Mladi u biznisu u Srbiji, šta ih najviše muči

Biznis u regionu

15.04.2023.

Udruženja mladih privrednika Srbije (UMPS) nastalo je pre više od decenije kada se grupa mladih preduzetnika okupila sa željom da vršnjacima koji započinju biznis olakša put razvijanja sopstvenog posla.

Platforma UMPS koja osnažuje, otvara prilike, pomaže u kreiranju mreže kontakata mladim preduzetnicima broji više od 100 članova. 

Nedavno su potpisali trilateralni sporazum s Unijom mladih preduzetnika Crne Gore i Asocijacijom za ujedinjavanje mladih preduzetnika „Phoenix Rising iz Severne Makedonije, kako bi se kroz međunarodne projekte i programe podstaklo formiranje regionalne asocijacije i mreže mladih preduzetnika i preduzetnica.
Milica Radulović, izvršni koordinator Udruženja mladih privrednika Srbije predstavlja udruženje i ukazuje na klimu u kojoj mladi razvijaju svoj biznis u ovoj zemlji regiona.

Ko su članovi udruženja i kako može da se postane član?
UMPS danas broji više od 100 članova, iz najrazličitijih industrija; od marketinških agencija, preko software development kompanija pa do prehrambene industrije i trgovine. Zanimljivo je da se poslednjih meseci pridružuje sve veći broj mladih advokata, uvek raspoloženih da posavetuju ostale članove. Raduje činjenica da je Udruženje, iako je osnovano i posluje u Beogradu, privuklo pažnju mladih privrednika iz Kragujevca, Novog Sada, Leskovca, i još nekih gradova u Srbiji. 
Svako ko želi da postane deo zajednice mladih privrednika trebalo bi da prethodno ispuni nekoliko osnovnih uslova: da je osnivač/vlasnik sopstvenog biznisa, i naravno da se oseća mlado.

Prvi korak je poseta nekom od UMPS networking događaja, koja se najčešće dešava na osnovu preporuke nekoga od aktivnih članova. To je prilika da se stekne utisak o našim aktivnostima i upozna naša mreža. Nakon toga, sledi kratak razgovor sa Izvršnom kancelarijom UMPS, a nakon odobrenja UO i uplaćene godišnje članarine dobija se članska karta. Zvuči dosta kompleksno, ali u praksi proces traje desetak dana, tako da novi članovi najčešće budu primljeni već pre narednog događaja.

Šta mreža kontakata UMPS znači mladom preduzetniku?
„Svaki početak je težak” je često upotrebljavan kliše, ali u poslovnom svetu zaista predstavlja realnost. Prve godine poslovanja uvek su praćene različitim problemima. Kada tome dodate nedostatak iskustva i kontakata, sve se dodatno usložnjava. 

Upravo te stvari težimo da olakšamo. 

Sa kakvim god se izazovom suočavali, neko od članova je, verovatno, istu situaciju prebrodio pa može pomoći savetima. I u kontaktu s novim klijenatima, poslovni partnerima, postoji velika mogućnost da je neko od članova već sarađivao sa određenom kompanijom. I tada je Udruženje adresa pomoći. Misija UMPS je da podrška mladim preduzetnicima dolazi, pre svega, od onih koji ih najbolje razumeju – drugih mladih preduzetnika.

Jedan od pokazatelja u evaluaciji rada jesu upravo ostvarene saradnje naših članova. Do sada smo imali brojne zajedničke projekte članova, međusobne konsultacije, čak nekoliko potpuno novih biznisa koji su nastali upravo na našim događajima.

Da li i sa kojim poslovnim organizacijama sarađujete?

Do sada smo realizovali različite projekte sa srodnim organizacijama iz Italije, Kine i zemalja regiona, kao i uz podršku velikih kompanija Mastercard i A1. Jedno od najznačajnijih partnerstava ostvarili smo sa Mokrogorskom školom menadžmenta. U protekle tri godine, predavači sa MŠM održali su brojne edukacije za mlade privrednike. Više naših članova odlučilo se da poslovno znanje unapredi upravo kroz program “Bolji biznis”, koji organizuje Mokrogorska i namenjen je upravo vlasnicima malih biznisa.

Nedavno smo institucionalizovali još jedno značajno partnerstvo koje će direktno članovima otvoriti prilike i izvan granica Srbije. Trilateralni sporazum potpisan između Unije mladih preduzetnika Crne Gore i Asocijacije za ujedinjavanje mladih preduzetnika Severne Makedonije „Phoenix Rising“, će kroz različite međunarodne projekte i programe doprineti kreiranju regionalne asocijacije i mreže mladih preduzetnika i preduzetnica.

Koji su po utiscima/anketama vaših članova najveći izazovi za mlade na početku razvoja biznisa u Srbiji?

Istraživanja koja smo radili, kako među članovima, tako i širom Srbije sa partnerskim organizacijama, obično su nam davala nekoliko istih odgovora. Prvi problem je pomenuti nedostatak poslovnog iskustva, koji ide ruku pod ruku i sa nedostatkom kapitala i mreže kontakata. Neretko, mladi imaju utisak da ne mogu da konkurišu onima koji u biznis ulaze iskusni i da samim tim učestvuju u nefer borbi na tržištu. Ipak, entuzijazam i inovatvni pristup često pomažu da te razlike anuliraju.

Ništa manje važan izazov nije nedostatak informacija o preduzetništvu. Prilikom pokretanja sopstvenog biznisa mladi se često ne pripreme dovoljno dobro za administrativne izazove, fiskalne i nefiskalne namete, koji su često nerazumljivi početnicima u biznisu. Tu si postojeće olakšice dostupne preduzetnicima, ali  o kojima mladi nisu dovoljno informisani, što dovodi do toga da ih ne koriste.

Na kraju, ono zbog čega se veliki broj ljudi i pridružio UMPS – podrška. Preduzetništvo se i dalje smatra rizikom. Nije popularan karijerni put, pa se tako mladi neretko susreću sa nerazumevanjem u okruženju. Upravo to želimo da stvorimo u UMPS – platformu podrške svim mladim preduzetnicima.

Da li srpsko društvo prihvata da vlasnik uspešne radnje/firme može biti mlada osoba. Koliko je tolerantno prema mladima?

Krećemo se ka tome. Iako predrasude i dalje postoje, sve ih je manje i njihov uticaj polako jenjava. Sve veći broj kompanija saveznike traži upravo u firmama koje predvode mladi i oberučke prihvataju novitete i energiju koju njihovi timovi i firme donose.

Andrijana Cvetićanin

Foto UMPS

Povezani tekstovi

Akrobata i programer ušao u svet startapa

Akrobata i programer ušao u svet startapa

-Najbolje poslovne ideje nastaju ako želite da rešite neki problem koji tišti vas ili ljude do kojih vam je stalo. Međutim, saosećanje nije dovoljno da biste ga zaista rešili, već morate da znate i kako to ekonomski da realizujete, ističe Đorđe Babić, preduzetnik koji...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Andrea Ćirić svoj kalendar ispunjava dobrim delima

Andrea Ćirić svoj kalendar ispunjava dobrim delima

Uz sve poslovne obaveze i privatna interesovanja, kalendar Andree Ćirić (27) ispunjen je dobrim delima. Dobitnica Virtus nagrade za mlade filantrope za 2023, pre četiri godine prvi put je organizovala žurku sa višim ciljem, za svoj rođendan. Od tada, svesrdno je...

Slano film Days za mlade filmadžije regiona

Slano film Days za mlade filmadžije regiona

Prvi Slano Film Days na kome će okupiti mladi filmski autor iz regiona, ali i staknuta imena svijeta filmske industrije održava se u mestu Slanom i na Elafitskim otocima od 18. do 22.06. Jedno od najslikovitijih mjesta Dubrovačke rivijere biće adresa na kojoj će se...

Čija agencija uvodi Belgrade Waterfront u Hrvatsku

Čija agencija uvodi Belgrade Waterfront u Hrvatsku

Real Estate agencija „Regent“, koja već godinu dana posluje u Hrvatskoj i koja ima u ponudi više od 1.000 premium nepokretnosti širom ove zemlje regiona, započela je saradnju sa kompanijom Eagle Hills-Belgrade Waterfront čiji će biti zastupnik u Hrvatskoj.  Tim...

Pogled na Amalfi u srcu Beograda

Pogled na Amalfi u srcu Beograda

Amalfi Terrazza, novi koncept koji spaja tradiciju dve zemlje, Srbije i Italije, kroz umetnost, muziku, modu i film, premijerno je otvorena na Kosančićevom vencu u Beogradu. Nesvakidašnji projekat realizovala je kompanija Pernod Ricard Srbija, u saradnji...

“Konflikt” Dušice Pejić u galeriji Štab

“Konflikt” Dušice Pejić u galeriji Štab

U beogradskoj galeriji Štab u toku je izložba „KONFLIKT“ umetnice Dušice Pejić, nastala kao refleksija na radove Karla Gustava Junga. Radovi su rezultat prethodnih istraživanja umetnice. Pejićeva je za polazište u dosadašnjim radovima koristila tenzija, frekvencija i...

Max striming platforma stiže u region

Max striming platforma stiže u region

U prisustvu velikog broja poznatih ličnosti, specijalnih gostiju iz Srbije i regiona, spektakularnom žurkom u Beogradu obeleženo je lansiranje nove Max striming platforme, iza koje stoji kompanija Warner Bros. Discovery od 21.05. stiže u Srbiju i Evropu i to je...

Kako privući publiku u moru događaja

Kako privući publiku u moru događaja

U toku su prijave - do 05.05, za treći po redu međunarodni Knowledge Sharing događaju, u okviru projekta Collab4HySust CCI koji će se održati online i uživo u Novoj Iskri Dorćol, 10.05. u Beogradu, Srbija. Radionica se održava na engleskom, prisustvo je besplatno, ali...

Preko Animond regionalnog fonda pomoć za crtaće

Preko Animond regionalnog fonda pomoć za crtaće

Prvi regionalni investicioni fond za razvoj animiranih filmova, Animond, pokreće kampanju “Podrži crtaće!” U periodu od 15.04 do 15.05. publici će biti predstavljena četiri kratka animirana filma lokalnih autora koji su u završnim fazama proizvodnje. To znači da im je...

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Izdavačka kuća Booka uz podršku OTP banke raspisala je treći ciklus konkursa za najbolji neobjavljeni roman na srpskom. Zainteresovani mogu do sredine maja da pošalju rukopise, a pobednik će biti proglašen 15.11.2024. Ovo je jedini konkurs tog tipa u Srbiji, a njegovu...

Share This