6 miliona McDonald’s sladoleda s prelivima kompanije Desing iz Srbije

Biznis u regionu

10.06.2023.

McDonald’s je u region stigao pre 35 godina u nekadašnju Jugoslaviju. Mnogi, danas sredovčeni, sećaju se da su potrošači strpljivo čekali u redu da uđu u prvi restoran brze hrane u ovom delu Evrope, u Beogradu, na Slaviji. 

Samoj kompaniji nije bilo lako da nađe lokalne dobavljače koji su ispunjavali sve što je jedna velika multinacinalna kompanija zahtevala. Međutim, uvek je bilo, i tada i danas, kompanija koje su bile spremne da ulože u svoje kapacitete kako bi ispunili Mekove standarde i postali dobavljač. 

Isti standardi za ceo svet

McDonald’s ima jasno definisane standarde koje kompanija mora da ispuni da bi postala njihov dobavljač. Standardni su svuda isti i zato nema razlike da li jedete u McDonald’s restoranu u Americi, Evropi, Aziji, Africi, Australiji jer su isti vrhunski kvalitet hrane, ukus i usluga svuda prepoznatljivi.

20 godina saradnje

Srpska porodična kompanija Desing iz Knjaževca uspešno sarađuje s McDonald’s-om duže od dve decenije

Desing ne samo da uspešno snabdeva McDonald’s sa topinzima za sladoled i sirupima za šejkove, već je i pravi partner koji zajedno sa Mekom kontinuirano razvija nove ukuse i proizvode u svom razvojom centru “Desing Taste Centar, centar za razvoj, edukaciju i inovacije”. 

Prelivi od čokolade, vanile, karamela i jagode za McDonald’s sladolede i  sirupi za šejkove, kao i voćni sok jabuke se proizvode u fabrici Desing.

Godišnje se u Meku globalno proda oko šest miliona sladoleda sa Desingovim prelivima, što jasno govori o popularnosti i kvalitetu.

Vodeći proizvođač dodataka za konditorsku, pekarsku i industriju sladoleda

Već 30 godina, porodična kompanija Desing je vodeći proizvođač osmotski dehidriranog voća, voćnih i krem preparacija za industriju sladoleda, industriju pekarskih i konditorskih proizvoda u regionu Balkana, a kreativan poslovni pristup i inovacije, doveli su ih do pozicije izvoznika u 30 zemalja.

Desing je osnovan 1992. godine i od tada gradi priču zasnovanu na porodičnim vrednostima, poverenju, istrajnosti i posvećenosti. Trenutno broji 60 zaposlenih koji predstavljaju najvažniji resurs.

Možda niste čuli za Desing, ali Desingove preparacije sastavni su deo industrijskih slatkiša, u Srbiji, regionu, tako i širom sveta. Skoro svakog dana potrošači probaju  Desing preparacije u keksu, čokoladi, sladoledu, mafinima, raznim pekarskim i konditorskim poslasticama.

Sertifikati sigurnosti i kvaliteta hrane kompanije Desing, kao i znanje i stručnost u okviru industrije, izgradili su poverenje među velikim multinacionalnim kompanijama.

Kako je Desing rastao

Prvi proizvodni pogon otvoren je 2000. godine u Knjaževcu, a 2008. godine, kompanija se preselila u drugi, adaptiran za proizvodnju voćnih preparacija za konditorsku idustriju, industriju sladoleda i industriju pekarskih proizvoda. 

Godinu dana ranije, Desing je od strane Svetske Banke izabran za drugu najbolju kompaniju u Srbiji.

Sledeća bitna godina je 2013. Tada je Desing zasadio plantažu oblačinske višnje, koja je njihov zaštitni znak a koristi se u proizvodnji voćnih preparacija. Tri godine kasnije-2016. Desing otvara razvojnu laboratoriju i aplikacioni centar „Desing Taste Center“ u Naučno Tehnološkom Parku Beograd.

2018. godina predstavlja posebno važan trenutak u istoriji kompanije, jer sele proizvodnju u fabriku površine 10.000 kvadratnih metara u Knjaževcu, uz otvaranje linije za osmotsko sušenje voća i povrća. 

Time je omogućeno proširenje proizvodnih kapaciteta i snažniji nastup na domaćem, kao i na inostranom tržištu.

Sertifikati sigurnosti i kvaliteta hrane kompanije Desing, kao i znanje i stručnost u okviru industrije, izgradili su poverenje među velikim multinacionalnim kompanijama.

Od strane Srpske asocijacije menadžera (SAM) Desing je dobitnik nagrade „Najinovativnija kompanija u Srbiji“ 2019. godine.

Saradnja s Mc Donald’s-om od  2000. godine

Saradnja sa Mc Donald’s-om počela je 2000. godine, i značila je veliku prekretnicu u poslovanju.

Standardi kvaliteta koje McDonald’s propisuje, a kojih se Desing pridržava

McDonald’s izuzetno ozbiljno shvata pitanje kvaliteta i bezbednosti hrane i postavlja najviše standarde, kako interno u kompaniji, tako i ka dobavljačima. Za kvalitet hrane presudan je kvalitet dobavljača i zahteva koje dosledno postavlja pred svakoga od njih. Ovi standardi su često rigorozniji od onih koji su postavljeni od strane regulatornih institucija.

Primena i poštovanje standarda koji se odnose na kvalitet i zdravstvenu bezbednost proizvoda koji se služe u McDonald’s restoranima su apsolutni uslov koji neka kompanija mora da ispuni da bi postala dobavljač ovog renomiranog svetskog lanca brze usluge.

Kompanija Desing uspešno je ispunila sve zahteve koje je pred nju postavio McDonald`s, a koji podrazumevaju: poštovanje zakonskih regulativa koja se odnose na proizvodnju hrane, kako onih koji su propisani u Srbiji, tako i globalnih.

Ispunjeni zahtevi standarda SQMS

Desing ispunjavanja zahteve McDonald’s standarda SQMS (Supllier Quality Management System) koji obuhvata kompleksan set međunarodno priznatih standarda bezbednosti i kvaliteta, uz nadogradnju specifičnim zahtevima koje samo McDonald’s postavlja u okviru svog lanca snabdevanja. SQMS garantuje najviši stepen bezbednosti jer se oslanja na visoke međunarodne standarde, lokalnu regulativu i specifičnosti, i omogućava potpunu sledljivost svake namirnice do njenog izvora (u slučaju voća – do plantaže).

Specifični zahtevi koje McDonald’s u okviru SQMS postavlja i koje Desing poštuje su: Code of conduct; Plan vanrednog snabdevanja; Upravljanje kriznim situacijama; Provera sledljivosti sa targetom odziva od tri sata; Dodatne mikorobiološke analize i napredne senzorne analize proizvoda;, Proteklih godina McDonald’s je intezivirao strategiju digitalizacije, koja je sada u potpunosti implementirana i omogućava dobavljačima kako unapređenu efikasnost u radu, tako i pristup  online „bazi znanja“ koju McDonald’s nesebično deli sa njima čime podržava njihov razvoj.

McDonald`s-a Srbija je zbog odlične saradnje sa kompanijom Desing preporučio da Desing postane dobavljač i Mek restoranima širom regiona i Evrope, pa tako Desing ostvaruje saradnju i partnerske odnose sa McDonald’s lancima restorana u Bugarskoj, Sloveniji, Rumuniji i Hrvatskoj, posebnim sezonskim proizvodima.

Povezani tekstovi

Mađarski TC2 se širi na region

Mađarski TC2 se širi na region

Kompanija TC2 i Amazon Web Services (AWS) potpisali su ugovor o saradnji koji ce ubrzati usvajanje cloud tehnologije i digitalizaciju korisnika, sa posebnim fokusom na Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Albaniju. Ovo je prvi strateški Ugovor o saradnji...

Kako Beč podstiče male firme da koriste AI 

Kako Beč podstiče male firme da koriste AI 

Bečki fond za podsticaj zaposlenih (waff) podržava mala i srednja preduzeća do 64.000 evra za nove razvojne projekte i inovacije, kao i za zapošljavanje vezano za veštačku inteligenciju (AI).  Za inovativne projekte u vezi sa veštačkom inteligencijom podsticaj...

Šta su pametne kancelarije

Šta su pametne kancelarije

Beon Active Office je novi poslovni prostor u Beogradu čije se otvaranje očekuje u septembru. Prostor otvara INEX, međunarodna real estate grupacija koja razvija i gradi luksuzne stambene i komercijalne objekte, a svoje prisustvo u Srbiji potvrđuje konceptom aktivnih...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Konkurs za posao u Dubaiju 

Konkurs za posao u Dubaiju 

Nezaposleni iz Srbije i i oni koji žele da nađu posao u Dubaiju (UAE), a žive u ovoj zemlji regiona mogu da se prijave na kokurs za pozicije u rizortu Jumeirah Marsa Al Arab. Kompleks se nalazi na najekskluzivnijoj plaži Dubaija i otvoreno je  800 radnih mesta,...

Foto konkurs na temu vremenskih nepogoda

Foto konkurs na temu vremenskih nepogoda

Svetska meteorološka organizacija (WMO) organizuje takmičenje za izbor fotografija koja će se naći u njihovom kalendaru za 2025. godinu. Tema je rano upozorenje na nepogode “Closing the early warning gap together” i koja je usklađena sa fokusom Svetskog meteorološkog...

Umetnica s Balkana i Rim, Brtka u Večnom gradu

Umetnica s Balkana i Rim, Brtka u Večnom gradu

U Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti u srcu Rima,  od 11.07. do 08. 09. upriličena je velika, retrospektivna izložba Mire Brtke „Budućnost je iza nas“ (“Il Futuro è Dietro di Noi”). Dugo očekivana i najavljivana retrospektivna izložba radova Mire...

Ponovo radi A1 Kinoteka letnji bioskop

Ponovo radi A1 Kinoteka letnji bioskop

Kao i prethode dve godine u centru Beograda, na terasi Doma Vojske Srbije, od 15. 07 do 31.08. ponovo radi A1 Kinoteka letnji bioskop. Na repertoaru će se naći 48 filmova. Večernje projekcije pod otvorenim nebom, održavaće se svako veče u 21h, a publika će moći da...

Hajdi na platnu crta lepotu i opasnosti života

Hajdi na platnu crta lepotu i opasnosti života

Radovi crnogorske slikarke i grafičke dizajnerke Hajdane Kostić Hajdi u okviru izložbe "Ljepota života" publici su dostupni do 30.06 u Portonovom, u hotelu One&Only. Postavku čine slike iz ciklusa kojim je mlada umetnica prikazala različite aspekte života-lepe i...

Jadranska obala kroz vizuru Marka Požlepa

Jadranska obala kroz vizuru Marka Požlepa

Izložba Marka Požlepa, multimedijalnog umetnika iz Slovenije, pod nazivom “Trajni odmor” (“Permanent Vacation”), otvorena je juče u beogradskoj galeriji  Hestia. Crteži s Jadranske magistrale pred srpskom publikom biće izloženi do 6.10. Ovo je novo izlaganje radova...

Beč uvodi mobilne učionice

Beč uvodi mobilne učionice

Demografski razvoj uticao je da se u mnogim delovima Beča javila potreba za slobodnim školskim prostorom. Slobodna mesta u postojećim razredima su već popunjena, stoga je potrebno obezbediti nove učionice za dodatne razrede. Samo u proteklih 10 godina Grad Beč je...

Slano film Days za mlade filmadžije regiona

Slano film Days za mlade filmadžije regiona

Prvi Slano Film Days na kome će okupiti mladi filmski autor iz regiona, ali i staknuta imena svijeta filmske industrije održava se u mestu Slanom i na Elafitskim otocima od 18. do 22.06. Jedno od najslikovitijih mjesta Dubrovačke rivijere biće adresa na kojoj će se...

Pogled na Amalfi u srcu Beograda

Pogled na Amalfi u srcu Beograda

Amalfi Terrazza, novi koncept koji spaja tradiciju dve zemlje, Srbije i Italije, kroz umetnost, muziku, modu i film, premijerno je otvorena na Kosančićevom vencu u Beogradu. Nesvakidašnji projekat realizovala je kompanija Pernod Ricard Srbija, u saradnji...

“Konflikt” Dušice Pejić u galeriji Štab

“Konflikt” Dušice Pejić u galeriji Štab

U beogradskoj galeriji Štab u toku je izložba „KONFLIKT“ umetnice Dušice Pejić, nastala kao refleksija na radove Karla Gustava Junga. Radovi su rezultat prethodnih istraživanja umetnice. Pejićeva je za polazište u dosadašnjim radovima koristila tenzija, frekvencija i...

Share This