Tašta koja ne pije svašta na tržištu kafe u Srbiji

Biznis u regionu

25.08.2023.

Na listi Top 10 prehrambenih kategorija, po prodajnoj vrednosti u Srbiji, godinam unazad nalazi se mlevena kafa.

Rade Bazić, osnivač pržionica kafe „Moja tašta ne pije svašta“ pre dvadesetak godina nije znao ovaj podatak, ali je odluku da uđe u posao s kafom doneo primenom jednostavne metode.

Posmatrao je kupce na novobeogradskoj pijaci, iz svog lokala, i uočio da je mlevena kafa proizvod koji najveći broj kupaca, uz sav bakaluk, obavezno nosi u cegerima. 

Trenutno je devet Taštinih lokala u Beogradu. Zanimljivo ime i koncept čitavog brenda nastalo je u razgovoru Radeta sa taštom na početku poslovanja. 

U ponudi imaju više vrsta kafe, s nekoliko kontinenata, a prateći promene navika ljubitelja crnog napitka inoviraju ponudu. 

Kako je prilikom nedavne posete Srbiji predsednik Ugande najavio izvoz kafe iz svoje zemlje, Rade Bazić, za Biznis u regionu, kaže da kafa iz Ugande nije nepoznata na ovim prostorima. Raduje se što će ponovo biti u ponudi, jer je jedno vreme nije bilo na lokalnom tržištu.

Prema podacima izveštaja za 2022/2023 nezavisnog udruženja The European Coffee Federation (ECF), Brazil je najveći dobavljač zelene kafe za zemlje EU sa više od trećine ukupnog uvoza. Sledi Vijetnam.

Sva ostala tržišta s kojih stiže zelena kafa na Stari kontinent čine udeo manji od 10 procenata. Uganda i Honduras redovno menjaju mesta treće i četvrto, u zavisnosti od prinosa. 

Uganda je sa 214.649 tona izvezene kafe u 27 zemalja članica EU najveći izvoznik iz Afrike, jer su  količine iz Ugande veće od količina koje zajedno u Evropu izvezu ostale afričke zemlje zajedno. 

Rade, odakle stiže kafa u Taštine lokale i koja je najtraženija?

Kafa koju nabavljamo je uglavnom iz Južne Amerike, Indije i Afrike. Afrička sorte su iz Ugande i Etiopije. Nama se, kao najtraženija pokazala kafa iz Brazila.

Skoro dve decenije ste u poslu s kafom, šta se promenilo? Da li su kapsule sve popularnije, da li se više traže kafe „take away“ ?

Po slododnoj proceni, promet kapsulama povećan je za jednu četvrtinu u poslednje vreme. Kod nas je i dalje dominantna domaća kafa, što je negde i zaštitni znak Taštine pržionice. Poslednjih godina raste tražnja kapsula i to je pokazatelj promene i različitih navika različitih generacija. Menja se ritual ispijanja kafe. Stariji vole da skuvaju mlevenu, domaću kafu, mladi traže brži i lakši načine pripreme, da im kafa bude dostupna dok su u pokretu. Veliki broj naših kupaca uživa u kafama za poneti, bez obzira da li se radi o domaćoj, espreso kafama ili kapućinu.

Sredinom dvehiljaditih Taštine pržionice su preživele tržišni cunami izazvan ekspanzijom velikih kompanija. Kakva je sada situacija : male pržionice – veliki igrači?

Cunami i dalje traje. Veliki broj manjih pržionica je zatvoren. Ono što nas, male proizvođače izdvaja je to da se naša kafa melje na licu mesta, kupci mogu da uživaju svim čulima prilikom same kupovine. Miris sveže mlevene kafe uvek izaziva lepe emocije. Takođe, podsećam da je nedavno država promenila zakon o obeležavanju kafe pa ukoliko sadrži surogate mora se naglasiti na samom pakovanju, da proizvod nije čista kafa. Što je još jedna od prednosti koju kupci prilikom kupovine kafe koje se melje na licu mesta i vide.

Gde god putujete sa suprugom Aleksandrom, čija majka je bila zaslužna za naziv brenda, obavezno pijete kafu – iz gušta ali i profesionalnih razloga. Gde ste u regionu popili najbolju kafu?

Najbolja kafa koju smo popili bila je u Sarajevu. Tamo je pravi ritual i uživanje probati domaću kafu. Najbolji espreso je, naravno, u Italiji.

Planirate li širenje van Srbije i gde? 

– Tašta trenutno ima devet maloprodajnih objekata u Beogradu i online shop. Naši ljudi u inostranstvu vole domaću kafu, pa smo im omogućili da se Taština kafa konzumira u Evropi, Australiji i Americi. Za sada ne planiramo širenje izvan Srbije.

Andrijana Cvetićanin

Foto Lična arhiva 

Povezani tekstovi

Akrobata i programer ušao u svet startapa

Akrobata i programer ušao u svet startapa

-Najbolje poslovne ideje nastaju ako želite da rešite neki problem koji tišti vas ili ljude do kojih vam je stalo. Međutim, saosećanje nije dovoljno da biste ga zaista rešili, već morate da znate i kako to ekonomski da realizujete, ističe Đorđe Babić, preduzetnik koji...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Konkurs za posao u Dubaiju 

Konkurs za posao u Dubaiju 

Nezaposleni iz Srbije i i oni koji žele da nađu posao u Dubaiju (UAE), a žive u ovoj zemlji regiona mogu da se prijave na kokurs za pozicije u rizortu Jumeirah Marsa Al Arab. Kompleks se nalazi na najekskluzivnijoj plaži Dubaija i otvoreno je  800 radnih mesta,...

Foto konkurs na temu vremenskih nepogoda

Foto konkurs na temu vremenskih nepogoda

Svetska meteorološka organizacija (WMO) organizuje takmičenje za izbor fotografija koja će se naći u njihovom kalendaru za 2025. godinu. Tema je rano upozorenje na nepogode “Closing the early warning gap together” i koja je usklađena sa fokusom Svetskog meteorološkog...

Umetnica s Balkana i Rim, Brtka u Večnom gradu

Umetnica s Balkana i Rim, Brtka u Večnom gradu

U Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti u srcu Rima,  od 11.07. do 08. 09. upriličena je velika, retrospektivna izložba Mire Brtke „Budućnost je iza nas“ (“Il Futuro è Dietro di Noi”). Dugo očekivana i najavljivana retrospektivna izložba radova Mire...

Ponovo radi A1 Kinoteka letnji bioskop

Ponovo radi A1 Kinoteka letnji bioskop

Kao i prethode dve godine u centru Beograda, na terasi Doma Vojske Srbije, od 15. 07 do 31.08. ponovo radi A1 Kinoteka letnji bioskop. Na repertoaru će se naći 48 filmova. Večernje projekcije pod otvorenim nebom, održavaće se svako veče u 21h, a publika će moći da...

Hajdi na platnu crta lepotu i opasnosti života

Hajdi na platnu crta lepotu i opasnosti života

Radovi crnogorske slikarke i grafičke dizajnerke Hajdane Kostić Hajdi u okviru izložbe "Ljepota života" publici su dostupni do 30.06 u Portonovom, u hotelu One&Only. Postavku čine slike iz ciklusa kojim je mlada umetnica prikazala različite aspekte života-lepe i...

Jadranska obala kroz vizuru Marka Požlepa

Jadranska obala kroz vizuru Marka Požlepa

Izložba Marka Požlepa, multimedijalnog umetnika iz Slovenije, pod nazivom “Trajni odmor” (“Permanent Vacation”), otvorena je juče u beogradskoj galeriji  Hestia. Crteži s Jadranske magistrale pred srpskom publikom biće izloženi do 6.10. Ovo je novo izlaganje radova...

Beč uvodi mobilne učionice

Beč uvodi mobilne učionice

Demografski razvoj uticao je da se u mnogim delovima Beča javila potreba za slobodnim školskim prostorom. Slobodna mesta u postojećim razredima su već popunjena, stoga je potrebno obezbediti nove učionice za dodatne razrede. Samo u proteklih 10 godina Grad Beč je...

Slano film Days za mlade filmadžije regiona

Slano film Days za mlade filmadžije regiona

Prvi Slano Film Days na kome će okupiti mladi filmski autor iz regiona, ali i staknuta imena svijeta filmske industrije održava se u mestu Slanom i na Elafitskim otocima od 18. do 22.06. Jedno od najslikovitijih mjesta Dubrovačke rivijere biće adresa na kojoj će se...

Pogled na Amalfi u srcu Beograda

Pogled na Amalfi u srcu Beograda

Amalfi Terrazza, novi koncept koji spaja tradiciju dve zemlje, Srbije i Italije, kroz umetnost, muziku, modu i film, premijerno je otvorena na Kosančićevom vencu u Beogradu. Nesvakidašnji projekat realizovala je kompanija Pernod Ricard Srbija, u saradnji...

Share This