Osnovali prvu e-bike i ekološku kompaniju za dostavu u Srbiji

Biznis u regionu

28.07.2022.

Milan Stevanović i Dragan Ristić 

Sve dok zarada dostavljača bude iznad proseka, uz sav rizik vožnje kroz gradski krljkanac, novo zanimanje biće “hit“ u Srbiji.

Posao koji nije postojao do pre neku godinu, sada je česta opcija dopunskog rada. Većinom za muškarce, svih godišta. Mnogima je način dopune kućnog budžeta, drugima osnovni prihod. Na biciklu, motoru, u automobilu dostavljači „platformski radnici“ su od tek punoletnih pa do starijih od 60 godina; različitih obrazovnih profila.

Posle Beograda, Novog Sada, sve ih je više u drugim gradovima.

-Posao dostavljača rade svi. Različitog obrazovanja, ekonomskog statusa. Osnovni motiv je, naravno, zarada. I nama je to bio motiv kada smo počeli da radimo dostavu, kažu za Biznis u regionu Dragan Ristić (27) i Milan Stevanović (30) doskora sami „pakleni vozači“, danas preduzetnici.

RUSH Delivery nova brzina u isporuci paketa

Avgusta prošle godine osnovali su RUSH Delivery prvu ekološku B2B i B2C srpsku kompaniju za dostavu, na električnim biciklima, specijalizovanu za dostavu paketa.

rush-delivery
Klijenti su im retaileri, velike i male kompanije koje se bave e-comercom, osim hrane

Njihov koncept je dostava „danas za danas“. Tvrde da je rok od 30 minutra od online kupovine do dolaska RUSH dostavljača pred vrata kupca, sa paketom – dostižan.

Obojica su radili za jednu kompaniju koja je prva donela ovaj posao u Srbiju. Tako su se upoznali.

Milan je s Novog Beograda, malo stariji po godinama i dostavljačkom stažu. Bio je nadređen Draganu koji je iz Novog Sada. Često više od 12 sati dnevno; Dragan na električnom biciklu, Milan je radio dostavu automobilom.

Iskustvo s asflata preneli u kancelariju

Neposredno, iz prakse „ s asfalta“ uočili su šta i kako boljim sistemskim rešenjima unaprediti. Pre svega brzina i da se od konkurencije izdvoje ekološkim pristupom.

Flotu RUSH Delivery čine isključivo električni bicikli i u perspektivi su im električna vozila.

Razlog zašto su odlučili za e-bike jeste i poslovni: brzi su, ekonomični i potpuno „zeleni“ – nema emisije štetnih gasova u već zagađenim urbanim sredinama.

Prisutni u Beogradu i osam gradova Srbije

U glavnom gradu Srbije pokrivaju zonu od 10 kilometara. Gotovo neverovatan podatak je da RUSH dostavljač na e-biciklu za osam minuta stiže, na primer, iz Brankove ulice do krajnje tačke. Istine radi, to su centralne gradske opštine, a ne rubni delovi grada.

-Želimo da se pozicioniramo kao pouzdan partner. Već dobijamo poverenje pa su naši dostavljači outsource postojećih kurirskih kompanija. Neposredni smo partneri kompanija koje se bave e-commercom, poput domaće brzorastuće platforme Ananas“.

Za godinu dana RUSH delivery je prisutan, osim u Beogradu, u Novom Sadu, Subotici, Pančevu, Zrenjaninu, Kraljevu, Čačku, Nišu, Kragujevcu.

Softver iz Abu Dabija za isporuku paketa u roku od 30 minuta

Ovih dana će digitalizovati poslovanje. Posle šest meseci rada, shvatili su da im nedostaje autentičan softver. Sve su radili uz eksel tabele, ručno. Nisu imali baš pozitivna iskustva u traženju IT partnera u Srbiji. – Dobijali smo, može se reći nepristojne ponude. Na primer, tražili su za izradu softvera dva miliona evra i dve godine za izradu, kaže Dragan Ristić.

Našli su kompaniju iz Abu Dabija i polovinom avgusta trebalo bi da digitalizuju sistem.

Sa softverom, njihov dostvaljač će u toku jedne osmočasovne smene moći da obavi 70 dostava. – Važno je da nema čekanja, čepova prilikom preuzimanja paketa od ritejlera. Najvažnija je komunikacija sa dostavljčem, dodaje Milan Stevanović.

Planiraju otvaranje dark store-ova

U planu im je otvaranje dark store-ova, u svim delovima grada kako bi dostavljači brže preuzimali pakete i odnosili na adrese kupaca, po ugledu na organizaciju dostave u svetskim metroploma.

Za sada nemaju problem u pronalaženju radnika. – Ovaj posao nije nuklearna fizika. Potrebno je nešto dostaviti od tačke A do tačke B. Mi nudimo brzinu klijentima i fer uslove dostavljačima jer smo radili i znamo koliko iznose provizije.

Iskrivljena slika o zanimanju dostavljač

rush-delivery
Procene su da je u Srbiji nekoliko hiljada dostavljača, najviše u najvećim gradovima

Kažu da nema razloga da osobe koja se bave ovim poslom-da se stide. – To je slika koje je nastala po likovima pizza delivery boy iz američkih filmova. Svesni smo da dobre plate i mogućnost da se zaradi ostavlja ljude u ovom poslu. Sve dok budemo to mogli da obezbedimo nećemo imati problema da nađemo dostavljače.”

Ne žele da otkriju tačan broj, ali s ponosom kažu da su iskusni, jer tehnika vožnje e-bika razlikuje se od klasičnog bicikla.

I, naravno nije lako! Dragan je polomio ruku drugog dana posla u Beogradu.

Nedavno su bili na konferenciji logističkih kompanija gde su se mnogi učesnici žalili na neodstatak radnika. Ne čudi ih.

-Zašto bi neko radio za platu od 40.000 dinara, a kao dostvaljač može da zaradi 80.000, 100.000. To bi trebalo da se zapitaju kompanije koje magacionerima i vozačima nude niske plate.“

Smatraju da će dostava u budućnosti većinski biti outsorce. Velikim kompanijama se ne isplate troškovi organizacije, infrastrukture, održavanja. I u poslovnom lancu svi imaju interes.

Obavezno osiguranje i kampanja o bezbednosti dostavljača u saobraćaju

Nameće se, međutim, pitanje radnih prava i zaštite platformskih radnika koji rade dostavu u Srbiji. U kakvom su statusu, da li su osigurani?

Još uvek u ovoj zemlji regiona nema precizne statistike o njima, osim istraživanja manjeg obima koje su radile pojedine NGO. Procene su da ih je nekoliko hiljada. Najviše u najvećim gradovima.

U RUSH delivery, kako kažu sagovornici Bizna u regionu, mladi do 30 godina prijavljni preko omladinskih zadruga; imaju radnike na ugovoru o dopunskim privremenim i povremenim poslovima, zaposlene; ne uslovljavaju da registruju preduzetničke radnje, ali ih podstiču na osiguranje.

Od septembra će početi kampanju bezbednosti dostavljača u saobaćaju.

Foto RUSH Delivery

Povezani tekstovi

Vladavina prava ključ za pristup EU

Vladavina prava ključ za pristup EU

Kontinuirani napori institucija da se usaglase sa evropskim standardima ključni su za poboljšanje života ljudi u Srbiji, a sa tim ciljem će Evropska unija (EU) i Savet Evrope (SE) nastaviti da podržavaju reformske procese u Srbiji. Zahvaljujući saradnji ostvarenoj...

Ian Golding na konferenciji Firestarter u Beogradu

Ian Golding na konferenciji Firestarter u Beogradu

Druga regionalna konferencija FIRESTARTER 23, posvećena poslovnim temama unapređenja iskustava korisnika i iskustava zaposlenih, trajaće dva dana - 31. 10. i 01. 11. u Beogradu, Srbija.  Na konferenciji učestvuju stručnjaci koji se bavi primenom svetskih znanja i...

Sedam miliona franaka kroz SME HUB za male proizvođače iz Srbije

Sedam miliona franaka kroz SME HUB za male proizvođače iz Srbije

Projekat SME HUB rezultat je javno-privatnog partnerstva između Vlade Švajcarske koju predstavlja Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC i srpske kompanije ICT HUB. To je poduhvat za ostvarenje značajnih promena u celokupnoj srpskoj ekonomiji u cilju jačanja...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Skoplje je Evropska prestonica kulture 2028.

Skoplje je Evropska prestonica kulture 2028.

Predsedavajući Ekspertske komisije za evropske prestonice kulture saopštio je da je glavni grad Severne Makedonije -Skopje preporučen za titulu Evropske prestonice kulture 2028. godine. Protivkandidat Skoplju bila je Budva, Crna Gora, iz kategorije gradova koji bi da...

Forum Rise with SAP za Zapadni Balkan

Forum Rise with SAP za Zapadni Balkan

Kompanija SAP održala je u Beogradu godišnji forum za korisnike i partnere iz regiona Zapadnog Balkana. Na skupu pod nazivom “Rise with SAP” predstavljene su nove tehnologije i ideje zahvaljujući kojima poslovanje postaje održivo, odgovorno i profitabilno.  Šta...

Spomenici Jugoslavije na izložbi u Beču

Spomenici Jugoslavije na izložbi u Beču

Izložba proširene realnosti posvećena spomenicima antifašističkom otporu u ex Jugoslaviji biće otvorena je u unutrašnjem dvorištu „7“ Muzejske četvtri u Beču. Kreatori projekta Melani Holaus i Kristof Lamerhuber na umetnički način obrađuju mesta sećanja na...

Umetnici  regiona u galeriji Aleksić u Kragujevcu 

Umetnici regiona u galeriji Aleksić u Kragujevcu 

Izložba Davora Dmitrovića “Priče za malu decu” otvara se u subotu 16.09, u Aleksić galeriji u Kragujevcu. Davor Dmitrović je slikar mlađe generacije, koji je završio zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti, a trenutno je na doktorskim studijama na Kineskoj umetničkoj...

Niko neće da otvori kafić na Titovom brodu Galeb

Niko neće da otvori kafić na Titovom brodu Galeb

Više puta je remontovan. Služio je za prevoz voća, vojnika u Drugom svetskom ratu, bio je ploveća rezidencija maršala Tita, menjao zastave više država, a sada je brod Galeb na vezu u Rijeci.  Zaštićeno je kulturno dobro Hrvatske ali nije interesantno...

Gosti Art Zagreba iz Koreje, Mađarske, Turske

Gosti Art Zagreba iz Koreje, Mađarske, Turske

Sajam umjetnina Art Zagreb, šestu godinu zaredom postaje jedinstveno mjesto susreta umjetnika, kolekcionara, galerista, povjesničara umjetnosti, kustosa i ljubitelja umjetnosti. Otvara se 26.09. na novoj lokaciji- Zagrebačkom velesajmu (paviljon 7), a istovremeno će...

Strip crtači dolaze u Herceg Novi

Strip crtači dolaze u Herceg Novi

Hercegnovski strip festivala (HSF) 17. po redu, održava se od 01.do 06. 09. na više lokacija u Herceg Novom i Tivtu,Crna Gora. Bogat šestodnevni program sadrži brojne izložbe, crtanje za fanove, radionice za sve uzraste, prezentacije i predavanja,i prateći muzički...

Premijera tri brenda iz Hrvatske na 10. ZGDW

Premijera tri brenda iz Hrvatske na 10. ZGDW

Najveći hrvatski festival posvećen dizajnu, Zagreb Design Week (ZGDW) ove godine proslavlja jubilej - deseti rođendan.  Organizatori najvećeg izdanje festivala, do sada, najavljuju bogat program, na novoj središnjoj lokaciji - Zagrebačkom velesajmu. ZGDW...

Da li dolazite na Ponta Lopud Jazz festival 

Da li dolazite na Ponta Lopud Jazz festival 

Od 31. 08. do 2.09. na Lopudu će se održati Ponta Lopud Jazz festival, a osim što će jazz profesionalci u inspirativnom okruženju mira i nesvakidašnje ljepote otoka Lopuda sudjelovati u razgovorima o glazbenoj industriji s nekim od najvećih jazz glazbenika iz cijelog...

Share This