Ko su pobednice konkursa „Ja sam ODVAŽNA“

Biznis u regionu

25.10.2022.

Svih sedam pobednica projekta Ja sam ODVAŽNA u 2022. su “trostruke” mame. 

U cilju ekonomskog osnaživanja preduzetnica u Srbiji, Fondacija Ana i Vlade Divac, u saradnji sa kompanijama IKEA Srbija i Mastercard, organizovala je treći ciklus i čista je slučajnost što su ovogodišnje dobitnice majke sa po troje dece.

Kako su istakle govornice, na proglašenju odvažnih žena, nije slučajnost da brojne , druge žene u Srbiji u patrijarhalnom i sistemu još uvek opterećenom ekonomsko-rodnom nejednakosti razvijaju biznise, balansiraju između poslovnih i porodičnih obaveza i, zaslužuju titulu-odvažne.

Odvažne žene iz cele Srbije 

Ovogodišnje pobednice su žene koje su osnovale i vode: Ženski centar Užice iz Užice, porodičnu kompaniju Korali BC iz Nove Pazove, kompaniju Marella Natural iz Kragujevca, Royal Balm iz Vrčina, kompanije Two N – Kids furniture & decor i Fitaky iz Beograda i umetničku radionicu “Marija Handmade” iz Šapca.

Cilj projekta “Ja  sam ODVAŽNA” je poboljšanje položaja žena u radnom i društvenom okruženju, kroz davanje grantova i mentorsku podršku kako bi preduzetnice otvorile nova radna mesta za žene, povećale kapacitete svojih mikro biznisa, ali i opšteg podizanja svesti u javnosti o rodnoj ravnopravnosti.

Nagrade znanje i novac za razvoj biznisa

Za ovogodišnji konkurs stige su 54 prijave

Stručna komisija je odabrala sedam preduzetnica i njima su uručena sredstva u ukupnom iznosu od preko 3,5 miliona dinara, koja će koristiti za nabavku opreme za rad, kreiranje novih proizvoda i otvaranje novih radnih mesta za žene.

Anika Ben David, ambasadorka Kraljevine Švedske u Srbiji kaže da su još uvek prisutne mnoge teškoće kada je u pitanju rodna ravnopravnost.

Globalni problem različitih plata žena i muškaraca za isti rad

– Razlika u platama između muškaraca i žena globalni je problem. Žene generalno manje zarađuju, a istovremeno rade većinu neplaćenih kućnih poslova. Skorašnje svetske krize dodatno su doprinele ranjivosti svih osetljivih grupa, u najvećoj meri žena. Živimo u turbulentnim, teškim i nesigurnim vremenima , koja sve dovode u iskušenja. Sada je više nego ikada neophodna hrabrost kako bismo nastavili da gradimo bolji svet za sebe, našu decu i društvo u celosti, kaže Anika Ben David.

O značaju rodne ravnopravnosti ukazala je Staša Stojkov Rošić, liderka održivosti u IKEA Srbija. – Rodna ravnopravnost je osnovno ljudsko pravo, za koje se zalažemo, pre svega, unutar naše kuće, našeg radnog okruženja, nudeći jednake plate za iste poslove, jednake mogućnosti za razvoj i napredovanje i bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života. Zadovoljstvo nam je što imamo mogućnost da zajedno sa našim dugogodišnjim partnerima, kreiramo bolje prilike za žene i u široj zajednici.”

IKEA neguje rodnu ravnopravnost

IKEA je kompanija koja poštuje da sve osobe koje rade na istoj poziciji imaju istu platu, bez obzira na pol. Postigli su balans na menadžerskim pozicijama, sprovode razne benefite kako bi svi zaposleni imali iste pozicije za balans s porodičnim životom. Tate imaju mesec dana 100 odsto plaćenog porodiljskog odsustva za vreme kada dobiju bebu; mame koje su rodile dete po povratku na posao prvi mesec primaju punu platu i mogu da biraju fleksibilno, puno, skraćeno radno vreme.  

U okviru projekta „Ja sam ODVAŽNA“ podržavaju se biznisi koje su osnovale i/ili koje vode žene, kao i pravni subjekti koji zapošljavaju najmanje 50 procenat žena, i koji će kroz  konkurs otvoriti najmanje jedno radno mesto-za žene

Osnovna delatnost podržanih pravnih subjekata je proizvodna delatnost: igračke, tekstilni proizvodi, stari zanati, hrana, pića/sokovi/sirupi, ukrasni/upotrebni predmeti, proizvodi za decu i slično.

Mastercard globalna vizija – 25 milona preduzetnica

Kompanija Mastercard je drugi put podržala projekat  “Ja sam odvažna” finansijski i kroz edukaciju o značaju rodne finansijske inkluzije. 

-Finansijski uključena žena je žena koja pred sobom ima opcije i žena koja se bori za svoju poziciju i prava, kaže Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji Mastercard. 

Jelena Ristić, direktorka Mastercard za tržišta Srbija, Crna Gora i BiH

Jelena Ristić je podsetila da su tokom pandemije žene u biznisu trpele veće posledice. – Istraživanja pokazuju da 90 procenata žena koje su su ostale bez posla tokom ove krize nisu povratile prethodno dostignute pozicije i poslovne uspehe. 64 odsto žena i dalje teško posluje, a čak 80 odsto firmi čije su žene vlasnice imaju ograničeni pristup  kreditnim sredstvima. 

Kompanija Mastercard ima viziju da globalno doprinese razvoju 50 milona preduzetnika, među kojima je 25 miliona-preduzetnica. 

-Ovaj konkurs je primer kako se u praksi sprovodi ono o čemu govorimo-da je važno da se žene školuju, rade, imaju prostor za realizacuju poslovnih ambicija i odvažno menjaju društvene okolnosti u smeru ravnopravnih uslova, bez obzira na nečiji pol, rasu, godište, kaže Jelena Ristić, direktorka Mastercard za tri regionalna tržišta.

Ona je zahvalila partnerima u projektu, kompaniji IKEA i Fondaciji Divac, što dele viziju održivog i inkluzivnog tržišta i što su prepoznali Mastercard tehnologiju kao način da se približi ostvarenju tog cilja.

Doprinos Fondacije Ana i Vlade Divac

Ana Divac je rekla da rade na stvaranju boljih prilike za bolji položaj žena u društvu i njihovu veću ekonomsku nezavisnost. 

Ana Divac uručuje nagradu jednoj od pobednica Mariji Ivanković Jurišić

– Do sada smo podržali 70 preduzetnica i socijalnih preduzeća kroz bespovratna sredstva sa posebnim fokusom na ruralne delove Srbije. Želja je da ženama omogućimo da imaju održiv prihod i ostvare preduzetničke potencijale. To je i cilj konkursa „Ja sam odvažna“, koji sprovodimo treću godinu zaredom u saradnji sa kompanijom IKEA Srbija i Mastercardom, kaže Ana Divac, predsednica Upravnog odbora Fondacije Ana i Vlade Divac.

ISTE platE za rad na istim pozicijama 

Tatjana Jokanović, viša savetnica Poverenika za zaštitu ravnopravnosti je ponovila da su poslovne prilike u Srbiji još uvek  teže za žene. – Dve trećine kućih poslova je na teretu žena i za to nemaju nikakvu nadoknadu, niti se vrednuje kao rad. I dalje je jaz između plata za obavljanje istog posla od strane lica različitog pola, u korist muškaraca.

-Pomaka,ipak ima. Srbija je uključena u kreiranje predloga Direktive Evropskoj Komisiji o jednakim zaradama , a  projekti poput Ja sam ODVAŽNA sigurno doprinose rodnoj ravnopravnosti u društvu.

Projekat „Ja sam ODVAŽNA“ je pokrenut 2018.  Zaključno sa ovogodišnjim konkursom, nagrađeno je 18 ženskih poslovnih inicijativa i biznisa.

Povezani tekstovi

Prijave za Okvir podrške NLB Grupe do 10.03.

Prijave za Okvir podrške NLB Grupe do 10.03.

U toku je prijavljivanje za četvrti po redu konkurs za male lokalne biznise #OkvirPodrške koji organizuje najveća regionalna finansijska grupacija-NLB Grupa.  I ovoga puta biće podržane tri najbolje regionalne ideje za održivo i društveno odgovorno poslovanje, a...

Koreqt alat za online kupovinu postaće regionalna platforma

Koreqt alat za online kupovinu postaće regionalna platforma

Croatia osiguranje, tržišni i digitalni osigurateljni lider koji posluje u sastavu Adris grupe, lansiralo je Koreqt, naprednu digitalnu platformu za usporedbu i odabir proizvoda i usluga.  To je projekt koji ide u korak s rastućim trendom online kupovine te...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Sav prihod od prodatih ulaznica s projekcije filma „20 dana u Mariupolju“ u sredu 21.02. od 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće prosleđen organizacijama koje pomažu ugrožene ratom u Ukrajini.  Kupovina ulaznica po ceni od 400 dinara​ moguća...

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Dubravka Vrgoč dobitnica je nagrade “Menadžerica godine u kategoriji najbolje vođenog inovativnog projekta” Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA.  Prestižno priznanje osvojila je kao kreativna ravnateljica Festivala Open House Zagreb, koji je zamišljen je...

Preko telefona online traže baštenski nameštaj

Preko telefona online traže baštenski nameštaj

E-commerce Report 2023, za koji su istraživanje sproveli platforma za uporednu online kupovinu Idealno (deo Heureka grupe) i Valicon, agencija za istraživanje tržišta, pokazuje da su prošlu godinu obeležili racionalizacija i stagnacija u online poslovanju. Igor...

Otvorene prijave za prvi OTP Connect Izazov

Otvorene prijave za prvi OTP Connect Izazov

OTP banka je otvorila prijave za prvi Izazov u okviru svog inovacionog ekosistema, OTP Connect, pod nazivom „Kažeš inovacija, misliš aplikacija“  Poziv je namenjen startap-ima, IT kompanijama i timovima koji se bave različitim vrstama dizajna i razvojem mobilnih...

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

U okviru projekta Exer art na originalan način spojeni su radovi savremenih srpskih  umetnika i “ulične mode ”. Modeli iz dve kolekcije – bele i crne oslikani su radovima trojice umetnika:  slikara Zorana Velimanovića i Steva Mandića, i dizajnera Ivana Arana, sa...

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika na kojoj će se naći do sada skrivena od očiju javnosti platna Voja Stanića otvara se 10.02, u Herceg Novom u galerijskom prostoru Dvorane Park, kao umetnički sadržaj 55. Praznika mimoze. U okviru 12. Malog salona biće priređena izložba u čast 100....

15 projekata za Collab 4HY Sustain CCI

15 projekata za Collab 4HY Sustain CCI

Poznati su učesnici Inovacioniog inkubacionog projekta podržanog od strane programa Kreativna Evropa Collab 4 HY Sustain CCI . Na konkurs se prijavilo 48 organizacija iz pet zemalja. Aplikacije su stizale od kulturnih institucija, neprofitnih organizacija, startapa,...

Vodič kroz bečke muzeje u 2024. godini

Vodič kroz bečke muzeje u 2024. godini

Glavni grad Austrije će i u 2024. godine opravdati titulu međunarodne umetničke metropole. Dve trećine gostiju dolazi u Beč zbog obimne umetničke i kulturne ponude. Gradski muzeji najavili su brojne izložbe, od Rembranta do Klimta i Šagala. Rembrant – Hoogstraten....

Stručno vođenje kroz izložbu Nove tendencije ’60

Stručno vođenje kroz izložbu Nove tendencije ’60

U subotu 23. 12. u 13 h je stručno vođenje kroz izložbu “Nove tendencije '60” u galeriji SKC, Beograd. Na izložbi je predstavljeno više od 30 radova 10 umetnika: slike, predmeti i skulpture. Zanimljivo je da iako su svi živeli i radili u isto vreme u Rimu, tek posle...

Share This