Šta je AEO status i kako doprinosi razvoju CEFTA regiona

Biznis u regionu

15.08.2023.

AEO status (Authorised Economic Operator – ovlašćeni privredni subjekt) je međunarodno prepoznata oznaka pouzdanosti i zakonodavne usklađenosti.

Dodeljuju je carinski organi privrednim subjektima koji ispune niz propisanih kriterijuma. Na taj način oni se ističu kao privrednici od poverenja. 

Ko može da dobije status AEO

„Koncept ovlašćenog privrednog subjekta je uvela Svetska carinska organizacija i zasniva se na partnerstvu između carinskih organa i privrednih subjekata. 

Kada neki privredni subjekt, koji je uključen u međunarodni lanac trgovinske razmene, ispuni određene kriterijume, dobija AEO status koji ujedno označava najviši stepen poverenja“, objašnjavaju  iz CEFTA Sekretarijata. 

Primena kriterijuma za dobijanje statusa ovlašćenog privrednog subjekta čini trgovinu sigurnijom, bržom i efikasnijom, a krajnji rezultat je da proizvodi i usluge brže stignu do potrošača. 

Šta AEO status donosi privrednicima

Koristi programa su velike – od ubrzanja carinskih postupaka, smanjenja troškova poslovanja, uštede vremena, a važan benefit je i prepoznatljivost na terenu, jer označava da se radi o tržišno pouzdanom partneru za carinsku službu. 

Često je učešće u međunarodnim trgovinskim lancima uslovljeno dobijanjem AEO statusa. Ono što je važno je da, kada se steknu uslovi da program bude priznat na nivou CEFTA regiona, kompanije mogu da koriste dobrobiti koje im status donosi u svim CEFTA Stranama.

„Pojednostavljivanjem procedura i poštovanjem jedinstvenih pravila nastojimo da što više povežemo CEFTA tržište. Primena programa Ovlašćenih privrednih subjekata, kao i njihovo međusobno priznavanje, veoma je važno u procesu ispunjavanja naših prioriteta, a to je regionalna, kao i integracija ekonomija CEFTA-e u jedinstveno evropsko tržište. 

Zato je usaglašenost sa EU standardima ključni uslov priznavanja ovog programa na nivou CEFTA“, ističu iz CEFTA Sekretarijata.

Isti uslovi za sve strane

Kod priznavanja AEO programa CEFTA strana, koje moraju da razvijaju i primenjuju svoje AEO programe na identičan način kako to čini EU, usled čega carinske administracije različitih CEFTA Strana imaju identične zahteve od kompanija.

Isti uslovi važe za ispunjenje kompleksnih standarda na osnovu kojih usklađene kompanije sa pravilima i zahtevima stiču status,pa AEO kompanija u jednoj CEFTA Strani ima identičan tretman kao AEO kompanija u drugoj CEFTA Strani.

Odnosno, AEO status stečen u CEFTA Strani A priznat je u CEFTA Strani B. Dakle, ove kompanije uživaju iste benefite koje im ovaj status donosi u svim CEFTA Stranama čiji su programi na CEFTA nivou potvrđeni/validirani kao identični onima u EU zemljama članicama. 

Konkretni benefiti

Najkonkretniji benefit je što je smanjen broj kontrola, budući da se radi o kompaniji od poverenja za carinske administracije, dok na prelazima AEO status znači kraće zadržavanje kamiona, brži transport i samim tim smanjene troškove poslovanja. 

Postupak izdavanja odobrenja je zahtevan proces i može trajati nekoliko meseci. Dobijanje statusa zahteva dodatan trud kompanija od poštovanja propisa, prikupljanja dokumentacije, pa čak i do tehnoloških ulaganja da bi se ispunili strogi kriterijumi.

Ostali uslovi odnose se na visoki nivo pouzdanosti i kvalitet poslovnih procesa, ali i sistem unutrašnje kontrole.

„Poverenje i bezbednost su ključne reči u ovom procesu. Zbog toga privredni subjekt mora ispuniti uslove koji, između ostalog, podrazumevaju poštovanje strogih pravila vezanih za zaštitu od nezakonitog upada u objekte, kao i procedure kojima će se uspostaviti pouzdani odnosi sa poslovnim partnerima u cilju zaštite međunarodne trgovine. Takođe, neophodno je da postoje jasne i pouzdane provere potencijalnih zaposlenih koji će raditi na bezbednosno osetljivim mestima“, objasnili su iz CEFTA Sekretarijata.

Kakva je situacija u regionu  i broj AEO statusa

Prema poslednjim podacima, u Srbiji oznaku ima 51 kompanija, u Severnoj Makedoniji 27,  u Albaniji 10, u Crnoj Gori četiri. U Bosni i Hercegovini nema kompanija sa ovom oznakom, imjaući u vidu da je ova CEFTA strana otpočela sa primenom programa avgusta 2022.godini.

Podatak iz Privredne komore Moldavije jesteda čak 120 kompanije imaju AEO status.

Podatak da je od 1.11.2022. godine na snazi uzajamno priznavanje AEOS statusa kompanija između Moldavije i EU, čime je Moldavija postala prva CEFTA Strana u nizu koja sa EU ima pravno regulisano međusobno priznavanje AEOS.

Kada se ušteda pretvori u brojke, prema računici privrednika, to znači da uz unapređenje i pojednostavljenje carinskih formalnosti, uzajamno priznavanje statusa u svim CEFTA Stranama oslobađa kompanije plaćanja do jedne četvrtine operativnih troškova. Ovakvim inicijativama CEFTA nastoji da podstiče trgovinu, konkuretnost i investicije, ali i da pripremi kompanije za tržište Evropske unije.  

Foto K.Sikkema/Unsplash

Povezani tekstovi

Kolika je prosečna plata u Hrvatskoj ?

Kolika je prosečna plata u Hrvatskoj ?

U Hrvatskoj je u sedmom mesecu prosečna neto plata bila 1.141 evra. To je na godišnjem nivou nominalno više za 13,4 odsto, a realno za 5,7 odsto, objavio je hrvatski Državni zavod za statistiku. Medijalna neto plata iznosila je 984 evra. Polovina zaposlenih je primila...

Šta je tema Evropske nedelje regiona i gradova

Šta je tema Evropske nedelje regiona i gradova

Manifestacija „Evropska nedelja regiona i gradova“ (#EURegionsWeek), kao platforma koja se bavi zajedničkim izazovima s kojima se suočavaju regioni i gradovi Evrope, održava se od 09. 10 do 12. 10, u Briselu.  Jedna od važnih tema događaja biće promovisanje...

Vladavina prava ključ za pristup EU

Vladavina prava ključ za pristup EU

Kontinuirani napori institucija da se usaglase sa evropskim standardima ključni su za poboljšanje života ljudi u Srbiji, a sa tim ciljem će Evropska unija (EU) i Savet Evrope (SE) nastaviti da podržavaju reformske procese u Srbiji. Zahvaljujući saradnji ostvarenoj...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Skoplje je Evropska prestonica kulture 2028.

Skoplje je Evropska prestonica kulture 2028.

Predsedavajući Ekspertske komisije za evropske prestonice kulture saopštio je da je glavni grad Severne Makedonije -Skopje preporučen za titulu Evropske prestonice kulture 2028. godine. Protivkandidat Skoplju bila je Budva, Crna Gora, iz kategorije gradova koji bi da...

Forum Rise with SAP za Zapadni Balkan

Forum Rise with SAP za Zapadni Balkan

Kompanija SAP održala je u Beogradu godišnji forum za korisnike i partnere iz regiona Zapadnog Balkana. Na skupu pod nazivom “Rise with SAP” predstavljene su nove tehnologije i ideje zahvaljujući kojima poslovanje postaje održivo, odgovorno i profitabilno.  Šta...

Spomenici Jugoslavije na izložbi u Beču

Spomenici Jugoslavije na izložbi u Beču

Izložba proširene realnosti posvećena spomenicima antifašističkom otporu u ex Jugoslaviji biće otvorena je u unutrašnjem dvorištu „7“ Muzejske četvtri u Beču. Kreatori projekta Melani Holaus i Kristof Lamerhuber na umetnički način obrađuju mesta sećanja na...

Umetnici  regiona u galeriji Aleksić u Kragujevcu 

Umetnici regiona u galeriji Aleksić u Kragujevcu 

Izložba Davora Dmitrovića “Priče za malu decu” otvara se u subotu 16.09, u Aleksić galeriji u Kragujevcu. Davor Dmitrović je slikar mlađe generacije, koji je završio zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti, a trenutno je na doktorskim studijama na Kineskoj umetničkoj...

Niko neće da otvori kafić na Titovom brodu Galeb

Niko neće da otvori kafić na Titovom brodu Galeb

Više puta je remontovan. Služio je za prevoz voća, vojnika u Drugom svetskom ratu, bio je ploveća rezidencija maršala Tita, menjao zastave više država, a sada je brod Galeb na vezu u Rijeci.  Zaštićeno je kulturno dobro Hrvatske ali nije interesantno...

Gosti Art Zagreba iz Koreje, Mađarske, Turske

Gosti Art Zagreba iz Koreje, Mađarske, Turske

Sajam umjetnina Art Zagreb, šestu godinu zaredom postaje jedinstveno mjesto susreta umjetnika, kolekcionara, galerista, povjesničara umjetnosti, kustosa i ljubitelja umjetnosti. Otvara se 26.09. na novoj lokaciji- Zagrebačkom velesajmu (paviljon 7), a istovremeno će...

Strip crtači dolaze u Herceg Novi

Strip crtači dolaze u Herceg Novi

Hercegnovski strip festivala (HSF) 17. po redu, održava se od 01.do 06. 09. na više lokacija u Herceg Novom i Tivtu,Crna Gora. Bogat šestodnevni program sadrži brojne izložbe, crtanje za fanove, radionice za sve uzraste, prezentacije i predavanja,i prateći muzički...

Premijera tri brenda iz Hrvatske na 10. ZGDW

Premijera tri brenda iz Hrvatske na 10. ZGDW

Najveći hrvatski festival posvećen dizajnu, Zagreb Design Week (ZGDW) ove godine proslavlja jubilej - deseti rođendan.  Organizatori najvećeg izdanje festivala, do sada, najavljuju bogat program, na novoj središnjoj lokaciji - Zagrebačkom velesajmu. ZGDW...

Da li dolazite na Ponta Lopud Jazz festival 

Da li dolazite na Ponta Lopud Jazz festival 

Od 31. 08. do 2.09. na Lopudu će se održati Ponta Lopud Jazz festival, a osim što će jazz profesionalci u inspirativnom okruženju mira i nesvakidašnje ljepote otoka Lopuda sudjelovati u razgovorima o glazbenoj industriji s nekim od najvećih jazz glazbenika iz cijelog...

Share This