Ko su pobednice konkursa „Ja sam ODVAŽNA“

Biznis u regionu

25.10.2022.

Svih sedam pobednica projekta Ja sam ODVAŽNA u 2022. su “trostruke” mame. 

U cilju ekonomskog osnaživanja preduzetnica u Srbiji, Fondacija Ana i Vlade Divac, u saradnji sa kompanijama IKEA Srbija i Mastercard, organizovala je treći ciklus i čista je slučajnost što su ovogodišnje dobitnice majke sa po troje dece.

Kako su istakle govornice, na proglašenju odvažnih žena, nije slučajnost da brojne , druge žene u Srbiji u patrijarhalnom i sistemu još uvek opterećenom ekonomsko-rodnom nejednakosti razvijaju biznise, balansiraju između poslovnih i porodičnih obaveza i, zaslužuju titulu-odvažne.

Odvažne žene iz cele Srbije 

Ovogodišnje pobednice su žene koje su osnovale i vode: Ženski centar Užice iz Užice, porodičnu kompaniju Korali BC iz Nove Pazove, kompaniju Marella Natural iz Kragujevca, Royal Balm iz Vrčina, kompanije Two N – Kids furniture & decor i Fitaky iz Beograda i umetničku radionicu “Marija Handmade” iz Šapca.

Cilj projekta “Ja  sam ODVAŽNA” je poboljšanje položaja žena u radnom i društvenom okruženju, kroz davanje grantova i mentorsku podršku kako bi preduzetnice otvorile nova radna mesta za žene, povećale kapacitete svojih mikro biznisa, ali i opšteg podizanja svesti u javnosti o rodnoj ravnopravnosti.

Nagrade znanje i novac za razvoj biznisa

Za ovogodišnji konkurs stige su 54 prijave

Stručna komisija je odabrala sedam preduzetnica i njima su uručena sredstva u ukupnom iznosu od preko 3,5 miliona dinara, koja će koristiti za nabavku opreme za rad, kreiranje novih proizvoda i otvaranje novih radnih mesta za žene.

Anika Ben David, ambasadorka Kraljevine Švedske u Srbiji kaže da su još uvek prisutne mnoge teškoće kada je u pitanju rodna ravnopravnost.

Globalni problem različitih plata žena i muškaraca za isti rad

– Razlika u platama između muškaraca i žena globalni je problem. Žene generalno manje zarađuju, a istovremeno rade većinu neplaćenih kućnih poslova. Skorašnje svetske krize dodatno su doprinele ranjivosti svih osetljivih grupa, u najvećoj meri žena. Živimo u turbulentnim, teškim i nesigurnim vremenima , koja sve dovode u iskušenja. Sada je više nego ikada neophodna hrabrost kako bismo nastavili da gradimo bolji svet za sebe, našu decu i društvo u celosti, kaže Anika Ben David.

O značaju rodne ravnopravnosti ukazala je Staša Stojkov Rošić, liderka održivosti u IKEA Srbija. – Rodna ravnopravnost je osnovno ljudsko pravo, za koje se zalažemo, pre svega, unutar naše kuće, našeg radnog okruženja, nudeći jednake plate za iste poslove, jednake mogućnosti za razvoj i napredovanje i bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života. Zadovoljstvo nam je što imamo mogućnost da zajedno sa našim dugogodišnjim partnerima, kreiramo bolje prilike za žene i u široj zajednici.”

IKEA neguje rodnu ravnopravnost

IKEA je kompanija koja poštuje da sve osobe koje rade na istoj poziciji imaju istu platu, bez obzira na pol. Postigli su balans na menadžerskim pozicijama, sprovode razne benefite kako bi svi zaposleni imali iste pozicije za balans s porodičnim životom. Tate imaju mesec dana 100 odsto plaćenog porodiljskog odsustva za vreme kada dobiju bebu; mame koje su rodile dete po povratku na posao prvi mesec primaju punu platu i mogu da biraju fleksibilno, puno, skraćeno radno vreme.  

U okviru projekta „Ja sam ODVAŽNA“ podržavaju se biznisi koje su osnovale i/ili koje vode žene, kao i pravni subjekti koji zapošljavaju najmanje 50 procenat žena, i koji će kroz  konkurs otvoriti najmanje jedno radno mesto-za žene

Osnovna delatnost podržanih pravnih subjekata je proizvodna delatnost: igračke, tekstilni proizvodi, stari zanati, hrana, pića/sokovi/sirupi, ukrasni/upotrebni predmeti, proizvodi za decu i slično.

Mastercard globalna vizija – 25 milona preduzetnica

Kompanija Mastercard je drugi put podržala projekat  “Ja sam odvažna” finansijski i kroz edukaciju o značaju rodne finansijske inkluzije. 

-Finansijski uključena žena je žena koja pred sobom ima opcije i žena koja se bori za svoju poziciju i prava, kaže Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji Mastercard. 

Jelena Ristić, direktorka Mastercard za tržišta Srbija, Crna Gora i BiH

Jelena Ristić je podsetila da su tokom pandemije žene u biznisu trpele veće posledice. – Istraživanja pokazuju da 90 procenata žena koje su su ostale bez posla tokom ove krize nisu povratile prethodno dostignute pozicije i poslovne uspehe. 64 odsto žena i dalje teško posluje, a čak 80 odsto firmi čije su žene vlasnice imaju ograničeni pristup  kreditnim sredstvima. 

Kompanija Mastercard ima viziju da globalno doprinese razvoju 50 milona preduzetnika, među kojima je 25 miliona-preduzetnica. 

-Ovaj konkurs je primer kako se u praksi sprovodi ono o čemu govorimo-da je važno da se žene školuju, rade, imaju prostor za realizacuju poslovnih ambicija i odvažno menjaju društvene okolnosti u smeru ravnopravnih uslova, bez obzira na nečiji pol, rasu, godište, kaže Jelena Ristić, direktorka Mastercard za tri regionalna tržišta.

Ona je zahvalila partnerima u projektu, kompaniji IKEA i Fondaciji Divac, što dele viziju održivog i inkluzivnog tržišta i što su prepoznali Mastercard tehnologiju kao način da se približi ostvarenju tog cilja.

Doprinos Fondacije Ana i Vlade Divac

Ana Divac je rekla da rade na stvaranju boljih prilike za bolji položaj žena u društvu i njihovu veću ekonomsku nezavisnost. 

Ana Divac uručuje nagradu jednoj od pobednica Mariji Ivanković Jurišić

– Do sada smo podržali 70 preduzetnica i socijalnih preduzeća kroz bespovratna sredstva sa posebnim fokusom na ruralne delove Srbije. Želja je da ženama omogućimo da imaju održiv prihod i ostvare preduzetničke potencijale. To je i cilj konkursa „Ja sam odvažna“, koji sprovodimo treću godinu zaredom u saradnji sa kompanijom IKEA Srbija i Mastercardom, kaže Ana Divac, predsednica Upravnog odbora Fondacije Ana i Vlade Divac.

ISTE platE za rad na istim pozicijama 

Tatjana Jokanović, viša savetnica Poverenika za zaštitu ravnopravnosti je ponovila da su poslovne prilike u Srbiji još uvek  teže za žene. – Dve trećine kućih poslova je na teretu žena i za to nemaju nikakvu nadoknadu, niti se vrednuje kao rad. I dalje je jaz između plata za obavljanje istog posla od strane lica različitog pola, u korist muškaraca.

-Pomaka,ipak ima. Srbija je uključena u kreiranje predloga Direktive Evropskoj Komisiji o jednakim zaradama , a  projekti poput Ja sam ODVAŽNA sigurno doprinose rodnoj ravnopravnosti u društvu.

Projekat „Ja sam ODVAŽNA“ je pokrenut 2018.  Zaključno sa ovogodišnjim konkursom, nagrađeno je 18 ženskih poslovnih inicijativa i biznisa.

Povezani tekstovi

Sedam miliona franaka kroz SME HUB za male proizvođače iz Srbije

Sedam miliona franaka kroz SME HUB za male proizvođače iz Srbije

Projekat SME HUB rezultat je javno-privatnog partnerstva između Vlade Švajcarske koju predstavlja Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC i srpske kompanije ICT HUB. To je poduhvat za ostvarenje značajnih promena u celokupnoj srpskoj ekonomiji u cilju jačanja...

OTP banka objavila Izveštaj o održivom poslovanju

OTP banka objavila Izveštaj o održivom poslovanju

OTP banka predstavila je Izveštaj o održivom poslovanju za 2022. godinu koji objedinjuje  rezultate ostvarene u oblasti korporativne odgovornosti i uticaja na društvo i prirodno okruženje. Izveštaj je urađen u skladu sa najrasprostranjenijom metodologijom Global...

Manje od polovine MSP u Srbiji posluje van granice

Manje od polovine MSP u Srbiji posluje van granice

Kompanija Payoneer objavila je novi globalni izveštaj o ambicijama i izazovima malih i srednjih biznisa, u okviru koga je uključena i Srbija. Istraživanje pokazuje da među ispitanicima vlada velika saglasnost (72 procenata) da širenje na inostrana tržišta rezultira...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Skoplje je Evropska prestonica kulture 2028.

Skoplje je Evropska prestonica kulture 2028.

Predsedavajući Ekspertske komisije za evropske prestonice kulture saopštio je da je glavni grad Severne Makedonije -Skopje preporučen za titulu Evropske prestonice kulture 2028. godine. Protivkandidat Skoplju bila je Budva, Crna Gora, iz kategorije gradova koji bi da...

Forum Rise with SAP za Zapadni Balkan

Forum Rise with SAP za Zapadni Balkan

Kompanija SAP održala je u Beogradu godišnji forum za korisnike i partnere iz regiona Zapadnog Balkana. Na skupu pod nazivom “Rise with SAP” predstavljene su nove tehnologije i ideje zahvaljujući kojima poslovanje postaje održivo, odgovorno i profitabilno.  Šta...

Spomenici Jugoslavije na izložbi u Beču

Spomenici Jugoslavije na izložbi u Beču

Izložba proširene realnosti posvećena spomenicima antifašističkom otporu u ex Jugoslaviji biće otvorena je u unutrašnjem dvorištu „7“ Muzejske četvtri u Beču. Kreatori projekta Melani Holaus i Kristof Lamerhuber na umetnički način obrađuju mesta sećanja na...

Umetnici  regiona u galeriji Aleksić u Kragujevcu 

Umetnici regiona u galeriji Aleksić u Kragujevcu 

Izložba Davora Dmitrovića “Priče za malu decu” otvara se u subotu 16.09, u Aleksić galeriji u Kragujevcu. Davor Dmitrović je slikar mlađe generacije, koji je završio zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti, a trenutno je na doktorskim studijama na Kineskoj umetničkoj...

Niko neće da otvori kafić na Titovom brodu Galeb

Niko neće da otvori kafić na Titovom brodu Galeb

Više puta je remontovan. Služio je za prevoz voća, vojnika u Drugom svetskom ratu, bio je ploveća rezidencija maršala Tita, menjao zastave više država, a sada je brod Galeb na vezu u Rijeci.  Zaštićeno je kulturno dobro Hrvatske ali nije interesantno...

Gosti Art Zagreba iz Koreje, Mađarske, Turske

Gosti Art Zagreba iz Koreje, Mađarske, Turske

Sajam umjetnina Art Zagreb, šestu godinu zaredom postaje jedinstveno mjesto susreta umjetnika, kolekcionara, galerista, povjesničara umjetnosti, kustosa i ljubitelja umjetnosti. Otvara se 26.09. na novoj lokaciji- Zagrebačkom velesajmu (paviljon 7), a istovremeno će...

Strip crtači dolaze u Herceg Novi

Strip crtači dolaze u Herceg Novi

Hercegnovski strip festivala (HSF) 17. po redu, održava se od 01.do 06. 09. na više lokacija u Herceg Novom i Tivtu,Crna Gora. Bogat šestodnevni program sadrži brojne izložbe, crtanje za fanove, radionice za sve uzraste, prezentacije i predavanja,i prateći muzički...

Premijera tri brenda iz Hrvatske na 10. ZGDW

Premijera tri brenda iz Hrvatske na 10. ZGDW

Najveći hrvatski festival posvećen dizajnu, Zagreb Design Week (ZGDW) ove godine proslavlja jubilej - deseti rođendan.  Organizatori najvećeg izdanje festivala, do sada, najavljuju bogat program, na novoj središnjoj lokaciji - Zagrebačkom velesajmu. ZGDW...

Da li dolazite na Ponta Lopud Jazz festival 

Da li dolazite na Ponta Lopud Jazz festival 

Od 31. 08. do 2.09. na Lopudu će se održati Ponta Lopud Jazz festival, a osim što će jazz profesionalci u inspirativnom okruženju mira i nesvakidašnje ljepote otoka Lopuda sudjelovati u razgovorima o glazbenoj industriji s nekim od najvećih jazz glazbenika iz cijelog...

Share This