Dobra dela Mikice Petronijevića i Svitaca u mraku

Biznis u regionu

28.01.2024.

Pitoreskno seosko imanje u selu Venčane kod Aranđelovca, (Srbija) poslednjih godina ima novi život.

Mikica Petronijević, glumac i samostalni umetnik iz Beograda,  dedovinu i domaćinstvo poklonio je Udruženju „Svici u mraku“ i započeo organizaciju različitih sadržaja za decu i omladinu koja se nalaze na spektru autizma, kao i za decu sa invaliditetom.

Za doprinos poboljšanju položaja osoba sa autizmom i njihovih porodica prethodne godine dobio je Nagradu za individualnu filantropiju u okviru VIRTUS nagrade za filantropiju koju već 17. godina dodeljuje Trag fondacija.

Cilj ovog priznanja jeste isticanje  kompanija, malih i srednjih preduzeća, građana i građanki koji podstiču pozitivne promene u društvu, kroz različite filantropske inicijative.

Tokom leta na imanju Svitaca u mraku organizuje se Letnji inkluzivni kamp, a samo  u okviru prvog, 2022. godine, bilo je više od 600 dece.

Dani su bili ispunjeni radionicama, umetničkim sadržajima. Polaznicima je sve vreme trajanja kampa stajao na raspolaganju stručni tim psihologa i defektologa.

-Tokom našeg Letnjeg kampa radimo na poboljšanju motorike i uopšte kompletnog psihofizičkog stanja. Trudimo se da deci i odraslima sa autizmom  pomognemo u savladavanju svakodnevnih rutina, unapredimo njihove sposobnosti za svakodnevni život, kaže Petronijević, pokretač kampa, humanitarac i otac mladića sa autizmom.

U seoskom ambijentu, boravak u prirodi, druženja, zoo terapija, radna okupaciona terapija, umetničke radionice i programi, kao i zdrava, organska hrana, blagotvorno utiču na korisnike. 

Akcenat je na apsolutnom prihvatanju, uvažavanju, bezrezervnoj podršci i ljubavi, osmesima i zagrljaju. Osnivanjem kampa želeo sam da doprinesem da se problemu autizma pristupa sa više empatije i ljubavi, da svakodnevno i kontinuirano pružamo podršku ovoj ranjivoj kategoriji društva, ističe Mikica Petronijević.

Poručuje da je jako važno uticati na svest društvene zajednice i podsticaj za donošenje sistemskih i trajnih rešenja koja će obezbediti bolje i kvalitetnije uslove života za osobe sa autizmom.

Drugi Letnji inkluzivni kamp održan je u periodu od maja do oktobra 2023, dok je ove godine treći kamp zakazan za jun. 

Mikica je tim povodom pozvao profesionalna i amaterska pozorišta da u kampu održe predstave kao i  defektologe, logopede, vaspitače da stručnim znanjem unaprede rad kampa i dodatno pomognu korisnicima. 

Mimo obaveza u vezi sa “Svicima u mraku” Mikica odlazi na hodočašća, takođe, sa posebnom motivom.

Kako kaže, uvek ima na umu tri cilja: da podigne svest celokupne javnosti o položaju dece i osoba s autizmom, da putem društvenih mreža i medija rad Udruženja postane vidljiviji i da se prikupe novčana sredstva za proširenje smeštajnih kapaciteta i dalju rekonstrukciju imanja, kao i izgradnju letnjikovca u okviru defektološkog parka i realizaciju svakodnevnih aktivnosti u Centru za dnevni i višednevni boravak dece sa autizmom. 

Prošle godine u martu je išao na hodočašće do manastira Ostrog. Tada je prepešačio 600 kilometara, da bi već u avgustu stigao  i do manastira Hilandar, kada je prešao 800 kilometara.

Oba hodočašća je posvetio svima koji se bore sa autizmom, među kojima je i sin Mihailo. 

Za ovu godinu planira put dugačak od čak 2.000 kilometara. 

Sprema se da hodočasnike od Beograda do Moskve, zahvaljujući viziji da za osobe sa autizmom stvori sigurniju i humaniju budućnost. 

Mnogo je dobrih ljudi, kako iz Srbije, tako i iz zemalja u regionu, koji žele da pomognu da se njegov poduhvat realizuje i omogući boravak za što više osoba u kampu. 

Udruženje „Svici u mraku“ ove godine organizovaće veliku humanitarnu likovnu koloniju, u okviru koje će pozvati umetnike da doniraju svoje radove.

Ideja je da se na Svetski dan osoba sa autizmom (02.04.) organizuje izložba na Trgu republike u Beogradu uz prateći program i tribine na kojima će se govoriti o problemima osoba sa autizmom.

Mikica veruje da će aktivnosti biti podržane kao i sve koje je Udruženje organizovalo do sada, jer kako kaže – čineći dobro prema drugima, postajemo bolji ljudi. 

Konkurs za 17. VIRTUS nagradu je otvoren do 09.02.2024

Više informacija o propozicijama konkursa, načinima prijavljivanja, kriterijumima za izbor dobitnika i sastavu nagradnog žirija možete naći na sajtu Trag fondacije i VIRTUS nagrade: www.tragfondacija.org/virtus-nagrada

Foto Lična arhiva/Facebook Udruženje Svici u Mraku

Povezani tekstovi

Sve je više društveno odgovornih kampanja

Sve je više društveno odgovornih kampanja

Sa stažom dužim od dve decenije u profesiji marketinga i komunikacija, Tijana Adamov Ignjatović je u vreme kada je postala mama jednog dečaka krenula u realizaciju ideje Žute patalone. S motivom da u fokusu rada bude period ranog detinjstva i prvih 1.000 dana deteta...

Radna prava osetljivih grupa u regionu u sličnim izazovima

Radna prava osetljivih grupa u regionu u sličnim izazovima

Vlasotince i Pančevo, Požega i Sombor, preko Beograda do Zaječara-15 organizacija civilnog društva (OCD) iz više gradova Srbije učestvuje u trogodišnjem programu javnog zagovaranja u zajednici #PokretPolet.  Program je pokrenut s namerom da unapredi i podrži...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Crna Gora najviše napredovala  u BFC certifikaciji

Crna Gora najviše napredovala  u BFC certifikaciji

Kako bi zavredele epitet „business-friendly“ lokalne samouprave koja pruža usluge po najvišim međunarodnim standardima 50 gradova i opština iz regiona na proleće ulazi u Program certifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi...

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Nakon devet meseci renoviranja, „Kuća umetnosti“ čuvenog austrijskog umetnika Fridensrajha Hundertvasera u Beču ponovo je otvorena. Modernizovana je u smislu održivosti dok je stalna postavka prilagođena. Od 29.02. do 03. 03. biće organizovan besplatan program za...

Poziv multimedijalnim umetnicima za izložbu u Ljubljani

Poziv multimedijalnim umetnicima za izložbu u Ljubljani

Mladi multimedijalni umetnici iz regiona mogu do 21.03. da pošalju radove na međunarodni konkurs NLB Muza. Odabrani radovi biće izloženi u Galeriji Bankarium u Ljubljani,Slovenija. Umetnici iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne...

Balkanska kinematografija u Beču

Balkanska kinematografija u Beču

Od 20.03. do 10.04 u bečkom bioskopu „METRO Kinokulturhaus“ prikazuje se retrospektiva Filmskog arhiva Austrije „Balkan dreams – Balkan realities“. U Beču se kaže da „Balkan počinje pred vratima“, jer njegovi stanovnici i njihove tradicije još od sredine 19. veka...

Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Sav prihod od prodatih ulaznica s projekcije filma „20 dana u Mariupolju“ u sredu 21.02. od 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće prosleđen organizacijama koje pomažu ugrožene ratom u Ukrajini.  Kupovina ulaznica po ceni od 400 dinara​ moguća...

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Dubravka Vrgoč dobitnica je nagrade “Menadžerica godine u kategoriji najbolje vođenog inovativnog projekta” Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA.  Prestižno priznanje osvojila je kao kreativna ravnateljica Festivala Open House Zagreb, koji je zamišljen je...

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

U okviru projekta Exer art na originalan način spojeni su radovi savremenih srpskih  umetnika i “ulične mode ”. Modeli iz dve kolekcije – bele i crne oslikani su radovima trojice umetnika:  slikara Zorana Velimanovića i Steva Mandića, i dizajnera Ivana Arana, sa...

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika na kojoj će se naći do sada skrivena od očiju javnosti platna Voja Stanića otvara se 10.02, u Herceg Novom u galerijskom prostoru Dvorane Park, kao umetnički sadržaj 55. Praznika mimoze. U okviru 12. Malog salona biće priređena izložba u čast 100....

Share This