Ko su pobednice konkursa „Ja sam ODVAŽNA“

Biznis u regionu

25.10.2022.

Svih sedam pobednica projekta Ja sam ODVAŽNA u 2022. su “trostruke” mame. 

U cilju ekonomskog osnaživanja preduzetnica u Srbiji, Fondacija Ana i Vlade Divac, u saradnji sa kompanijama IKEA Srbija i Mastercard, organizovala je treći ciklus i čista je slučajnost što su ovogodišnje dobitnice majke sa po troje dece.

Kako su istakle govornice, na proglašenju odvažnih žena, nije slučajnost da brojne , druge žene u Srbiji u patrijarhalnom i sistemu još uvek opterećenom ekonomsko-rodnom nejednakosti razvijaju biznise, balansiraju između poslovnih i porodičnih obaveza i, zaslužuju titulu-odvažne.

Odvažne žene iz cele Srbije 

Ovogodišnje pobednice su žene koje su osnovale i vode: Ženski centar Užice iz Užice, porodičnu kompaniju Korali BC iz Nove Pazove, kompaniju Marella Natural iz Kragujevca, Royal Balm iz Vrčina, kompanije Two N – Kids furniture & decor i Fitaky iz Beograda i umetničku radionicu “Marija Handmade” iz Šapca.

Cilj projekta “Ja  sam ODVAŽNA” je poboljšanje položaja žena u radnom i društvenom okruženju, kroz davanje grantova i mentorsku podršku kako bi preduzetnice otvorile nova radna mesta za žene, povećale kapacitete svojih mikro biznisa, ali i opšteg podizanja svesti u javnosti o rodnoj ravnopravnosti.

Nagrade znanje i novac za razvoj biznisa

Za ovogodišnji konkurs stige su 54 prijave

Stručna komisija je odabrala sedam preduzetnica i njima su uručena sredstva u ukupnom iznosu od preko 3,5 miliona dinara, koja će koristiti za nabavku opreme za rad, kreiranje novih proizvoda i otvaranje novih radnih mesta za žene.

Anika Ben David, ambasadorka Kraljevine Švedske u Srbiji kaže da su još uvek prisutne mnoge teškoće kada je u pitanju rodna ravnopravnost.

Globalni problem različitih plata žena i muškaraca za isti rad

– Razlika u platama između muškaraca i žena globalni je problem. Žene generalno manje zarađuju, a istovremeno rade većinu neplaćenih kućnih poslova. Skorašnje svetske krize dodatno su doprinele ranjivosti svih osetljivih grupa, u najvećoj meri žena. Živimo u turbulentnim, teškim i nesigurnim vremenima , koja sve dovode u iskušenja. Sada je više nego ikada neophodna hrabrost kako bismo nastavili da gradimo bolji svet za sebe, našu decu i društvo u celosti, kaže Anika Ben David.

O značaju rodne ravnopravnosti ukazala je Staša Stojkov Rošić, liderka održivosti u IKEA Srbija. – Rodna ravnopravnost je osnovno ljudsko pravo, za koje se zalažemo, pre svega, unutar naše kuće, našeg radnog okruženja, nudeći jednake plate za iste poslove, jednake mogućnosti za razvoj i napredovanje i bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života. Zadovoljstvo nam je što imamo mogućnost da zajedno sa našim dugogodišnjim partnerima, kreiramo bolje prilike za žene i u široj zajednici.”

IKEA neguje rodnu ravnopravnost

IKEA je kompanija koja poštuje da sve osobe koje rade na istoj poziciji imaju istu platu, bez obzira na pol. Postigli su balans na menadžerskim pozicijama, sprovode razne benefite kako bi svi zaposleni imali iste pozicije za balans s porodičnim životom. Tate imaju mesec dana 100 odsto plaćenog porodiljskog odsustva za vreme kada dobiju bebu; mame koje su rodile dete po povratku na posao prvi mesec primaju punu platu i mogu da biraju fleksibilno, puno, skraćeno radno vreme.  

U okviru projekta „Ja sam ODVAŽNA“ podržavaju se biznisi koje su osnovale i/ili koje vode žene, kao i pravni subjekti koji zapošljavaju najmanje 50 procenat žena, i koji će kroz  konkurs otvoriti najmanje jedno radno mesto-za žene

Osnovna delatnost podržanih pravnih subjekata je proizvodna delatnost: igračke, tekstilni proizvodi, stari zanati, hrana, pića/sokovi/sirupi, ukrasni/upotrebni predmeti, proizvodi za decu i slično.

Mastercard globalna vizija – 25 milona preduzetnica

Kompanija Mastercard je drugi put podržala projekat  “Ja sam odvažna” finansijski i kroz edukaciju o značaju rodne finansijske inkluzije. 

-Finansijski uključena žena je žena koja pred sobom ima opcije i žena koja se bori za svoju poziciju i prava, kaže Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji Mastercard. 

Jelena Ristić, direktorka Mastercard za tržišta Srbija, Crna Gora i BiH

Jelena Ristić je podsetila da su tokom pandemije žene u biznisu trpele veće posledice. – Istraživanja pokazuju da 90 procenata žena koje su su ostale bez posla tokom ove krize nisu povratile prethodno dostignute pozicije i poslovne uspehe. 64 odsto žena i dalje teško posluje, a čak 80 odsto firmi čije su žene vlasnice imaju ograničeni pristup  kreditnim sredstvima. 

Kompanija Mastercard ima viziju da globalno doprinese razvoju 50 milona preduzetnika, među kojima je 25 miliona-preduzetnica. 

-Ovaj konkurs je primer kako se u praksi sprovodi ono o čemu govorimo-da je važno da se žene školuju, rade, imaju prostor za realizacuju poslovnih ambicija i odvažno menjaju društvene okolnosti u smeru ravnopravnih uslova, bez obzira na nečiji pol, rasu, godište, kaže Jelena Ristić, direktorka Mastercard za tri regionalna tržišta.

Ona je zahvalila partnerima u projektu, kompaniji IKEA i Fondaciji Divac, što dele viziju održivog i inkluzivnog tržišta i što su prepoznali Mastercard tehnologiju kao način da se približi ostvarenju tog cilja.

Doprinos Fondacije Ana i Vlade Divac

Ana Divac je rekla da rade na stvaranju boljih prilike za bolji položaj žena u društvu i njihovu veću ekonomsku nezavisnost. 

Ana Divac uručuje nagradu jednoj od pobednica Mariji Ivanković Jurišić

– Do sada smo podržali 70 preduzetnica i socijalnih preduzeća kroz bespovratna sredstva sa posebnim fokusom na ruralne delove Srbije. Želja je da ženama omogućimo da imaju održiv prihod i ostvare preduzetničke potencijale. To je i cilj konkursa „Ja sam odvažna“, koji sprovodimo treću godinu zaredom u saradnji sa kompanijom IKEA Srbija i Mastercardom, kaže Ana Divac, predsednica Upravnog odbora Fondacije Ana i Vlade Divac.

ISTE platE za rad na istim pozicijama 

Tatjana Jokanović, viša savetnica Poverenika za zaštitu ravnopravnosti je ponovila da su poslovne prilike u Srbiji još uvek  teže za žene. – Dve trećine kućih poslova je na teretu žena i za to nemaju nikakvu nadoknadu, niti se vrednuje kao rad. I dalje je jaz između plata za obavljanje istog posla od strane lica različitog pola, u korist muškaraca.

-Pomaka,ipak ima. Srbija je uključena u kreiranje predloga Direktive Evropskoj Komisiji o jednakim zaradama , a  projekti poput Ja sam ODVAŽNA sigurno doprinose rodnoj ravnopravnosti u društvu.

Projekat „Ja sam ODVAŽNA“ je pokrenut 2018.  Zaključno sa ovogodišnjim konkursom, nagrađeno je 18 ženskih poslovnih inicijativa i biznisa.

Povezani tekstovi

Kako je socijalno preduzetništvo stiglo u Ćićevac

Kako je socijalno preduzetništvo stiglo u Ćićevac

Udruženje građana „Evrokontakt" iz Kruševca prepoznalo je značaj socijalnog preduzetništva kao sredstva za unapređenje kvaliteta života socijalno ugroženih grupa i jačanje lokalne ekonomije. Sa ciljem da stvore stimulativne uslove za razvoj socijalnog preduzetništva,...

Pomoć ženama starijim od 45 godina da nađu posao

Pomoć ženama starijim od 45 godina da nađu posao

Žene starije od 45 godina često su nevidljive za poslodavce. Iako kvalifikovane i iskusne, suočavaju se sa predrasudama koje ih sprečavaju da pronađu adekvatno zaposlenje. Situacija je posebno teška u manjim sredinama, gde su šanse za zapošljavanje  ograničene....

Šta malim firmama nudi Biznis zona OTP banke 

Šta malim firmama nudi Biznis zona OTP banke 

„Biznis zona“ je program koji je u okviru inovacionog ekosistema OTP Connect poklenula OTP banka Srbija. Predstavlja jedinstveni hub u kojem će mala preduzeća, klijenti banke, moći da se umreže i posluju sa brojnim tehnološkim kompanijama iz OTP Connect-a, dok će...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Konkurs za posao u Dubaiju 

Konkurs za posao u Dubaiju 

Nezaposleni iz Srbije i i oni koji žele da nađu posao u Dubaiju (UAE), a žive u ovoj zemlji regiona mogu da se prijave na kokurs za pozicije u rizortu Jumeirah Marsa Al Arab. Kompleks se nalazi na najekskluzivnijoj plaži Dubaija i otvoreno je  800 radnih mesta,...

Foto konkurs na temu vremenskih nepogoda

Foto konkurs na temu vremenskih nepogoda

Svetska meteorološka organizacija (WMO) organizuje takmičenje za izbor fotografija koja će se naći u njihovom kalendaru za 2025. godinu. Tema je rano upozorenje na nepogode “Closing the early warning gap together” i koja je usklađena sa fokusom Svetskog meteorološkog...

Umetnica s Balkana i Rim, Brtka u Večnom gradu

Umetnica s Balkana i Rim, Brtka u Večnom gradu

U Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti u srcu Rima,  od 11.07. do 08. 09. upriličena je velika, retrospektivna izložba Mire Brtke „Budućnost je iza nas“ (“Il Futuro è Dietro di Noi”). Dugo očekivana i najavljivana retrospektivna izložba radova Mire...

Ponovo radi A1 Kinoteka letnji bioskop

Ponovo radi A1 Kinoteka letnji bioskop

Kao i prethode dve godine u centru Beograda, na terasi Doma Vojske Srbije, od 15. 07 do 31.08. ponovo radi A1 Kinoteka letnji bioskop. Na repertoaru će se naći 48 filmova. Večernje projekcije pod otvorenim nebom, održavaće se svako veče u 21h, a publika će moći da...

Hajdi na platnu crta lepotu i opasnosti života

Hajdi na platnu crta lepotu i opasnosti života

Radovi crnogorske slikarke i grafičke dizajnerke Hajdane Kostić Hajdi u okviru izložbe "Ljepota života" publici su dostupni do 30.06 u Portonovom, u hotelu One&Only. Postavku čine slike iz ciklusa kojim je mlada umetnica prikazala različite aspekte života-lepe i...

Jadranska obala kroz vizuru Marka Požlepa

Jadranska obala kroz vizuru Marka Požlepa

Izložba Marka Požlepa, multimedijalnog umetnika iz Slovenije, pod nazivom “Trajni odmor” (“Permanent Vacation”), otvorena je juče u beogradskoj galeriji  Hestia. Crteži s Jadranske magistrale pred srpskom publikom biće izloženi do 6.10. Ovo je novo izlaganje radova...

Beč uvodi mobilne učionice

Beč uvodi mobilne učionice

Demografski razvoj uticao je da se u mnogim delovima Beča javila potreba za slobodnim školskim prostorom. Slobodna mesta u postojećim razredima su već popunjena, stoga je potrebno obezbediti nove učionice za dodatne razrede. Samo u proteklih 10 godina Grad Beč je...

Slano film Days za mlade filmadžije regiona

Slano film Days za mlade filmadžije regiona

Prvi Slano Film Days na kome će okupiti mladi filmski autor iz regiona, ali i staknuta imena svijeta filmske industrije održava se u mestu Slanom i na Elafitskim otocima od 18. do 22.06. Jedno od najslikovitijih mjesta Dubrovačke rivijere biće adresa na kojoj će se...

Pogled na Amalfi u srcu Beograda

Pogled na Amalfi u srcu Beograda

Amalfi Terrazza, novi koncept koji spaja tradiciju dve zemlje, Srbije i Italije, kroz umetnost, muziku, modu i film, premijerno je otvorena na Kosančićevom vencu u Beogradu. Nesvakidašnji projekat realizovala je kompanija Pernod Ricard Srbija, u saradnji...

Share This