Jelena Ristić, direktorka Mastercard za 3 tržišta regiona: Stabilan trend bezgotovinskih plaćanja 

Biznis u regionu

27.12.2023.

Pošumljavanje je jedna od najefikasnijih metoda borbe sa klimatskim promenama. Ka istom cilju-zaštiti planete i održavanju biodiverziteta, region je kroz program Priceless Planet Koalicija koju sprovodi Mastercard “povezan”  sa 6 kontinenata, na kojima se sprovodi akcija sadnje 100 miliona stabala, do 2025. godine.

Priceless Planet Coalition podrazumeva obnovu šuma na mestima gde su izražene najveće potrebe i gde je najveći potencijal novih šuma doprinosu smanjenja emisije štetnih gasova.

Za dobrobit svih, i generacija koje tek dolaze. 

O Mastercard programu Priceless Planet Koalicija, ulozi kompanija da budu primer odgovornog ponašanja prema prirodi, neophodnosti primene zelenih rešenja u finansijskom sektoru, ali i trendu bezgotovinskih načina plaćanja i potrebi da se smanji jaz prihvata bezgotovinskih načina plaćanja u manjim mestima razgovarali smo s Jelenom Ristić, regionalnom direktorkom Mastercard za tržišta Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

Globalna, Mastercard Priceless Planet koalicija ima za cilj da se posadi 100 miliona stabala u svetu. Region je od početka deo inicijtive; na šta ste najviše ponosni?

Inicijativa Priceless Planet proizilazi iz našeg razumevanja globalnih klimatskih izazova i odgovornosti prema društvu koje je jedan od najvažnijih segmenata poslovanja kompanije Mastercard. Ovim projektom smo želeli da inspirišemo i pokrenemo ljude oslanjajući se na tehnologije kao na naš osnovni biznis i napravimo promene koje će značajno uticati na budućnost svih. 

Do promene će doći samo ako zajednički delujemo. I to svakodnevno. Zato i nastupamo kroz koaliciju Priceless Planet; udružujemo snage kako bismo ostvarili isti cilj – doprineli borbi za usporavanje klimatskih promena koje vrlo očigledno, utiču na celu planetu, uključujući i ovaj deo sveta. 

Jako sam ponosna što su partneri iz Srbije, Crne Gore i BiH već deo ove koalicije i verujem da ćemo nastaviti da dajemo aktivan doprinos ovom važnom cilju. 

Poslovna strategija kompanije Mastercard počiva, između ostalog, na inovacijama i održivim rešenjima. Zašto je važno da u vreme velikih klimatskih promena, prirodnih katastrofa kompanije pokažu odgovornost prema okruženju?

Osnova našeg poslovanja su tehnologije koje razvijamo i koje se dalje primenjuju u domenu finansijske industrije, maloprodaje, marketinga i drugih industrija, a koje se oslanjaju na tehnologije. Čvrsto verujemo da je uspeh svakoga od nas potpun onda kada je celokupna zajednica u kojoj poslujemo uspešna, odnosno kada je održiva i kada napreduje, zbog čega su ESG ciljevi jasno pozicionirani kao sastavni deo našeg poslovnog uspeha.

Očuvanje životne sredine jeste jedan od ciljeva u ovom domenu, i mi tu sprovodimo različite aktivnosti – od omenute Priceless Planet koalicije, preko uvođenja mandata da sve naše kartice budu od reciklirane, biorazgradive plastike odnosno cilja da dostignemo nultu emisiju 2040, do digital first pristupa, koji podrazumeva da se sve finansijske operacije obavljaju po difultu digitalno, a tek ako klijent banke insistira, da može da dobije plastičnu karticu.

Ponosni smo na aktivnosti koje sprovodimo i u domenu S i G stuba ESG strategije jer, ponavljam, svi smo deo zajednice i svi imamo društvenu, poslovnu i ličnu odgovornost da doprinesemo održivoj budućnosti te zajednice.

Ima li promena u navikama plaćanja građana Srbije i regiona i koliko su prihvatili digitalne načine? Šta pokazuju podaci iz MasterIndex istraživanja, koje redovno sprovodite?

MasterIndex istraživanje sprovodimo već godinama u Srbiji, BiH i Crnoj Gori i zanimljivo je da vidimo slične trendove. Na primer, tokom pandemije je bio primetan nagli rast online plaćanja, koji se održava i nakon tog perioda.

Postoji stabilan trend korišćenja bezgotovinskih plaćanja, gde otprilike trećina ispitanika u svakoj zemlji svakodnevno plaća karticama, a uz to, bezgotovinska plaćanja su značajno dominantnija u odnosu na gotovinu za plaćanje većih iznosa. Ono što je svakako važno istaći, kao karakteristiku sva tri tržišta jeste da i dalje postoji značajan prihvatni jaz, odnosno da je potrebno dalje raditi na omogućavanju bezgotovinskih plaćanja izvan velikih gradskih centara. 

Zatvaranje ovog jaza jeste prilika da se građanima, krajnjim korisnicima, omogući još veći stepen slobodnih izbora kada biraju na koji način im odgovara da obave različita plaćanja, ali je ujedno važan napor i za male biznise. Otvaranje ka digitalnoj ekonomiji, koja je u osnovi bezgotovinska, omogućava da prošire poslovanje, nađu nove klijente, postignu sigurnije i stabilnije novčane tokove. 

Globalna ekonomija je promenljiva i nestabilna, tako da se mali biznisi suočavaju s velikim izazovom kako da postanu održiviji, a studije pokazuju da tehnologije u tome pomažu.  

Zbog toga Mastercard radi sa bankama i drugim partnerima u finansijskom ekosistemu da proširimo doseg savremenih tehnologija, bilo da su to standardni bezgotovinski prihvat ili otvaranje online prodavnica, Tap on Phone rešenje uz koje i mobilni telefon postaje prihvatni uređaj.

Plan kompanije Mastercard jeste da za pet godina, do 2028, sve plastične kartice budu od održive plastike. Da li su digitalni novčanici iskorak? Ne samo po pitanju komforu i zoni bezbednosti već kao doprinos smanjenju upotrebe plastike ?

Digitalni novčanici su svakako budućnost, i to logična budućnost, pre svega, za mlade generacije koje su digital natives, a zatim i za one koji pažnju poklanjaju korisničkom iskustvu. 

Verujemo da je digital first pristup razvoju finansijskih proizvoda trend budućeg razvoja jer podrazumeva da će korisnici, pre svega, koristiti digitalne kanale i rešenja kao primarna, dakle dobijati prvo digitalizovanu karticu pa tek na poseban zahtev  plastičnu; da će se računi otvarati onlajn, onlajn završavati kreditna administracija…

Iako zvuči prilično logično, ovakav pristup zahteva prilagođavanje regulative i integraciju sistema kako bi se omogućilo etičko korišćenje i upoređivanje podataka u realnom vremenu. Međutim, čvrsto verujem da ćemo i ovaj stepen razvoja dostići u narednim godinama. 

Svakako je da je i ekološki aspekt važan faktor u odluci korisnika da se opredele za digitalna rešenja, ali moram da istaknem da su ti faktori pre svega praktičnost i sigurnost.

Mastercard godinama organizuje različite, promotivne kampanje kako bi podstakli korisnike da isprobaju mobilna plaćanja, od tradicionalne kampanje sa keš-bekom, koje daju odlične rezultate i nastavićemo da na taj način stimulišemo i edukujemo sve učesnike na finansijskom tržištu Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Andrijana Cvetićanin

Foto Mastercard

Povezani tekstovi

Dobra dela Mikice Petronijevića i Svitaca u mraku

Dobra dela Mikice Petronijevića i Svitaca u mraku

Pitoreskno seosko imanje u selu Venčane kod Aranđelovca, (Srbija) poslednjih godina ima novi život. Mikica Petronijević, glumac i samostalni umetnik iz Beograda,  dedovinu i domaćinstvo poklonio je Udruženju „Svici u mraku“ i započeo organizaciju različitih sadržaja...

Sve je više društveno odgovornih kampanja

Sve je više društveno odgovornih kampanja

Sa stažom dužim od dve decenije u profesiji marketinga i komunikacija, Tijana Adamov Ignjatović je u vreme kada je postala mama jednog dečaka krenula u realizaciju ideje Žute patalone. S motivom da u fokusu rada bude period ranog detinjstva i prvih 1.000 dana deteta...

Radna prava osetljivih grupa u regionu u sličnim izazovima

Radna prava osetljivih grupa u regionu u sličnim izazovima

Vlasotince i Pančevo, Požega i Sombor, preko Beograda do Zaječara-15 organizacija civilnog društva (OCD) iz više gradova Srbije učestvuje u trogodišnjem programu javnog zagovaranja u zajednici #PokretPolet.  Program je pokrenut s namerom da unapredi i podrži...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Crna Gora najviše napredovala  u BFC certifikaciji

Crna Gora najviše napredovala  u BFC certifikaciji

Kako bi zavredele epitet „business-friendly“ lokalne samouprave koja pruža usluge po najvišim međunarodnim standardima 50 gradova i opština iz regiona na proleće ulazi u Program certifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi...

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Nakon devet meseci renoviranja, „Kuća umetnosti“ čuvenog austrijskog umetnika Fridensrajha Hundertvasera u Beču ponovo je otvorena. Modernizovana je u smislu održivosti dok je stalna postavka prilagođena. Od 29.02. do 03. 03. biće organizovan besplatan program za...

Poziv multimedijalnim umetnicima za izložbu u Ljubljani

Poziv multimedijalnim umetnicima za izložbu u Ljubljani

Mladi multimedijalni umetnici iz regiona mogu do 21.03. da pošalju radove na međunarodni konkurs NLB Muza. Odabrani radovi biće izloženi u Galeriji Bankarium u Ljubljani,Slovenija. Umetnici iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne...

Balkanska kinematografija u Beču

Balkanska kinematografija u Beču

Od 20.03. do 10.04 u bečkom bioskopu „METRO Kinokulturhaus“ prikazuje se retrospektiva Filmskog arhiva Austrije „Balkan dreams – Balkan realities“. U Beču se kaže da „Balkan počinje pred vratima“, jer njegovi stanovnici i njihove tradicije još od sredine 19. veka...

Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Sav prihod od prodatih ulaznica s projekcije filma „20 dana u Mariupolju“ u sredu 21.02. od 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće prosleđen organizacijama koje pomažu ugrožene ratom u Ukrajini.  Kupovina ulaznica po ceni od 400 dinara​ moguća...

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Dubravka Vrgoč dobitnica je nagrade “Menadžerica godine u kategoriji najbolje vođenog inovativnog projekta” Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA.  Prestižno priznanje osvojila je kao kreativna ravnateljica Festivala Open House Zagreb, koji je zamišljen je...

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

U okviru projekta Exer art na originalan način spojeni su radovi savremenih srpskih  umetnika i “ulične mode ”. Modeli iz dve kolekcije – bele i crne oslikani su radovima trojice umetnika:  slikara Zorana Velimanovića i Steva Mandića, i dizajnera Ivana Arana, sa...

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika na kojoj će se naći do sada skrivena od očiju javnosti platna Voja Stanića otvara se 10.02, u Herceg Novom u galerijskom prostoru Dvorane Park, kao umetnički sadržaj 55. Praznika mimoze. U okviru 12. Malog salona biće priređena izložba u čast 100....

Share This