Energetska sanacija zgrada i smanjenje rizika od požara

Biznis u regionu

13.12.2023.

Evropska Unija ovih dana priprema novu Direktivu o energetskim osobinama zgrada (EPBD) , dok je u Srbiji pokrenut program energetske sanacije stambenih zgrada u 16 gradova. 

Ministarstvo rudarstva i energetike, uz kredit EBRD-a, saniraće oko 500 zgrada kolektivnog stanovanja priključenih na toplane. Usled potrebe države da brže i jeftinije „utopli“ fasade-što većeg broja kuća ili zgrada, dolazimo u opasnost da nepoštovanjem propisa i izbegavanjem instaliranja mineralne vune, u korist neznatno nižih troškova, ugrozimo živote ljudi i imovinu.

Protivpožarne barijere prema propisima MUP-a

Kamena vuna ne gori, tako da je vaš dom, vaša investicija sigurna, naglašava Jasna Vasić iz Rockwool-a, proizvođača izolacija na bazi mineralnih vuna iz Danske. 

Protivpožarne barijere na fasadama su obaveza prema propisima koje sprovodi MUP. 

Usled nedostatka znanja stanovništva i potrebe da se uštedi mali procenat cele investicije, često je obavezna spratna požarna barijera od mineralne vune na fasadi „preskočena“ kod energetske sanacije stambenih zgrada.

-Požar na Grenfel kuli 2017 u Londonu je odneo više od 70 žrtava. Da li moramo da čekamo na takav slučaj ili možemo da reagujemo preventivno? Primena protivpožarnih barijera od mineralne vune na fasadama i u izolaciji krovova smanjuje štetu na objektu i opasnost po stanare, a podiže cenu celog projekta energetske sanacije za skromnih pet procenata, kaže Dušan Korunoski, sekretar Udruženja Mineralnih Vuna SrbijeMIVUS.

Mineralna vuna kao barijera u širenju požara

Tokom leta na Dedinju u Beogradu je u noćnim satima izbio je tzv „udarni“ požar na fasadi – zapaljeni parkirani automobil je proširio požar na fasade dve zgrade u blizini. 

Vozilo je prenelo plamen na izolaciju fasade trospratnice i samo je brzom reakcijom protivpožarnih službi sprečena tragedija. Načinjena je znatna materijalna šteta, a evakuisana su dva ulaza, srećom bez ljudskih žrtava. 

Goran Prolić, građevinski inženjer, specijalista za energetsku efikasnost iz firme Knauf Insulation, kaže da su protivpožarne barijere na fasadama ključne za zaštitu stanara i imovine.

„-Da je na ovom objektu izvedena fasadna PP zaštita od pojasa mineralne vune u nivou svakog sprata, ovaj požar bi zahvatio samo najniži nivo fasade objekta i ne bi se dalje širio. Naravno, da je cela fasada izrađena od mineralne vune, požar bi se sam ugasio i stanari bi imali samo obavezu estetske rekonstrukcije fasade farbanjem.”

Za objekte određene visine protivpožarne barijere na svakom spratu su obaveza prema postojećoj regulativi, ali se to ne poštuje uvek. 

Pojačane kontrole i edukacija stanovništva

-Cena eksterne izolacije zavisi od visine objekta, razuđenosti, broja otvora… Najčešća debljina izolacije na standardnom zidu je 12 cm, objašnjava Rodoljub Ivanović, diplomirani inženjer arhitekture koji se 17 godina bavi termoizolacionim materijalima i regionalni je menadžer kompanije Fibran.

On navodi da građani češće koriste stiropor za izolaciju, iz komercijalnih razloga, ali da zbog protivpožarnih zahteva moraju da postave takozvane protivpožarne barijere od kamene vune koja je negoriva.

Država mora da pojača nadzor nad izvođenjem novih i rekonstrukcijom postojećih objekata, ističu u MIVUS-u

Mora da se pazi da nas energetska efikasnost, kroz izgradnju novih i rekonstrukciju starih zgrada, ne košta ljudskih života i imovine. 

Vlada Bezbradica,mašinski inženjer  i specijalista za termičku i zvučnu izolaciju iz firme Ursa, naglašava da izolacija tipičnih krovova sa nagibom, svojstvenih kućama na ovom podneblju – mora da ima mineralnu vunu u krovištima, između rogova, ako ne želimo da strahujemo od udara groma i požara prenetog sa susednog objekta. 

Umetanjem izolacije od mineralne vune između rogova krova, ispod crepova, sprečava se horizontalno širenje požara na krovovima, ako se pojavi na jednom delu krova, usled udara groma ili loših instalacija koje varniče, što se sve dešavalo širom Srbije“.

Usled neznanja stanovništva i nedovoljnog broja zaposlenih na državnim poslovima kontrole projekata i izvođenja, veliki broj postojećih zgrada se renovira bez protivpožarnih barijera koje su obavezne po zakonu. 

Pozitivan signal u ovoj situaciji je najava Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbija da će zaposliti 50 protivpožarnih inspektora preventivne zaštite. Nadamo se da će novozaposleni sprečiti nebezbednu gradnju i rekonstrukcije bez poštovanja protivpožarnih zakona i pravilnika.

Foto MIVUS

Povezani tekstovi

Koje restorane u Beogradu preporučuje MICHELIN

Koje restorane u Beogradu preporučuje MICHELIN

MICHELIN Vodič za Beograd za 2024. bogatiji je za pet novih ugostiteljskih objekata, čime se ukupan broj gastro adresa sa ovim prstižnim priznanjem u glavnom gradu Srbije povećao na 22 preporučena restorana. Predstavnici METRO Cash & Carry Srbija posetili su sve...

Galenika širi poslovanje u MENA region

Galenika širi poslovanje u MENA region

Farmaceutska kompanija Galenika je u 2023. godine postigla strateško proširenje portfolija proizvoda, povećanje broja međunarodnih sertifikata za kvalitet i još više internacionalizovala poslovanje. Tokom prethodne godine, u Srbiji i tržištima regiona na kojima...

Komentari

0 komentara

Povratna veza/Povratni ping

  1. Ispravna energetska sanacija objekta je protivpožarno bezbedna – MIVUS - […] https://biznisuregionu.com/energetska-sanacija-zgrada-i-smanjenje-rizika-od-pozara/ […]

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Crna Gora najviše napredovala  u BFC certifikaciji

Crna Gora najviše napredovala  u BFC certifikaciji

Kako bi zavredele epitet „business-friendly“ lokalne samouprave koja pruža usluge po najvišim međunarodnim standardima 50 gradova i opština iz regiona na proleće ulazi u Program certifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi...

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Nakon devet meseci renoviranja, „Kuća umetnosti“ čuvenog austrijskog umetnika Fridensrajha Hundertvasera u Beču ponovo je otvorena. Modernizovana je u smislu održivosti dok je stalna postavka prilagođena. Od 29.02. do 03. 03. biće organizovan besplatan program za...

Poziv multimedijalnim umetnicima za izložbu u Ljubljani

Poziv multimedijalnim umetnicima za izložbu u Ljubljani

Mladi multimedijalni umetnici iz regiona mogu do 21.03. da pošalju radove na međunarodni konkurs NLB Muza. Odabrani radovi biće izloženi u Galeriji Bankarium u Ljubljani,Slovenija. Umetnici iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne...

Balkanska kinematografija u Beču

Balkanska kinematografija u Beču

Od 20.03. do 10.04 u bečkom bioskopu „METRO Kinokulturhaus“ prikazuje se retrospektiva Filmskog arhiva Austrije „Balkan dreams – Balkan realities“. U Beču se kaže da „Balkan počinje pred vratima“, jer njegovi stanovnici i njihove tradicije još od sredine 19. veka...

Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Sav prihod od prodatih ulaznica s projekcije filma „20 dana u Mariupolju“ u sredu 21.02. od 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće prosleđen organizacijama koje pomažu ugrožene ratom u Ukrajini.  Kupovina ulaznica po ceni od 400 dinara​ moguća...

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Dubravka Vrgoč dobitnica je nagrade “Menadžerica godine u kategoriji najbolje vođenog inovativnog projekta” Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA.  Prestižno priznanje osvojila je kao kreativna ravnateljica Festivala Open House Zagreb, koji je zamišljen je...

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

U okviru projekta Exer art na originalan način spojeni su radovi savremenih srpskih  umetnika i “ulične mode ”. Modeli iz dve kolekcije – bele i crne oslikani su radovima trojice umetnika:  slikara Zorana Velimanovića i Steva Mandića, i dizajnera Ivana Arana, sa...

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika na kojoj će se naći do sada skrivena od očiju javnosti platna Voja Stanića otvara se 10.02, u Herceg Novom u galerijskom prostoru Dvorane Park, kao umetnički sadržaj 55. Praznika mimoze. U okviru 12. Malog salona biće priređena izložba u čast 100....

Share This