Milena Avramović Bjelica: Nagrade su motiv za učenje

Biznis u regionu

29.08.2023.

Na listi dobitnika PRO PR Globe nagrade objavljenoj ovih dana nalazi se ime Milene Avramović Bjelice, iz Beograda. Izvršna direktorka i suosnivačica agencije Chapter 4 bezmalo je dve decenije u profesiji odnosa s javnošću.

U vremenu u kome su komunikacije kao tema, čini se, nikada više u fokusu, a publika-slučajna i hotimična, neprestano izložena različitim porukama, dobitnica nagrade govori o izazovu posla u kome se obrela slučajno, posle inženjerskog poziva koji je stekla obrazovanjem, metamorfozama profesije PR-a, izazovima stiglim s novim alatima u struku i zašto nagrade doživljava kao podstrek da prione na savlađivanje novih lekcija.

Kako ste se kao inženjerka našli u svetu komunikacija i PR-a?

Sasvim slučajno, 2005. godine. Još uvek zbog posledica sankcija, koje smo preživeli devedesetih, mašinstvo nije bilo na zavidnom nivou; proizvodnja je pokušavala da uhvati zamajac. Svi smo radili šta smo znali i umeli i što je moglo da donese novac da bolje organizujemo život. Mnoge kolege su potpuno promenile profesiju, a ja sam radila kao dizajner i prevodila brošure za klima uređaje.

Drug koji je radio u kompaniji HP, rekao mi je da je prosledio moj broj telefona marketing menadžerki, jer je tražila osobu koja poznaje tehnologiju, lepo se izražava i ima opšte obrazovanje ” za agenciju“. Tako je sve počelo. Nakon razgovora sa Jelenom Anđelić, tadašnjom marketing menadžerkom u HP-u, počela je moja PR karijera.

Koliko se način komunikacije kompanija sa svim “vrstama” javnosti promenio od vremena kad ste bili na početku karijere?

U osnovi nije, na strateškom nivou je ostao isti, ali se u realizaciji promenio. Zadatak je ostao isti, i tada i danas, najvažnije je doći svojim porukama do prave ciljne grupe.

Ono što se promenilo jesu alati i kanali kojima se do ciljnih javnosti stiže. Kada sam počinjala, e-mail je bio u povoju, informacije su se slale faks mašinom, na jednu uredničku adresu, pa bi urednici dalje raspoređivali po redakcijama. Razvojem interneta i tehnologije prešlo se na personalizovane e-mailove, kontakt forme na sajtovima kompanija, čime se razvila interaktivna i dvosmerna komunikacija. S pojavom društvenih mreža, blogova, vlogova, podkasta, viber i whats up platformi, mesindžera… komunikacija je dobila potpuno novu dimenziju. Sve se mnogo ubrzalo.

A koliko se promenio položaj same profesije PR-a (odnosa s javnošću)?

Značajno se promenio. Naročito od trenutka izbijanja pandemije. Do tada, uverenja sam, top-menadžment, barem u većini kompanija, nije shvatao važnost komunikacija. Posle pandemije kada je interno i eksterno trebalo reagovati, brzo prosleđivati važne informacije, kada je komunikacija između svih nivoa mendžmenta i svih zaposlenih postala uobičajena, da li kroz online platforme, e-mailovima, shvatio se značaj i važnost odnosa s javnošću.

U nekim kompanijama u UO danas se nalaze osobe zadužene za komunikacije. Po meni, to bi trebalo da bude praksa svake kompanije.

Dobitnik ste nagrade PRO PR Globe. Da li priznanja unose u poslovnu svakodnevicu još odgovornosti?

Volim da se našalim kad stignu ovakva priznanja – da je razlog nagrađivanja to što imamo previše iskustva i da smo pri kraju radnog veka. Naravno – šala na sopstveni račun. PRO PR Globe je “ozbiljno” priznanje, a angažovanje Danijela Koletića i njegovog tima, duže od dvadeset godina, nešto što iziskuje veliko poštovanje. Spadam u grupu onih koji u priznanjima vide novi nivo odgovornosti. Jer, nagrađena osoba mora da nastavi rad, dajući maksimum, pa često i više od toga.

PRO PR Globe se dodeljuje za individualni doprinos razvoju i unapređenju struke, ali u mom slučaju ne bi bilo moguće bez podrške čitavog Chapter 4 tima, posebno Tamare Bekčić koja je moj najveći i najvažniji oslonac u poslu; neko ko me svakodnevno inspiriše i motiviše.

Prilikom dogovora s klijentima da li preferirate koncept strogih brifova brendova/kompanija ili se trudite za prostor kreativnog; čime se pomeraju granice, ne samo PR-a već svake profesije?

Brifovi i to precizni jesu izuzetno važni i u PR-u, i u kreativnim agencijama. Dodatno mogu biti podsticaj i inspiracija da predlažemo neke zanimljive i drugačije kampanje. Pogotovo su važni na početku saradnje sa klijentom i kada se još uvek ne “poznajemo” dovoljno. Sa klijentima sa kojima dugo radimo, nekako je  relaksiranije.

Plan, makar do marta 2024. kada će biti uručenje priznanja PRO PR Globe, na svečanosti u Beogradu?

Više nego jednostavan: nastavljam da učim i poštujem poslovnu etiku, radim vredno i predano kao do sada i još malo više. Želja mi je da podstičem sve u okruženju da neprestano uče i budu orijentisani ka podršci zajednici. To je za mene jako važno: biti deo rešenja i podrške zajednici u kojoj živiš i radiš.

A. Cvetićanin

Foto Lična arhiva/Chapter 4

Povezani tekstovi

Akrobata i programer ušao u svet startapa

Akrobata i programer ušao u svet startapa

-Najbolje poslovne ideje nastaju ako želite da rešite neki problem koji tišti vas ili ljude do kojih vam je stalo. Međutim, saosećanje nije dovoljno da biste ga zaista rešili, već morate da znate i kako to ekonomski da realizujete, ističe Đorđe Babić, preduzetnik koji...

Marija Mitrović: Oblici korporativne filantropije sve kreativniji

Marija Mitrović: Oblici korporativne filantropije sve kreativniji

-Korporativna filantropija je strateški odgovor na potrebe zajednice i društva. Definisanjem cilja davanja za opšte dobro, kompanije šalju poruku da razumeju probleme okruženja u kome posluju. Kroz korporativnu filantropiju pokazuju vrednosti koje neguju, podstiču...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Berza za selidbu pčela od sada i u Beču

Berza za selidbu pčela od sada i u Beču

Takozvana berza za selidbu pčela sada postoji i u Beču. Ideja je jednostavna: ljudi ili preduzeća koji poseduju veće cvetne površine nude ih onlajn, a pčelari potom sele svoje košnice tamo.  Berza za selidbu pčela trebalo bi da donese prednosti kako...

Preko Animond regionalnog fonda pomoć za crtaće

Preko Animond regionalnog fonda pomoć za crtaće

Prvi regionalni investicioni fond za razvoj animiranih filmova, Animond, pokreće kampanju “Podrži crtaće!” U periodu od 15.04 do 15.05. publici će biti predstavljena četiri kratka animirana filma lokalnih autora koji su u završnim fazama proizvodnje. To znači da im je...

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Izdavačka kuća Booka uz podršku OTP banke raspisala je treći ciklus konkursa za najbolji neobjavljeni roman na srpskom. Zainteresovani mogu do sredine maja da pošalju rukopise, a pobednik će biti proglašen 15.11.2024. Ovo je jedini konkurs tog tipa u Srbiji, a njegovu...

BELDOCS od 22.05 do 29.05.

BELDOCS od 22.05 do 29.05.

Beldocs 17. Međunarodni festival dokumentarnog filma održava se od 22.05. do 29.05. u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.  I ove godine publiku očekuju premijere i nagrađivani filmovi sa prestižnih svetskih festivala, srpska ostvarenja, i dokumentarci najcenjenijih...

Koji filmovi stižu na 20. festival ZagrebDox

Koji filmovi stižu na 20. festival ZagrebDox

ZagrebDox je prvi put otvorio svoja festivalska vrata 21. veljače 2005. filmom Bijeli dijamant Wernera Herzoga.  Odlični naslovi obilježit će i 20. festival po redu koji počinje 14.04. Više od 1.700 filmskih prijava od kojih su čak 60  hrvatski dokumentarni...

Počinje sezona uskršnjih sajmova

Počinje sezona uskršnjih sajmova

Tradicionalni, bečki uskršnji sajmovi uskoro otvaraju svoje kapije. Brojni štandovi sa uskršnjim ukrasima, umetnički dekorisanim jajima, kulinarski specijaliteti i muzički program čekaju posetioce bazara sve do 31.03. kada ove godine Uskrs obeležavaju vernici...

Share This