Pet letnjih navika za zdravlje

Biznis u regionu

06.07.2023.

Leto je počelo, a briga o zdravlju je uvek aktuelna. Da bi topli letnji meseci zaista bili period opuštanja i regeneracije, iz farmaceutske kompanije Galenika ističu pet glavnih navika za očuvanje zdravlja. 

Imunski sistem je veoma osetljiv na dejstvo različitih faktora spoljne sredine. Letnji period podrazumeva izlaganje dugotrajnim vrućinama, a to potencijalno dovodi do slabljenja imuniteta. 

Dodatno, alergije su u globalnom porastu, a produžena sezona alergija je karakteristična za letnji period cvetanja i efekta staklene bašte, usled toplote i padavina. 

Minerali i vitamini čuvaju imuni sistem

Tokom letnjeg perioda, velike vrućine su čest uzročnik povećanog zamora, iscrpljenosti i porasta krvnog pritiska. Dodatno, usled pojačane fizičke aktivnosti, mogu se javiti i grčevi u mišićima. Pad imuniteta izlaže organizam većem riziku. Vitamini i minerali igraju važnu ulogu u prevenciji i očuvanju funkcije imunskog sistema. 

Kombinacija vitamina i minerala koja sadrži mineral magnezijum, vitamine B1, B6, K2 i folat, doprinosi pravilnom funcionisanju mišića, uključujući i srčani, kao i očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema. Vitamin D3 je saveznik u službi jačanja imuniteta, kostiju i utiče na bolje raspoloženje. Važan je i unos vitamina B12 koji doprinosi normalnom metabolizmu, smanjenju umora i iscrpljenosti, stvaranju crvenih krvnih zrnaca i optimalnom funkcionisanju nervnog sistema.

Ishrana i hidratacija

Ne zaboravimo unos dovoljne količine tečnosti. Stručnjaci preporučuju 2,2-3,7 litara dnevno, kao i unos hrane kao što su krastavac, lubenica i zelena salata. 

Hidratacija je složen proces u organizmu i zahteva elektrolite, jer oni doprinose apsorpciji hranljivih materija, vitamina i minerala iz hrane koju unosimo. Korišćenje glukozno-elektrolitnog rastvora za rehidraciju pomaže apsorpciji vode koju unosimo u organizam.

Probiotici obavezan saputnik

Koliko su probiotici bitni za zdravlje govori i sama reč probiotik, izvedena iz reči  „pro“ i „bios“, što znači „za život“. Nije novost da su probiotici porodični saveznici na letovanju.

Pozitivno utiču na zdravlje creva, celokupnog organizma, a poželjno ih je i preventivno koristiti uz pravilnu ishranu i fizičku aktivnost. Bilo zbog promene klime ili lakše kvarljivosti namirnica na visokim temperaturama, česti su povraćanje i dijareja, posebno na putu. 

Na putu je, takođe, važno da imamo i analgetike i antipiretike, u slučaju bolova ili infekcija, a to su ujedno i proizvodi koje oko 2/3 građana svakako ima u svojim kućnim apotekama, na osnovu istraživanja koje je Galenika sprovela krajem 2022.godine. 

Važnost fizičke aktivnosti

Svest o prednostima fizičke aktivnosti raste: redovne šetnje ili rekreacija imaju značajne pristalice, za čak 60% građana Srbije, prema istraživanju kompanije Galenika. Uvek ima prostora za napredak, a posebno u letnjem periodu. Zato je savet stručnjaka da telo bude u dobroj fizičkoj kondiciji, jer se tako brže i lakše izbori protiv eventualnih virusnih i bakterijskih infekcija.

Briga o koži

Alergije, opekotine od sunca, ujedi insekata, suva koža – samo su neke od situacija koje smo svi doživeli. Koža je naš najveći organ koji je u velikoj meri pod uticajem spoljnih faktora, posebno leti. Koža je izložena dejstvu sunčevih zraka, kao i štetnom UV zračenju, toploti i znojenju, i zbog toga je potrebna povećana briga i prevencija, kao i blagovremeno reagovanje u slučaju potrebe. Univerzalan saveznik za zaštitu i negu kože je poznati preparat na bazi pantenola. Pored toga, u slučaju opekotina kože, uvek pri ruci treba imati mast koja sadrži riblje ulje, bogato vitaminom A, za epitelizaciju i negu.

Kao kompanija posvećana ljudima i verna zdravlju, Galenika posebno ističe proaktivnu brigu o sebi i prevenciju. 

Važno je i da se konsultujemo sa svojim lekarom ili farmaceutom oko izbora kvalitetnih proizvoda koje možemo bezbedno da konzumiramo i doprinesemo regeneraciji i jačanju imuniteta, a time i da uživamo u letnjem periodu.

Farmaceutska kompanija Galenika osnovana je 1945. godine. Krajem 2017. godine, postala je deo NC Grupe (www.gruponc.net.br), koja obuhvata i EMS – najveću farmaceutsku kompaniju u Brazilu i jednu od najvećih farmaceutskih kompanija u celoj Latinskoj Americi. 

Galenika je na drugom mestu po tržišnom učešću u Srbiji, a proizvodi generičke lekove, dijetetske suplemente,  kozmetičke proizvode i medicinska sredstva. Strategija Grupe jeste razvoj Galenike kao moderne i fleksibilne kompanije, fokusirane na istraživanja i razvoj, koja konstantno radi na unapređenju svojih proizvoda za unapređenje zdravlja i kvaliteta života, na zadovoljstvo korisnika.

Foto C.Gomes/ Unsplash

Povezani tekstovi

MOL otvorio 73. servisnu stanicu u Srbiji

MOL otvorio 73. servisnu stanicu u Srbiji

Vozači na auto-putu Miloš Veliki, u smeru od Beograda ka  Čačku, od danas na raspolaganju imaju još jednu servisnu stanicu. Kompanija MOL Serbia otvorila je novi punkt, kod Uba, čime je broj Mol servisnih stanica u Srbiji stigao do 73.  Tom prilikom najavljeno je i...

Masterindex Srbija: Koliko građane zanima ESG tema

Masterindex Srbija: Koliko građane zanima ESG tema

Potrebno je obratiti više pažnje na pitanja u vezi sa očuvanjem životne sredine, društva i korporativnog upravljanja, smatra  86 odsto ispitanika novog Masterindex Srbija istraživanja koje već tradicionalno sprovodi kompanija Mastercard. Među ispitanicima koji su...

Šabac dobio novi Metro Cash & Carry objekat

Šabac dobio novi Metro Cash & Carry objekat

METRO Cash & Carry Srbija otvorio je novi objekat u Šapcu, na novoj adresi (Severna transverzala 19) u značajno većem prostoru.  Veletrgovinski, objekat prostire se na 1.800 kvadrata i u asortimanu ima oko 2.500 proizvoda namenjenih profesionalnim kupcima, sa...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Koliko je još kuna kod građana Hrvatske?

Koliko je još kuna kod građana Hrvatske?

Od početka godine do prve sedmice ovog meseca građani Hrvatske u Hrvatskoj narodnoj banci zamenili su 22,3 miliona kuna. Kako navode tamošnji mediji, u opticaju je još 4,44 milijarde kuna. Od 01.01.2024. novčanice i kovanice kuna zamenjuju se isključivo u HNB-u, i...

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Izdavačka kuća Booka uz podršku OTP banke raspisala je treći ciklus konkursa za najbolji neobjavljeni roman na srpskom. Zainteresovani mogu do sredine maja da pošalju rukopise, a pobednik će biti proglašen 15.11.2024. Ovo je jedini konkurs tog tipa u Srbiji, a njegovu...

BELDOCS od 22.05 do 29.05.

BELDOCS od 22.05 do 29.05.

Beldocs 17. Međunarodni festival dokumentarnog filma održava se od 22.05. do 29.05. u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.  I ove godine publiku očekuju premijere i nagrađivani filmovi sa prestižnih svetskih festivala, srpska ostvarenja, i dokumentarci najcenjenijih...

Koji filmovi stižu na 20. festival ZagrebDox

Koji filmovi stižu na 20. festival ZagrebDox

ZagrebDox je prvi put otvorio svoja festivalska vrata 21. veljače 2005. filmom Bijeli dijamant Wernera Herzoga.  Odlični naslovi obilježit će i 20. festival po redu koji počinje 14.04. Više od 1.700 filmskih prijava od kojih su čak 60  hrvatski dokumentarni...

Počinje sezona uskršnjih sajmova

Počinje sezona uskršnjih sajmova

Tradicionalni, bečki uskršnji sajmovi uskoro otvaraju svoje kapije. Brojni štandovi sa uskršnjim ukrasima, umetnički dekorisanim jajima, kulinarski specijaliteti i muzički program čekaju posetioce bazara sve do 31.03. kada ove godine Uskrs obeležavaju vernici...

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Nakon devet meseci renoviranja, „Kuća umetnosti“ čuvenog austrijskog umetnika Fridensrajha Hundertvasera u Beču ponovo je otvorena. Modernizovana je u smislu održivosti dok je stalna postavka prilagođena. Od 29.02. do 03. 03. biće organizovan besplatan program za...

Share This