Skoro “trojka” za poslovnu klimu Srbije po AmChamu

Biznis u regionu

06.12.2023.

Većina članica Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) u 2023. godini beleži rast poslovanja, prihoda i profita, dok su po pitanju rasta investicija i novih zapošljavanja kompanije nešto opreznije, pokazalo je tradicionalno, godišnje AmCham istraživanje – 11. po redu o poslovnoj klimi i poverenju investitora,

Istraživanje „Jedanaesto prolazno vreme“, za 2023, pokazalo je da su AmCham kompanije članice umereno zadovoljne poslovnom klimom u Srbiji, dajući joj ocenu 2,9 (skala od 1-5), što je  povećanje u odnosu na prethodne godine, ali i najbolja prosečna ocena poslovne klime od kada se sprovodi istraživanje.

Istovremeno, trend rasta umereno zadovoljnih je postepen, ali stabilan (od 46% 2016. god. do 78% ove godine), dok je primetan i pad nezadovoljnih članica (sa 53% 2016. na svega 14% ove godine).

Mala i mikro preduzeća koja nisu AmCham članovi, a deo su uzorka istraživanja, dele stavove većih kompanija ocenjujući poslovnu klimu ocenom 3.

-Prognoza poslovanja AmCham članica u narednoj godini optimističnija je u odnosu na prethodne krizne godine obeležene epidemijom korona virusa i ratom u Ukrajini. Rast optimizma je pokazatelj delimičnog oporavka ekonomije i jačanja poverenja investitora nakon kriznih udara, međutim veoma je važno da na dugoročnom planu, zajedno sa Vladom Srbije, radimo na unapređenju institucionalnih reformi, pre svega u sudstvu, zdravstvu, radno-pravnoj regulativi, zatim na suzbijanju sive ekonomije i zelenoj agendi, rekao je Stefan Lazarević, predsednik AmCham-a.

On je izrazio nadu da će buduća Vlada Srbije imati pun mandat u kome će moći da sprovede neophodne institucionalne reforme, ali i da će iskoristiti šanse koje pruža EU Plan rasta za brže ekonomske integracije u regionu i ka jedinstvenom evropskom tržištu. 

-Unapređenje ekonomskih odnosa sa USA je misija kojoj je AmCham dugoročno posvećen, i iako su i dosadašnji rezultati tih odnosa dosta dobri, posebno u domenu investicija u robu široke potrošnje i ubrazani rast razmene IT usluga, nadamo se još boljim, rekao je on.

Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije je istakla da su kompanije okupljene u Američkoj privrednoj komori jedan od najvažnijih partnera Vlade Srbije.

-Želim da zahvalim AmCham-u na poverenju koje dugi niz godina iskazuje prema Srbiji, što rezultira povećanjem poslovanja američkih kompanija. Vlada Srbije čini sve kako bi sprovela reforme koje su, s jedne strane, obaveza Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali koje svakako predstavljaju i važan preduslov za dolazak novih investicija i unapredjenje poslovanje u našoj državi. Glavne reforme na kojima Vlada Srbije radi su u oblasti vladavine prava, medijskih sloboda, evo i danas razgovaramo sa Evropskom komisijom o novoj strategiji za prevenciju korupcije, postizanju jos boljih ekonomskih i finansijskih standarda, transportu, energetici i evropskim mrežama. Da bi napredovali ka članstvu, svakako, ali sa prevashodnim ciljem da omogućimo bolje poslovanje kompanija, širenje delatnosti, nova zapošljavanja i bolji standard za sve nas“ rekla je Tanja Miščević.

Ključni izazovi za uspešno poslovanje

Kao ključne izazove za poslovanje kompanije navode: 

  • visoku stopu inflacije
  • dostupnost radne snage 
  • efikasnost državne uprave.

I dalje visoka stopa inflacije i njeno sporije padanje nego u evro zoni, predstavlja izazov za jako širok dijapazon kompanija, imajući u vidu smanjenje kupovne moći potrošača i nepredvidive skokove cena inputa. Dostupnost radne snage predstavlja prepreku za blizu dve trećine AmCham članica i nalazi se konstantno među dva najveća izazova u istraživanjima u poslednjih šest godina. 

Efikasnost državne uprave, treći je po značaju izazov na koji upozorava čak polovina AmCham članica. To je značajan skok u odnosu na izazove identifikovane prošle godine, što ukazuje na neophodnost jačeg tempa reformi koje smanjuju administrativni teret poslovanja, od kojih je veliki deo započet za mandata ove, ali i prošle Vlade, međutim, još uvek nije sproveden (npr. digitalizacija zdravstva, digitalizacija radno pravne dokumentacije, e-bolovanje, uvođenje e-suda, i sl).

Prognoze za 2024.

Shodno stavovima o poboljšanju poslovne klime u odnosu na prošlu godinu, prognoza poslovanja u narednoj godini je optimističnija u odnosu na prethodne krizne godine. Povećanje poslovanja u narednoj godini i nove investicije očekuje oko dve trećine članica AmCham-a, dok polovina veruje da će doći i do povećanja broja zaposlenih. Ipak, iako je ovaj rast optimizma pokazatelj delimičnog oporavka ekonomije i jačanja poverenja investitora, nivo entuzijazma iz 2019. godine još uvek nije dostignut, a rezultati su slični onima iz 2016. godine.

Prioriteti za dugoročni rast

Članice AmCham-a duže od od pet godina prepoznaju:

  •  smanjenje korupcije
  •  uspostavljanje vladavine prava i efikasnog pravosuđa
  •  digitalna transformacija i razvoj eUprave i dosledno sprovođenje zelene agende
  • suzbijanje sive ekonomije

To bi trebalo da budu prioriteti u reformama koje Vlada Republike Srbije da sprovede u okviru sistemskog unapređenja poslovnog okruženja. 

Ova reforme takođe spadaju u fundamentalne reforme neophodne za dalji napredak ka EU, i korišćenje prilika iz Plana rasta EU koji je ponuđen zemljama Zapadnog Balkana.

Drugo mesto po značaju reformskih prioriteta zauzima dalja digitalna transformacija i razvoj eUprave i dosledno sprovođenje zelene agende. Treće mesto za AmCham članice zauzima suzbijanje sive ekonomije. Mikro i mala preduzeća, takođe, ukazuju na institucionalne reforme, ali u nešto drugačijem redosledu – predvidiv poreski sistem i efikasna Poreska uprava njima su na prvom mestu, dok nakon toga slede smanjenje korupcije i sive ekonomije. Zatim fleksibilnije radne propise i transparentniji sistem javnih nabavki.

Već nekoliko godina zaredom, više od dve trećine ispitanika u okviru članstva AmCham-a (67%), ali i malih i mikro preduzeća (62%), smatra da bi obrazovanje trebalo da bude prvi prioritet za alokaciju budžetskih sredstava sa ciljem pravljenja zdravih osnova za dugoročno povećanje privrednog rasta.

Srbija i region

Poslovna klima u Srbiji, kao i ranijih godina, bolje je ocenjena od klime u zemljama okruženja koje nisu u EU, a lošije od zemalja koje su članice EU, ukazujući na faktor predvidivosti javnih politika, kao i mogućnost korišćenja posebnih fondova za skupe reforme (npr. u domenu zelene agende) koje su dostupne članicama.

AmCham je istraživanje „Jedanaesto prolazno vreme“ sproveo uz pomoć Ipsos Strategic Marketing-a, u periodu od sedmog do 10. meseca 2023. godine. 

Kompanije koje su AmCham članovi, anketirane su  popunjavanjem online upitnika. Sproveden je i niz kvalitativnih intervjua, metodom “licem u lice” ili putem video sastanaka. Imajući u vidu da članice AmCham-a većinski predstavljaju velike i srednje kompanije, kao i prethodnih godina, u istraživanje je uključen i uzorak kompanija van AmCham članstva, sačinjen od mikro i malih preduzeća. Cilj uključivanja i poređenja stavova velikih investitora i malih kompanija je što potpunije sagledavanje stanja celokupne privrede i neophodnih koraka za njen brži rast

Povezani tekstovi

Koje restorane u Beogradu preporučuje MICHELIN

Koje restorane u Beogradu preporučuje MICHELIN

MICHELIN Vodič za Beograd za 2024. bogatiji je za pet novih ugostiteljskih objekata, čime se ukupan broj gastro adresa sa ovim prstižnim priznanjem u glavnom gradu Srbije povećao na 22 preporučena restorana. Predstavnici METRO Cash & Carry Srbija posetili su sve...

Galenika širi poslovanje u MENA region

Galenika širi poslovanje u MENA region

Farmaceutska kompanija Galenika je u 2023. godine postigla strateško proširenje portfolija proizvoda, povećanje broja međunarodnih sertifikata za kvalitet i još više internacionalizovala poslovanje. Tokom prethodne godine, u Srbiji i tržištima regiona na kojima...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Crna Gora najviše napredovala  u BFC certifikaciji

Crna Gora najviše napredovala  u BFC certifikaciji

Kako bi zavredele epitet „business-friendly“ lokalne samouprave koja pruža usluge po najvišim međunarodnim standardima 50 gradova i opština iz regiona na proleće ulazi u Program certifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi...

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Nakon devet meseci renoviranja, „Kuća umetnosti“ čuvenog austrijskog umetnika Fridensrajha Hundertvasera u Beču ponovo je otvorena. Modernizovana je u smislu održivosti dok je stalna postavka prilagođena. Od 29.02. do 03. 03. biće organizovan besplatan program za...

Poziv multimedijalnim umetnicima za izložbu u Ljubljani

Poziv multimedijalnim umetnicima za izložbu u Ljubljani

Mladi multimedijalni umetnici iz regiona mogu do 21.03. da pošalju radove na međunarodni konkurs NLB Muza. Odabrani radovi biće izloženi u Galeriji Bankarium u Ljubljani,Slovenija. Umetnici iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne...

Balkanska kinematografija u Beču

Balkanska kinematografija u Beču

Od 20.03. do 10.04 u bečkom bioskopu „METRO Kinokulturhaus“ prikazuje se retrospektiva Filmskog arhiva Austrije „Balkan dreams – Balkan realities“. U Beču se kaže da „Balkan počinje pred vratima“, jer njegovi stanovnici i njihove tradicije još od sredine 19. veka...

Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Sav prihod od prodatih ulaznica s projekcije filma „20 dana u Mariupolju“ u sredu 21.02. od 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće prosleđen organizacijama koje pomažu ugrožene ratom u Ukrajini.  Kupovina ulaznica po ceni od 400 dinara​ moguća...

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Dubravka Vrgoč dobitnica je nagrade “Menadžerica godine u kategoriji najbolje vođenog inovativnog projekta” Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA.  Prestižno priznanje osvojila je kao kreativna ravnateljica Festivala Open House Zagreb, koji je zamišljen je...

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

U okviru projekta Exer art na originalan način spojeni su radovi savremenih srpskih  umetnika i “ulične mode ”. Modeli iz dve kolekcije – bele i crne oslikani su radovima trojice umetnika:  slikara Zorana Velimanovića i Steva Mandića, i dizajnera Ivana Arana, sa...

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika na kojoj će se naći do sada skrivena od očiju javnosti platna Voja Stanića otvara se 10.02, u Herceg Novom u galerijskom prostoru Dvorane Park, kao umetnički sadržaj 55. Praznika mimoze. U okviru 12. Malog salona biće priređena izložba u čast 100....

Share This