Radna prava osetljivih grupa u regionu u sličnim izazovima

Biznis u regionu

26.12.2023.

Vlasotince i Pančevo, Požega i Sombor, preko Beograda do Zaječara-15 organizacija civilnog društva (OCD) iz više gradova Srbije učestvuje u trogodišnjem programu javnog zagovaranja u zajednici #PokretPolet

Program je pokrenut s namerom da unapredi i podrži reformu javnih politika u procesu priključivanja EU, a sprovodi ga Trag fondacija u partnerstvu sa Centrom za socijalnu politiku i saradnji sa Koalicijom za razvoj solidarne ekonomije (KoRSE), uz finansijsku podršku Evropske unije.

Nedavno je u Beogradu održana godišnja konferencija  prvog ciklusa „Pokret Polet“ pod nazivom „Promena perspektive“, a o učinku programa, za Biznis u regionu govori Milica Kezić Marčić, koordinatorka programa javnih politika u Trag fondaciji.

U kojim mestima Srbije su izrađeni nacrti lokalnih javnih politika s uključenim inovativnim uslugama socijalne zaštite i koje su to predložene usluge? 

Ako posmatramo samo inovativne usluge socijalne zaštite onda su to Šabac i Požega.

Lokalna vlast u Požegi donela je Odluku da Klub za osobe sa smetnjama u razvoju bude prepoznat kao nova usluga socijalne zaštite. Osnovani Klub namenjen je deci, mladima i odraslim osobama sa smetnjama u razvoju i u ovom klubu će se realizovati aktivnosti koje doprinose njihovom osposobljavanju za samostalan život, aktiviranju psiho-motornih, intelektualnih, kreativnih i radnih potencijala.

Promena koju vidimo u Šapcu jeste da je usluga terenskog saradnika prepoznata u Planu razvoja Grada Šapca (2024-2030) kao inovativna usluga socijalne zaštite. Usluga je godinama opstajala zahvaljujući naporima organizacije, a sada je zvanično prepoznata što znači da će ostali planski dokumenti grada Šapca u svim oblastima, pa i u oblasti socijalne zaštite, automatski je prepoznati i time će korisnicima biti omogućena kontinuirana i dugoročna podrška.

Osim ove dve inovativne usluge, organizacije su pokrenule dijaloge sa relevantnim akterima i zainteresovanim građanima širom Srbije sa ciljem kreiranja javnih politika koje će biti u skladu sa potrebama građana.

Koje organizacije su podnele predloge tri inicijative za izmene nacionalnih politika, na šta se odnose inicijative i kada je realno očekivati – vremenski rok, da one postanu normativi?

Inicijative za izmenu nacionalnih javnih politika pokrenute su u oblasti socijalne zaštite i radnih prava. Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S, izradila je i dostavila Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja komentare, predloge, primedbe i sugestije na predlog Akcionog plana za sprovođenje Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u RS za period 2023-2024.godine. 

Organizacija PIN  je podnela inicijativu za standardizaciju savetodavno-terapijskih usluga u socijalnoj zaštiti kod Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Uvođenje ovih standarda bi doprinelo zaštiti mentalnog zdravlja građana, i to posebno osetljivih grupa. 

Standard bi obezbedio dostupne, besplatne usluge u zajednici usmerene na mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku, u okviru sistema socijalne zaštite, a kao odgovor na realne potrebe stanovništva u pogledu zaštite mentalnog zdravlja i psihološke dobrobiti.

Udruženja građana Mame su zakon aktivno radi na unapređenju položaja radnica i ostvarivanju njihovih prava. Tako je tokom prvog ciklusa programa, predlog za dopunu Zakona o radu predat u skupštinsku proceduru, sa ciljem da se obezbedi pravo na dostojanstven rad i izjednači položaj radnica van radnog odnosa sa radnicama u radnom odnosu. 

Predlog sadrži poseban osvrt na regulisanje materinske zaštite (porodiljskog bolovanja, porodiljskog odsustva i odsustvo sa rada radi nege deteta).

U ovom trenutku je jako teško predvideti kada će ove inicijative biti usvojene i kada će promena biti vidljiva građanima, s obzirom da nam sledi period formiranja Vlade i da se donosioci odluka trenutno nalaze u tehničkom mandatu. Organizacije će nastaviti da zagovaraju za svoje ideje i nadamo se da će nova Vlada biti otvorena za predloge koje nudi civilni sektor.

Šta su planovi u drugoj godini programa Pokret Polet?

Drugim ciklusom podrške programa Pokret Polet nastavljamo da se bavimo temama koje doprinose socio-ekonomskom razvoju. OCD i mladi istraživači će istraživati i zagovarati za promene javnih politika u oblastima socijalne zaštite, radnih prava i socijalnog preduzetništva. Fokus ovih inicijativa jeste donošenje sistemskih rešenja za probleme sa kojima se suočavaju građani i građanke širom Srbije, i očekujemo da se naredne godine ponovo okupimo i razgovaramo o postignutim uspesima i narednim koracima.

Jedan od zaključaka na Konferenciji je bio da su radna prava posebno osetljivih i marginalizovanih grupa još “ispod reflektora” i da je potrebno raditi na podizanju svesti zaposlenih kako bi ostvarili svoja prava na radnom mestu. Gde je Srbija u odnosu na region? Koja zemlja regiona može na tom polju da bude dobar primer?

Radna prava osetljivih i marginalizovanih grupa u Srbiji zaista zahtevaju veći stepen pažnje. Iako su u mnogim delovima regiona prisutni slični izazovi, postoje primeri iz zemalja koje su prepoznale važnost unapređenja radnih prava i postale su uzor.

Zemalja koja se ističe u regionu je Slovenija. Preduzeli su značajne korake u jačanju radnih prava, posebno u pogledu zaštite osetljivih grupa. Njihovi modeli zakonodavstva, edukacije i podrške zaposlenima pokazuju da je moguće postići značajan napredak. 

Takođe, Slovenija je aktivna u podsticanju dijaloga između vlasti, sindikata i poslodavaca, stvarajući time okruženje u kojem se radna prava više cene i poštuju.

U Srbiji bi moglo biti korisno analizirati slovenački model kao inspiraciju za unapređenje postojećih praksi i jačanje radnih prava osetljivih grupa

Povećanje svesti o važnosti radničkih prava, zajedno s efikasnim mehanizmima za njihovu zaštitu, ključni su koraci koje bi Srbija mogla preduzeti kako bi se poboljšala situacija u ovoj oblasti i postala lider u unapređenju radnih prava u regionu. 

Takođe, Hrvatska je ostvarila određene pozitivne pomake u oblasti radnih prava, sa naglaskom na zaštiti osetljivih grupa. Kroz implementaciju i ažuriranje zakonodavstva, Hrvatska je postavila osnovu za unapređenje uslova rada, inkluzivnosti i zaštite prava zaposlenih. Međutim, kao i u mnogim zemljama, izazovi su još uvek prisutni, a dalje napore treba uložiti kako bi se obezbedila potpuna zaštita radnih prava. 

Srbija može izvući korisne lekcije iz iskustava Hrvatske, istovremeno prilagođavajući pristup specifičnim potrebama i okolnostima svoje radne snage.

Andrijana Cvetićanin

Foto Jakov Simović

Povezani tekstovi

Akrobata i programer ušao u svet startapa

Akrobata i programer ušao u svet startapa

-Najbolje poslovne ideje nastaju ako želite da rešite neki problem koji tišti vas ili ljude do kojih vam je stalo. Međutim, saosećanje nije dovoljno da biste ga zaista rešili, već morate da znate i kako to ekonomski da realizujete, ističe Đorđe Babić, preduzetnik koji...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
U Srbiji žele da plaćaju karticom na pijaci i kurire

U Srbiji žele da plaćaju karticom na pijaci i kurire

Trećina korisnika kartica (34 odsto) u Srbiji odustalo bi od kupovine ukoliko nemaju mogućnost plaćanja karticom, a 16 procenata ne bi ni razmatralo kupovinu kod takvog trgovca, novi su podaci Masterindex istraživanja za ovu zemlju regiona koji pokazuju sve veću...

Hajdi na platnu crta lepotu i opasnosti života

Hajdi na platnu crta lepotu i opasnosti života

Radovi crnogorske slikarke i grafičke dizajnerke Hajdane Kostić Hajdi u okviru izložbe "Ljepota života" publici su dostupni do 30.06 u Portonovom, u hotelu One&Only. Postavku čine slike iz ciklusa kojim je mlada umetnica prikazala različite aspekte života-lepe i...

Jadranska obala kroz vizuru Marka Požlepa

Jadranska obala kroz vizuru Marka Požlepa

Izložba Marka Požlepa, multimedijalnog umetnika iz Slovenije, pod nazivom “Trajni odmor” (“Permanent Vacation”), otvorena je juče u beogradskoj galeriji  Hestia. Crteži s Jadranske magistrale pred srpskom publikom biće izloženi do 6.10. Ovo je novo izlaganje radova...

Beč uvodi mobilne učionice

Beč uvodi mobilne učionice

Demografski razvoj uticao je da se u mnogim delovima Beča javila potreba za slobodnim školskim prostorom. Slobodna mesta u postojećim razredima su već popunjena, stoga je potrebno obezbediti nove učionice za dodatne razrede. Samo u proteklih 10 godina Grad Beč je...

Slano film Days za mlade filmadžije regiona

Slano film Days za mlade filmadžije regiona

Prvi Slano Film Days na kome će okupiti mladi filmski autor iz regiona, ali i staknuta imena svijeta filmske industrije održava se u mestu Slanom i na Elafitskim otocima od 18. do 22.06. Jedno od najslikovitijih mjesta Dubrovačke rivijere biće adresa na kojoj će se...

Pogled na Amalfi u srcu Beograda

Pogled na Amalfi u srcu Beograda

Amalfi Terrazza, novi koncept koji spaja tradiciju dve zemlje, Srbije i Italije, kroz umetnost, muziku, modu i film, premijerno je otvorena na Kosančićevom vencu u Beogradu. Nesvakidašnji projekat realizovala je kompanija Pernod Ricard Srbija, u saradnji...

“Konflikt” Dušice Pejić u galeriji Štab

“Konflikt” Dušice Pejić u galeriji Štab

U beogradskoj galeriji Štab u toku je izložba „KONFLIKT“ umetnice Dušice Pejić, nastala kao refleksija na radove Karla Gustava Junga. Radovi su rezultat prethodnih istraživanja umetnice. Pejićeva je za polazište u dosadašnjim radovima koristila tenzija, frekvencija i...

Max striming platforma stiže u region

Max striming platforma stiže u region

U prisustvu velikog broja poznatih ličnosti, specijalnih gostiju iz Srbije i regiona, spektakularnom žurkom u Beogradu obeleženo je lansiranje nove Max striming platforme, iza koje stoji kompanija Warner Bros. Discovery od 21.05. stiže u Srbiju i Evropu i to je...

Kako privući publiku u moru događaja

Kako privući publiku u moru događaja

U toku su prijave - do 05.05, za treći po redu međunarodni Knowledge Sharing događaju, u okviru projekta Collab4HySust CCI koji će se održati online i uživo u Novoj Iskri Dorćol, 10.05. u Beogradu, Srbija. Radionica se održava na engleskom, prisustvo je besplatno, ali...

Share This