Mladi u biznisu u Srbiji, šta ih najviše muči

Biznis u regionu

15.04.2023.

Udruženja mladih privrednika Srbije (UMPS) nastalo je pre više od decenije kada se grupa mladih preduzetnika okupila sa željom da vršnjacima koji započinju biznis olakša put razvijanja sopstvenog posla.

Platforma UMPS koja osnažuje, otvara prilike, pomaže u kreiranju mreže kontakata mladim preduzetnicima broji više od 100 članova. 

Nedavno su potpisali trilateralni sporazum s Unijom mladih preduzetnika Crne Gore i Asocijacijom za ujedinjavanje mladih preduzetnika „Phoenix Rising iz Severne Makedonije, kako bi se kroz međunarodne projekte i programe podstaklo formiranje regionalne asocijacije i mreže mladih preduzetnika i preduzetnica.
Milica Radulović, izvršni koordinator Udruženja mladih privrednika Srbije predstavlja udruženje i ukazuje na klimu u kojoj mladi razvijaju svoj biznis u ovoj zemlji regiona.

Ko su članovi udruženja i kako može da se postane član?
UMPS danas broji više od 100 članova, iz najrazličitijih industrija; od marketinških agencija, preko software development kompanija pa do prehrambene industrije i trgovine. Zanimljivo je da se poslednjih meseci pridružuje sve veći broj mladih advokata, uvek raspoloženih da posavetuju ostale članove. Raduje činjenica da je Udruženje, iako je osnovano i posluje u Beogradu, privuklo pažnju mladih privrednika iz Kragujevca, Novog Sada, Leskovca, i još nekih gradova u Srbiji. 
Svako ko želi da postane deo zajednice mladih privrednika trebalo bi da prethodno ispuni nekoliko osnovnih uslova: da je osnivač/vlasnik sopstvenog biznisa, i naravno da se oseća mlado.

Prvi korak je poseta nekom od UMPS networking događaja, koja se najčešće dešava na osnovu preporuke nekoga od aktivnih članova. To je prilika da se stekne utisak o našim aktivnostima i upozna naša mreža. Nakon toga, sledi kratak razgovor sa Izvršnom kancelarijom UMPS, a nakon odobrenja UO i uplaćene godišnje članarine dobija se članska karta. Zvuči dosta kompleksno, ali u praksi proces traje desetak dana, tako da novi članovi najčešće budu primljeni već pre narednog događaja.

Šta mreža kontakata UMPS znači mladom preduzetniku?
„Svaki početak je težak” je često upotrebljavan kliše, ali u poslovnom svetu zaista predstavlja realnost. Prve godine poslovanja uvek su praćene različitim problemima. Kada tome dodate nedostatak iskustva i kontakata, sve se dodatno usložnjava. 

Upravo te stvari težimo da olakšamo. 

Sa kakvim god se izazovom suočavali, neko od članova je, verovatno, istu situaciju prebrodio pa može pomoći savetima. I u kontaktu s novim klijenatima, poslovni partnerima, postoji velika mogućnost da je neko od članova već sarađivao sa određenom kompanijom. I tada je Udruženje adresa pomoći. Misija UMPS je da podrška mladim preduzetnicima dolazi, pre svega, od onih koji ih najbolje razumeju – drugih mladih preduzetnika.

Jedan od pokazatelja u evaluaciji rada jesu upravo ostvarene saradnje naših članova. Do sada smo imali brojne zajedničke projekte članova, međusobne konsultacije, čak nekoliko potpuno novih biznisa koji su nastali upravo na našim događajima.

Da li i sa kojim poslovnim organizacijama sarađujete?

Do sada smo realizovali različite projekte sa srodnim organizacijama iz Italije, Kine i zemalja regiona, kao i uz podršku velikih kompanija Mastercard i A1. Jedno od najznačajnijih partnerstava ostvarili smo sa Mokrogorskom školom menadžmenta. U protekle tri godine, predavači sa MŠM održali su brojne edukacije za mlade privrednike. Više naših članova odlučilo se da poslovno znanje unapredi upravo kroz program “Bolji biznis”, koji organizuje Mokrogorska i namenjen je upravo vlasnicima malih biznisa.

Nedavno smo institucionalizovali još jedno značajno partnerstvo koje će direktno članovima otvoriti prilike i izvan granica Srbije. Trilateralni sporazum potpisan između Unije mladih preduzetnika Crne Gore i Asocijacije za ujedinjavanje mladih preduzetnika Severne Makedonije „Phoenix Rising“, će kroz različite međunarodne projekte i programe doprineti kreiranju regionalne asocijacije i mreže mladih preduzetnika i preduzetnica.

Koji su po utiscima/anketama vaših članova najveći izazovi za mlade na početku razvoja biznisa u Srbiji?

Istraživanja koja smo radili, kako među članovima, tako i širom Srbije sa partnerskim organizacijama, obično su nam davala nekoliko istih odgovora. Prvi problem je pomenuti nedostatak poslovnog iskustva, koji ide ruku pod ruku i sa nedostatkom kapitala i mreže kontakata. Neretko, mladi imaju utisak da ne mogu da konkurišu onima koji u biznis ulaze iskusni i da samim tim učestvuju u nefer borbi na tržištu. Ipak, entuzijazam i inovatvni pristup često pomažu da te razlike anuliraju.

Ništa manje važan izazov nije nedostatak informacija o preduzetništvu. Prilikom pokretanja sopstvenog biznisa mladi se često ne pripreme dovoljno dobro za administrativne izazove, fiskalne i nefiskalne namete, koji su često nerazumljivi početnicima u biznisu. Tu si postojeće olakšice dostupne preduzetnicima, ali  o kojima mladi nisu dovoljno informisani, što dovodi do toga da ih ne koriste.

Na kraju, ono zbog čega se veliki broj ljudi i pridružio UMPS – podrška. Preduzetništvo se i dalje smatra rizikom. Nije popularan karijerni put, pa se tako mladi neretko susreću sa nerazumevanjem u okruženju. Upravo to želimo da stvorimo u UMPS – platformu podrške svim mladim preduzetnicima.

Da li srpsko društvo prihvata da vlasnik uspešne radnje/firme može biti mlada osoba. Koliko je tolerantno prema mladima?

Krećemo se ka tome. Iako predrasude i dalje postoje, sve ih je manje i njihov uticaj polako jenjava. Sve veći broj kompanija saveznike traži upravo u firmama koje predvode mladi i oberučke prihvataju novitete i energiju koju njihovi timovi i firme donose.

Andrijana Cvetićanin

Foto UMPS

Povezani tekstovi

Tržište podkasta u regionu tek će da raste

Tržište podkasta u regionu tek će da raste

Polemika može da se vodi: da li je podkast stari ili novi mediji; koliko je radio koji se gleda ili video koji se sluša? Na talasu svetskog trenda, format je već izvesno vreme popularan u regionu, dobio je prve zvezde i nosi potencijal koji tek treba da se...

Torbe HEROI od šatorskih krila JNA nose i princeze

Torbe HEROI od šatorskih krila JNA nose i princeze

Primer da je za svaku poslovnu ideju potrebno vreme za realizaciju jesu torbe HEROI. Pokretač brenda torbi sašivenih od starih, vojnih, šatorskih krila je Ljiljana Todorović, arhitekta iz Srbije. Na ideju je došla pre 10 godina, nakon završetka studija, a dva...

Gojko Bajović: Poslovnoj klimi u Srbiji jaka trojka

Gojko Bajović: Poslovnoj klimi u Srbiji jaka trojka

U Srbiji bolje funkcioniše administracija, jednostavnija je prijava i odjava radnika, sve ide elektronski. Povoljniji su i propisi o zdravstvenoj zaštiti koji manje opterećuju poslodavce, dok je u Crnoj Gori, u branši kojom se mi bavimo, tržište sređenije jer je...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Lenny Kravitz sledećeg leta svira u Puli

Lenny Kravitz sledećeg leta svira u Puli

Od petka 08.12. počinje prodaja karata za koncert Lenny Kravitza koji će se održati u pulskom Amfiteatru 28. 07. 2024. godine, u sklopu svetske turneje Blue Electric Light Tour. To će biti ponovni nastup umetnika nakon 13 godina u ovoj zemlji regiona, ujedno, za sada,...

5 razloga zbog kojih je bolje putovati autobusom

5 razloga zbog kojih je bolje putovati autobusom

Pred svako putovanja postavlja se pitanje: koje prevozno sredstvo odabrati za odlazak u inostranstvo?  Putovanja avionom i automobilom često nose različite izazove, uključujući čekanje na aerodromima, iscrpljujuću i dugu vožnju za vozače automobila, dodatne...

Kabare o Jesenjinu iz Srbije u Muzeju u Konstantinovu

Kabare o Jesenjinu iz Srbije u Muzeju u Konstantinovu

Kabare „Jesenjin u vreme zabranjenih letova”  autora Gorana Lazovića, biće izveden sutra na Večernjoj sceni Kulturnog centra „Čukarica” u Beogradu, s početkom od 19.30 h.  Muzičko-poetska priča u čijoj je osnovi poezija Sergeja Jesenjina premijeru je imala...

Pomoći Minji je pomoć svim obolelim od ADSL

Pomoći Minji je pomoć svim obolelim od ADSL

Dvogodišnja Minja Lapčević iz Srbije boluje od deficijencije adenilosukcinatne lijaze (ADSL deficijencija). Devojčica je potencijalno prvi pacijent u svetu koji bi primio gensku terapiju za izuzetno redak metabolički poremećaj. Tim vrhunskih stručnjaka u SAD radi na...

FAF otvorio film Lost Country

FAF otvorio film Lost Country

U toku je Festival autorskog filma (FAF), 29. po redu koji traje do 01.12, u Beogradu. Centralne selekcije festivala čine takmičarski i glavni program, dok prateće selekcije, koje poslednjih godina izazivaju veliku pažnju publike, čine: Hrabri Balkan, Bande à part,...

Kako su osnivači irske destilerije radili HR pre tri veka

Kako su osnivači irske destilerije radili HR pre tri veka

Mnogo pre savremenih  HR odeljenja u kompanijama, u destileriji u Irskoj s kraja 18. i početkom 19. veka,  John Jameson, jedan od četvorice “velikih” osnivača, danas svetski poznatog brenda pića, vodio je brigu o zaposlenima. Nekada porodična okupljanja Kako...

Ko pešači do muzeja u Beču zaradi prve art tokene na svetu

Ko pešači do muzeja u Beču zaradi prve art tokene na svetu

Grad Beč pokreće drugu fazu digitalnog istraživačkog projekta sa kulturnim tokenom. Smart city aplikacija podstiče ekološko ponašanje u svakodnevnom životu smanjenjem CO2 i nagrađuje besplatnim kulturnim događajem. Time se u gradu na Dunavu povezuje lepo sa korisnim –...

Slavimir Stojanović Futro drži besplatni webinar

Slavimir Stojanović Futro drži besplatni webinar

Da li kreativnost stičemo rođenjem ili se uči i razvija; kako kreativne veštine možemo preneti u svakodnevni život i izgraditi svoj profesionalni put - neke su od tema koje će se obrađivati na besplatnom webinaru Coca-Cola podrška mladima.  Webinar se održava ...

Share This