SEED uštedeo 17 godina čekanja kamiona na granicama

Biznis u regionu

11.01.2024.

CEFTA SEED (Systematic Exchange of Electronic Data) sistem za elektronsku razmenu podataka, uspostavljen je 2010. godine, ali je bio ključni alat tokom pandemije korona virusa. U mesecima kada je bilo potrebno obezbediti transport esencijalnih roba: medicinske opreme, hrane, lekova odigrao je ključnu ulogu u olakšavanju carinskih procedura. 

Inicijalno, sistem je razvijen za razmenu carinskih informacija između potpisnica CEFTA sporazuma (Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini). Tokom vremena njegova funkcionalnost i značaj značajno su prošireni, kako bi podržali različite vrste pošiljki i procesa.

Kako se razvila ideja o SEED sistemu?

Dugi redovi kamiona koji čekaju na granicama, komplikovani procesi razmene informacija među carinskim administracijama, birokratske prepreke, gomile papira, spori procesi bili su alarm da se nešto mora menjati. Gubili su se sati, pa i dani u čekanju; roba bi propadala i trgovinska razmena dolazila u pitanje. 

Koncept SEED sistema nastao je kao rešenje za stvaranje elektronske platforme koja bi omogućila automatsku i brzu razmenu informacija na carini. Cilj je bio eliminisati gubitak vremena i papirologiju, omogućiti transparentnost i tačnost podataka, osigurati bolju koordinaciju između CEFTA strana u obradi roba na granicama. 

Šta je seed sistem doneo ?

Efikasna razmena podataka i dokumenata donosi direktne koristi ekonomskim subjektima, smanjujući opterećenja i olakšavajući trgovinske procedure. Putem digitalizacije procesi se pojednostavljuju, a smanjuju kašnjenja i troškovi. 

Iz perspektive jednog vozača kamiona i njegove kompanije, implementacija SEED sistema ima nekoliko ključnih prednosti: 

  • manje čekanja na graničnim prelazima
  • jednostavnije inspekcije i smanjenje birokratije
  • niži troškovi transporta robe(celokupne logistike – goriva, radnih sati i troškova vozila).

Posmatramo s pozicije carinika-službenika koji pregledaju robu koja ulazi ili napušta zemlju kako bi osigurali da se pridržava zakona i propisa, i tu se stvari značajno menjaju. 

Pre uspostave SEED sistema, carinici su se oslanjali na velike količine fizičke dokumentacije i ručne provere. Proces je uključivao pregled i upoređivanje papirnih dokumenata kao što su fakture, certifikati, deklaracije, kao i slanje robe na fizičke inspekcije radi provera.

Sa SEED sistemom, proces postaje efikasniji i automatizovaniji. Carinici imaju pristup elektronskim podacima i dokumentima, što omogućava bržu proveru, automatsko usklađivanje podataka i identifikaciju potencijalnih rizika. Time su olakšane carinske procedure, smanjeno je vreme potrebno za pregled, a osigurana je tačnost informacija. Sve ovo kao rezultat donosi brži protok robe preko granica, ali i celokupno efikasnije funkcionisanje trgovinskih tokova.

Sedam velikih minuta

Zahvaljujući povezanosti kroz SEED, za godinu dana vreme čekanja na graničnim prelazima smanjeno je za sedam minuta po kamionu. Prosečno čekanje na svim prelazima unutar CEFTA-e u 2023. bilo je 86 minuta, a imajući u vidu da je ove godine bilo više od 1.300.000 prelaza kamiona, to čini ukupno smanjenje čekanja od 17 godina u 2023.

Najveće smanjenje čekanja, od 19 odsto, bilo je kod robe praćene fitosanitarnim certifikatom, što je mogući rezultat elektronske razmene fitosanitarnih certifikata koja je uvedena krajem 2022. kroz SEED.

Kako funkcioniše SEED?

Od početka implementacije 2010. godine do danas, SEED sistem je unapredio upravljanje na granicama Zapadnog Balkana, podstičući saradnju i razmenu informacija među carinskim administracijama. S godinama je značajno doprineo prevazilaženju neefikasnosti, komplikovanih i dugotrajnih procedura. Uz to, doprineo je i smanjenju sigurnosnih rizika u regionu. 

Jedan od značajnijih benefita svakako je i trgovina bez papira jer SEED eliminiše potrebu za fizičkom dokumentacijom.

Podržan finansijskim sredstvima Evropske unije, omogućio je uspostavljanje pravnih osnova za elektronsku razmenu podataka u celom regionu, na osnovu Memoranduma o razumevanju potpisanih između susednih carinskih uprava i CEFTA Dodatnog protokola 5 koji objedinjuje i generalizuje specifikacije iz Memoranduma o razumevanju. 

Svaka carinska uprava usvojila je operativne smernice i uputstva za korišćenje SEED sistema. Uspostavljeni su IT infrastruktura i sistem rada 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici, kao i automatsko usklađivanje carinskih podataka i alarmni modul na podacima pre dolaska kamiona na granicu. SEED infrastruktura se bazirala na 7 SEED čvorova (Tirana, Banja Luka, Podgorica, Skoplje, Beograd, Priština i Rim), a svaki čvor se sastojao od SEED servera i komunikacione opreme.

Proširenje na SEED+

Da bi se nastavilo sa pozitivnim uticajem na tokove trgovine, javila se potreba za nadogradnjom SEED sistema dodatnim funkcijama i mogućnostima koje proizilaze iz CEFTA Dodatnog protokola 5 (AP5). 

Tako je razvijen SEED+. 

Iz platforme za razmenu carinskih podataka unutar CEFTA-e, sistem je prerastao u IT platformu i sistem koji podržava celokupnu digitalizaciju CEFTA politika, omogućavajući efikasnu razmenu podataka i dokumenata u različitim trgovinskim sektorima kao što su carina, veterinarska i fitosanitarna kontrola, kontrola javnog zdravlja, nadzor nad tržištem i drugim sektorima. 
U protekle tri godine procesi su se razvili u smeru preuzimanja trenutnih sistema EU i prilagođavanja našim potrebama, podržavajući put CEFTA-e kao Evropskoj uniji. Novi sistemi, na primer TRACES NT (TRAde Control and Expert System New Technology), sada omogućavaju razmenu fitosanitarnih i veterinarskih certifikata, zatim razmenu dozvola za uvoz i izvoz lekova koji sadrže kontrolisane stvari. Ovo ima ogroman potencijal za unapređenje pa se trenutno radi i na uspostavi baze podataka ovlaštenih ekonomskih operatera CEFTA (AEOS) koja pomaže u olakšavanju kretanja kroz CEFTA-u, te na uspostavi baze podataka o nesigurnim i neusklađenim proizvodima otkrivenim na CEFTA tržištu, kako bi se olakšala prevencija trgovine takvim proizvodima i zaštitili potrošači.

Foto Unsplash/D.Fikri i SEED

Povezani tekstovi

Koje restorane u Beogradu preporučuje MICHELIN

Koje restorane u Beogradu preporučuje MICHELIN

MICHELIN Vodič za Beograd za 2024. bogatiji je za pet novih ugostiteljskih objekata, čime se ukupan broj gastro adresa sa ovim prstižnim priznanjem u glavnom gradu Srbije povećao na 22 preporučena restorana. Predstavnici METRO Cash & Carry Srbija posetili su sve...

Galenika širi poslovanje u MENA region

Galenika širi poslovanje u MENA region

Farmaceutska kompanija Galenika je u 2023. godine postigla strateško proširenje portfolija proizvoda, povećanje broja međunarodnih sertifikata za kvalitet i još više internacionalizovala poslovanje. Tokom prethodne godine, u Srbiji i tržištima regiona na kojima...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Crna Gora najviše napredovala  u BFC certifikaciji

Crna Gora najviše napredovala  u BFC certifikaciji

Kako bi zavredele epitet „business-friendly“ lokalne samouprave koja pruža usluge po najvišim međunarodnim standardima 50 gradova i opština iz regiona na proleće ulazi u Program certifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi...

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Nakon devet meseci renoviranja, „Kuća umetnosti“ čuvenog austrijskog umetnika Fridensrajha Hundertvasera u Beču ponovo je otvorena. Modernizovana je u smislu održivosti dok je stalna postavka prilagođena. Od 29.02. do 03. 03. biće organizovan besplatan program za...

Poziv multimedijalnim umetnicima za izložbu u Ljubljani

Poziv multimedijalnim umetnicima za izložbu u Ljubljani

Mladi multimedijalni umetnici iz regiona mogu do 21.03. da pošalju radove na međunarodni konkurs NLB Muza. Odabrani radovi biće izloženi u Galeriji Bankarium u Ljubljani,Slovenija. Umetnici iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne...

Balkanska kinematografija u Beču

Balkanska kinematografija u Beču

Od 20.03. do 10.04 u bečkom bioskopu „METRO Kinokulturhaus“ prikazuje se retrospektiva Filmskog arhiva Austrije „Balkan dreams – Balkan realities“. U Beču se kaže da „Balkan počinje pred vratima“, jer njegovi stanovnici i njihove tradicije još od sredine 19. veka...

Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Sav prihod od prodatih ulaznica s projekcije filma „20 dana u Mariupolju“ u sredu 21.02. od 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće prosleđen organizacijama koje pomažu ugrožene ratom u Ukrajini.  Kupovina ulaznica po ceni od 400 dinara​ moguća...

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Dubravka Vrgoč dobitnica je nagrade “Menadžerica godine u kategoriji najbolje vođenog inovativnog projekta” Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA.  Prestižno priznanje osvojila je kao kreativna ravnateljica Festivala Open House Zagreb, koji je zamišljen je...

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

U okviru projekta Exer art na originalan način spojeni su radovi savremenih srpskih  umetnika i “ulične mode ”. Modeli iz dve kolekcije – bele i crne oslikani su radovima trojice umetnika:  slikara Zorana Velimanovića i Steva Mandića, i dizajnera Ivana Arana, sa...

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika na kojoj će se naći do sada skrivena od očiju javnosti platna Voja Stanića otvara se 10.02, u Herceg Novom u galerijskom prostoru Dvorane Park, kao umetnički sadržaj 55. Praznika mimoze. U okviru 12. Malog salona biće priređena izložba u čast 100....

Share This