Dobra dela Mikice Petronijevića i Svitaca u mraku

Biznis u regionu

28.01.2024.

Pitoreskno seosko imanje u selu Venčane kod Aranđelovca, (Srbija) poslednjih godina ima novi život.

Mikica Petronijević, glumac i samostalni umetnik iz Beograda,  dedovinu i domaćinstvo poklonio je Udruženju „Svici u mraku“ i započeo organizaciju različitih sadržaja za decu i omladinu koja se nalaze na spektru autizma, kao i za decu sa invaliditetom.

Za doprinos poboljšanju položaja osoba sa autizmom i njihovih porodica prethodne godine dobio je Nagradu za individualnu filantropiju u okviru VIRTUS nagrade za filantropiju koju već 17. godina dodeljuje Trag fondacija.

Cilj ovog priznanja jeste isticanje  kompanija, malih i srednjih preduzeća, građana i građanki koji podstiču pozitivne promene u društvu, kroz različite filantropske inicijative.

Tokom leta na imanju Svitaca u mraku organizuje se Letnji inkluzivni kamp, a samo  u okviru prvog, 2022. godine, bilo je više od 600 dece.

Dani su bili ispunjeni radionicama, umetničkim sadržajima. Polaznicima je sve vreme trajanja kampa stajao na raspolaganju stručni tim psihologa i defektologa.

-Tokom našeg Letnjeg kampa radimo na poboljšanju motorike i uopšte kompletnog psihofizičkog stanja. Trudimo se da deci i odraslima sa autizmom  pomognemo u savladavanju svakodnevnih rutina, unapredimo njihove sposobnosti za svakodnevni život, kaže Petronijević, pokretač kampa, humanitarac i otac mladića sa autizmom.

U seoskom ambijentu, boravak u prirodi, druženja, zoo terapija, radna okupaciona terapija, umetničke radionice i programi, kao i zdrava, organska hrana, blagotvorno utiču na korisnike. 

Akcenat je na apsolutnom prihvatanju, uvažavanju, bezrezervnoj podršci i ljubavi, osmesima i zagrljaju. Osnivanjem kampa želeo sam da doprinesem da se problemu autizma pristupa sa više empatije i ljubavi, da svakodnevno i kontinuirano pružamo podršku ovoj ranjivoj kategoriji društva, ističe Mikica Petronijević.

Poručuje da je jako važno uticati na svest društvene zajednice i podsticaj za donošenje sistemskih i trajnih rešenja koja će obezbediti bolje i kvalitetnije uslove života za osobe sa autizmom.

Drugi Letnji inkluzivni kamp održan je u periodu od maja do oktobra 2023, dok je ove godine treći kamp zakazan za jun. 

Mikica je tim povodom pozvao profesionalna i amaterska pozorišta da u kampu održe predstave kao i  defektologe, logopede, vaspitače da stručnim znanjem unaprede rad kampa i dodatno pomognu korisnicima. 

Mimo obaveza u vezi sa “Svicima u mraku” Mikica odlazi na hodočašća, takođe, sa posebnom motivom.

Kako kaže, uvek ima na umu tri cilja: da podigne svest celokupne javnosti o položaju dece i osoba s autizmom, da putem društvenih mreža i medija rad Udruženja postane vidljiviji i da se prikupe novčana sredstva za proširenje smeštajnih kapaciteta i dalju rekonstrukciju imanja, kao i izgradnju letnjikovca u okviru defektološkog parka i realizaciju svakodnevnih aktivnosti u Centru za dnevni i višednevni boravak dece sa autizmom. 

Prošle godine u martu je išao na hodočašće do manastira Ostrog. Tada je prepešačio 600 kilometara, da bi već u avgustu stigao  i do manastira Hilandar, kada je prešao 800 kilometara.

Oba hodočašća je posvetio svima koji se bore sa autizmom, među kojima je i sin Mihailo. 

Za ovu godinu planira put dugačak od čak 2.000 kilometara. 

Sprema se da hodočasnike od Beograda do Moskve, zahvaljujući viziji da za osobe sa autizmom stvori sigurniju i humaniju budućnost. 

Mnogo je dobrih ljudi, kako iz Srbije, tako i iz zemalja u regionu, koji žele da pomognu da se njegov poduhvat realizuje i omogući boravak za što više osoba u kampu. 

Udruženje „Svici u mraku“ ove godine organizovaće veliku humanitarnu likovnu koloniju, u okviru koje će pozvati umetnike da doniraju svoje radove.

Ideja je da se na Svetski dan osoba sa autizmom (02.04.) organizuje izložba na Trgu republike u Beogradu uz prateći program i tribine na kojima će se govoriti o problemima osoba sa autizmom.

Mikica veruje da će aktivnosti biti podržane kao i sve koje je Udruženje organizovalo do sada, jer kako kaže – čineći dobro prema drugima, postajemo bolji ljudi. 

Konkurs za 17. VIRTUS nagradu je otvoren do 09.02.2024

Više informacija o propozicijama konkursa, načinima prijavljivanja, kriterijumima za izbor dobitnika i sastavu nagradnog žirija možete naći na sajtu Trag fondacije i VIRTUS nagrade: www.tragfondacija.org/virtus-nagrada

Foto Lična arhiva/Facebook Udruženje Svici u Mraku

Povezani tekstovi

Akrobata i programer ušao u svet startapa

Akrobata i programer ušao u svet startapa

-Najbolje poslovne ideje nastaju ako želite da rešite neki problem koji tišti vas ili ljude do kojih vam je stalo. Međutim, saosećanje nije dovoljno da biste ga zaista rešili, već morate da znate i kako to ekonomski da realizujete, ističe Đorđe Babić, preduzetnik koji...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
U Srbiji žele da plaćaju karticom na pijaci i kurire

U Srbiji žele da plaćaju karticom na pijaci i kurire

Trećina korisnika kartica (34 odsto) u Srbiji odustalo bi od kupovine ukoliko nemaju mogućnost plaćanja karticom, a 16 procenata ne bi ni razmatralo kupovinu kod takvog trgovca, novi su podaci Masterindex istraživanja za ovu zemlju regiona koji pokazuju sve veću...

Hajdi na platnu crta lepotu i opasnosti života

Hajdi na platnu crta lepotu i opasnosti života

Radovi crnogorske slikarke i grafičke dizajnerke Hajdane Kostić Hajdi u okviru izložbe "Ljepota života" publici su dostupni do 30.06 u Portonovom, u hotelu One&Only. Postavku čine slike iz ciklusa kojim je mlada umetnica prikazala različite aspekte života-lepe i...

Jadranska obala kroz vizuru Marka Požlepa

Jadranska obala kroz vizuru Marka Požlepa

Izložba Marka Požlepa, multimedijalnog umetnika iz Slovenije, pod nazivom “Trajni odmor” (“Permanent Vacation”), otvorena je juče u beogradskoj galeriji  Hestia. Crteži s Jadranske magistrale pred srpskom publikom biće izloženi do 6.10. Ovo je novo izlaganje radova...

Beč uvodi mobilne učionice

Beč uvodi mobilne učionice

Demografski razvoj uticao je da se u mnogim delovima Beča javila potreba za slobodnim školskim prostorom. Slobodna mesta u postojećim razredima su već popunjena, stoga je potrebno obezbediti nove učionice za dodatne razrede. Samo u proteklih 10 godina Grad Beč je...

Slano film Days za mlade filmadžije regiona

Slano film Days za mlade filmadžije regiona

Prvi Slano Film Days na kome će okupiti mladi filmski autor iz regiona, ali i staknuta imena svijeta filmske industrije održava se u mestu Slanom i na Elafitskim otocima od 18. do 22.06. Jedno od najslikovitijih mjesta Dubrovačke rivijere biće adresa na kojoj će se...

Pogled na Amalfi u srcu Beograda

Pogled na Amalfi u srcu Beograda

Amalfi Terrazza, novi koncept koji spaja tradiciju dve zemlje, Srbije i Italije, kroz umetnost, muziku, modu i film, premijerno je otvorena na Kosančićevom vencu u Beogradu. Nesvakidašnji projekat realizovala je kompanija Pernod Ricard Srbija, u saradnji...

“Konflikt” Dušice Pejić u galeriji Štab

“Konflikt” Dušice Pejić u galeriji Štab

U beogradskoj galeriji Štab u toku je izložba „KONFLIKT“ umetnice Dušice Pejić, nastala kao refleksija na radove Karla Gustava Junga. Radovi su rezultat prethodnih istraživanja umetnice. Pejićeva je za polazište u dosadašnjim radovima koristila tenzija, frekvencija i...

Max striming platforma stiže u region

Max striming platforma stiže u region

U prisustvu velikog broja poznatih ličnosti, specijalnih gostiju iz Srbije i regiona, spektakularnom žurkom u Beogradu obeleženo je lansiranje nove Max striming platforme, iza koje stoji kompanija Warner Bros. Discovery od 21.05. stiže u Srbiju i Evropu i to je...

Kako privući publiku u moru događaja

Kako privući publiku u moru događaja

U toku su prijave - do 05.05, za treći po redu međunarodni Knowledge Sharing događaju, u okviru projekta Collab4HySust CCI koji će se održati online i uživo u Novoj Iskri Dorćol, 10.05. u Beogradu, Srbija. Radionica se održava na engleskom, prisustvo je besplatno, ali...

Share This