Osnovali prvu e-bike i ekološku kompaniju za dostavu u Srbiji

Biznis u regionu

28.07.2022.

Milan Stevanović i Dragan Ristić 

Sve dok zarada dostavljača bude iznad proseka, uz sav rizik vožnje kroz gradski krljkanac, novo zanimanje biće “hit“ u Srbiji.

Posao koji nije postojao do pre neku godinu, sada je česta opcija dopunskog rada. Većinom za muškarce, svih godišta. Mnogima je način dopune kućnog budžeta, drugima osnovni prihod. Na biciklu, motoru, u automobilu dostavljači „platformski radnici“ su od tek punoletnih pa do starijih od 60 godina; različitih obrazovnih profila.

Posle Beograda, Novog Sada, sve ih je više u drugim gradovima.

-Posao dostavljača rade svi. Različitog obrazovanja, ekonomskog statusa. Osnovni motiv je, naravno, zarada. I nama je to bio motiv kada smo počeli da radimo dostavu, kažu za Biznis u regionu Dragan Ristić (27) i Milan Stevanović (30) doskora sami „pakleni vozači“, danas preduzetnici.

RUSH Delivery nova brzina u isporuci paketa

Avgusta prošle godine osnovali su RUSH Delivery prvu ekološku B2B i B2C srpsku kompaniju za dostavu, na električnim biciklima, specijalizovanu za dostavu paketa.

rush-delivery
Klijenti su im retaileri, velike i male kompanije koje se bave e-comercom, osim hrane

Njihov koncept je dostava „danas za danas“. Tvrde da je rok od 30 minutra od online kupovine do dolaska RUSH dostavljača pred vrata kupca, sa paketom – dostižan.

Obojica su radili za jednu kompaniju koja je prva donela ovaj posao u Srbiju. Tako su se upoznali.

Milan je s Novog Beograda, malo stariji po godinama i dostavljačkom stažu. Bio je nadređen Draganu koji je iz Novog Sada. Često više od 12 sati dnevno; Dragan na električnom biciklu, Milan je radio dostavu automobilom.

Iskustvo s asflata preneli u kancelariju

Neposredno, iz prakse „ s asfalta“ uočili su šta i kako boljim sistemskim rešenjima unaprediti. Pre svega brzina i da se od konkurencije izdvoje ekološkim pristupom.

Flotu RUSH Delivery čine isključivo električni bicikli i u perspektivi su im električna vozila.

Razlog zašto su odlučili za e-bike jeste i poslovni: brzi su, ekonomični i potpuno „zeleni“ – nema emisije štetnih gasova u već zagađenim urbanim sredinama.

Prisutni u Beogradu i osam gradova Srbije

U glavnom gradu Srbije pokrivaju zonu od 10 kilometara. Gotovo neverovatan podatak je da RUSH dostavljač na e-biciklu za osam minuta stiže, na primer, iz Brankove ulice do krajnje tačke. Istine radi, to su centralne gradske opštine, a ne rubni delovi grada.

-Želimo da se pozicioniramo kao pouzdan partner. Već dobijamo poverenje pa su naši dostavljači outsource postojećih kurirskih kompanija. Neposredni smo partneri kompanija koje se bave e-commercom, poput domaće brzorastuće platforme Ananas“.

Za godinu dana RUSH delivery je prisutan, osim u Beogradu, u Novom Sadu, Subotici, Pančevu, Zrenjaninu, Kraljevu, Čačku, Nišu, Kragujevcu.

Softver iz Abu Dabija za isporuku paketa u roku od 30 minuta

Ovih dana će digitalizovati poslovanje. Posle šest meseci rada, shvatili su da im nedostaje autentičan softver. Sve su radili uz eksel tabele, ručno. Nisu imali baš pozitivna iskustva u traženju IT partnera u Srbiji. – Dobijali smo, može se reći nepristojne ponude. Na primer, tražili su za izradu softvera dva miliona evra i dve godine za izradu, kaže Dragan Ristić.

Našli su kompaniju iz Abu Dabija i polovinom avgusta trebalo bi da digitalizuju sistem.

Sa softverom, njihov dostvaljač će u toku jedne osmočasovne smene moći da obavi 70 dostava. – Važno je da nema čekanja, čepova prilikom preuzimanja paketa od ritejlera. Najvažnija je komunikacija sa dostavljčem, dodaje Milan Stevanović.

Planiraju otvaranje dark store-ova

U planu im je otvaranje dark store-ova, u svim delovima grada kako bi dostavljači brže preuzimali pakete i odnosili na adrese kupaca, po ugledu na organizaciju dostave u svetskim metroploma.

Za sada nemaju problem u pronalaženju radnika. – Ovaj posao nije nuklearna fizika. Potrebno je nešto dostaviti od tačke A do tačke B. Mi nudimo brzinu klijentima i fer uslove dostavljačima jer smo radili i znamo koliko iznose provizije.

Iskrivljena slika o zanimanju dostavljač

rush-delivery
Procene su da je u Srbiji nekoliko hiljada dostavljača, najviše u najvećim gradovima

Kažu da nema razloga da osobe koja se bave ovim poslom-da se stide. – To je slika koje je nastala po likovima pizza delivery boy iz američkih filmova. Svesni smo da dobre plate i mogućnost da se zaradi ostavlja ljude u ovom poslu. Sve dok budemo to mogli da obezbedimo nećemo imati problema da nađemo dostavljače.”

Ne žele da otkriju tačan broj, ali s ponosom kažu da su iskusni, jer tehnika vožnje e-bika razlikuje se od klasičnog bicikla.

I, naravno nije lako! Dragan je polomio ruku drugog dana posla u Beogradu.

Nedavno su bili na konferenciji logističkih kompanija gde su se mnogi učesnici žalili na neodstatak radnika. Ne čudi ih.

-Zašto bi neko radio za platu od 40.000 dinara, a kao dostvaljač može da zaradi 80.000, 100.000. To bi trebalo da se zapitaju kompanije koje magacionerima i vozačima nude niske plate.“

Smatraju da će dostava u budućnosti većinski biti outsorce. Velikim kompanijama se ne isplate troškovi organizacije, infrastrukture, održavanja. I u poslovnom lancu svi imaju interes.

Obavezno osiguranje i kampanja o bezbednosti dostavljača u saobraćaju

Nameće se, međutim, pitanje radnih prava i zaštite platformskih radnika koji rade dostavu u Srbiji. U kakvom su statusu, da li su osigurani?

Još uvek u ovoj zemlji regiona nema precizne statistike o njima, osim istraživanja manjeg obima koje su radile pojedine NGO. Procene su da ih je nekoliko hiljada. Najviše u najvećim gradovima.

U RUSH delivery, kako kažu sagovornici Bizna u regionu, mladi do 30 godina prijavljni preko omladinskih zadruga; imaju radnike na ugovoru o dopunskim privremenim i povremenim poslovima, zaposlene; ne uslovljavaju da registruju preduzetničke radnje, ali ih podstiču na osiguranje.

Od septembra će početi kampanju bezbednosti dostavljača u saobaćaju.

Foto RUSH Delivery

Ko u Srbiji ulazi u startap, objavljen Startap skener 2023.

Ko u Srbiji ulazi u startap, objavljen Startap skener 2023.

Više od polovine, čak 63 procenata pokretača startapa u Srbiji dolazi iz netehničkih oblasti. Od ukupnog broja osoba uključenih u ekosistem, njih 38 odsto i pre rada na aktuelnoj ideji učestvovao je u pokretanju startapa, a trećina preduzetnika i inovatora koji kreću...

100 godina Novosadskog sajma svečana akademija 30.03. 

100 godina Novosadskog sajma svečana akademija 30.03. 

U vreme sajamskih manifestacija, tokom čitave godine, Novosađani su navikli-njihov grad je pun gostiju.  Svi se raspituju kako da stignu do Novosadskog sajama koji ove godine obeležava 100 godina postojanja.  Krajem avgusta daleke 1923. održana je Prva...

Danas počinje Kopaonik biznis forum

Danas počinje Kopaonik biznis forum

Danas počinje jubilarni, 30. po redu, Kopaonik biznis forum.  Otpornost ekonomije u neizvesnim vremenima, ključni izazovi za Srbiju i Zapadni Balkan, ovogodišnja je centralna tema srpskog Davosa, kako se popularno naziva jedno od najvećih poslovnih okupljanja u...

Komentari

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Region dobija modni brend inspirisan Dunavom

Region dobija modni brend inspirisan Dunavom

Dunav je druga po dužini evropska reka, a u sredu, 22.03, na Svetski dan voda, u Srbiji, u Beogradu biće predstavljen modni brend posvećen reci koja protiče kroz 10 zemalja - “Friends of the Danube’’. Brend ima za cilj promociju, unapređenje i zaštitu životne sredine...

Zeleno finansiranje poraslo  100 puta za 10 godina

Zeleno finansiranje poraslo 100 puta za 10 godina

Zeleno finansiranje, ulaganje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije radi pozitivnog uticaja na čovekovu okolinu sve je značajnija tema i u Srbiji, pre svega, zbog prednosti koje donosi: primera radi, investicije koje se finansiraju zelenim kreditima...

YU svedočanstva o Alžirskoj revoluciji

YU svedočanstva o Alžirskoj revoluciji

Izložba „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“ biće otvorena sutra, 18.03, u jedinom Muzeju afričke umetnosti u regionu, u Beogradu, Srbija.  Kustosi izložbe su Mila Turajlić, Maja Medić, Ana Knežević i Emilia Epštajn. Izložbu će...

Film o vairoli-najveća epidemija u Jugoslaviji

Film o vairoli-najveća epidemija u Jugoslaviji

Medicinski triler o epidemiji velikih boginja koja je trajala u Jugoslaviji 1972. godine “Još jedno proleće” otvara 16. po redu Beldocs. Ostvarenje Mladena Kovačevića biće prilkazano 10.05, u Domu omladine, u Beogradu, na početku festivala, koji se održava...

Munje Opet stiže nastavak kultnog filma

Munje Opet stiže nastavak kultnog filma

Prošle su godine, a kod Popa i Mareta sve je isto: nema ni devojaka, ni keša ni doživljaja. Ali, kada im Gojko S. ukrade deo starog hita i pozajmi popularnoj pevačici Mili Sili, to razbudi naše junake, najkraći je opis zapleta u nastavku kultne komedije “Munje Opet”...

Prijave za programe Sarajevo film festivala

Prijave za programe Sarajevo film festivala

Otvorene su online prijave za filmove i dramske serije za programe 29. Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 11. do 18.08. 2023. godine. Filmski autori i producenti mogu prijaviti svoja ostvarenja za sljedeće programe: - Takmičarski program - igrani film -...

Yu Grupa, sve o bendu u filmu Darka Langulova

Yu Grupa, sve o bendu u filmu Darka Langulova

Svetska premijera filma „Yu Grupa - Trenutak sna“ reditelja Darka Lungulova zakazana je za četvrtak 02.03. na 51. FEST-u, u mts Dvorani, u Beogradu. „Yu Grupa - Trenutak sna“ je priča o rokenrol bendu koji je nadživelo zemlju po kojoj je dobio ime, ali je i priča o...

Top 3 trenda građevinarstva u 2023.

Top 3 trenda građevinarstva u 2023.

Racionalna potrošnja energije sama po sebi više nije dovoljna. Građevinski sektor u Srbiji i Evropi ima mnogo toga za razmatranje, jer mora adekvatno da odgovori na brojne izazove, koji slede u 2023. godini. Održive komercijalna, industrijska i stambena gradnja Već...

Kuće običnih ljudi na Ikea slikama Eni Libovic

Kuće običnih ljudi na Ikea slikama Eni Libovic

Eni Libovic, najpoznatija fotografkinja današnjice, uskoro će se naći u ulozi IKEA Artist in Residence. Za nekoliko nedelja počinje rad na seriji fotografija koje će prikazati život običnih ljudi u njihovim domovima. Saradnja je deo tradicionalnog, godišnjeg IKEA...

Share This