Cena šlepanja raste u Grčkoj, u regionu problem radna snaga

Biznis u regionu

21.07.2022.

Intenzitet ‘letnjeg’ drumskog saobraćaja, posle dve pandemijske godine i uprkos krizi u Ukrajini, u regionu je pojačan. 

Na putevima ka morskim i kontinentalnim destinacijama za odmor puno je automobila. Dolazi do kvarova na vozilima pa je izraženija potreba za šlep službama i mobilnim serviserima. 

Vladimir Šijaković je napustio oblast finansija gde je do 2015. uspešno radio i počeo da razvija startup aplikaciju za pomoć na putu Vozzi. Danas je platforma prepoznata u regionu kao vodeći digitalni pomoćnik na putu. 

Povezuje vozače sa pružaocima pomoći na putu, šlep službama, uz ponudu dodatnih usluga u vezi sa automobilom u partnerskim servisima.

Imaju više od 250.000 korisnika u Srbiji, pokrivaju 12 zemalja, države ex-yu prostora i mrežu partnera u Grčkoj, Albaniji, Bugarskoj, Rumuniji i Madjarskoj, Turskoj, zemljama Zapadne Evrope. 

Vladimir Šijaković , napustio oblast finansija i razvio aplikaciju za digitalizaciju službe pomoći na putu

Trenutno uspostavljaju mrežu servisa na teritorijama Češke, Slovačke i Poljske. Od početka ove godine među korisnicima srpske aplikacije jesu i vozači iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije. Vozzi je 2022. otvorio zvanične kancelarije u Bugarskoj, Rumuniji i Madjarskoj.

Da li su poskupele cene šlep službi zbog energetske krize?

Trenutno Vozzi Platforma pokriva 12 zemalja i pratimo dešavanja. Najveći rast cena usluga šlepa je u Grčkoj. 

Ako zanemarimo cenu goriva, veći problem je problem radnika. Kao i u ostalim sektorima, nedostatak ljudi koji profesionalno rade je veliki. Uprkos tome, pronalazimo kvalitetne servise pa smo uveli u okviru pretplata dodatno pokriće za EU pakete – popravku u partnerskim mehaničarskim servisima, u vrednosti do 400 evra.

To znači da ukoliko se korisniku Vozzi paketa desi kvar na automobilu, osim šlep službe, servisni partner će uraditi i dijagnostiku kvara. Učinićemo sve da se automobil popravi u servisu u roku do 72 h, sa pokrićem rezervnih delova i mehaničarskih usluga do tog iznosa.

Da li je povećan obim putovanja ovih dana?

Da, svakako. Svi znamo da je prethodnih godina bilo ograničenja. Zapažamo kroz rast platforme koji je u ovoj godini više od 300 procenata mesečno, što je dovoljno ilustrativno.  

Zbog kojih kvarova se najčešće aktivira aplikacija?

Krajem septembra planiramo da uradimo analizu servisa pa ćemo precizno za javnost sumirati „boljke“ automobila koji voze vozači Srbije.

Ono što smo do sada detektovali jeste da su najčešći uzroci prinudnog zaustavljanja automobila: alternator/ akumulator; pneumatici; radijator/hladnjak. 

Šta Vozzi aplikacija nudi? 

Sve što je potrebno, obavljate u aplikaciji. Pretplaćujete se na neki od paketa pomoći na putu putem platnih kartica ili uplatnice koju sistem generiše. Zahtev za pomoć na putu se šalje preko aplikacije u svega tri klika. 

Korisnici odabirom jednog od tri paketa (VOZZi RS, VOZZi Evropa, VOZZi Evropa Max ) imaju mogućnost za korišćenje usluge putem aplikacije bilo da se nalaze u zemlji, regionu ili Evropi. Usluga se odnosi i na evropska ostvra, i celu Tursku.

Naši paketi pomoći na putu vezuju se za lice, ne za automobil. Tako da jednu od usluga paketa možete iskoristiti i ukoliko ste suvozač ili jedan od putnika u autmobilu.

Prilikom traženja asistencije, aplikacija u realnom vremenu obaveštava najbliže Vozzi partnere (šleperiste i servisere), daje im neophodne informacije, nakon čega prvi slobodan partner kontaktira korisnika aplikacije i dolazi na intervenciju.

Sistem nudi kraće vreme reakcije, u odnosu na tradicionalne usluge, i u realnom vremenu prikazuje dolazak kamiona/partnera za pomoć na putu na lokaciju gde ste neplanirano stali.

To znači da vi nemate svoja vozila za šlepanje? 

Tako je. To su naši partneri. Da pojasnim izraz „VOZZi mreža“. Kao inovativna kompanija, postavili smo određene standarde prilikom odabira partnera. Svaki je registrovan za svoju delatnost, imamo potpisane ugovore, obaveze i poštovanje standarda. Mi smo prva kompanija u Srbiji koja edukovala i postavila standard za šlep motora uz video materijal.  

Uvodimo mnogo novina za partnere, a najveća je da smo smanjili vreme dolaska partnera na lokaciju korisnika kroz Vozzi Partner aplikaciju. 

Za zemlje van regiona, kao što su Austrija, Nemačka, Italija, Španija, Francuska koristimo mrežu partnera kroz zajedničku saradnju.

I koji paketi su najtraženiji? 

Od tri paketa koje trenutno imamo u ponudi, VOZZi RS, VOZZi EU i VOZZi EU MAX, najprodavaniji je drugi. Smatramo da smo napravili pravi premium paket po pristupačnoj ceni za 12 meseci pokrića i korisnici su zadovoljni.

Najveći broj korisnika kupuje pakete putem mobilne aplikacija, ali naš pristup je da budemo prisutni tamo gde su i korisnici. Pa smo dostupni u objektima retail partnera: tehničkih pregleda, auto servisa i agencija , više od  300 prodajnih mesta u Srbiji. I oni su digitalizovani, sve je umreženo kroz jedan sistem, tako da korisnici mogu u ovim lokalima obaviti kupovinu na licu mesta.

Napominjem da je obavezna registracija na aplikaciju, ali proces kupovine je omogućen i na fizičkim mestima.

Takođe, uz svaki kupljeni paket, korisnik dobija pokon paket koji može pokloniti prijatelju u roku od 30 dana od momenta kupovine.

Početkom ovog meseca potpisali smo strateški ugovor sa kompanijom NIS. Od sada svi korisnici kartica ‘Sa Nama Na putu’ prilikom kupovine Vozzi paketa dobijaju bonus poene na tim karticama za gorivo. Već stižu pozitivni komentari.  

Dok u saradnji sa Grawe osiguranjem nudimo specijalno kreirano putno zdravstveno osiguranje. 

Planovi za dalje?

Za narednu godinu fokus nam je otvaranje  Poljske, Češke, Slovačke i Benelux region. Dalji razvoj, za 2024. obuhvata sa jedne strane i Tursku, a sa druge strane Francusku, Španiju i Portugaliju.

Benefiti VOZZi App

 • Paket je vezan za lice a ne vozilo bez obzira da li ste vozač, putnik, vlasnik vozila ili ne. 
 • Nema ograničenja za starost vozila.
 • Koristeći App, korisnik uživo pratite dolazak ekipe pomoći na ekranu telefona. 
 • Nije potrebno da detaljno objašnjavate gde ste jer sistem šalje geopoziciju Vozzi partneru. 
 • Paket čija je teritorijalna pokrivenost Evropa (VOZZi EU) pokriva usluge i u Srbiji.
 • Pokrivena su i ostrva, trajekti.
 • Pokrivaju pomoć na putu za motocikle. Platforma povezuje korisnika sa partnerom koji ima adekvatnu opremu za prevoz motocikala.  
 • Paket VOZZi EU MAX pokriva celu teritoriju Turske. 
 • Vozzi obezbeđuje plaćenu popavku vozila do 400 eura u inostranstvu. Kako se naši korisnici ne bi vraćali šlepom u Srbiju omogućava popravku vozila u inostranstvu i povratak korisnika kući svojim kolima.  
 • Ima direktne partnere u Srbiji sa Kosovom, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Grčkoj, Bugarskoj, Ruminiji, Mađarskoj i Albaniji.
“Zeleni“ startapi u Srbiji tek dolaze u fokus

“Zeleni“ startapi u Srbiji tek dolaze u fokus

Biorazgradivi materijal - biosporin, održiva i ”zelena” verzija stiropora rezultat je rada mladih inovatora iz Srbije.  Već nekoliko godina unapređuju rešenje do koga su došli preradom poljoprivrednog otpada, odnosno nusprodukta šumske gljive od koje prave...

Karel Stranski: Zapadni Balkan pogodan za logistiku

Karel Stranski: Zapadni Balkan pogodan za logistiku

Tokom bogate karijere, Karel Stranski, šef Korporativnog industrijskog savetodavnog tima u okviru Colliers sektora EMEA Corporate Solutions, proputovao je svet uzduž i popreko u potrazi za najboljim rešenjima na tržištu industrijskih nekretnina za potrebe svojih...

Neda Trifunović: Još dva investiciona fonda u 2023.

Neda Trifunović: Još dva investiciona fonda u 2023.

Za jednoroge iz regiona: Rimac i Infobip iz Hrvatske, Outfit7 iz Slovenije, rumunski UiPath, bugarski Payhawk čuli su mnogi. U Srbiji, u kojoj je startap scena “jaka” ali još uvek nije iznedrila kompaniju koja je prešla magičnu vrednost od milijarde dolara,...

Komentari

1 Komentar

 1. Stefan

  Informativan tekst o korisnoj aplikaciji. Dobro je što ste pisali o ovome jer mnogi ne znaju da je tako nešto dostupno.

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Region dobija modni brend inspirisan Dunavom

Region dobija modni brend inspirisan Dunavom

Dunav je druga po dužini evropska reka, a u sredu, 22.03, na Svetski dan voda, u Srbiji, u Beogradu biće predstavljen modni brend posvećen reci koja protiče kroz 10 zemalja - “Friends of the Danube’’. Brend ima za cilj promociju, unapređenje i zaštitu životne sredine...

Zeleno finansiranje poraslo 100 puta za 10 godina

Zeleno finansiranje poraslo 100 puta za 10 godina

Zeleno finansiranje, ulaganje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije radi pozitivnog uticaja na čovekovu okolinu sve je značajnija tema i u Srbiji, pre svega, zbog prednosti koje donosi: primera radi, investicije koje se finansiraju zelenim kreditima...

YU svedočanstva o Alžirskoj revoluciji

YU svedočanstva o Alžirskoj revoluciji

Izložba „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“ biće otvorena sutra, 18.03, u jedinom Muzeju afričke umetnosti u regionu, u Beogradu, Srbija.  Kustosi izložbe su Mila Turajlić, Maja Medić, Ana Knežević i Emilia Epštajn. Izložbu će...

Film o vairoli-najveća epidemija u Jugoslaviji

Film o vairoli-najveća epidemija u Jugoslaviji

Medicinski triler o epidemiji velikih boginja koja je trajala u Jugoslaviji 1972. godine “Još jedno proleće” otvara 16. po redu Beldocs. Ostvarenje Mladena Kovačevića biće prilkazano 10.05, u Domu omladine, u Beogradu, na početku festivala, koji se održava...

Munje Opet stiže nastavak kultnog filma

Munje Opet stiže nastavak kultnog filma

Prošle su godine, a kod Popa i Mareta sve je isto: nema ni devojaka, ni keša ni doživljaja. Ali, kada im Gojko S. ukrade deo starog hita i pozajmi popularnoj pevačici Mili Sili, to razbudi naše junake, najkraći je opis zapleta u nastavku kultne komedije “Munje Opet”...

Prijave za programe Sarajevo film festivala

Prijave za programe Sarajevo film festivala

Otvorene su online prijave za filmove i dramske serije za programe 29. Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 11. do 18.08. 2023. godine. Filmski autori i producenti mogu prijaviti svoja ostvarenja za sljedeće programe: - Takmičarski program - igrani film -...

Yu Grupa, sve o bendu u filmu Darka Langulova

Yu Grupa, sve o bendu u filmu Darka Langulova

Svetska premijera filma „Yu Grupa - Trenutak sna“ reditelja Darka Lungulova zakazana je za četvrtak 02.03. na 51. FEST-u, u mts Dvorani, u Beogradu. „Yu Grupa - Trenutak sna“ je priča o rokenrol bendu koji je nadživelo zemlju po kojoj je dobio ime, ali je i priča o...

Top 3 trenda građevinarstva u 2023.

Top 3 trenda građevinarstva u 2023.

Racionalna potrošnja energije sama po sebi više nije dovoljna. Građevinski sektor u Srbiji i Evropi ima mnogo toga za razmatranje, jer mora adekvatno da odgovori na brojne izazove, koji slede u 2023. godini. Održive komercijalna, industrijska i stambena gradnja Već...

Kuće običnih ljudi na Ikea slikama Eni Libovic

Kuće običnih ljudi na Ikea slikama Eni Libovic

Eni Libovic, najpoznatija fotografkinja današnjice, uskoro će se naći u ulozi IKEA Artist in Residence. Za nekoliko nedelja počinje rad na seriji fotografija koje će prikazati život običnih ljudi u njihovim domovima. Saradnja je deo tradicionalnog, godišnjeg IKEA...

Share This