Koliko data centri troše električnu energiju

Biznis u regionu

31.08.2023.

Globalno tržište data centara rapidno raste i sa 466 milijardi dolara, koliko je vredelo tokom 2020. godine, predviđa se da će se udvostručiti i dostići gotovo 1.000 milijardi dolara do 2030. 

Istovremeno, količina podataka generisanih i razmenjenih širom sveta raste jednakom brzinom, pa se očekuje se da će dostići čak 175 zetabajta već do kraja iste godine (jedan zetabajt je čak 1.021 bajtova).

Skok potrošnje električne energije za 400 odsto

Opravdan, ali i dalje „eksplozivan“ rast razmene podataka povući će za sobom i nagli skok potrošnje električne energije, i to za više od 400 odsto, pri čemu će se značajan deo toga trošiti za napajanje i hlađenje računarskog hardvera. Dodatno, različiti izveštaji otkrivaju da centri podataka već sad čine između jednog i četiri procenta globalne upotrebe električne energije, a pomenute tendencije umnogome zabrinjavaju stručnjake, pa se ubrzano traže rešenja za brojne probleme koji se otvaraju u ovom sektoru.

Kako bi centri podataka ostali konkurentni, dok uporedo ostvaruju ciljeve održivosti, a pritom i dalje isporučuju fleksibilne, skalabilne i kvalitetne usluge za klijente, ovi izazovi moraju biti prevaziđeni.

Brzo rešenje, ali sa dugoročnim učinkom, nudi modularan pristup projektovanju, izgradnji i radu data centara, u kompaniji Eaton, koja se bavi upravljanjem energijom, razvija već neko vreme.

Rešenje za nove izazove

„Ogromna količina energije potrebna za pokretanje data centra ima implikacije i na održivost i na zaštitu životne sredine. To je, istovremeno, i oblast u kojoj se kompanije koje vode centre podataka suočavaju sa sve strožim regulatornim pritiscima vlada širom sveta. Jedan od odgovora na ove, i na ostale ranije navedene izazove, ponudili smo u konceptu modularnog data centra. Modularni data centri su prefabrikovane, unapred projektovane i integrisane jedinice, koje se isporučuju na utvrđenu i procenjenu lokaciju, kaže Aleksandar Vasić, klaster menadžer kompanije Eaton Electric.

Industrijalizacija ili modulizacija centara podataka predstavlja fleksibilan, skalabilan pristup izgradnji data centara, koji omogućava kompanijama da povećaju kapacitet skladištenja i obrade podataka uz smanjene troškove, složenost i vreme izgradnje.

Plug and play rešenja-energetski efikasnija

Ovo „plug and play“ rešenje prefabrikuju iskusni stručnjaci i provajderi, a dizajnirano je da obezbedi dovoljan kapacitet za svu potrebnu IT i računarsku opremu, kako u trenutku isporuke, tako i u budućnosti. Modularni centri podataka mogu da ponude veću energetsku efikasnost od tradicionalnih, namenski izgrađenih pandana, sa kapacitetom za naprednija, održiva rešenja koja se planiraju i ugrađuju od samog početka.

Višestruki porast razmene i generisanja podataka, kao i značajno veća potrošnja električne energije zahtevaju adekvatnu pripremu za moguće havarije i prekide u napajanju. Zbog toga je u nove data centre poželjno integrisati i pouzdane UPS sisteme, koji će omogućiti ne samo napajanje u slučaju nestanka struje, nego i vraćanje dela energije u mrežu kad to kompanijama odgovara.

Naravno, ni uštede u troškovima nisu zanemarljive. Sa ograničenim raspoloživim prostorom u svim delovima sveta, skupim zakupom zemljišta ili njegovom kupovinom u urbanim sredinama, gde se nalazi najveći broj korisnika, može biti teško izgraditi veliki centar podataka.

„Modularni pristup omogućava kompanijama brži i lakši način da razviju operacije, proširuju i prilagođavaju postojeće lokacije, umesto da traže nove, i da na taj način iskoriste dostupan prostor i uštede na izgradnji. Istovremeno, značajno utiče na smanjenje CO2 otiska i manje je invazivno po životnu okolinu“, objašnjava Vasić.

Na ovaj način nekorišćene ili netradicionalne zgrade mogu brzo da se prenamene, dok se istovremeno upošljava urbanistički i industrijski već dostupan prostor, čiju infrastrukturu nije potrebno značajno menjati.

Modulizacija data centara

Modulizacija data centara višestruko se isplati – lakše planiranje, brža isporuka i instalacija, niži troškovi rada i lakša integracija u već postojeće infrastrukturne kapacitete.

Očekivani nagli skok razmene podataka neminovno će zahtevati hitnu potrebu za proširenjem svih kapaciteta, koji će morati efikasno da se dostignu. Modularnim principom,  trenutno se nadograđuju postojeći i ostavlja se mogućnost budućeg širenja kapaciteta, što uz smanjen uticaj na životnu sredinu i nižu CO2 emisiju predstavlja značajan iskorak u odnosu na tradicionalno građene centre podataka.

Povezani tekstovi

Šta je poručio Mr.Goodvertising u  Beogradu

Šta je poručio Mr.Goodvertising u  Beogradu

Pionir marketinga sa svrhom Tomas Kolster-Mr. Goodvertising, stučnjak i međunarodni govornik prvi put je bio u Beogradu gde je održao prezentaciju “Goodvertising – održivi brendovi prave pozitivnu razliku” na Fakultetu organizacionih nauka, a pre toga i radionicu...

Galenika dovodi u region španski Cantabria Labs

Galenika dovodi u region španski Cantabria Labs

Farmaceutska kompanija Galenika nastavlja strateško širenje portfolija kroz partnerstvo i ekskluzivni ugovor sa kompanijom Cantabria Labs, jednim od vodećih španskih proizvođača dermatoloških brendova.  Time preuzima generalnu distribuciju Cantabria Labs premium...

U čemu su Slovenci bili treći u EU pre dva meseca

U čemu su Slovenci bili treći u EU pre dva meseca

Najveći mesečni rast industrijske proizvodnje u EU u februaru imale su Irska (3,8 pocenta), Mađarska (3,5) i jedna zemlja regiona, pokazuje novi izveštaj Eurostat. U Sloveniji je sa skorom od 3,3 procenta ostvaren treći, najveći mesečni rast industrijske proizvodnje u...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Berza za selidbu pčela od sada i u Beču

Berza za selidbu pčela od sada i u Beču

Takozvana berza za selidbu pčela sada postoji i u Beču. Ideja je jednostavna: ljudi ili preduzeća koji poseduju veće cvetne površine nude ih onlajn, a pčelari potom sele svoje košnice tamo.  Berza za selidbu pčela trebalo bi da donese prednosti kako...

Preko Animond regionalnog fonda pomoć za crtaće

Preko Animond regionalnog fonda pomoć za crtaće

Prvi regionalni investicioni fond za razvoj animiranih filmova, Animond, pokreće kampanju “Podrži crtaće!” U periodu od 15.04 do 15.05. publici će biti predstavljena četiri kratka animirana filma lokalnih autora koji su u završnim fazama proizvodnje. To znači da im je...

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Izdavačka kuća Booka uz podršku OTP banke raspisala je treći ciklus konkursa za najbolji neobjavljeni roman na srpskom. Zainteresovani mogu do sredine maja da pošalju rukopise, a pobednik će biti proglašen 15.11.2024. Ovo je jedini konkurs tog tipa u Srbiji, a njegovu...

BELDOCS od 22.05 do 29.05.

BELDOCS od 22.05 do 29.05.

Beldocs 17. Međunarodni festival dokumentarnog filma održava se od 22.05. do 29.05. u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.  I ove godine publiku očekuju premijere i nagrađivani filmovi sa prestižnih svetskih festivala, srpska ostvarenja, i dokumentarci najcenjenijih...

Koji filmovi stižu na 20. festival ZagrebDox

Koji filmovi stižu na 20. festival ZagrebDox

ZagrebDox je prvi put otvorio svoja festivalska vrata 21. veljače 2005. filmom Bijeli dijamant Wernera Herzoga.  Odlični naslovi obilježit će i 20. festival po redu koji počinje 14.04. Više od 1.700 filmskih prijava od kojih su čak 60  hrvatski dokumentarni...

Počinje sezona uskršnjih sajmova

Počinje sezona uskršnjih sajmova

Tradicionalni, bečki uskršnji sajmovi uskoro otvaraju svoje kapije. Brojni štandovi sa uskršnjim ukrasima, umetnički dekorisanim jajima, kulinarski specijaliteti i muzički program čekaju posetioce bazara sve do 31.03. kada ove godine Uskrs obeležavaju vernici...

Share This