Radna prava osetljivih grupa u regionu u sličnim izazovima

Biznis u regionu

26.12.2023.

Vlasotince i Pančevo, Požega i Sombor, preko Beograda do Zaječara-15 organizacija civilnog društva (OCD) iz više gradova Srbije učestvuje u trogodišnjem programu javnog zagovaranja u zajednici #PokretPolet

Program je pokrenut s namerom da unapredi i podrži reformu javnih politika u procesu priključivanja EU, a sprovodi ga Trag fondacija u partnerstvu sa Centrom za socijalnu politiku i saradnji sa Koalicijom za razvoj solidarne ekonomije (KoRSE), uz finansijsku podršku Evropske unije.

Nedavno je u Beogradu održana godišnja konferencija  prvog ciklusa „Pokret Polet“ pod nazivom „Promena perspektive“, a o učinku programa, za Biznis u regionu govori Milica Kezić Marčić, koordinatorka programa javnih politika u Trag fondaciji.

U kojim mestima Srbije su izrađeni nacrti lokalnih javnih politika s uključenim inovativnim uslugama socijalne zaštite i koje su to predložene usluge? 

Ako posmatramo samo inovativne usluge socijalne zaštite onda su to Šabac i Požega.

Lokalna vlast u Požegi donela je Odluku da Klub za osobe sa smetnjama u razvoju bude prepoznat kao nova usluga socijalne zaštite. Osnovani Klub namenjen je deci, mladima i odraslim osobama sa smetnjama u razvoju i u ovom klubu će se realizovati aktivnosti koje doprinose njihovom osposobljavanju za samostalan život, aktiviranju psiho-motornih, intelektualnih, kreativnih i radnih potencijala.

Promena koju vidimo u Šapcu jeste da je usluga terenskog saradnika prepoznata u Planu razvoja Grada Šapca (2024-2030) kao inovativna usluga socijalne zaštite. Usluga je godinama opstajala zahvaljujući naporima organizacije, a sada je zvanično prepoznata što znači da će ostali planski dokumenti grada Šapca u svim oblastima, pa i u oblasti socijalne zaštite, automatski je prepoznati i time će korisnicima biti omogućena kontinuirana i dugoročna podrška.

Osim ove dve inovativne usluge, organizacije su pokrenule dijaloge sa relevantnim akterima i zainteresovanim građanima širom Srbije sa ciljem kreiranja javnih politika koje će biti u skladu sa potrebama građana.

Koje organizacije su podnele predloge tri inicijative za izmene nacionalnih politika, na šta se odnose inicijative i kada je realno očekivati – vremenski rok, da one postanu normativi?

Inicijative za izmenu nacionalnih javnih politika pokrenute su u oblasti socijalne zaštite i radnih prava. Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S, izradila je i dostavila Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja komentare, predloge, primedbe i sugestije na predlog Akcionog plana za sprovođenje Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u RS za period 2023-2024.godine. 

Organizacija PIN  je podnela inicijativu za standardizaciju savetodavno-terapijskih usluga u socijalnoj zaštiti kod Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Uvođenje ovih standarda bi doprinelo zaštiti mentalnog zdravlja građana, i to posebno osetljivih grupa. 

Standard bi obezbedio dostupne, besplatne usluge u zajednici usmerene na mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku, u okviru sistema socijalne zaštite, a kao odgovor na realne potrebe stanovništva u pogledu zaštite mentalnog zdravlja i psihološke dobrobiti.

Udruženja građana Mame su zakon aktivno radi na unapređenju položaja radnica i ostvarivanju njihovih prava. Tako je tokom prvog ciklusa programa, predlog za dopunu Zakona o radu predat u skupštinsku proceduru, sa ciljem da se obezbedi pravo na dostojanstven rad i izjednači položaj radnica van radnog odnosa sa radnicama u radnom odnosu. 

Predlog sadrži poseban osvrt na regulisanje materinske zaštite (porodiljskog bolovanja, porodiljskog odsustva i odsustvo sa rada radi nege deteta).

U ovom trenutku je jako teško predvideti kada će ove inicijative biti usvojene i kada će promena biti vidljiva građanima, s obzirom da nam sledi period formiranja Vlade i da se donosioci odluka trenutno nalaze u tehničkom mandatu. Organizacije će nastaviti da zagovaraju za svoje ideje i nadamo se da će nova Vlada biti otvorena za predloge koje nudi civilni sektor.

Šta su planovi u drugoj godini programa Pokret Polet?

Drugim ciklusom podrške programa Pokret Polet nastavljamo da se bavimo temama koje doprinose socio-ekonomskom razvoju. OCD i mladi istraživači će istraživati i zagovarati za promene javnih politika u oblastima socijalne zaštite, radnih prava i socijalnog preduzetništva. Fokus ovih inicijativa jeste donošenje sistemskih rešenja za probleme sa kojima se suočavaju građani i građanke širom Srbije, i očekujemo da se naredne godine ponovo okupimo i razgovaramo o postignutim uspesima i narednim koracima.

Jedan od zaključaka na Konferenciji je bio da su radna prava posebno osetljivih i marginalizovanih grupa još “ispod reflektora” i da je potrebno raditi na podizanju svesti zaposlenih kako bi ostvarili svoja prava na radnom mestu. Gde je Srbija u odnosu na region? Koja zemlja regiona može na tom polju da bude dobar primer?

Radna prava osetljivih i marginalizovanih grupa u Srbiji zaista zahtevaju veći stepen pažnje. Iako su u mnogim delovima regiona prisutni slični izazovi, postoje primeri iz zemalja koje su prepoznale važnost unapređenja radnih prava i postale su uzor.

Zemalja koja se ističe u regionu je Slovenija. Preduzeli su značajne korake u jačanju radnih prava, posebno u pogledu zaštite osetljivih grupa. Njihovi modeli zakonodavstva, edukacije i podrške zaposlenima pokazuju da je moguće postići značajan napredak. 

Takođe, Slovenija je aktivna u podsticanju dijaloga između vlasti, sindikata i poslodavaca, stvarajući time okruženje u kojem se radna prava više cene i poštuju.

U Srbiji bi moglo biti korisno analizirati slovenački model kao inspiraciju za unapređenje postojećih praksi i jačanje radnih prava osetljivih grupa

Povećanje svesti o važnosti radničkih prava, zajedno s efikasnim mehanizmima za njihovu zaštitu, ključni su koraci koje bi Srbija mogla preduzeti kako bi se poboljšala situacija u ovoj oblasti i postala lider u unapređenju radnih prava u regionu. 

Takođe, Hrvatska je ostvarila određene pozitivne pomake u oblasti radnih prava, sa naglaskom na zaštiti osetljivih grupa. Kroz implementaciju i ažuriranje zakonodavstva, Hrvatska je postavila osnovu za unapređenje uslova rada, inkluzivnosti i zaštite prava zaposlenih. Međutim, kao i u mnogim zemljama, izazovi su još uvek prisutni, a dalje napore treba uložiti kako bi se obezbedila potpuna zaštita radnih prava. 

Srbija može izvući korisne lekcije iz iskustava Hrvatske, istovremeno prilagođavajući pristup specifičnim potrebama i okolnostima svoje radne snage.

Andrijana Cvetićanin

Foto Jakov Simović

Povezani tekstovi

Dobra dela Mikice Petronijevića i Svitaca u mraku

Dobra dela Mikice Petronijevića i Svitaca u mraku

Pitoreskno seosko imanje u selu Venčane kod Aranđelovca, (Srbija) poslednjih godina ima novi život. Mikica Petronijević, glumac i samostalni umetnik iz Beograda,  dedovinu i domaćinstvo poklonio je Udruženju „Svici u mraku“ i započeo organizaciju različitih sadržaja...

Sve je više društveno odgovornih kampanja

Sve je više društveno odgovornih kampanja

Sa stažom dužim od dve decenije u profesiji marketinga i komunikacija, Tijana Adamov Ignjatović je u vreme kada je postala mama jednog dečaka krenula u realizaciju ideje Žute patalone. S motivom da u fokusu rada bude period ranog detinjstva i prvih 1.000 dana deteta...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Crna Gora najviše napredovala  u BFC certifikaciji

Crna Gora najviše napredovala  u BFC certifikaciji

Kako bi zavredele epitet „business-friendly“ lokalne samouprave koja pruža usluge po najvišim međunarodnim standardima 50 gradova i opština iz regiona na proleće ulazi u Program certifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi...

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Nakon devet meseci renoviranja, „Kuća umetnosti“ čuvenog austrijskog umetnika Fridensrajha Hundertvasera u Beču ponovo je otvorena. Modernizovana je u smislu održivosti dok je stalna postavka prilagođena. Od 29.02. do 03. 03. biće organizovan besplatan program za...

Poziv multimedijalnim umetnicima za izložbu u Ljubljani

Poziv multimedijalnim umetnicima za izložbu u Ljubljani

Mladi multimedijalni umetnici iz regiona mogu do 21.03. da pošalju radove na međunarodni konkurs NLB Muza. Odabrani radovi biće izloženi u Galeriji Bankarium u Ljubljani,Slovenija. Umetnici iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne...

Balkanska kinematografija u Beču

Balkanska kinematografija u Beču

Od 20.03. do 10.04 u bečkom bioskopu „METRO Kinokulturhaus“ prikazuje se retrospektiva Filmskog arhiva Austrije „Balkan dreams – Balkan realities“. U Beču se kaže da „Balkan počinje pred vratima“, jer njegovi stanovnici i njihove tradicije još od sredine 19. veka...

Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Sav prihod od prodatih ulaznica s projekcije filma „20 dana u Mariupolju“ u sredu 21.02. od 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće prosleđen organizacijama koje pomažu ugrožene ratom u Ukrajini.  Kupovina ulaznica po ceni od 400 dinara​ moguća...

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Dubravka Vrgoč dobitnica je nagrade “Menadžerica godine u kategoriji najbolje vođenog inovativnog projekta” Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA.  Prestižno priznanje osvojila je kao kreativna ravnateljica Festivala Open House Zagreb, koji je zamišljen je...

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

U okviru projekta Exer art na originalan način spojeni su radovi savremenih srpskih  umetnika i “ulične mode ”. Modeli iz dve kolekcije – bele i crne oslikani su radovima trojice umetnika:  slikara Zorana Velimanovića i Steva Mandića, i dizajnera Ivana Arana, sa...

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika na kojoj će se naći do sada skrivena od očiju javnosti platna Voja Stanića otvara se 10.02, u Herceg Novom u galerijskom prostoru Dvorane Park, kao umetnički sadržaj 55. Praznika mimoze. U okviru 12. Malog salona biće priređena izložba u čast 100....

Share This