Skoro “trojka” za poslovnu klimu Srbije po AmChamu

Biznis u regionu

06.12.2023.

Većina članica Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) u 2023. godini beleži rast poslovanja, prihoda i profita, dok su po pitanju rasta investicija i novih zapošljavanja kompanije nešto opreznije, pokazalo je tradicionalno, godišnje AmCham istraživanje – 11. po redu o poslovnoj klimi i poverenju investitora,

Istraživanje „Jedanaesto prolazno vreme“, za 2023, pokazalo je da su AmCham kompanije članice umereno zadovoljne poslovnom klimom u Srbiji, dajući joj ocenu 2,9 (skala od 1-5), što je  povećanje u odnosu na prethodne godine, ali i najbolja prosečna ocena poslovne klime od kada se sprovodi istraživanje.

Istovremeno, trend rasta umereno zadovoljnih je postepen, ali stabilan (od 46% 2016. god. do 78% ove godine), dok je primetan i pad nezadovoljnih članica (sa 53% 2016. na svega 14% ove godine).

Mala i mikro preduzeća koja nisu AmCham članovi, a deo su uzorka istraživanja, dele stavove većih kompanija ocenjujući poslovnu klimu ocenom 3.

-Prognoza poslovanja AmCham članica u narednoj godini optimističnija je u odnosu na prethodne krizne godine obeležene epidemijom korona virusa i ratom u Ukrajini. Rast optimizma je pokazatelj delimičnog oporavka ekonomije i jačanja poverenja investitora nakon kriznih udara, međutim veoma je važno da na dugoročnom planu, zajedno sa Vladom Srbije, radimo na unapređenju institucionalnih reformi, pre svega u sudstvu, zdravstvu, radno-pravnoj regulativi, zatim na suzbijanju sive ekonomije i zelenoj agendi, rekao je Stefan Lazarević, predsednik AmCham-a.

On je izrazio nadu da će buduća Vlada Srbije imati pun mandat u kome će moći da sprovede neophodne institucionalne reforme, ali i da će iskoristiti šanse koje pruža EU Plan rasta za brže ekonomske integracije u regionu i ka jedinstvenom evropskom tržištu. 

-Unapređenje ekonomskih odnosa sa USA je misija kojoj je AmCham dugoročno posvećen, i iako su i dosadašnji rezultati tih odnosa dosta dobri, posebno u domenu investicija u robu široke potrošnje i ubrazani rast razmene IT usluga, nadamo se još boljim, rekao je on.

Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije je istakla da su kompanije okupljene u Američkoj privrednoj komori jedan od najvažnijih partnera Vlade Srbije.

-Želim da zahvalim AmCham-u na poverenju koje dugi niz godina iskazuje prema Srbiji, što rezultira povećanjem poslovanja američkih kompanija. Vlada Srbije čini sve kako bi sprovela reforme koje su, s jedne strane, obaveza Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali koje svakako predstavljaju i važan preduslov za dolazak novih investicija i unapredjenje poslovanje u našoj državi. Glavne reforme na kojima Vlada Srbije radi su u oblasti vladavine prava, medijskih sloboda, evo i danas razgovaramo sa Evropskom komisijom o novoj strategiji za prevenciju korupcije, postizanju jos boljih ekonomskih i finansijskih standarda, transportu, energetici i evropskim mrežama. Da bi napredovali ka članstvu, svakako, ali sa prevashodnim ciljem da omogućimo bolje poslovanje kompanija, širenje delatnosti, nova zapošljavanja i bolji standard za sve nas“ rekla je Tanja Miščević.

Ključni izazovi za uspešno poslovanje

Kao ključne izazove za poslovanje kompanije navode: 

  • visoku stopu inflacije
  • dostupnost radne snage 
  • efikasnost državne uprave.

I dalje visoka stopa inflacije i njeno sporije padanje nego u evro zoni, predstavlja izazov za jako širok dijapazon kompanija, imajući u vidu smanjenje kupovne moći potrošača i nepredvidive skokove cena inputa. Dostupnost radne snage predstavlja prepreku za blizu dve trećine AmCham članica i nalazi se konstantno među dva najveća izazova u istraživanjima u poslednjih šest godina. 

Efikasnost državne uprave, treći je po značaju izazov na koji upozorava čak polovina AmCham članica. To je značajan skok u odnosu na izazove identifikovane prošle godine, što ukazuje na neophodnost jačeg tempa reformi koje smanjuju administrativni teret poslovanja, od kojih je veliki deo započet za mandata ove, ali i prošle Vlade, međutim, još uvek nije sproveden (npr. digitalizacija zdravstva, digitalizacija radno pravne dokumentacije, e-bolovanje, uvođenje e-suda, i sl).

Prognoze za 2024.

Shodno stavovima o poboljšanju poslovne klime u odnosu na prošlu godinu, prognoza poslovanja u narednoj godini je optimističnija u odnosu na prethodne krizne godine. Povećanje poslovanja u narednoj godini i nove investicije očekuje oko dve trećine članica AmCham-a, dok polovina veruje da će doći i do povećanja broja zaposlenih. Ipak, iako je ovaj rast optimizma pokazatelj delimičnog oporavka ekonomije i jačanja poverenja investitora, nivo entuzijazma iz 2019. godine još uvek nije dostignut, a rezultati su slični onima iz 2016. godine.

Prioriteti za dugoročni rast

Članice AmCham-a duže od od pet godina prepoznaju:

  •  smanjenje korupcije
  •  uspostavljanje vladavine prava i efikasnog pravosuđa
  •  digitalna transformacija i razvoj eUprave i dosledno sprovođenje zelene agende
  • suzbijanje sive ekonomije

To bi trebalo da budu prioriteti u reformama koje Vlada Republike Srbije da sprovede u okviru sistemskog unapređenja poslovnog okruženja. 

Ova reforme takođe spadaju u fundamentalne reforme neophodne za dalji napredak ka EU, i korišćenje prilika iz Plana rasta EU koji je ponuđen zemljama Zapadnog Balkana.

Drugo mesto po značaju reformskih prioriteta zauzima dalja digitalna transformacija i razvoj eUprave i dosledno sprovođenje zelene agende. Treće mesto za AmCham članice zauzima suzbijanje sive ekonomije. Mikro i mala preduzeća, takođe, ukazuju na institucionalne reforme, ali u nešto drugačijem redosledu – predvidiv poreski sistem i efikasna Poreska uprava njima su na prvom mestu, dok nakon toga slede smanjenje korupcije i sive ekonomije. Zatim fleksibilnije radne propise i transparentniji sistem javnih nabavki.

Već nekoliko godina zaredom, više od dve trećine ispitanika u okviru članstva AmCham-a (67%), ali i malih i mikro preduzeća (62%), smatra da bi obrazovanje trebalo da bude prvi prioritet za alokaciju budžetskih sredstava sa ciljem pravljenja zdravih osnova za dugoročno povećanje privrednog rasta.

Srbija i region

Poslovna klima u Srbiji, kao i ranijih godina, bolje je ocenjena od klime u zemljama okruženja koje nisu u EU, a lošije od zemalja koje su članice EU, ukazujući na faktor predvidivosti javnih politika, kao i mogućnost korišćenja posebnih fondova za skupe reforme (npr. u domenu zelene agende) koje su dostupne članicama.

AmCham je istraživanje „Jedanaesto prolazno vreme“ sproveo uz pomoć Ipsos Strategic Marketing-a, u periodu od sedmog do 10. meseca 2023. godine. 

Kompanije koje su AmCham članovi, anketirane su  popunjavanjem online upitnika. Sproveden je i niz kvalitativnih intervjua, metodom “licem u lice” ili putem video sastanaka. Imajući u vidu da članice AmCham-a većinski predstavljaju velike i srednje kompanije, kao i prethodnih godina, u istraživanje je uključen i uzorak kompanija van AmCham članstva, sačinjen od mikro i malih preduzeća. Cilj uključivanja i poređenja stavova velikih investitora i malih kompanija je što potpunije sagledavanje stanja celokupne privrede i neophodnih koraka za njen brži rast

Povezani tekstovi

Šta su pametne kancelarije

Šta su pametne kancelarije

Beon Active Office je novi poslovni prostor u Beogradu čije se otvaranje očekuje u septembru. Prostor otvara INEX, međunarodna real estate grupacija koja razvija i gradi luksuzne stambene i komercijalne objekte, a svoje prisustvo u Srbiji potvrđuje konceptom aktivnih...

Zbog požara u S.Makedoniji zabrana kretanja kroz šume 

Zbog požara u S.Makedoniji zabrana kretanja kroz šume 

Na osnovu saglasnosti severnomakedonskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a na zahtev firme „Nacionalne šume“ u ovoj zemlji regiona od juče zabranjeno je ići kroz šume.  Uzrok su desetine požara koji su buknuli poslednjih dana.  Kako pišu tamošnji...

Šta raditi kada se zagubi prtljag i kako čuvati podatke 

Šta raditi kada se zagubi prtljag i kako čuvati podatke 

Letnja sezona traje uveliko. More ljudi kreće na putovanja. Međutim, putovanja ne donose samo radost otkrivanja novih mesta, već i razne izazove. Neka mogu biti pakovanje i čuvanja ličnih stvari.  Jedna od najvećih noćnih mora svakog putnika jeste gubitak...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Konkurs za posao u Dubaiju 

Konkurs za posao u Dubaiju 

Nezaposleni iz Srbije i i oni koji žele da nađu posao u Dubaiju (UAE), a žive u ovoj zemlji regiona mogu da se prijave na kokurs za pozicije u rizortu Jumeirah Marsa Al Arab. Kompleks se nalazi na najekskluzivnijoj plaži Dubaija i otvoreno je  800 radnih mesta,...

Foto konkurs na temu vremenskih nepogoda

Foto konkurs na temu vremenskih nepogoda

Svetska meteorološka organizacija (WMO) organizuje takmičenje za izbor fotografija koja će se naći u njihovom kalendaru za 2025. godinu. Tema je rano upozorenje na nepogode “Closing the early warning gap together” i koja je usklađena sa fokusom Svetskog meteorološkog...

Umetnica s Balkana i Rim, Brtka u Večnom gradu

Umetnica s Balkana i Rim, Brtka u Večnom gradu

U Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti u srcu Rima,  od 11.07. do 08. 09. upriličena je velika, retrospektivna izložba Mire Brtke „Budućnost je iza nas“ (“Il Futuro è Dietro di Noi”). Dugo očekivana i najavljivana retrospektivna izložba radova Mire...

Ponovo radi A1 Kinoteka letnji bioskop

Ponovo radi A1 Kinoteka letnji bioskop

Kao i prethode dve godine u centru Beograda, na terasi Doma Vojske Srbije, od 15. 07 do 31.08. ponovo radi A1 Kinoteka letnji bioskop. Na repertoaru će se naći 48 filmova. Večernje projekcije pod otvorenim nebom, održavaće se svako veče u 21h, a publika će moći da...

Hajdi na platnu crta lepotu i opasnosti života

Hajdi na platnu crta lepotu i opasnosti života

Radovi crnogorske slikarke i grafičke dizajnerke Hajdane Kostić Hajdi u okviru izložbe "Ljepota života" publici su dostupni do 30.06 u Portonovom, u hotelu One&Only. Postavku čine slike iz ciklusa kojim je mlada umetnica prikazala različite aspekte života-lepe i...

Jadranska obala kroz vizuru Marka Požlepa

Jadranska obala kroz vizuru Marka Požlepa

Izložba Marka Požlepa, multimedijalnog umetnika iz Slovenije, pod nazivom “Trajni odmor” (“Permanent Vacation”), otvorena je juče u beogradskoj galeriji  Hestia. Crteži s Jadranske magistrale pred srpskom publikom biće izloženi do 6.10. Ovo je novo izlaganje radova...

Beč uvodi mobilne učionice

Beč uvodi mobilne učionice

Demografski razvoj uticao je da se u mnogim delovima Beča javila potreba za slobodnim školskim prostorom. Slobodna mesta u postojećim razredima su već popunjena, stoga je potrebno obezbediti nove učionice za dodatne razrede. Samo u proteklih 10 godina Grad Beč je...

Slano film Days za mlade filmadžije regiona

Slano film Days za mlade filmadžije regiona

Prvi Slano Film Days na kome će okupiti mladi filmski autor iz regiona, ali i staknuta imena svijeta filmske industrije održava se u mestu Slanom i na Elafitskim otocima od 18. do 22.06. Jedno od najslikovitijih mjesta Dubrovačke rivijere biće adresa na kojoj će se...

Pogled na Amalfi u srcu Beograda

Pogled na Amalfi u srcu Beograda

Amalfi Terrazza, novi koncept koji spaja tradiciju dve zemlje, Srbije i Italije, kroz umetnost, muziku, modu i film, premijerno je otvorena na Kosančićevom vencu u Beogradu. Nesvakidašnji projekat realizovala je kompanija Pernod Ricard Srbija, u saradnji...

“Konflikt” Dušice Pejić u galeriji Štab

“Konflikt” Dušice Pejić u galeriji Štab

U beogradskoj galeriji Štab u toku je izložba „KONFLIKT“ umetnice Dušice Pejić, nastala kao refleksija na radove Karla Gustava Junga. Radovi su rezultat prethodnih istraživanja umetnice. Pejićeva je za polazište u dosadašnjim radovima koristila tenzija, frekvencija i...

Share This