Šta je AEO status i kako doprinosi razvoju CEFTA regiona

Biznis u regionu

15.08.2023.

AEO status (Authorised Economic Operator – ovlašćeni privredni subjekt) je međunarodno prepoznata oznaka pouzdanosti i zakonodavne usklađenosti.

Dodeljuju je carinski organi privrednim subjektima koji ispune niz propisanih kriterijuma. Na taj način oni se ističu kao privrednici od poverenja. 

Ko može da dobije status AEO

„Koncept ovlašćenog privrednog subjekta je uvela Svetska carinska organizacija i zasniva se na partnerstvu između carinskih organa i privrednih subjekata. 

Kada neki privredni subjekt, koji je uključen u međunarodni lanac trgovinske razmene, ispuni određene kriterijume, dobija AEO status koji ujedno označava najviši stepen poverenja“, objašnjavaju  iz CEFTA Sekretarijata. 

Primena kriterijuma za dobijanje statusa ovlašćenog privrednog subjekta čini trgovinu sigurnijom, bržom i efikasnijom, a krajnji rezultat je da proizvodi i usluge brže stignu do potrošača. 

Šta AEO status donosi privrednicima

Koristi programa su velike – od ubrzanja carinskih postupaka, smanjenja troškova poslovanja, uštede vremena, a važan benefit je i prepoznatljivost na terenu, jer označava da se radi o tržišno pouzdanom partneru za carinsku službu. 

Često je učešće u međunarodnim trgovinskim lancima uslovljeno dobijanjem AEO statusa. Ono što je važno je da, kada se steknu uslovi da program bude priznat na nivou CEFTA regiona, kompanije mogu da koriste dobrobiti koje im status donosi u svim CEFTA Stranama.

„Pojednostavljivanjem procedura i poštovanjem jedinstvenih pravila nastojimo da što više povežemo CEFTA tržište. Primena programa Ovlašćenih privrednih subjekata, kao i njihovo međusobno priznavanje, veoma je važno u procesu ispunjavanja naših prioriteta, a to je regionalna, kao i integracija ekonomija CEFTA-e u jedinstveno evropsko tržište. 

Zato je usaglašenost sa EU standardima ključni uslov priznavanja ovog programa na nivou CEFTA“, ističu iz CEFTA Sekretarijata.

Isti uslovi za sve strane

Kod priznavanja AEO programa CEFTA strana, koje moraju da razvijaju i primenjuju svoje AEO programe na identičan način kako to čini EU, usled čega carinske administracije različitih CEFTA Strana imaju identične zahteve od kompanija.

Isti uslovi važe za ispunjenje kompleksnih standarda na osnovu kojih usklađene kompanije sa pravilima i zahtevima stiču status,pa AEO kompanija u jednoj CEFTA Strani ima identičan tretman kao AEO kompanija u drugoj CEFTA Strani.

Odnosno, AEO status stečen u CEFTA Strani A priznat je u CEFTA Strani B. Dakle, ove kompanije uživaju iste benefite koje im ovaj status donosi u svim CEFTA Stranama čiji su programi na CEFTA nivou potvrđeni/validirani kao identični onima u EU zemljama članicama. 

Konkretni benefiti

Najkonkretniji benefit je što je smanjen broj kontrola, budući da se radi o kompaniji od poverenja za carinske administracije, dok na prelazima AEO status znači kraće zadržavanje kamiona, brži transport i samim tim smanjene troškove poslovanja. 

Postupak izdavanja odobrenja je zahtevan proces i može trajati nekoliko meseci. Dobijanje statusa zahteva dodatan trud kompanija od poštovanja propisa, prikupljanja dokumentacije, pa čak i do tehnoloških ulaganja da bi se ispunili strogi kriterijumi.

Ostali uslovi odnose se na visoki nivo pouzdanosti i kvalitet poslovnih procesa, ali i sistem unutrašnje kontrole.

„Poverenje i bezbednost su ključne reči u ovom procesu. Zbog toga privredni subjekt mora ispuniti uslove koji, između ostalog, podrazumevaju poštovanje strogih pravila vezanih za zaštitu od nezakonitog upada u objekte, kao i procedure kojima će se uspostaviti pouzdani odnosi sa poslovnim partnerima u cilju zaštite međunarodne trgovine. Takođe, neophodno je da postoje jasne i pouzdane provere potencijalnih zaposlenih koji će raditi na bezbednosno osetljivim mestima“, objasnili su iz CEFTA Sekretarijata.

Kakva je situacija u regionu  i broj AEO statusa

Prema poslednjim podacima, u Srbiji oznaku ima 51 kompanija, u Severnoj Makedoniji 27,  u Albaniji 10, u Crnoj Gori četiri. U Bosni i Hercegovini nema kompanija sa ovom oznakom, imjaući u vidu da je ova CEFTA strana otpočela sa primenom programa avgusta 2022.godini.

Podatak iz Privredne komore Moldavije jesteda čak 120 kompanije imaju AEO status.

Podatak da je od 1.11.2022. godine na snazi uzajamno priznavanje AEOS statusa kompanija između Moldavije i EU, čime je Moldavija postala prva CEFTA Strana u nizu koja sa EU ima pravno regulisano međusobno priznavanje AEOS.

Kada se ušteda pretvori u brojke, prema računici privrednika, to znači da uz unapređenje i pojednostavljenje carinskih formalnosti, uzajamno priznavanje statusa u svim CEFTA Stranama oslobađa kompanije plaćanja do jedne četvrtine operativnih troškova. Ovakvim inicijativama CEFTA nastoji da podstiče trgovinu, konkuretnost i investicije, ali i da pripremi kompanije za tržište Evropske unije.  

Foto K.Sikkema/Unsplash

Povezani tekstovi

MOL ​​očekuje 1,6 milijardi dolara profita u 2024.

MOL ​​očekuje 1,6 milijardi dolara profita u 2024.

Zbog geopolitičkih tenzija, izazova u industriji, makro okruženja, nepredvidive poreske politike i vladinih poteza, dobit kompanije MOL pre oporezivanja pala je 36 odsto u poređenju sa 2022. godinom na 1,936 milijardi USD. Kompanija je ostvarila celogodišnju čistu CCS...

Prva platforma za proveru izmena planova za izgradnju u Srbiji

Prva platforma za proveru izmena planova za izgradnju u Srbiji

Glas građana i privrede u urbanističkom planiranju jasnije i glasnije će se čuti nakon što je i zvanično pokrenuta digitalna platforma “Budi deo plana”. Preko ove platforme korisnici će, u realnom vremenu, dobijati obaveštenja o izmenama planskih dokumenata i moći da...

Thorondrone pobednik drugog LAQOthon-a

Thorondrone pobednik drugog LAQOthon-a

Umjetna inteligencija, kvaliteta zraka i dekarbonizacija teme su pobjedničkih projekata drugog izdanja LAQOthona. Inovatori, inženjeri raznih područja, dizajneri i developeri prijavili su 190 inovacija za rešavanje problema održivosti, a žiri je, u sklopu Bug Future...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Sav prihod od prodatih ulaznica s projekcije filma „20 dana u Mariupolju“ u sredu 21.02. od 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće prosleđen organizacijama koje pomažu ugrožene ratom u Ukrajini.  Kupovina ulaznica po ceni od 400 dinara​ moguća...

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Dubravka Vrgoč dobitnica je nagrade “Menadžerica godine u kategoriji najbolje vođenog inovativnog projekta” Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA.  Prestižno priznanje osvojila je kao kreativna ravnateljica Festivala Open House Zagreb, koji je zamišljen je...

Preko telefona online traže baštenski nameštaj

Preko telefona online traže baštenski nameštaj

E-commerce Report 2023, za koji su istraživanje sproveli platforma za uporednu online kupovinu Idealno (deo Heureka grupe) i Valicon, agencija za istraživanje tržišta, pokazuje da su prošlu godinu obeležili racionalizacija i stagnacija u online poslovanju. Igor...

Otvorene prijave za prvi OTP Connect Izazov

Otvorene prijave za prvi OTP Connect Izazov

OTP banka je otvorila prijave za prvi Izazov u okviru svog inovacionog ekosistema, OTP Connect, pod nazivom „Kažeš inovacija, misliš aplikacija“  Poziv je namenjen startap-ima, IT kompanijama i timovima koji se bave različitim vrstama dizajna i razvojem mobilnih...

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

U okviru projekta Exer art na originalan način spojeni su radovi savremenih srpskih  umetnika i “ulične mode ”. Modeli iz dve kolekcije – bele i crne oslikani su radovima trojice umetnika:  slikara Zorana Velimanovića i Steva Mandića, i dizajnera Ivana Arana, sa...

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika na kojoj će se naći do sada skrivena od očiju javnosti platna Voja Stanića otvara se 10.02, u Herceg Novom u galerijskom prostoru Dvorane Park, kao umetnički sadržaj 55. Praznika mimoze. U okviru 12. Malog salona biće priređena izložba u čast 100....

15 projekata za Collab 4HY Sustain CCI

15 projekata za Collab 4HY Sustain CCI

Poznati su učesnici Inovacioniog inkubacionog projekta podržanog od strane programa Kreativna Evropa Collab 4 HY Sustain CCI . Na konkurs se prijavilo 48 organizacija iz pet zemalja. Aplikacije su stizale od kulturnih institucija, neprofitnih organizacija, startapa,...

Vodič kroz bečke muzeje u 2024. godini

Vodič kroz bečke muzeje u 2024. godini

Glavni grad Austrije će i u 2024. godine opravdati titulu međunarodne umetničke metropole. Dve trećine gostiju dolazi u Beč zbog obimne umetničke i kulturne ponude. Gradski muzeji najavili su brojne izložbe, od Rembranta do Klimta i Šagala. Rembrant – Hoogstraten....

Stručno vođenje kroz izložbu Nove tendencije ’60

Stručno vođenje kroz izložbu Nove tendencije ’60

U subotu 23. 12. u 13 h je stručno vođenje kroz izložbu “Nove tendencije '60” u galeriji SKC, Beograd. Na izložbi je predstavljeno više od 30 radova 10 umetnika: slike, predmeti i skulpture. Zanimljivo je da iako su svi živeli i radili u isto vreme u Rimu, tek posle...

Share This