Ante Grbeša, FlixBus CEE South „Region nam je važan“

Biznis u regionu

03.03.2022.

FlixBus, nemačko najpre startup čudo u drumskom saobraćaju, danas je izuzetno uspešna kompanija.

Prepoznatljivi zeleni autobusi povezuju više od 5.000 destinacija, s preko 400.000 dnevnih veza. Imaju više od 5.000 zaposlenih, u 25 svetska ureda. Saradjuju sa više od 500 autobuskih partnera u kojima radi 10.000 vozača.

Od inovativne ideje trojice IT stručnjaka, za manje od decenije, osnovani 2013, postali su kompanija koja je poslovni model iz avio saobraćaja „prizemljila“, odnosno industriju autobuskog saobraćaja uvela u doba visoke tehnologije.

Putnicima, FlixBus omogućava brzu, jednostavnu kupovinu karata, promenu datuma putovanja, fleksibilne cene; iako nema svoju autobusku flotu jer radi sa lokalnim kompanijama.

Iz matične Nemačke, proširili su se po Evropi, tržištima na drugim kontinentima: u SAD, Brazilu; uveli su svoje usluge u železnički saobraćaj.

U regionu posluju šest godina. Najpre su stigli u Hrvatsku, potom Sloveniju, Srbiju…

Onda se dogodila pandemija.

Od druge polovine 2021, kaže u ekskluzivnom intervjuu Ante Grbeša, direktor FlixBus CEE South, poslovanje se stabilizovalo. – Nadamo se normalizaciji u drugoj polovini ove godine. Narednu – 2023. vidimo kao prvu razvojnu godinu nakon pandemije.

Foto: Promo FlixBus / Srdjan Ilic / PIXSELL

Kada je Flix Bus stigao u region?

U Hrvatskoj smo počeli s prometovanjem 2016, dok smo prve korake na srpskom tržištu napravili 2017. godine. Tada smo s regionalnim partnerima kompanijama Fudeks i Sirmiumbus omogućili putnicima iz Srbije prustup zelenoj mreži, sad već od 38 zemalja. Širenje je bilo u tempu koji je zakonska regulativa dozvoljavala. Naredne, 2019. počela je snažnija ekspanzija. Osim povezivanja s Hrvatskom i s Slovenijom, umrežili smo Srbiju i sa Mađarskom. U planu su bila nova umrežavanja, ali je izbila pandemija. Sve je stopirano. Od petog meseca 2020. počeo je oporavak. Do kraja 2021. obnovljene su postojeće i uvedene nove linije.

Ovog proljeća slede nova povezivanja !

Surađujemo s dva srpska prijevoznika: Sirmiumbus i Fudeks, u franšiznom zelenom modelu poslovanja, a sa pet lokalnih prijevoznika imamo poslovni model kojim povezujemo kompanije u našu mrežu prodajući njihove karte te putnicima dajemo mogućnost presjedanja i dalje putovanje po Evropi.

Koliko FlixBus ovaj region Evrope smatra važnim u svom poslovanju?

Srbija kao i ostatak CEE South regije su ključne države u povezivanju Zapada i Istoka Europe. Naša istraživanja su pokazala da postoji potražnja za jednostavnijim kretanjem putnika. Povezujući zemlje diljem Europe, ova regija je bila logičan slijed.

Ako se vratimo na početke, FlixBus CEE South regija osnovana je odmah nakon pokretanja poslovanja u Francuskoj i Italiji. Tim potezom jasno se vidi koliko je regija bila važna u samim počecima poslovanja i daljnjeg razvoja. Cijela regija je na FlixBus mapi od iznimnog značaja za daljnji razvoj prema drugim, istočnijim zemljama poput Bugarske, Makedonije ili Grčke.

Ovde su atraktivne turističke destinacije; u Srbiji osobito Beograd, Novi Sad. Upravo FlixBus mrežom otvaramo puteve za neke nove turiste diljem Europe.

Kako je pandemija uticala na rad, s obzirom da je saobraćaj bio prvi i najviše na udaru?

Putnički tokovi su se generalno promijenili. Čim su epidemiološke mjere dozvolile, reaktivirane su linije – najprije unutar država, zatim međunarodne. Brzo je uočena visoka potražnja, potreba ljudi za putovanjima. U početku su bili poslovni razlozi, posjete obiteljima, tek onda turizam. Tako je bilo i sa Srbijom. Nešto je teže bilo započeti povezivanja država koje nisu članice EU, najviše zbog nametnutih ograničenja.

FlixBus je poduzeo sve potrebne mjere suzbijanja mogućih neželjenih ekonomskih posljedica. Zbog specifičnog, fleksibilnog poslovnog modela brzo smo dnevno poslovanje prilagodili situaciji.

Kroz brojeve to izgleda…?

U rekordnoj 2019. godini FlixBus je prevezao 62 milijuna putnika. Unatoč svim izazovima na globalnom i domaćem terenu, u 2021. FlixBus je koristilo 30 milijuna putnika diljem svijeta, što je jednako prvoj pandemijskoj godine. Zahvaljujući jakim autobusnim partnerima, rundom financiranja u lipnju 2020. godine, akvizicijom Greyhounda u SAD-u, daljim širenjem na tržište Brazila i kontinuiranim ulaganjem u željeznice, odnosno u FlixTrain, FlixBus je zadržao stabilno poslovanje.

Stabilnost u poslovanju, kontinuirana ulaganja kao i pozicioniranje kompanije u smjeru snažnog budućeg rasta, već početkom ove godine dovodi do promjene naziva FlixMobility GmbH grupe u FlixMobility SE, te restrukturiranja upravljačkog tima.

Što se tiče regije, na početku ljetne sezone 2021. pokrenute su sve međunarodne linije na kojima je FlixBus u CEE Sotuth prometovao u prepandemijsko vrijeme, odnosno rekordne 2019. godine. U ljetnoj sezoni FlixBus je vratio više od 70 procenat putnika iz 2019.

Šta očekujete u 2022. godini?

Iskustvo govori da uveliko ovisimo o epidemiološkim uvjetima. Ali, kako svaka država donosi svoje mjere, teško je procijeniti konačno „staro normalno“. Međutim, potreba za putovanjima uvek postoji.

Poznato je da s toplijim danima dolazi bolja epidemiološka slika. Proljeće svakako pogoduje našim planovima za povezivanje Srbije i širenje poslovanja. Nadamo se normalizaciji u drugoj polovini ove, a 2023. vidimo kao prvu razvojnu godinu.

Ko je u timu FlixBus CEE South?

U zagrebačkom uredu je trenutno 34 zaposlenih. Ured u Beogradu je osnovan 2019. sa četvoro ljudi. Nažalost, zbog pandemija reorganizovan je. Trenutno je u beogradskom uredu jedna osoba. Kako imamo ambiciozne planove za koje se nadamo da ih neće poremetiti novi val pandemije, moguće je širenje.

Ko su danas putnici FlixBusa, ako se turizam još uvek oporavlja?

Struktura putnika se prethodne dvije godine mijenjala, ovisno o epidemiološkoj situaciji. U 2020. uglavnom su putovali oni koji su morali. Već prošle godine bilo je turista i studenata.

Generalno je koncept ovog oblika prijevoza odlično prihvaćen u regionu. Vjerujemo da kao takav može u potpunosti zaživjeti. Uspjeh je spojiti tradiciju putovanja s digitalizacijom, u vrijeme prevlasti visokih tehnologija. Pogotovo ako je cilj generiranje mladih putnika koji su generacija upravo tog digitalnog doba.

Foto Promo FlixBus / Srdjan Ilic/PIXSELL

Postoje li razlikuje u poslovanju sa partnerima iz država članica EU i onih koji su izvan Evrozone?

Poslovanje s partnerima se toliko ne razlikuje ovisno o tome da li je kompanija EU ili ne-EU članica već koliko je tržište zatvoreno ili otvoreno, odnosno da li je tržište liberalizirano. Ključna razlika je da na otvorenim tržištima autobusne kompanije rastu i razvijaju se. Implementiraju suvremena digitalna rešenja, prate trend zelenih energija. Država i resorno ministarstvo jest partner koji s jedne strane regulira tržište upravo u smjeru razvoja, sigurnosti i kvalitete, ali isto tako i jača konkurentske sposobnosti domaćih kompanija. Na svakom tržištu, pa čak i na najzatvorenijem, postoje kompanije koje prate i primjenjuju trendove i nova rješenja. Takve kompanije uglavnom nastoje surađivati s FlixBusom.

Priznajemo da je ulazak na tržište Srbije, kao zemlje koja nije članica EU, bio priličan izazovan. Nije lako inovativni poslovni model ponuditi zatvorenim tržištima. No, imamo neprocjenjivu podršku lokalnih prijevoznika koji su se uključili ili su u procesu ulaska u naš model poslovanja.

Na zakone u takvim državama gledamo kao na izazove. Iz prve ruke znamo da postoji snažna želja za većom liberalizacijom tržišta, jer to znači i bolje uvjete poslovanja, bolju povezanost, brži regionalni razvoj, otvaranje novih radnih mjesta. Jasno je da ništa ne ide preko noći.

Čekanja na graničnim prijelazima su vanjske okolnosti na koje ne možemo utjecati. Granica između Hrvatske i Slovenije jednako je kontrolirana kao i granica između Srbije i Hrvatske.

Iako, na primer, srpsko tržište još uvijek nije potpuno otvoreno, FlixBus poslovni model je pronašao svoje mjesto, poštujući sve relevantne, nacionalne zakone. Svaka zajednička, partnerska linija je u potpunosti u skladu sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju te odobrena od nadležnih tijela, odnosno Ministarstva nadležnog za poslove saobraćaja koji izdaju sve potrebne, zakonom propisane dozvole za obavljanje linijskog prijevoza putnika.

Koji su još izazovi lokalnih tržišta?

Naši putnici znaju da karte mogu kupovati online, no izazov je uskladiti poslovni model sa regulativom u Srbiji jer lokalni Zakon nalaže papirnu kartu. Putnici su svjesni da u slučaju putovanja iz Srbije trebaju imati i papirnu kartu. Prednost je i dalje u tome što kartu putnici mogu samostalno isprintati ili će to FlixBus odraditi za njih.

Ili dinamične cijene. Iako su neke od značajnih prednosti FlixBusa dinamične cijene, na pojedinim, lokalnim tržištima, poput Srbije, tu aktivnost primijenjujemo u mjeri u kojoj dopušta lokalna regulativa. U Srbiji, dinamične cijene kao takve nisu moguće. Prilagodili smo se nudeći nekoliko različitih razreda atraktivnih cijena, ali ne algoritamski. Unatoč tome, smatramo da je naša ponuda i dalje cjenovno atraktivna.

Takođe, čekanje na granici. Čekanja na graničnim prijelazima su vanjske okolnosti na koje ne možemo utjecati. Granica između Hrvatske i Slovenije jednako je kontrolirana kao i granica između Srbije i Hrvatske.

Na društvenim mrežama, sporadično se diskutuje zbog neprijatnih iskustava putnika iz regiona. Kako utičete da se obezbede isti uslovi u svim zelenim autobusima ?

Da bi postali FlixBus partneri, prijevoznici moraju zadovoljavati određene propisane standarde kvalitete, udobnosti i sigurnosti. Cilj FlixBusa je dosljednost usluge i brenda diljem Europe. Jednaka usluga za sve putnike. Autobusi naših partnera u prosjeku su stari tri godine, imaju manji kapacitet sjedala kako bi se putnicima omogućila veća udobnosti i komfor za putnika. Svaki autobus mora biti opremljen utičnicom pored sjedala, besplatnim Internetom, navigacijom za praćenje koja služi našem odjelu kontrole prometa te za GPS praćenje autobusa u realnom vremenu kao i toalet u funkciji, tijekom vožnje.

Osim ovih, svaki autobus mora zadovoljavati ekološke uvjete. Jedan od traženih standarda jest poštivanje standarda EURO 6 norme ili najmanje EURO 5 norme. Svi naši zeleni autobusi udovoljavaju EURO 6 normi kako bi se emisija CO2 svela na minimum.

Cijela regija je na FlixBus mapi od iznimnog značaja za daljnji razvoj prema još drugim, istočnijim zemljama poput Bugarske, Makedonije ili Grčke…

Uvjeti suradnje ugovorno su propisani i postoje sankcije za nepoštivanje. Cilj nam je osigurati da se primjenjuju i udovolje globalnim FlixBus standardima.

Prilikom kupovine karata putnici primijećuju ime FlixBus ili ime drugog prijevoznika. Radi se određenom broju prijevoznika s kojima FlixBus surađuje u vidu međusobne prodaje karata. Kroz ovakvu opciju omogućujemo putnicima iz svih dijelova Europe da stignu do željene destinacije. Cilj ovakve suradnje jest buduće ostvarenja potpune franšizne suradnje kada za to dođe pravi trenutak. U takvim slučajevima, autobusni prijevoznik nije obvezan poštivati pravila do trenutka dok ne uđe u potpunu suradnju s FlixBusom.

Foto Promo / FlixBus

Povezani tekstovi

Mcompanion–Vaš Metro asistent pri kupovini

Mcompanion–Vaš Metro asistent pri kupovini

METRO Companion, jedinstveni digitalni asistent pri kupovini, predstavlja novo, unapređeno, iskustvo kupovine, koju je vodeći veletrgovac na domaćem tržištu, METRO Cash&Carry Srbija, pokrenuo kao svoju mobilnu aplikaciju. Ova aplikacija čini proces planiranja...

“Zeleni“ startapi u Srbiji tek dolaze u fokus

“Zeleni“ startapi u Srbiji tek dolaze u fokus

Biorazgradivi materijal - biosporin, održiva i ”zelena” verzija stiropora rezultat je rada mladih inovatora iz Srbije.  Već nekoliko godina unapređuju rešenje do koga su došli preradom poljoprivrednog otpada, odnosno nusprodukta šumske gljive od koje prave...

Karel Stranski: Zapadni Balkan pogodan za logistiku

Karel Stranski: Zapadni Balkan pogodan za logistiku

Tokom bogate karijere, Karel Stranski, šef Korporativnog industrijskog savetodavnog tima u okviru Colliers sektora EMEA Corporate Solutions, proputovao je svet uzduž i popreko u potrazi za najboljim rešenjima na tržištu industrijskih nekretnina za potrebe svojih...

Komentari

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Region dobija modni brend inspirisan Dunavom

Region dobija modni brend inspirisan Dunavom

Dunav je druga po dužini evropska reka, a u sredu, 22.03, na Svetski dan voda, u Srbiji, u Beogradu biće predstavljen modni brend posvećen reci koja protiče kroz 10 zemalja - “Friends of the Danube’’. Brend ima za cilj promociju, unapređenje i zaštitu životne sredine...

Zeleno finansiranje poraslo  100 puta za 10 godina

Zeleno finansiranje poraslo 100 puta za 10 godina

Zeleno finansiranje, ulaganje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije radi pozitivnog uticaja na čovekovu okolinu sve je značajnija tema i u Srbiji, pre svega, zbog prednosti koje donosi: primera radi, investicije koje se finansiraju zelenim kreditima...

YU svedočanstva o Alžirskoj revoluciji

YU svedočanstva o Alžirskoj revoluciji

Izložba „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“ biće otvorena sutra, 18.03, u jedinom Muzeju afričke umetnosti u regionu, u Beogradu, Srbija.  Kustosi izložbe su Mila Turajlić, Maja Medić, Ana Knežević i Emilia Epštajn. Izložbu će...

Film o vairoli-najveća epidemija u Jugoslaviji

Film o vairoli-najveća epidemija u Jugoslaviji

Medicinski triler o epidemiji velikih boginja koja je trajala u Jugoslaviji 1972. godine “Još jedno proleće” otvara 16. po redu Beldocs. Ostvarenje Mladena Kovačevića biće prilkazano 10.05, u Domu omladine, u Beogradu, na početku festivala, koji se održava...

Munje Opet stiže nastavak kultnog filma

Munje Opet stiže nastavak kultnog filma

Prošle su godine, a kod Popa i Mareta sve je isto: nema ni devojaka, ni keša ni doživljaja. Ali, kada im Gojko S. ukrade deo starog hita i pozajmi popularnoj pevačici Mili Sili, to razbudi naše junake, najkraći je opis zapleta u nastavku kultne komedije “Munje Opet”...

Prijave za programe Sarajevo film festivala

Prijave za programe Sarajevo film festivala

Otvorene su online prijave za filmove i dramske serije za programe 29. Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 11. do 18.08. 2023. godine. Filmski autori i producenti mogu prijaviti svoja ostvarenja za sljedeće programe: - Takmičarski program - igrani film -...

Yu Grupa, sve o bendu u filmu Darka Langulova

Yu Grupa, sve o bendu u filmu Darka Langulova

Svetska premijera filma „Yu Grupa - Trenutak sna“ reditelja Darka Lungulova zakazana je za četvrtak 02.03. na 51. FEST-u, u mts Dvorani, u Beogradu. „Yu Grupa - Trenutak sna“ je priča o rokenrol bendu koji je nadživelo zemlju po kojoj je dobio ime, ali je i priča o...

Top 3 trenda građevinarstva u 2023.

Top 3 trenda građevinarstva u 2023.

Racionalna potrošnja energije sama po sebi više nije dovoljna. Građevinski sektor u Srbiji i Evropi ima mnogo toga za razmatranje, jer mora adekvatno da odgovori na brojne izazove, koji slede u 2023. godini. Održive komercijalna, industrijska i stambena gradnja Već...

Kuće običnih ljudi na Ikea slikama Eni Libovic

Kuće običnih ljudi na Ikea slikama Eni Libovic

Eni Libovic, najpoznatija fotografkinja današnjice, uskoro će se naći u ulozi IKEA Artist in Residence. Za nekoliko nedelja počinje rad na seriji fotografija koje će prikazati život običnih ljudi u njihovim domovima. Saradnja je deo tradicionalnog, godišnjeg IKEA...

Share This