Osnovali prvu e-bike i ekološku kompaniju za dostavu u Srbiji

Biznis u regionu

28.07.2022.

Milan Stevanović i Dragan Ristić 

Sve dok zarada dostavljača bude iznad proseka, uz sav rizik vožnje kroz gradski krljkanac, novo zanimanje biće “hit“ u Srbiji.

Posao koji nije postojao do pre neku godinu, sada je česta opcija dopunskog rada. Većinom za muškarce, svih godišta. Mnogima je način dopune kućnog budžeta, drugima osnovni prihod. Na biciklu, motoru, u automobilu dostavljači „platformski radnici“ su od tek punoletnih pa do starijih od 60 godina; različitih obrazovnih profila.

Posle Beograda, Novog Sada, sve ih je više u drugim gradovima.

-Posao dostavljača rade svi. Različitog obrazovanja, ekonomskog statusa. Osnovni motiv je, naravno, zarada. I nama je to bio motiv kada smo počeli da radimo dostavu, kažu za Biznis u regionu Dragan Ristić (27) i Milan Stevanović (30) doskora sami „pakleni vozači“, danas preduzetnici.

RUSH Delivery nova brzina u isporuci paketa

Avgusta prošle godine osnovali su RUSH Delivery prvu ekološku B2B i B2C srpsku kompaniju za dostavu, na električnim biciklima, specijalizovanu za dostavu paketa.

rush-delivery
Klijenti su im retaileri, velike i male kompanije koje se bave e-comercom, osim hrane

Njihov koncept je dostava „danas za danas“. Tvrde da je rok od 30 minutra od online kupovine do dolaska RUSH dostavljača pred vrata kupca, sa paketom – dostižan.

Obojica su radili za jednu kompaniju koja je prva donela ovaj posao u Srbiju. Tako su se upoznali.

Milan je s Novog Beograda, malo stariji po godinama i dostavljačkom stažu. Bio je nadređen Draganu koji je iz Novog Sada. Često više od 12 sati dnevno; Dragan na električnom biciklu, Milan je radio dostavu automobilom.

Iskustvo s asflata preneli u kancelariju

Neposredno, iz prakse „ s asfalta“ uočili su šta i kako boljim sistemskim rešenjima unaprediti. Pre svega brzina i da se od konkurencije izdvoje ekološkim pristupom.

Flotu RUSH Delivery čine isključivo električni bicikli i u perspektivi su im električna vozila.

Razlog zašto su odlučili za e-bike jeste i poslovni: brzi su, ekonomični i potpuno „zeleni“ – nema emisije štetnih gasova u već zagađenim urbanim sredinama.

Prisutni u Beogradu i osam gradova Srbije

U glavnom gradu Srbije pokrivaju zonu od 10 kilometara. Gotovo neverovatan podatak je da RUSH dostavljač na e-biciklu za osam minuta stiže, na primer, iz Brankove ulice do krajnje tačke. Istine radi, to su centralne gradske opštine, a ne rubni delovi grada.

-Želimo da se pozicioniramo kao pouzdan partner. Već dobijamo poverenje pa su naši dostavljači outsource postojećih kurirskih kompanija. Neposredni smo partneri kompanija koje se bave e-commercom, poput domaće brzorastuće platforme Ananas“.

Za godinu dana RUSH delivery je prisutan, osim u Beogradu, u Novom Sadu, Subotici, Pančevu, Zrenjaninu, Kraljevu, Čačku, Nišu, Kragujevcu.

Softver iz Abu Dabija za isporuku paketa u roku od 30 minuta

Ovih dana će digitalizovati poslovanje. Posle šest meseci rada, shvatili su da im nedostaje autentičan softver. Sve su radili uz eksel tabele, ručno. Nisu imali baš pozitivna iskustva u traženju IT partnera u Srbiji. – Dobijali smo, može se reći nepristojne ponude. Na primer, tražili su za izradu softvera dva miliona evra i dve godine za izradu, kaže Dragan Ristić.

Našli su kompaniju iz Abu Dabija i polovinom avgusta trebalo bi da digitalizuju sistem.

Sa softverom, njihov dostvaljač će u toku jedne osmočasovne smene moći da obavi 70 dostava. – Važno je da nema čekanja, čepova prilikom preuzimanja paketa od ritejlera. Najvažnija je komunikacija sa dostavljčem, dodaje Milan Stevanović.

Planiraju otvaranje dark store-ova

U planu im je otvaranje dark store-ova, u svim delovima grada kako bi dostavljači brže preuzimali pakete i odnosili na adrese kupaca, po ugledu na organizaciju dostave u svetskim metroploma.

Za sada nemaju problem u pronalaženju radnika. – Ovaj posao nije nuklearna fizika. Potrebno je nešto dostaviti od tačke A do tačke B. Mi nudimo brzinu klijentima i fer uslove dostavljačima jer smo radili i znamo koliko iznose provizije.

Iskrivljena slika o zanimanju dostavljač

rush-delivery
Procene su da je u Srbiji nekoliko hiljada dostavljača, najviše u najvećim gradovima

Kažu da nema razloga da osobe koja se bave ovim poslom-da se stide. – To je slika koje je nastala po likovima pizza delivery boy iz američkih filmova. Svesni smo da dobre plate i mogućnost da se zaradi ostavlja ljude u ovom poslu. Sve dok budemo to mogli da obezbedimo nećemo imati problema da nađemo dostavljače.”

Ne žele da otkriju tačan broj, ali s ponosom kažu da su iskusni, jer tehnika vožnje e-bika razlikuje se od klasičnog bicikla.

I, naravno nije lako! Dragan je polomio ruku drugog dana posla u Beogradu.

Nedavno su bili na konferenciji logističkih kompanija gde su se mnogi učesnici žalili na neodstatak radnika. Ne čudi ih.

-Zašto bi neko radio za platu od 40.000 dinara, a kao dostvaljač može da zaradi 80.000, 100.000. To bi trebalo da se zapitaju kompanije koje magacionerima i vozačima nude niske plate.“

Smatraju da će dostava u budućnosti većinski biti outsorce. Velikim kompanijama se ne isplate troškovi organizacije, infrastrukture, održavanja. I u poslovnom lancu svi imaju interes.

Obavezno osiguranje i kampanja o bezbednosti dostavljača u saobraćaju

Nameće se, međutim, pitanje radnih prava i zaštite platformskih radnika koji rade dostavu u Srbiji. U kakvom su statusu, da li su osigurani?

Još uvek u ovoj zemlji regiona nema precizne statistike o njima, osim istraživanja manjeg obima koje su radile pojedine NGO. Procene su da ih je nekoliko hiljada. Najviše u najvećim gradovima.

U RUSH delivery, kako kažu sagovornici Bizna u regionu, mladi do 30 godina prijavljni preko omladinskih zadruga; imaju radnike na ugovoru o dopunskim privremenim i povremenim poslovima, zaposlene; ne uslovljavaju da registruju preduzetničke radnje, ali ih podstiču na osiguranje.

Od septembra će početi kampanju bezbednosti dostavljača u saobaćaju.

Foto RUSH Delivery

Povezani tekstovi

Prva platforma za proveru izmena planova za izgradnju u Srbiji

Prva platforma za proveru izmena planova za izgradnju u Srbiji

Glas građana i privrede u urbanističkom planiranju jasnije i glasnije će se čuti nakon što je i zvanično pokrenuta digitalna platforma “Budi deo plana”. Preko ove platforme korisnici će, u realnom vremenu, dobijati obaveštenja o izmenama planskih dokumenata i moći da...

Isti predsednik i  novi članovi UO AmCham Srbija

Isti predsednik i novi članovi UO AmCham Srbija

Američku privrednu komoru u Srbiji  (AmCham Srbija) i naredne dve godine, na poziciji predsednika Upravnog odbora, u drugom mandatu, vodiće Stefan Lazarević, potpredsednik za globalne operacije u korporaciji NCR Voyix i generalni direktor NCR Voyix za Srbiju....

Grčka je partner 45. Sajma turizma u Beogradu

Grčka je partner 45. Sajma turizma u Beogradu

Grčka će biti posebno predstavljena na 45. Međunarodnom sajmu turizma na Beogradskom sajmu jer je ponela “titulu” - zemlje partnera. Na predlog Organizacionog odbora međunarodnog sajma turizma u Beogradu potpisan je ugovor o partnerstvu sa Grčkom nacionalnom...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Sav prihod od prodatih ulaznica s projekcije filma „20 dana u Mariupolju“ u sredu 21.02. od 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće prosleđen organizacijama koje pomažu ugrožene ratom u Ukrajini.  Kupovina ulaznica po ceni od 400 dinara​ moguća...

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Dubravka Vrgoč dobitnica je nagrade “Menadžerica godine u kategoriji najbolje vođenog inovativnog projekta” Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA.  Prestižno priznanje osvojila je kao kreativna ravnateljica Festivala Open House Zagreb, koji je zamišljen je...

Preko telefona online traže baštenski nameštaj

Preko telefona online traže baštenski nameštaj

E-commerce Report 2023, za koji su istraživanje sproveli platforma za uporednu online kupovinu Idealno (deo Heureka grupe) i Valicon, agencija za istraživanje tržišta, pokazuje da su prošlu godinu obeležili racionalizacija i stagnacija u online poslovanju. Igor...

Otvorene prijave za prvi OTP Connect Izazov

Otvorene prijave za prvi OTP Connect Izazov

OTP banka je otvorila prijave za prvi Izazov u okviru svog inovacionog ekosistema, OTP Connect, pod nazivom „Kažeš inovacija, misliš aplikacija“  Poziv je namenjen startap-ima, IT kompanijama i timovima koji se bave različitim vrstama dizajna i razvojem mobilnih...

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

U okviru projekta Exer art na originalan način spojeni su radovi savremenih srpskih  umetnika i “ulične mode ”. Modeli iz dve kolekcije – bele i crne oslikani su radovima trojice umetnika:  slikara Zorana Velimanovića i Steva Mandića, i dizajnera Ivana Arana, sa...

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika na kojoj će se naći do sada skrivena od očiju javnosti platna Voja Stanića otvara se 10.02, u Herceg Novom u galerijskom prostoru Dvorane Park, kao umetnički sadržaj 55. Praznika mimoze. U okviru 12. Malog salona biće priređena izložba u čast 100....

15 projekata za Collab 4HY Sustain CCI

15 projekata za Collab 4HY Sustain CCI

Poznati su učesnici Inovacioniog inkubacionog projekta podržanog od strane programa Kreativna Evropa Collab 4 HY Sustain CCI . Na konkurs se prijavilo 48 organizacija iz pet zemalja. Aplikacije su stizale od kulturnih institucija, neprofitnih organizacija, startapa,...

Vodič kroz bečke muzeje u 2024. godini

Vodič kroz bečke muzeje u 2024. godini

Glavni grad Austrije će i u 2024. godine opravdati titulu međunarodne umetničke metropole. Dve trećine gostiju dolazi u Beč zbog obimne umetničke i kulturne ponude. Gradski muzeji najavili su brojne izložbe, od Rembranta do Klimta i Šagala. Rembrant – Hoogstraten....

Stručno vođenje kroz izložbu Nove tendencije ’60

Stručno vođenje kroz izložbu Nove tendencije ’60

U subotu 23. 12. u 13 h je stručno vođenje kroz izložbu “Nove tendencije '60” u galeriji SKC, Beograd. Na izložbi je predstavljeno više od 30 radova 10 umetnika: slike, predmeti i skulpture. Zanimljivo je da iako su svi živeli i radili u isto vreme u Rimu, tek posle...

Share This