Prva organska plantaža kivija u Srbiji

Biznis u regionu

10.06.2022.

Na salašu porodica Žunji i Silak – svega. Tipično za imanje vrednih poljoprivrednika u ravnici.

I, na 1.4 hektara plantaža kivija!

Egzotično voće posadili su na 0,5 hektara 2014.godine Jožef Žunji i Čaba Silak. Od tada su zvanično registrovani kao prvi plantažeri kivija u Srbiji. 

Lokalana uprava Trezora u Temerinu, gradiću u srcu Bačke, našla se u dilemi, pod kojom šifrom da registruju; bobičasto ili citrusno, jer u kontinentalnom delu regiona raritet je proizvodnja egzotičnog voća.

Plantaža u procesu organske sertifikacije

Od pre dve godine plantaža je u procesu konverzije i sertifikacije organske proizvodnje. U novembru očekuju prvu berbu organskog ploda.

U posao su uključeni svi članovi porodica. Sve više specifična kultura je posao druge generacije – kćerke Betine Šuranji i sina Norberta i njihovog brata od tetke Čabe Silaka sa suprugom Melindom. 

Jožef je sada zadužen za konsalting. Ne radi manje, ali više uživa dok je među biljkama. Nadgleda cvetanje, razvoj lisne mase, ploda i strepi kad su mrazevi i jak vetar – dva najveća „neprijatelja“ kivija u ovom delu Evrope. 

Jožef Žunji i kćerka Betina Šuranji na plantaži u vreme cvetanja

Primeri plantaža s kivijem iz Mađarske 

-Otac jako voli izazove. Uvek je spreman da proba nešto novo, koristi inovacije. Tako se odlučio za plantažu kivija, kaže kćerka koja je zadužena za marketing, organski deo poslovanja, prodaju, brendiranje.

-Jednom prilikom video je da u Mađarskoj uspeva i kako su slične klime i zemljište pa je rešio da proba, dodaje Betina.

Porodica konvencionalnim načinom proizvodi kukruz, soju, pšenicu i šećernu repu. Pre kivija bili su, među pionirima, sa zasadima lešnika.

Kivi zahteva strpljenje, rađa posle sedam, osam godina

O zelenom voću čija je domovina Kina i koje je tek u 20. veku počelo masovnije da se sadi u ostatku sveta, učili su kroz praksu, sa interneta, od stručnjaka, plantažera iz Mađarske i Italije, na sajmovima, kroz stručne posete.

Broj sadnica su povećali na sadašnji kapacitet na 1.4 hektara 2018. godine.

Kivi zahteva strpljenje. Prođe sedam, osam godina do roda. Prve berbe 2020. godine prinos sa 0,5 hektara, prvih zasada je bio 500 kilograma. Prošle godine 2,5 tone, a ove godine u novembru nadamo se da će biti oko tri i po tone voća, kaže Betina Šuranji.

Kivi je dvodoma vrsta, na osam ženskih stabla Hayward jedno muško sorte Tomuri

Najveća opasnost su iznenadni, prolećni mrazevi. Tako je ovog proleća martovsko zahlađenje „ubilo“ kajsije u voćnjaku, dok su plantažu spasili.

-Naučili smo kako. Kad najave mraz mikro raspršivačima polijemo i praktično zaledimo biljku. Sistem za zalivanje je neophodan od početka, jer kivi traži puno vlage, koren mu je plitko, pa se zaliva, objašnjava Betina.

Kivi je dvodoma vrsta. Stabla se sade naizmenično: na osam ženskih je jedan oprašivač – muško stablo. Odlučili su se za najčešće sorte: žensku Hayward i mušku Tomuri.

Cveta pred leto, ručna berba u jesen, od novembra 

Kako je kivi puzavica, u vreme cvetanja, u peti ili šesti mesec, kada je ekipa Biznis u regionu posetila jedinstvenu plantažu, zalamaju se grane, da bi proređivanjem pospešila rodnost.

Sama berba je, kažu vredni Temerinci, najveselija faza. Okupe prijatelje, članove uže i šire porodice pa tokom mobe 20 do 30 ljudi za nekoliko sati obere sve. 

Prednost za organsku proizvodnju 

Korak ka organskoj proizvodnji 2020. inicirala je Betina. – Vodim računa o kvalitetu hrane. Volim da jedem zdravo, a kivi je kultura koja ne treba da se prska. Kod nas je još nova. Nema štetočina i bolesti, što je sve išlo u prilog da počnemo sertifikaciju“.

Na primer, u Italiji  se seku plantaže kivija jer su se pojavile bakterije, zemljište je zasićeno. Ova zemlja je uz Novi Zeland i Kinu u top tri svetska izvoznika kivija.

A kako reaguje lokalno tržište na domaći kivi?

-Svi se oduševe. Ipak, generalno tržište nije još u fazi da prepoznaje vrednost organskih proizvoda. Nedostaju znanje i platežna moć.

Plasman u lokalne prodavnice zdrave hrane 

Prve dve godine kivi su prodavali u organskim i prodavnicama zdrave hrane u Novom Sadu: Zdravologija i Biofarma Idei, manju količinu na pijacama u Bečeju i Temerinu.

Sa distubuterima za najveće u Srbiji – beogradsko tržište, nisu do sada postigli saradnju jer oni uvoze velike količine iz Grčke.

Na ovogodišnjem Sajmu razgovarali su sa italijanskim kompanijama, kojima je blizina Srbije prednost u odnosu na Grčku. Nadaju se izvozu.

Razvoj brenda Voj Joy

Betina, kada joj obaveze na plantaži i u porodičnoj zadruzi dozvoljavaju, radi na razvoju brenda „Voj Joy“.  – To je naš vojvođanski užitak. Planiramo Otvoreni dan kada bude berba, da gosti dođu na salaš, beru i uživaju.

Betina je osmislila brend Voj Joy, a sa bakom za potrebe Sajma turizma napravila i džem od kivija

Sa bakom je eksperimentalno napravila pekmez od kivija za Sajam turizma. 

Reakcije kupaca su bile odlične. Još uvek nemaju kapacitet da počnu preradu u ovaj ili drugi gotov proizvod.

Sama platnaža traži puno energije, rada. – Imamo običnu hladnjaču, ali planiramo da nabavimo specifičnu jer kiviju je potrebno puno vlage. Za sada je sve rad i ulaganje i čekamo trenutak kada će se vratiti. Nije laka zarada od kivija. Potrebni su strpljenje i ljubav. Imamo i jedno i drugo.“

I klimatske promene pogoduju da egzotično voće u regionu postane biljna vrsta koja će se viđati češće na poljima.

Fotografije Andrej Filipović 

Povezani tekstovi

U gradiću u Sloveniji ispletu 2 miliona tehničkih čarapa

U gradiću u Sloveniji ispletu 2 miliona tehničkih čarapa

U pogonu multinacionalne kompanije Intersocks u gradiću Kočevje na jugoistoku Slovenije godišnje se isplete dva miliona tehničkih, funkcionalnih čarapa. Grupa Intersocks godišnje plasira od 20 do 30 miliona namenskih čarapa, za različite sportske aktivnosti, od kojih...

NLB kupio SLS HOLDCO i jača poziciju na tržištu lizinga u regionu

NLB kupio SLS HOLDCO i jača poziciju na tržištu lizinga u regionu

Poslednjeg dana 11. meseca, NLB iz Ljubljane zaključila je kupoprodajni ugovor o kupovini 100 odsto udela preduzeća SLS HOLDCO, Summit Leasing Slovenija, sa podružnicama.  Kupoprodajna cena jednaka je knjigovodstvenoj vrednosti Samit Leasinga, sa dodatnom maržom....

Sipaš gorivo i osvojiš Mercedes-Benz CLA 180

Sipaš gorivo i osvojiš Mercedes-Benz CLA 180

U duhu predstojećih novogodišnjih praznika i darivanja, kompanija MOL Serbia i ove godine organizuje nagradnu igru koja traje do 04.01. 2024. Glavna nagrada je Mercedes-Benz CLA 180 koja će biti izvučena 05.01.2024. godine. Svake sedmice učesnici će biti u prilici da...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Kabare o Jesenjinu iz Srbije u Muzeju u Konstantinovu

Kabare o Jesenjinu iz Srbije u Muzeju u Konstantinovu

Kabare „Jesenjin u vreme zabranjenih letova”  autora Gorana Lazovića, biće izveden sutra na Večernjoj sceni Kulturnog centra „Čukarica” u Beogradu, s početkom od 19.30 h.  Muzičko-poetska priča u čijoj je osnovi poezija Sergeja Jesenjina premijeru je imala...

Pomoći Minji je pomoć svim obolelim od ADSL

Pomoći Minji je pomoć svim obolelim od ADSL

Dvogodišnja Minja Lapčević iz Srbije boluje od deficijencije adenilosukcinatne lijaze (ADSL deficijencija). Devojčica je potencijalno prvi pacijent u svetu koji bi primio gensku terapiju za izuzetno redak metabolički poremećaj. Tim vrhunskih stručnjaka u SAD radi na...

Modeli Superhero uz Mastercard za NURDOR roditeljsku kuću

Modeli Superhero uz Mastercard za NURDOR roditeljsku kuću

Superhero kolekcija ulične mode, četvrta po redu, od čije prodaje prihod ide za izgradnju NURDOR kuće za decu obolelu od malignih bolesti u Srbiji, ove godine inspirisana je ljubavlju.  Projekat su pokrenuli kompanija Mastercard i NURDOR; kolekcija je dostupna na...

FAF otvorio film Lost Country

FAF otvorio film Lost Country

U toku je Festival autorskog filma (FAF), 29. po redu koji traje do 01.12, u Beogradu. Centralne selekcije festivala čine takmičarski i glavni program, dok prateće selekcije, koje poslednjih godina izazivaju veliku pažnju publike, čine: Hrabri Balkan, Bande à part,...

Kako su osnivači irske destilerije radili HR pre tri veka

Kako su osnivači irske destilerije radili HR pre tri veka

Mnogo pre savremenih  HR odeljenja u kompanijama, u destileriji u Irskoj s kraja 18. i početkom 19. veka,  John Jameson, jedan od četvorice “velikih” osnivača, danas svetski poznatog brenda pića, vodio je brigu o zaposlenima. Nekada porodična okupljanja Kako...

Ko pešači do muzeja u Beču zaradi prve art tokene na svetu

Ko pešači do muzeja u Beču zaradi prve art tokene na svetu

Grad Beč pokreće drugu fazu digitalnog istraživačkog projekta sa kulturnim tokenom. Smart city aplikacija podstiče ekološko ponašanje u svakodnevnom životu smanjenjem CO2 i nagrađuje besplatnim kulturnim događajem. Time se u gradu na Dunavu povezuje lepo sa korisnim –...

Slavimir Stojanović Futro drži besplatni webinar

Slavimir Stojanović Futro drži besplatni webinar

Da li kreativnost stičemo rođenjem ili se uči i razvija; kako kreativne veštine možemo preneti u svakodnevni život i izgraditi svoj profesionalni put - neke su od tema koje će se obrađivati na besplatnom webinaru Coca-Cola podrška mladima.  Webinar se održava ...

Share This