Kako POS terminali smanjuju sivu ekonomiju

Biznis u regionu

15.03.2023.

Nacionalna inicijativa za bezgotovinska plaćanja lansirala je POS program. Svi preduzetnici, mikro i mala preduzeća i javne institucije u Srbiji koji žele da omoguće plaćanja putem platnih kartica, mobilnih novčanika ili instant plaćanja mogu da se prijave i besplatno dobiju instalaciju i korišćenje uređaja za svoje radnje ili onlajn prodaju, uz trgovačku naknadu do najviše 0,99 procenta, u trajanju do godinu dana.

Opremanje 25.000 prodajnih mesta kroz POS program

Planirano je da se do 2025.godine opremi 25.000 prodajnih mesta širom Srbije kroz ovaj program.

Kako je rekao Siniša Mali, potpredsednik Vlade i ministar finansija na Petoj nacionalnoj konferenciji o sivoj ekonomiji koji su organizovali Ministarstvo finansija i Nacionalna inicijativa za bezgotovinska plaćanja – “ u prethodnih pet godina siva ekonomija smanjena je za tri procentna poena, pokazalo je istraživanje NALED-a.”

On je rekao i da su uvedena sistemska rešenja kao što su eFakture, eFiskalizacija i ePorezi i da se transparentnim sistemima bori protiv sive ekonomije.

-Danas predstavljamo dobru inicijativu za mala i srednja preduzeća kao što je POS program koji će dodatno podstaći smanjenje sive zone, prenosi NALED u saopštenju.

Siniša Mali, ministar finansija i Stanka Pejanović, NALED

Stanka Pejanović, potpredsednica Upravnog odbora NALED-a ističe da studije Nacionalne inicijative ukazuju na pad sive ekonomije između dva i tri odsto BDP-a u proteklih pet godina, što je važan rezultat, uz prelazak više od 200.000 neprijavljenih radnika u legalne tokove, kao i rast poreskih prihoda za oko osam milijardi evra.

Digitalna plaćanja U borbI protiv sive ekonomije 

Ipak, obim sive ekonomije i dalje je veoma visok u Srbiji i potrebno je nastaviti sistemsko i koordinisano rešavanje.

Digitalizaciju vidimo kao ključ u daljoj borbi sa nelojalnom konkurencijom. Dva stuba te borbe su eFakture i eFiskalizacija, koja će obezbediti visok nivo transparentnosti finansijskih transakcija, a treći su bezgotovinska plaćanja koja će transparentnost podići na još viši nivo – dodala je Pejanović.

Anke Konrad, ambasadorka Nemačke u Srbiji istakla je važnost borbe protiv sive ekonomije i dodala da bezgotovinsko plaćanje doprinosi sveobuhvatnom praćenju i transparentnosti kao i smanjenju parafiskalnog opterećenja građana i privrede.

– Ovo je značajna prekretnica za Vladu Srbije i prihvatanje pravne tekovine EU. Važno je da se nastavi sa realizacijom Programa za suzbijanje sive ekonomije i da se uskoro uspostavi mehanizam unutrašnje kontrole i budžetske inspekcije, kaže ambasadroka Anke  Konrad.

Mastercard i Visa među pokretačima POS programa

Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji Mastercard kaže da su prvi put na ideji razvoja konkurentnosti i modernizacije platnog tržišta ujedinjeni i javni i privatni sektor što dosta govori o značaju inicijative. Uzor za pokretanje POS programa bila je inicijativa Cashless Poland, koja je na sličan način povećala broj trgovaca u Poljskoj koji prihvataju bezgotovinska plaćanja čak 2,5 puta.

– Kroz POS program s jedne strane gradimo prihvatnu infrastrukturu u skladu sa evropskim standardom, a s druge jačamo otvoreno i slobodno tržište na kojem svaki građanin ima mogućnost da se odluči da plati platnom metodom koja njemu lično odgovara u datom trenutku, naglašava Jelena Ristić.

Jelena Ristić, direktorka Mastercard za Srbiju, Crnu Goru i BiH I Vladimir Đorđević, generalni direktor Visa za SEE

Vladimir Đorđević , generalni direktor kompanije Visa za jugoistočnu Evropu kaže da se projektom, koji je rezultat javnog i privatnog partnerstva, podržava dalji rast lokalne privrede i to kroz razvoj bezgotovinskog plaćanja i uključivanje svih pojedinaca i organizacija u tokove digitalne ekonomije.

– Zainteresovani privrednici mogu da se prijave u jednoj od devet banaka učesnica programa ili putem sajta www.boljinacin.rs. Pozivam sve male trgovce da pogledaju uslove, prijave se i iskoriste prednosti POS programa za unapređenje poslovanja – rekao je Đorđević.

Šta je uslov uključenja u POS program

Uslov za učešće je da nisu prihvatali bezgotovinska plaćanja u proteklih godinu dana. Nakon isteka beneficiranog perioda ne postoje dodatne obaveze, a uređaje ili softvere je moguće nadalje koristiti po uslovima koji se dogovore sa bankom. Program su do sada podržali АIK, Banca Intesa, Erste banka, Halkbanka, NLB Komercijalna banka, OTP banka, Procredit banka, Raiffeisen, Unicredit i Payten, a na događaju je ponovo upućen poziv čitavom finansijskom sektoru da se pridruži u obezbeđivanju subvencija za male trgovce.

POS program je deo Nacionalne inicijative za bezgotovinska plaćanja „Bolji način“ koji su pokrenuli Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Mastercard i Visa, u saradnji s NALED-om i Ministarstvom finansija, pod okriljem develoPPP programa nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Početak POS programa obeležen je registracijom prvog trgovca. Ljubica Šišović ispred lanca trafika Cordoba+, prijavila se kako bi u tri objekta kupcima ponudila mogućnost kartičnog ili instant plaćanja.  

Glavni ciljevi Programa za suzbijanje sive ekonomije

Smanjenje obima poslovanja u sivoj zoni među registrovanom privredom sa sadašnjih 11,7 na 10 procenata BDP-a do 2025. jedan je od glavnih ciljeva novog Programa za suzbijanje sive ekonomije. Strateški dokument predviđa i smanjenje broja radnika na crno za 20 procenata  i povećanje broja novoosnovanih preduzetničkih radnji i firmi na više od 50.000 godišnje.

Program obuhvata 23 mere i gotovo 120 aktivnosti, podeljene u tri oblasti:  jačanje kapaciteta inspekcijskih organa i prekršajnih sudova, dalje unapređenje efikasnosti Poreske uprave, kao i podsticaje za odgovornu privredu. Namera je da se unapredi otkrivanje i sankcionisanje rada u sivoj zoni i da se procenat osuđujućih presuda poveća sa 40 na 60 procenata, a da se udeo nepravilnosti koje otkrivaju inspektori PU smanji sa 48 na 35 procenata.

Za stvaranje podsticajnih uslova za poslovanje, u planu je dalje smanjenje poreskog opterećenja plata i rešavanje problema parafiskala, a među ključnim merama je i stimulisanje bezgotovinskih plaćanja čiji porast na nivo zemalja centralne i istočne Evrope bi mogao doneti dodatnih 700 miliona evra u budžet godišnje. 

OBIM sivE ekonomijE u Srbiji

U procesu izrade novog Programa za suzbijanje sive ekonomije, Nacionalna inicijativa za bezgotovinska plaćanja pripremila je dve studije o obimu poslovanja u sivoj zoni.

Prva studija, sprovedena po anketnom metodu pokazala je da je siva ekonomija u proteklih pet godina pala sa 14,9 na 11,7 procenta BDP-a među registrovanim privrednicima i da kroz aktivnosti u sivoj zoni godišnje obrnu oko 6,5 milijardi evra.

Studija sprovedena po monetarnom metodu, koja obuhvata i neregistrovanu privredu, takođe je pokazala trend pada sive ekonomije sa 22,2 na 20,1 procenat BDP-a, što govori da registrovana i neregistrovana preduzeća u sivoj zoni godišnje zajedno prometuju gotovo 11 milijardi evra.

Foto NALED i Unsplash/J.Leupe

Povezani tekstovi

Yettel po Umlaut testu daje najbolji kućni internet

Yettel po Umlaut testu daje najbolji kućni internet

Na poslednjem uporednom merenju nezavisne organizacije Umlaut, Yettel je dobio još jedno priznanje. Osim što je najbolja mobilna mreža na testu, sada je proglašena i za mrežu sa najboljim kućnim internetom.   Umlaut je sproveo nezavisno testiranje na teritoriji Srbije...

MOL otvorio 73. servisnu stanicu u Srbiji

MOL otvorio 73. servisnu stanicu u Srbiji

Vozači na auto-putu Miloš Veliki, u smeru od Beograda ka  Čačku, od danas na raspolaganju imaju još jednu servisnu stanicu. Kompanija MOL Serbia otvorila je novi punkt, kod Uba, čime je broj Mol servisnih stanica u Srbiji stigao do 73.  Tom prilikom najavljeno je i...

Autoservisi u Srbiji prestali da servisiraju klime u kolima

Autoservisi u Srbiji prestali da servisiraju klime u kolima

Serviseri klima na motornim vozilima u Srbiji, ovih dana masovno sklanjaju klima stanice iz autoservisa i prestaju da pružaju uslugu servisiranja klima.  Razlozi zbog kojih se odlučuju na radikalan potez, na početku tople sezone, su brojni, navodi se u saopštenju...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Berza za selidbu pčela od sada i u Beču

Berza za selidbu pčela od sada i u Beču

Takozvana berza za selidbu pčela sada postoji i u Beču. Ideja je jednostavna: ljudi ili preduzeća koji poseduju veće cvetne površine nude ih onlajn, a pčelari potom sele svoje košnice tamo.  Berza za selidbu pčela trebalo bi da donese prednosti kako...

Preko Animond regionalnog fonda pomoć za crtaće

Preko Animond regionalnog fonda pomoć za crtaće

Prvi regionalni investicioni fond za razvoj animiranih filmova, Animond, pokreće kampanju “Podrži crtaće!” U periodu od 15.04 do 15.05. publici će biti predstavljena četiri kratka animirana filma lokalnih autora koji su u završnim fazama proizvodnje. To znači da im je...

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Izdavačka kuća Booka uz podršku OTP banke raspisala je treći ciklus konkursa za najbolji neobjavljeni roman na srpskom. Zainteresovani mogu do sredine maja da pošalju rukopise, a pobednik će biti proglašen 15.11.2024. Ovo je jedini konkurs tog tipa u Srbiji, a njegovu...

BELDOCS od 22.05 do 29.05.

BELDOCS od 22.05 do 29.05.

Beldocs 17. Međunarodni festival dokumentarnog filma održava se od 22.05. do 29.05. u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.  I ove godine publiku očekuju premijere i nagrađivani filmovi sa prestižnih svetskih festivala, srpska ostvarenja, i dokumentarci najcenjenijih...

Koji filmovi stižu na 20. festival ZagrebDox

Koji filmovi stižu na 20. festival ZagrebDox

ZagrebDox je prvi put otvorio svoja festivalska vrata 21. veljače 2005. filmom Bijeli dijamant Wernera Herzoga.  Odlični naslovi obilježit će i 20. festival po redu koji počinje 14.04. Više od 1.700 filmskih prijava od kojih su čak 60  hrvatski dokumentarni...

Počinje sezona uskršnjih sajmova

Počinje sezona uskršnjih sajmova

Tradicionalni, bečki uskršnji sajmovi uskoro otvaraju svoje kapije. Brojni štandovi sa uskršnjim ukrasima, umetnički dekorisanim jajima, kulinarski specijaliteti i muzički program čekaju posetioce bazara sve do 31.03. kada ove godine Uskrs obeležavaju vernici...

Share This