Smart Watering iz Srbije za tržište EU

Biznis u regionu

14.12.2022.

U vreme dok je studirao FTN u Novom Sadu 2015. godine, Lazar Jovanović osim o ispitima razmišljao je o lešnicima na dedinom imanju u Malom Zvorniku.

Nije mogao često da odlazi, a želeo je da prati zasad. Tražio je odgovarajući alat za rad „na daljinu“. Nije pronalazio ništa adekvatno pa je rešio sam da napravi. Uz pomoć cimera Zorana Đukića, tada studenta PMF-a, osmislili su pametno rešenje – daljinski sistem za navodnjavanje i prihranu.

Od startapa do kompanije Smart Watering Solutions

Od studentskog prototipa, za nekoliko godina razvili su agro smart rešenje i pokrenuli kompaniju Smart Watering Solutions. Trenutno ih je u timu sedmoro i, osim kolege agronoma sa fakulteta iz Tuzle, svi su novosadski diplomci.

Imaju mrežu od 100 klijenata, najviše proizvođača voća i u neznatnom procentu povrtara iz Srbije koji koriste inovativno rešenje za praćenje i automatizaciju sistema za navodnjavanje „kap po kap“.

Na klik preko telefona podešava se otvaranje ventila u skladu s potrebama zemljišta

Nekoliko uređaja su prodali u zemljama regiona: Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Mali tim Smart Watering Solutions planira pilot projekat za izlazak na evropsko, a potom globalno tržište. 

Drugi na regionalnom konkursu Okvir podrške 

Vetar u leđa dobili su osvajanjem drugog mesta na regionalom konkursu Okvir podrške koji je organizovala NBL Grupa za šest tržišta na kojima ova bankarska grupacija posluje.

Smart Watering Solution je najpre ušao u nacionalno finale Srbije, za čiju je selekciju bila zadužena NLB Komercijalna banka, a potom je stručna regionalna komisija odlučivala o tri najbolja poslovna rešenja koja doprinose održivom razvoju i nudi zeleni odgovor za izazove modernog sveta. Smart agro alatu mladih inovatora iz Novog Sada pripalo je drugo mesto.

Lazar kaže da su za Okvir podrške čuli od kolege iz drugog startapa. Za sedam dana su spremili prijavu i nisu se, priznaje, puno nadali. – Svaka podrška mnogo znači pogotovo kada ste mala kompanija koja se tek razvija i pogotovo kada priznanje stigne od velike kompanije kakva je NLB Komercijalna banka. Drugo mesto u okviru regionalnog projekta Okvri podrške ujedno je velika potvrda da radimo dobro i da nastavimo još više kao tim da se trudimo.

Uz novčanu nagradu – 30.000 evra, obradovali su se prilici sticanja novih poslovnih znanja od konsultanata kompanije Deloitte koja je bila partner konkursa.

Inženjeri morali da uče o navodnjavanju

Mladi inženjeri najmanje vremena utrošili su da naprave prototip, za samo nekoliko meseci. Ostalo vreme učili su kako da proizvod poboljšaju i plasiraju na tržište.

Prve kupace privukli su sredinom 2017. i to su bili, kažu – poljoprivrednici entuzijasti i inovatori. Još dve godine trebalo je da nađu prve investitore. Lazar je 2019. godine dao otkaz u velikoj kompaniji i posvetio se razvoju Smart Watering aplikacije.

-Kada ste startup, u onolikom obimu koliko shvatite, prihvatite da ne znate neke stvari i koliko drugi ljudi mogu da vam pomognu, da je neophodno tražiti savete i sticati nova znanja, utoliko ćete imati manje troškove i toliko ćete se brže razvijati. Mi o agraru nismo znali ništa zato smo puno razgovarali sa poljoprivrednicima i učili od njih. Kao inženjere na fakultetu niko nas nije učio poslovnim veštinama, prodaji, marketingu, strateskom planiranju. Išli smo na obuke i programe koje organizuju Inicijativa Digitalna Srbija , Impac Hub u Beogradu i druge evropske i lokalne biznis akceleratore,a za šta ohrabrujem druge preduzetnike da se prijave, kaže Lazar.

Kada se poljoprivrednici odlučuju za agtech

Tema agritecha je sve prisutnija ne samo u svetu nego i u regionu. Velike nade se polažu da će digitalizacija omogućiti iskorak u pogledu veće produktivnosti i profitabilnosti poljoprivredne proizvodnje.

Poljoprivrednici su oprezni kada je u pitanju isprobavanje novih stvari, zato u nove tehnologije ulažu gotovo isključivo ako je odmah jasno šta tehnologija radi za njih – da li im štedi vreme, novac, povećava efikasnost ili prinos na zasadu.

Štedi vreme, novac, prirodne resurse, smanjuje broj angažovanih radnika u polju, veći prinosi

Sistem koji su kreirali poljoprivrednicima daje slobodu da ne moraju uvek fizički biti na parceli, tokom trajanja navodnjavanja već vreme mogu da koriste na duge poslove u voćnjaku , druge obaveze ili odmor . Istovremeno sigurni su da biljke uvek dobijaju vode koliko je potrebno.

-Volimo da kažemo da je Smart Watering džepni analitičar navodnjavanja. Osim toga što automatizuje proces daje i pravovremene informacije o tome šta i kada treba raditi u pogledu navodnjavanja.

Smart Watering Solutions je i dalje startap kome brojevi idu u korist i upravo zato su proglašeni za top dva najperspektivnija agtech startupa iz Srbije od strane EU Startups.

Za dve godine tri puta uvećali broj klijenata 

Za poslednje dve godine rast prihoda i broj klijenat je utrostručen. Vode razgovore s agrarnim kompanijama koje se bave proizvodnjom na velikim površinama, i kojma je, naročito, važna mogućnost uštede vode, energije i povećanje prinosa, a koji se mogu postiči digitalizacijom sistema navodnjavanja.

Očekuju da će se uskoro rešenje implementirati na prvim poljima pod kukurzom. U planu je da 2023. učestvuju na najvećim sajmovima voćarstava i povrtarstva kako bi zakoračili na evropsko tržište. Deo sredstava od nagrade iz projekta Okvir podrške NLB Komercijalne banke iskoristiće upravo za ovaj cilj.

Foto Smart Watering Solution

Povezani tekstovi

Forum Rise with SAP za Zapadni Balkan

Forum Rise with SAP za Zapadni Balkan

Kompanija SAP održala je u Beogradu godišnji forum za korisnike i partnere iz regiona Zapadnog Balkana. Na skupu pod nazivom “Rise with SAP” predstavljene su nove tehnologije i ideje zahvaljujući kojima poslovanje postaje održivo, odgovorno i profitabilno.  Šta...

IWG stigao u Novi Sad 

IWG stigao u Novi Sad 

Zbog sve veće potražnje za hibridnim radnim rešenjima na tržištu, kompanija IWG, vodeći pružalac usluga kancelarijskog prostora u saradnji sa Inobačka d.o.o.najavila je otvaranje prvog Regus poslovnog centra u Novom Sadu . Nova lokacija K27 Novi Sad će takođe značajno...

Splet tech konferencija 10.10. u Beogradu

Splet tech konferencija 10.10. u Beogradu

Drugu po redu SPLET Tech konferencija održaće se 10. 10. Organizauje se u okviru dva projekta koje podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID): „Srbija Inovira“, a koji sprovode ICT Hub, i „Preduzmi ideju“, i u realizaciji konzorcijuma koji predvodi...

Komentari

0 komentara

Povratna veza/Povratni ping

  1. Kako agronomi postaju nezamenljivi zahvaljujući poljoprivrednoj tehnologiji - Smart Watering sistemi za pametno navodnjavanje - […] Sve je veća prihvaćenost pomoćnih alata i alata za preciznu poljoprivredu. U prilog tome govori činjenica da smo mi,…

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Čemu služe kišne bašte po gradovima

Čemu služe kišne bašte po gradovima

Kišne bašte koje se se sve više formiraju po urbanim sredinama služe da ublaže efekte klimatskih promena na gradske sredine.  Kišna bašta je jednostavan sistem sadnje u konusnim lejama u zemlji, odnosno udubljenje u zemlji čija je funkcija da primi određenu količinu...

Nevena Ignjatović u ski-školi Avanturistički centar

Nevena Ignjatović u ski-školi Avanturistički centar

Najuspešnija alpska skijašica Srbije Nevena Ignjatović, s osvojenih više od 200 medalja na FIS takmičenjima, ove godine je završila profesionalnu sportsku karijeru. Vrhunsko znanje i veliko iskustvo nastaviće da razmenjuje sa aktivnim i profesionalnim skijašima kroz...

Spomenici Jugoslavije na izložbi u Beču

Spomenici Jugoslavije na izložbi u Beču

Izložba proširene realnosti posvećena spomenicima antifašističkom otporu u ex Jugoslaviji biće otvorena je u unutrašnjem dvorištu „7“ Muzejske četvtri u Beču. Kreatori projekta Melani Holaus i Kristof Lamerhuber na umetnički način obrađuju mesta sećanja na...

Umetnici  regiona u galeriji Aleksić u Kragujevcu 

Umetnici regiona u galeriji Aleksić u Kragujevcu 

Izložba Davora Dmitrovića “Priče za malu decu” otvara se u subotu 16.09, u Aleksić galeriji u Kragujevcu. Davor Dmitrović je slikar mlađe generacije, koji je završio zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti, a trenutno je na doktorskim studijama na Kineskoj umetničkoj...

Niko neće da otvori kafić na Titovom brodu Galeb

Niko neće da otvori kafić na Titovom brodu Galeb

Više puta je remontovan. Služio je za prevoz voća, vojnika u Drugom svetskom ratu, bio je ploveća rezidencija maršala Tita, menjao zastave više država, a sada je brod Galeb na vezu u Rijeci.  Zaštićeno je kulturno dobro Hrvatske ali nije interesantno...

Gosti Art Zagreba iz Koreje, Mađarske, Turske

Gosti Art Zagreba iz Koreje, Mađarske, Turske

Sajam umjetnina Art Zagreb, šestu godinu zaredom postaje jedinstveno mjesto susreta umjetnika, kolekcionara, galerista, povjesničara umjetnosti, kustosa i ljubitelja umjetnosti. Otvara se 26.09. na novoj lokaciji- Zagrebačkom velesajmu (paviljon 7), a istovremeno će...

Strip crtači dolaze u Herceg Novi

Strip crtači dolaze u Herceg Novi

Hercegnovski strip festivala (HSF) 17. po redu, održava se od 01.do 06. 09. na više lokacija u Herceg Novom i Tivtu,Crna Gora. Bogat šestodnevni program sadrži brojne izložbe, crtanje za fanove, radionice za sve uzraste, prezentacije i predavanja,i prateći muzički...

Premijera tri brenda iz Hrvatske na 10. ZGDW

Premijera tri brenda iz Hrvatske na 10. ZGDW

Najveći hrvatski festival posvećen dizajnu, Zagreb Design Week (ZGDW) ove godine proslavlja jubilej - deseti rođendan.  Organizatori najvećeg izdanje festivala, do sada, najavljuju bogat program, na novoj središnjoj lokaciji - Zagrebačkom velesajmu. ZGDW...

Share This