Šta bi danas tvitovao Duško Radović

Biznis u regionu

27.10.2022.

Pre svakog početka kultne, radijske emisije “Beograde dobro jutro”, Duško Radović je šetao dugo u krug. Uz korake  po hodnicima na vrhu zgrade Beograđanka, gde se nalazila redakcija Studja B, najpoetičniji mrgud, čije rečenice i stihovi i dalje živo slikaju naše naravi, sitaucije i grad Beograd,  tražio je inspiraciju. 

– Teško onome ko bi mu “presekao” šetnju. Onda bi sedao za radni sto i na pisaćoj mašini kucao. Malo pre 7.15 ulazio je u studio i izgovarao čuveno ”Beograde dobro jutro”, prisetila se Branislava Milunov, novinarka i Duškova saradnica na jučerašnoj promociji knjige “100 godina Duška Radovića” održanoj na beogradskom Sajmu knjiga.

Prvih 100 godina Duška Radovića

Na promociji kapitalnog izdanja “100 godina Duška Radovića” u izdanju Mascoma, govorili su i Zorica Hadžić, priređivač knjige, Miloš Janković, v. d. predsednika Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije i počasni gost na štandu Pošte Srbije, Matija Bećković, Duškov dugogodišnji prijatelj.

Učesnici promocije Miloš Janković, Matija Bećković, Zorica Hadžić i Branislava Milunov

– Dušan Radović proslavlja svoj 100. rođenadan. To neće biti prva stotina jer će se još stotinama godina slaviti njegov rođendan na najlepši način. On je voleo reč “čarobno” i rođendan njegov obeležavamo jednom čarobnom knjigom koja je nastala zahvaljujući Zorici Hadžić, kojoj se ja zahvaljujem u ime Dušana Radovića. Ovo je knjiga godine na ovogodišnjem Sajmu knjiga. Duško je na 100. rođendan življi nego što je ikada bio, rekao je Matija Bećković o prijatelju.

Otkrio je i da je Dušan od svih poklona najviše voleo da mu prijatelji s putovanja donose bukvare.  

Izdavač kompanija Mascom štiti prava

Povodom objavljivanja monografije, iz kompanije Mascom koja već dugo godina izdaje dela Duška Radovića i štiti prava, istakli su da je ovo književno delo nastalo sa ciljem da se u žižu interesovanja vrate prave vrednosti, domaće književnosti.

-U nadi da će doprineti ponovnom uspostavljanju sistema vrednosti bliskom onom kojim se u svom životu i stvaranju vodio Duško Radović, ova knjiga se obraća najširoj čitalačkoj publici, koja je uvek prepoznavala iskrenost, jednostavnost i mudrost Duškove reči, poručuju izdavači.

Zorica Hadžić koja je priredila knjigu je kazala da je osećala veliko poštovanje prema Radoviću i to poštovanje je, kako je rad odmicao, bivalo sve veće. 

U knjizi do sada neobjavljeni tekstovi i prepiske 

– Postavila sam zadatak, koliko težak toliko i izazovan: prikupiti do sada neobjavljene pisane tragove (pisma, skrajnute tekstove koje je književna kritika previdela, polemike…) Ovakav posao ne bih mogla da uradim bez poverenja i pomoći Miloša Radovića”.

Miloš Janković, v. d. predsednika Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije je rekao da knjiga na poseban način govori o Dušanu Radoviću, ne baveći se onim što je Dušan Radović bio, već se baveći onim što Dušan Radović zaista jeste bio. 

-Suštinska razlika, u toj jednoj reči – zaista – dovoljan je razlog da knjigu vrlo pažljivo pročitamo, ne samo jednom, jer neće biti dovoljno. Posle čitanja verujem da će se mnogima pred očima pojaviti Dušan Radović kakav on zaista jeste bio“.

Branislava Milunov je dodala i da je ukupnim radom Duško Radović činio svet lepšim, boljim i plemenitijim.

Narator kroz knjigu Matija Bećković, Duškov prijatelj 

-U osvit zore dolazio je u Beograđanku koju je upoređivao sa minaretom, a sebe sa hodžom koji se svakog jutra moli da svi imaju vodu, struju, grejanje, mleko, naftu… i kad se jednom oglasi sa „Beograde dobro jutro“ više nije mogao da prestane. Ja sam to posmatrala uživo jer sam vodila program pre njegove emisije. Sve kolege iz Studija B obožavale su Duška, a sa mnogima je bio i na „ti“. Njegov očinski savet bio je da uvek u svemu što radim, budem skromna. Nisam ga nikad izneverila”.

Za nesvakidašnji izgled luksuznog izdanja pobrinuli su se Slavimir Stojanović Futro, Boris Bota Miljković i Dušan Šević. Matija Bećković, koji se u knjizi pojavljuje kao narator čije pripovedanje povezuje prikupljenu građu.

Osim Grada Beograda i drugih prijatelja izdanja, objavljivanje monografije “100 godina Duška Radovića” podržala je i Pošta Srbije koja je, kao društveno odgovorna nacionalna kompanija, prepoznala značaj dela velikana naše književnosti i sistem vrednosti njegove pisane reči.

Tokom Beogradskog sajma knjiga je posetiocima Sajma dostupna na štandu Pošte Srbije, u Areni Hale 1. Takođe na sajtu izdavača mascom.rs, a ljubitelji i poštovaoci Duškovog dela moći će da je kupe i u većim prodajnim objektima Vulkana, i u Booka knjižarama.

Sajamska promocija je bila predpremijera, a velika promocija knjige biće upriličena na dan rođenja velikog pisca 29.11 u pozorištu koje nosi njegovo ime Pozorište Duško Radović.

Foto Pošta/ Vuk Branković

Povezani tekstovi

Povodom 35 godina prisustva u Srbiji  McDonald’s darivao knjige

Povodom 35 godina prisustva u Srbiji  McDonald’s darivao knjige

McDonald’s je u Srbiji prisutan već punih 35 godina i sve vreme je aktivan partner zajednici u različitim akcijama od društvenog značaja. Povodom velikog jubileja 35 godina uspešnog poslovanja u Srbiji i Svetskog dana knjige kompanija McDonald’s je poklonila po 35...

Književni konkurs OTP banke i IK Booka

Književni konkurs OTP banke i IK Booka

Izdavačka kuća Booka i OTP banka organizuju drugi po redu konkurs za najbolji novi, originalni i neobjavljeni roman, napisan na srpskom jeziku. Rukopisi se šalju elektronskim putem, preko prijavnog formulara.https://www.booka.rs/konkurs/ do 15. 05. 2023. Pobednik...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Čemu služe kišne bašte po gradovima

Čemu služe kišne bašte po gradovima

Kišne bašte koje se se sve više formiraju po urbanim sredinama služe da ublaže efekte klimatskih promena na gradske sredine.  Kišna bašta je jednostavan sistem sadnje u konusnim lejama u zemlji, odnosno udubljenje u zemlji čija je funkcija da primi određenu količinu...

Nevena Ignjatović u ski-školi Avanturistički centar

Nevena Ignjatović u ski-školi Avanturistički centar

Najuspešnija alpska skijašica Srbije Nevena Ignjatović, s osvojenih više od 200 medalja na FIS takmičenjima, ove godine je završila profesionalnu sportsku karijeru. Vrhunsko znanje i veliko iskustvo nastaviće da razmenjuje sa aktivnim i profesionalnim skijašima kroz...

Spomenici Jugoslavije na izložbi u Beču

Spomenici Jugoslavije na izložbi u Beču

Izložba proširene realnosti posvećena spomenicima antifašističkom otporu u ex Jugoslaviji biće otvorena je u unutrašnjem dvorištu „7“ Muzejske četvtri u Beču. Kreatori projekta Melani Holaus i Kristof Lamerhuber na umetnički način obrađuju mesta sećanja na...

Umetnici  regiona u galeriji Aleksić u Kragujevcu 

Umetnici regiona u galeriji Aleksić u Kragujevcu 

Izložba Davora Dmitrovića “Priče za malu decu” otvara se u subotu 16.09, u Aleksić galeriji u Kragujevcu. Davor Dmitrović je slikar mlađe generacije, koji je završio zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti, a trenutno je na doktorskim studijama na Kineskoj umetničkoj...

Niko neće da otvori kafić na Titovom brodu Galeb

Niko neće da otvori kafić na Titovom brodu Galeb

Više puta je remontovan. Služio je za prevoz voća, vojnika u Drugom svetskom ratu, bio je ploveća rezidencija maršala Tita, menjao zastave više država, a sada je brod Galeb na vezu u Rijeci.  Zaštićeno je kulturno dobro Hrvatske ali nije interesantno...

Gosti Art Zagreba iz Koreje, Mađarske, Turske

Gosti Art Zagreba iz Koreje, Mađarske, Turske

Sajam umjetnina Art Zagreb, šestu godinu zaredom postaje jedinstveno mjesto susreta umjetnika, kolekcionara, galerista, povjesničara umjetnosti, kustosa i ljubitelja umjetnosti. Otvara se 26.09. na novoj lokaciji- Zagrebačkom velesajmu (paviljon 7), a istovremeno će...

Strip crtači dolaze u Herceg Novi

Strip crtači dolaze u Herceg Novi

Hercegnovski strip festivala (HSF) 17. po redu, održava se od 01.do 06. 09. na više lokacija u Herceg Novom i Tivtu,Crna Gora. Bogat šestodnevni program sadrži brojne izložbe, crtanje za fanove, radionice za sve uzraste, prezentacije i predavanja,i prateći muzički...

Premijera tri brenda iz Hrvatske na 10. ZGDW

Premijera tri brenda iz Hrvatske na 10. ZGDW

Najveći hrvatski festival posvećen dizajnu, Zagreb Design Week (ZGDW) ove godine proslavlja jubilej - deseti rođendan.  Organizatori najvećeg izdanje festivala, do sada, najavljuju bogat program, na novoj središnjoj lokaciji - Zagrebačkom velesajmu. ZGDW...

Share This