Ko su pobednice konkursa „Ja sam ODVAŽNA“

Biznis u regionu

25.10.2022.

Svih sedam pobednica projekta Ja sam ODVAŽNA u 2022. su “trostruke” mame. 

U cilju ekonomskog osnaživanja preduzetnica u Srbiji, Fondacija Ana i Vlade Divac, u saradnji sa kompanijama IKEA Srbija i Mastercard, organizovala je treći ciklus i čista je slučajnost što su ovogodišnje dobitnice majke sa po troje dece.

Kako su istakle govornice, na proglašenju odvažnih žena, nije slučajnost da brojne , druge žene u Srbiji u patrijarhalnom i sistemu još uvek opterećenom ekonomsko-rodnom nejednakosti razvijaju biznise, balansiraju između poslovnih i porodičnih obaveza i, zaslužuju titulu-odvažne.

Odvažne žene iz cele Srbije 

Ovogodišnje pobednice su žene koje su osnovale i vode: Ženski centar Užice iz Užice, porodičnu kompaniju Korali BC iz Nove Pazove, kompaniju Marella Natural iz Kragujevca, Royal Balm iz Vrčina, kompanije Two N – Kids furniture & decor i Fitaky iz Beograda i umetničku radionicu “Marija Handmade” iz Šapca.

Cilj projekta “Ja  sam ODVAŽNA” je poboljšanje položaja žena u radnom i društvenom okruženju, kroz davanje grantova i mentorsku podršku kako bi preduzetnice otvorile nova radna mesta za žene, povećale kapacitete svojih mikro biznisa, ali i opšteg podizanja svesti u javnosti o rodnoj ravnopravnosti.

Nagrade znanje i novac za razvoj biznisa

Za ovogodišnji konkurs stige su 54 prijave

Stručna komisija je odabrala sedam preduzetnica i njima su uručena sredstva u ukupnom iznosu od preko 3,5 miliona dinara, koja će koristiti za nabavku opreme za rad, kreiranje novih proizvoda i otvaranje novih radnih mesta za žene.

Anika Ben David, ambasadorka Kraljevine Švedske u Srbiji kaže da su još uvek prisutne mnoge teškoće kada je u pitanju rodna ravnopravnost.

Globalni problem različitih plata žena i muškaraca za isti rad

– Razlika u platama između muškaraca i žena globalni je problem. Žene generalno manje zarađuju, a istovremeno rade većinu neplaćenih kućnih poslova. Skorašnje svetske krize dodatno su doprinele ranjivosti svih osetljivih grupa, u najvećoj meri žena. Živimo u turbulentnim, teškim i nesigurnim vremenima , koja sve dovode u iskušenja. Sada je više nego ikada neophodna hrabrost kako bismo nastavili da gradimo bolji svet za sebe, našu decu i društvo u celosti, kaže Anika Ben David.

O značaju rodne ravnopravnosti ukazala je Staša Stojkov Rošić, liderka održivosti u IKEA Srbija. – Rodna ravnopravnost je osnovno ljudsko pravo, za koje se zalažemo, pre svega, unutar naše kuće, našeg radnog okruženja, nudeći jednake plate za iste poslove, jednake mogućnosti za razvoj i napredovanje i bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života. Zadovoljstvo nam je što imamo mogućnost da zajedno sa našim dugogodišnjim partnerima, kreiramo bolje prilike za žene i u široj zajednici.”

IKEA neguje rodnu ravnopravnost

IKEA je kompanija koja poštuje da sve osobe koje rade na istoj poziciji imaju istu platu, bez obzira na pol. Postigli su balans na menadžerskim pozicijama, sprovode razne benefite kako bi svi zaposleni imali iste pozicije za balans s porodičnim životom. Tate imaju mesec dana 100 odsto plaćenog porodiljskog odsustva za vreme kada dobiju bebu; mame koje su rodile dete po povratku na posao prvi mesec primaju punu platu i mogu da biraju fleksibilno, puno, skraćeno radno vreme.  

U okviru projekta „Ja sam ODVAŽNA“ podržavaju se biznisi koje su osnovale i/ili koje vode žene, kao i pravni subjekti koji zapošljavaju najmanje 50 procenat žena, i koji će kroz  konkurs otvoriti najmanje jedno radno mesto-za žene

Osnovna delatnost podržanih pravnih subjekata je proizvodna delatnost: igračke, tekstilni proizvodi, stari zanati, hrana, pića/sokovi/sirupi, ukrasni/upotrebni predmeti, proizvodi za decu i slično.

Mastercard globalna vizija – 25 milona preduzetnica

Kompanija Mastercard je drugi put podržala projekat  “Ja sam odvažna” finansijski i kroz edukaciju o značaju rodne finansijske inkluzije. 

-Finansijski uključena žena je žena koja pred sobom ima opcije i žena koja se bori za svoju poziciju i prava, kaže Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji Mastercard. 

Jelena Ristić, direktorka Mastercard za tržišta Srbija, Crna Gora i BiH

Jelena Ristić je podsetila da su tokom pandemije žene u biznisu trpele veće posledice. – Istraživanja pokazuju da 90 procenata žena koje su su ostale bez posla tokom ove krize nisu povratile prethodno dostignute pozicije i poslovne uspehe. 64 odsto žena i dalje teško posluje, a čak 80 odsto firmi čije su žene vlasnice imaju ograničeni pristup  kreditnim sredstvima. 

Kompanija Mastercard ima viziju da globalno doprinese razvoju 50 milona preduzetnika, među kojima je 25 miliona-preduzetnica. 

-Ovaj konkurs je primer kako se u praksi sprovodi ono o čemu govorimo-da je važno da se žene školuju, rade, imaju prostor za realizacuju poslovnih ambicija i odvažno menjaju društvene okolnosti u smeru ravnopravnih uslova, bez obzira na nečiji pol, rasu, godište, kaže Jelena Ristić, direktorka Mastercard za tri regionalna tržišta.

Ona je zahvalila partnerima u projektu, kompaniji IKEA i Fondaciji Divac, što dele viziju održivog i inkluzivnog tržišta i što su prepoznali Mastercard tehnologiju kao način da se približi ostvarenju tog cilja.

Doprinos Fondacije Ana i Vlade Divac

Ana Divac je rekla da rade na stvaranju boljih prilike za bolji položaj žena u društvu i njihovu veću ekonomsku nezavisnost. 

Ana Divac uručuje nagradu jednoj od pobednica Mariji Ivanković Jurišić

– Do sada smo podržali 70 preduzetnica i socijalnih preduzeća kroz bespovratna sredstva sa posebnim fokusom na ruralne delove Srbije. Želja je da ženama omogućimo da imaju održiv prihod i ostvare preduzetničke potencijale. To je i cilj konkursa „Ja sam odvažna“, koji sprovodimo treću godinu zaredom u saradnji sa kompanijom IKEA Srbija i Mastercardom, kaže Ana Divac, predsednica Upravnog odbora Fondacije Ana i Vlade Divac.

ISTE platE za rad na istim pozicijama 

Tatjana Jokanović, viša savetnica Poverenika za zaštitu ravnopravnosti je ponovila da su poslovne prilike u Srbiji još uvek  teže za žene. – Dve trećine kućih poslova je na teretu žena i za to nemaju nikakvu nadoknadu, niti se vrednuje kao rad. I dalje je jaz između plata za obavljanje istog posla od strane lica različitog pola, u korist muškaraca.

-Pomaka,ipak ima. Srbija je uključena u kreiranje predloga Direktive Evropskoj Komisiji o jednakim zaradama , a  projekti poput Ja sam ODVAŽNA sigurno doprinose rodnoj ravnopravnosti u društvu.

Projekat „Ja sam ODVAŽNA“ je pokrenut 2018.  Zaključno sa ovogodišnjim konkursom, nagrađeno je 18 ženskih poslovnih inicijativa i biznisa.

Kako POS terminali smanjuju sivu ekonomiju

Kako POS terminali smanjuju sivu ekonomiju

Nacionalna inicijativa za bezgotovinska plaćanja lansirala je POS program. Svi preduzetnici, mikro i mala preduzeća i javne institucije u Srbiji koji žele da omoguće plaćanja putem platnih kartica, mobilnih novčanika ili instant plaćanja mogu da se prijave i besplatno...

80 miliona evra za MSP u Srbiji od EIB Global i OTP banke

80 miliona evra za MSP u Srbiji od EIB Global i OTP banke

Kako bi omogućili lakši pristup finansiranju za MSP i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije EIB Global, ogranak Evropske investicione banke (EIB) za aktivnosti van Evropske unije, ugovorila je sa OTP bankom Srbija i OTP Leasing Srbija kreditnu liniju vrednu 80...

Još 10 dana prijavljivanja za Generator Zero

Još 10 dana prijavljivanja za Generator Zero

Do naredne srede 15.03. mogu da se prijave pojedinici i timove čiji projekti i rešenja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije. Najbolji u šestom ciklusu projekta Generator Zero OTP banke koga će proglasiti stučna komisija osvaja nagradu od dva...

Komentari

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Region dobija modni brend inspirisan Dunavom

Region dobija modni brend inspirisan Dunavom

Dunav je druga po dužini evropska reka, a u sredu, 22.03, na Svetski dan voda, u Srbiji, u Beogradu biće predstavljen modni brend posvećen reci koja protiče kroz 10 zemalja - “Friends of the Danube’’. Brend ima za cilj promociju, unapređenje i zaštitu životne sredine...

Zeleno finansiranje poraslo  100 puta za 10 godina

Zeleno finansiranje poraslo 100 puta za 10 godina

Zeleno finansiranje, ulaganje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije radi pozitivnog uticaja na čovekovu okolinu sve je značajnija tema i u Srbiji, pre svega, zbog prednosti koje donosi: primera radi, investicije koje se finansiraju zelenim kreditima...

YU svedočanstva o Alžirskoj revoluciji

YU svedočanstva o Alžirskoj revoluciji

Izložba „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“ biće otvorena sutra, 18.03, u jedinom Muzeju afričke umetnosti u regionu, u Beogradu, Srbija.  Kustosi izložbe su Mila Turajlić, Maja Medić, Ana Knežević i Emilia Epštajn. Izložbu će...

Film o vairoli-najveća epidemija u Jugoslaviji

Film o vairoli-najveća epidemija u Jugoslaviji

Medicinski triler o epidemiji velikih boginja koja je trajala u Jugoslaviji 1972. godine “Još jedno proleće” otvara 16. po redu Beldocs. Ostvarenje Mladena Kovačevića biće prilkazano 10.05, u Domu omladine, u Beogradu, na početku festivala, koji se održava...

Munje Opet stiže nastavak kultnog filma

Munje Opet stiže nastavak kultnog filma

Prošle su godine, a kod Popa i Mareta sve je isto: nema ni devojaka, ni keša ni doživljaja. Ali, kada im Gojko S. ukrade deo starog hita i pozajmi popularnoj pevačici Mili Sili, to razbudi naše junake, najkraći je opis zapleta u nastavku kultne komedije “Munje Opet”...

Prijave za programe Sarajevo film festivala

Prijave za programe Sarajevo film festivala

Otvorene su online prijave za filmove i dramske serije za programe 29. Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 11. do 18.08. 2023. godine. Filmski autori i producenti mogu prijaviti svoja ostvarenja za sljedeće programe: - Takmičarski program - igrani film -...

Yu Grupa, sve o bendu u filmu Darka Langulova

Yu Grupa, sve o bendu u filmu Darka Langulova

Svetska premijera filma „Yu Grupa - Trenutak sna“ reditelja Darka Lungulova zakazana je za četvrtak 02.03. na 51. FEST-u, u mts Dvorani, u Beogradu. „Yu Grupa - Trenutak sna“ je priča o rokenrol bendu koji je nadživelo zemlju po kojoj je dobio ime, ali je i priča o...

Top 3 trenda građevinarstva u 2023.

Top 3 trenda građevinarstva u 2023.

Racionalna potrošnja energije sama po sebi više nije dovoljna. Građevinski sektor u Srbiji i Evropi ima mnogo toga za razmatranje, jer mora adekvatno da odgovori na brojne izazove, koji slede u 2023. godini. Održive komercijalna, industrijska i stambena gradnja Već...

Kuće običnih ljudi na Ikea slikama Eni Libovic

Kuće običnih ljudi na Ikea slikama Eni Libovic

Eni Libovic, najpoznatija fotografkinja današnjice, uskoro će se naći u ulozi IKEA Artist in Residence. Za nekoliko nedelja počinje rad na seriji fotografija koje će prikazati život običnih ljudi u njihovim domovima. Saradnja je deo tradicionalnog, godišnjeg IKEA...

Share This