je da ništa ne ide preko noći.

Čekanja na graničnim prijelazima su vanjske okolnosti na koje ne možemo utjecati. Granica između Hrvatske i Slovenije jednako je kontrolirana kao i granica između Srbije i Hrvatske.

Iako, na primer, srpsko tržište još uvijek nije potpuno otvoreno, FlixBus poslovni model je pronašao svoje mjesto, poštujući sve relevantne, nacionalne zakone. Svaka zajednička, partnerska linija je u potpunosti u skladu sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju te odobrena od nadležnih tijela, odnosno Ministarstva nadležnog za poslove saobraćaja koji izdaju sve potrebne, zakonom propisane dozvole za obavljanje linijskog prijevoza putnika.

Koji su još izazovi lokalnih tržišta?

Naši putnici znaju da karte mogu kupovati online, no izazov je uskladiti poslovni model sa regulativom u Srbiji jer lokalni Zakon nalaže papirnu kartu. Putnici su svjesni da u slučaju putovanja iz Srbije trebaju imati i papirnu kartu. Prednost je i dalje u tome što kartu putnici mogu samostalno isprintati ili će to FlixBus odraditi za njih.

Ili dinamične cijene. Iako su neke od značajnih prednosti FlixBusa dinamične cijene, na pojedinim, lokalnim tržištima, poput Srbije, tu aktivnost primijenjujemo u mjeri u kojoj dopušta lokalna regulativa. U Srbiji, dinamične cijene kao takve nisu moguće. Prilagodili smo se nudeći nekoliko različitih razreda atraktivnih cijena, ali ne algoritamski. Unatoč tome, smatramo da je naša ponuda i dalje cjenovno atraktivna.

Takođe, čekanje na granici. Čekanja na graničnim prijelazima su vanjske okolnosti na koje ne možemo utjecati. Granica između Hrvatske i Slovenije jednako je kontrolirana kao i granica između Srbije i Hrvatske.

Na društvenim mrežama, sporadično se diskutuje zbog neprijatnih iskustava putnika iz regiona. Kako utičete da se obezbede isti uslovi u svim zelenim autobusima ?

Da bi postali FlixBus partneri, prijevoznici moraju zadovoljavati određene propisane standarde kvalitete, udobnosti i sigurnosti. Cilj FlixBusa je dosljednost usluge i brenda diljem Europe. Jednaka usluga za sve putnike. Autobusi naših partnera u prosjeku su stari tri godine, imaju manji kapacitet sjedala kako bi se putnicima omogućila veća udobnosti i komfor za putnika. Svaki autobus mora biti opremljen utičnicom pored sjedala, besplatnim Internetom, navigacijom za praćenje koja služi našem odjelu kontrole prometa te za GPS praćenje autobusa u realnom vremenu kao i toalet u funkciji, tijekom vožnje.

Osim ovih, svaki autobus mora zadovoljavati ekološke uvjete. Jedan od traženih standarda jest poštivanje standarda EURO 6 norme ili najmanje EURO 5 norme. Svi naši zeleni autobusi udovoljavaju EURO 6 normi kako bi se emisija CO2 svela na minimum.

Cijela regija je na FlixBus mapi od iznimnog značaja za daljnji razvoj prema još drugim, istočnijim zemljama poput Bugarske, Makedonije ili Grčke…

Uvjeti suradnje ugovorno su propisani i postoje sankcije za nepoštivanje. Cilj nam je osigurati da se primjenjuju i udovolje globalnim FlixBus standardima.

Prilikom kupovine karata putnici primijećuju ime FlixBus ili ime drugog prijevoznika. Radi se određenom broju prijevoznika s kojima FlixBus surađuje u vidu međusobne prodaje karata. Kroz ovakvu opciju omogućujemo putnicima iz svih dijelova Europe da stignu do željene destinacije. Cilj ovakve suradnje jest buduće ostvarenja potpune franšizne suradnje kada za to dođe pravi trenutak. U takvim slučajevima, autobusni prijevoznik nije obvezan poštivati pravila do trenutka dok ne uđe u potpunu suradnju s FlixBusom.

Foto Promo / FlixBus

Povezani tekstovi

20 online shopa za preduzetnice Srbije u programu She’s Next

20 online shopa za preduzetnice Srbije u programu She’s Next

Inicijativa  She’s Next empowered kompanije VISA ima za cilj da ženama u svetu preduzetništva pruža podršku i inspiraciju u započinjanju preduzetničkih priča. Prošle jeseni pokrenuta je i She’s Next zajednica u Srbiji, koja već broji više od 6.000 članica. ...

Šta je prof. dr Mirjana Radović iz Srbije učila studente u Kini

Šta je prof. dr Mirjana Radović iz Srbije učila studente u Kini

Razdaljina od Beograda do grada Čangša, provincija Hunan, u Kini je nešto veća od 8.000 kilometara. Profesorka dr Mirjana Radović Marković, čija je akademska karijera obeležena, uz angažman na srpskim visokobrazovnim ustanovama, predavanjima po univerzitetima širom...

Čemu služe kišne bašte po gradovima

Čemu služe kišne bašte po gradovima

Kišne bašte koje se se sve više formiraju po urbanim sredinama služe da ublaže efekte klimatskih promena na gradske sredine.  Kišna bašta je jednostavan sistem sadnje u konusnim lejama u zemlji, odnosno udubljenje u zemlji čija je funkcija da primi određenu količinu...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Čemu služe kišne bašte po gradovima

Čemu služe kišne bašte po gradovima

Kišne bašte koje se se sve više formiraju po urbanim sredinama služe da ublaže efekte klimatskih promena na gradske sredine.  Kišna bašta je jednostavan sistem sadnje u konusnim lejama u zemlji, odnosno udubljenje u zemlji čija je funkcija da primi određenu količinu...

Nevena Ignjatović u ski-školi Avanturistički centar

Nevena Ignjatović u ski-školi Avanturistički centar

Najuspešnija alpska skijašica Srbije Nevena Ignjatović, s osvojenih više od 200 medalja na FIS takmičenjima, ove godine je završila profesionalnu sportsku karijeru. Vrhunsko znanje i veliko iskustvo nastaviće da razmenjuje sa aktivnim i profesionalnim skijašima kroz...

Spomenici Jugoslavije na izložbi u Beču

Spomenici Jugoslavije na izložbi u Beču

Izložba proširene realnosti posvećena spomenicima antifašističkom otporu u ex Jugoslaviji biće otvorena je u unutrašnjem dvorištu „7“ Muzejske četvtri u Beču. Kreatori projekta Melani Holaus i Kristof Lamerhuber na umetnički način obrađuju mesta sećanja na...

Umetnici  regiona u galeriji Aleksić u Kragujevcu 

Umetnici regiona u galeriji Aleksić u Kragujevcu 

Izložba Davora Dmitrovića “Priče za malu decu” otvara se u subotu 16.09, u Aleksić galeriji u Kragujevcu. Davor Dmitrović je slikar mlađe generacije, koji je završio zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti, a trenutno je na doktorskim studijama na Kineskoj umetničkoj...

Niko neće da otvori kafić na Titovom brodu Galeb

Niko neće da otvori kafić na Titovom brodu Galeb

Više puta je remontovan. Služio je za prevoz voća, vojnika u Drugom svetskom ratu, bio je ploveća rezidencija maršala Tita, menjao zastave više država, a sada je brod Galeb na vezu u Rijeci.  Zaštićeno je kulturno dobro Hrvatske ali nije interesantno...

Gosti Art Zagreba iz Koreje, Mađarske, Turske

Gosti Art Zagreba iz Koreje, Mađarske, Turske

Sajam umjetnina Art Zagreb, šestu godinu zaredom postaje jedinstveno mjesto susreta umjetnika, kolekcionara, galerista, povjesničara umjetnosti, kustosa i ljubitelja umjetnosti. Otvara se 26.09. na novoj lokaciji- Zagrebačkom velesajmu (paviljon 7), a istovremeno će...

Strip crtači dolaze u Herceg Novi

Strip crtači dolaze u Herceg Novi

Hercegnovski strip festivala (HSF) 17. po redu, održava se od 01.do 06. 09. na više lokacija u Herceg Novom i Tivtu,Crna Gora. Bogat šestodnevni program sadrži brojne izložbe, crtanje za fanove, radionice za sve uzraste, prezentacije i predavanja,i prateći muzički...

Premijera tri brenda iz Hrvatske na 10. ZGDW

Premijera tri brenda iz Hrvatske na 10. ZGDW

Najveći hrvatski festival posvećen dizajnu, Zagreb Design Week (ZGDW) ove godine proslavlja jubilej - deseti rođendan.  Organizatori najvećeg izdanje festivala, do sada, najavljuju bogat program, na novoj središnjoj lokaciji - Zagrebačkom velesajmu. ZGDW...

Share This