Ball u 2023. za proizvodnju koristio 70% recikliranog materijala

Biznis u regionu

26.03.2024.

Kompanija Ball Corporation, u okviru koje u Srbiji već 19 godina posluje Ball Packaging,  u 2023. godini na globalnom nivou dosegao je prosek od 70 procenata recikliranog sadržaja u ambalaži za piće koju proizvodi,  navodi se u  kombinovanom izveštaju za 2023. godinu, sa sveobuhvatnim uvidom u poslovanje  kroz ekološke, društvene i ekonomske rezultate.

-Prošle godine, odlukom o deinvesticiji našeg poslovanja u oblasti vazduhoplovstva,potvrdili smo da je fokus Ball Corporation proizvodnja aluminijumske održive ambalaže, kao i da smo lider u toj oblasti koji nudi širok portfolio proizvoda, kaže Dan Fišer, predsednik i izvršni direktor kompanije Ball Corporation.

On je ukazao da se ulazi u sledeće poglavlje, energično i odlučno. 

-Oslanjajmo se se na naše znanje i efikasnost, osluškujući potrebe klijenata, ujedno gradeći partnerske odnose sa njima.

Kombinovani izveštaj daje detaljan uvid u Ball-ov globalni portfolio, aluminijumskih limenki i boca, koje su namenjene klijentima koji se bave proizvodnjom pića, proizvoda za domaćinstvo i ličnu higijenu, a koji ujedno traže inovativna i održiva rešenja za pakovanja.

Fokusirajući se na korišćenje svojstava aluminijuma kao što su mogućnost recikliranja, cirkularnost i održivost, Ball nudi rešenja za ambalažu koja zadovoljavaju potrebe kupaca i unapređuju njihovu održivost i klimatske ciljeve, koji su i ciljevi komapnije.

U očekivanju povećane potražnje za održivom aluminijumskom ambalažom, Ball je preduzeo mere da u potpunosti iskoristi prednosti svojih kapaciteta, agilnost i efikasnost, kako bi obezbedio obimno i održivo snabdevanje za kupce, bez obzira da li se radi o kratkoročnom i dugoročnom vremenskom intervalu. 

Iako se trendovi menjaju, ohrabruju odluke partnera da implementiraju mere koje prate vrednosti predstavljene u Ball-ovom Planu Klimatske tranzicije čiji je cilj postizanje kritičnog smanjenja emisija CO2 do 2030. godine. Ball-ov Plan Klimatske tranzicije zasnovan je na verifikacionom programu o planu dekarbonizacije.

-Plan Klimatske tranzicije je put ka transformaciji naše organizacije i poslovanja ka potpunoj cirkularnosti i dekarbonizovanosti koja ujedno obezbeđuje održivost i za naše klijente, akcionare, kao i sve druge zainteresovane, kaže Ramon Aratia, glavni direktor za održivost kompanije Ball Corporation.

Novi izveštaj pokazuje Ball-ovu dugoročnu posvećenost inovacijama i povećanju operativne efikasnosti. Takođe, potvrđuje da se velika pažnja pridaje zaposlenima, kao i izgradnji  dobrog poslovnog ambijenta kao baze za uspeh kompanije.

Šta piše u Izveštaju

Snažan finansijski učinak u 2023. godini, kao i neto prihod od prodaje poslovanja u oblast koji iznosi približno 4,5 milijardi dolara, kao i slobodan novčani tok, omogućiće razduživanje i ubrzanje povrata vrednosti akcionarima u 2024. godini i nakon toga.

Ulaganja strateški pozicioniraju kompaniju da isporučuje stalnu vrednost zainteresovanim stranama i pruža klijentima održiva rešenja koja su im potrebna.

Prvi put, više od polovine (58 procenta) globalne upotrebe električne energije Ball-a dolazi iz obnovljivih izvora, dok fabrika za piće u SAD koristi 100 procenta obnovljivu energiju; cilj je prepoloviti globalnu emisiju gasova staklene bašte Scope 2 u odnosu na prethodnu godinu.

Kompanija astavlja da radi, u saradnju sa dobavljačima, na povećanju recikliranog sadržaja u proizvodima, kako bi na globalnom nivou dosegao prosek od 70 procenta recikliranog sadržaja u ambalaži za piće, što je povećanje od četiri procenta u odnosu na godinu pre.

Većom upotrebom električne energije iz obnovljivih izvora, većim procentom recikliranog materijala u proizvodima i raznim drugim dinamikama, Ball postiže značajno smanjenje, iz godine u godinu (-29 procenta) u apsolutnim emisijama gasova staklene bašte (opsezi 1-3)

Zaključno sa 2023, 100 procenta dobavljača Ball-a su članovi Inicijative za upravljanje aluminijumom (ASI), a 21procenat metala nabavljenog u 2023. bio je metal sa sertifikatom ASI.

2023. godine, Ball je objavio drugo izdanje Izveštaja o reciklaži 50 država koje potvrđuje ključnu ulogu koju politika igra u obezbeđivanju visokih stopa reciklaže. Nakon implementacije novog globalnog programa, politike i obuke, ukupne stope registrovanih incidenata smanjene su za 12 procenta u odnosu od 2022. godinu.

Ball je uložio više od 5,2 miliona dolara u podršku globalnim zajednicama, zaposleni su sproveli preko 38.000 sati volontiranja, a Ball je reagovao na 20 prirodnih katastrofa u 10 država.

2023. godine, Ball je predstavio proširenu globalnu raznolikost i ciljeve inkluzije i nastavio da unapređuje raznovrsnu zastupljenost u svom izvršnom liderskom timu i upravnom odboru.

Foto Ball Corporation

Povezani tekstovi

Prijave za StarTech do 31.05, grantovi do 50.000$

Prijave za StarTech do 31.05, grantovi do 50.000$

Prijave za četvrti po redu StarTech program u okviru koga inovativna rešenja mogu da dobiju do 50.000 dolara bespovratne pomoći otvorene su do 31.05. Do 10.05. dostupna je i stručna podrška za pripremu prijave na konkurs koji je deo šireg projekta kompanije Philip...

MOL otvorio 73. servisnu stanicu u Srbiji

MOL otvorio 73. servisnu stanicu u Srbiji

Vozači na auto-putu Miloš Veliki, u smeru od Beograda ka  Čačku, od danas na raspolaganju imaju još jednu servisnu stanicu. Kompanija MOL Serbia otvorila je novi punkt, kod Uba, čime je broj Mol servisnih stanica u Srbiji stigao do 73.  Tom prilikom najavljeno je i...

Prijave za konkurs Galenike o značaju prevencije

Prijave za konkurs Galenike o značaju prevencije

Kompanija Galenika treću godinu zaredom organizuje nagradni konkurs za tekstove iz medija koji promovišu zdravlje i ukazuju na potrebu prevencije. Ovogodišnja tema „Prevencija: Održiva vizija zdravlja“ predstavljena je na Svetski dana zdravlja- 07.04 , a mogu da...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Koliko je još kuna kod građana Hrvatske?

Koliko je još kuna kod građana Hrvatske?

Od početka godine do prve sedmice ovog meseca građani Hrvatske u Hrvatskoj narodnoj banci zamenili su 22,3 miliona kuna. Kako navode tamošnji mediji, u opticaju je još 4,44 milijarde kuna. Od 01.01.2024. novčanice i kovanice kuna zamenjuju se isključivo u HNB-u, i...

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Izdavačka kuća Booka uz podršku OTP banke raspisala je treći ciklus konkursa za najbolji neobjavljeni roman na srpskom. Zainteresovani mogu do sredine maja da pošalju rukopise, a pobednik će biti proglašen 15.11.2024. Ovo je jedini konkurs tog tipa u Srbiji, a njegovu...

BELDOCS od 22.05 do 29.05.

BELDOCS od 22.05 do 29.05.

Beldocs 17. Međunarodni festival dokumentarnog filma održava se od 22.05. do 29.05. u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.  I ove godine publiku očekuju premijere i nagrađivani filmovi sa prestižnih svetskih festivala, srpska ostvarenja, i dokumentarci najcenjenijih...

Koji filmovi stižu na 20. festival ZagrebDox

Koji filmovi stižu na 20. festival ZagrebDox

ZagrebDox je prvi put otvorio svoja festivalska vrata 21. veljače 2005. filmom Bijeli dijamant Wernera Herzoga.  Odlični naslovi obilježit će i 20. festival po redu koji počinje 14.04. Više od 1.700 filmskih prijava od kojih su čak 60  hrvatski dokumentarni...

Počinje sezona uskršnjih sajmova

Počinje sezona uskršnjih sajmova

Tradicionalni, bečki uskršnji sajmovi uskoro otvaraju svoje kapije. Brojni štandovi sa uskršnjim ukrasima, umetnički dekorisanim jajima, kulinarski specijaliteti i muzički program čekaju posetioce bazara sve do 31.03. kada ove godine Uskrs obeležavaju vernici...

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Nakon devet meseci renoviranja, „Kuća umetnosti“ čuvenog austrijskog umetnika Fridensrajha Hundertvasera u Beču ponovo je otvorena. Modernizovana je u smislu održivosti dok je stalna postavka prilagođena. Od 29.02. do 03. 03. biće organizovan besplatan program za...

Share This