Platforma za otkrivanje šumskih požara u CG u ranoj fazi razvoja

Biznis u regionu

24.03.2023.

Slučajnost je da smo u danu kada se obeležava Svetski dan šuma – 21.03. razgovarali s Aleksandrom Radulovićem, CEO kompanije Montex Electronics iz Podgorice, Crna Gora.

IT firma sa 10 zaposlenih, među kojima preovlađuju softver inženjeri i koja posluje duže od 30 godina, etablirana je na crnogorskom tržištu za projekte digitalne transformacije privrede i delom državne uprave. Kreiraju softverska rešenja iz oblasti finansija, dokumentacionih sistema, HRMS projektnog upravljanja, a odskora su ušli u polje zelenih rešenja.

Poslednja dva meseca rade na digitalnom alatu za ranu detekciju šumskih požara.

Za konceptualno rešenje platforme Mokos, za rano otkrivanje požara i pravovremeno obaveštavanje nadležnih službi putem centra za aktivno praćenje, osvojili su drugo mesto na regionalnom takmičenju Okvir podrške NLB Komercijalne banke koje je organizovano na šest tržišta regiona, s ciljem podrške inovativnim kompanijama.

Crna Gora je zemlja bogata šumama. Uz Sloveniju u Adria regionu, po stepenu šumovitosti visoko je pozicionirana ne samo u lokalu već u Evropi. U ovoj zemlji regiona pod šumama je više od 57 procenata teritorije.

Nažalost, usled klimatskih promena i nemara, svake godine beleži se veći broj šumskih požara. Statistika se ne razlikuje od svetske. 

U najvećem procentu uzrok šumskih požara je ljudski faktor, tj. neodgovorno ponašanje i nepoštovanje propisa.

Šumski požari su pretnja po bezbednost ljudi, čitav eko sistem; izgorele šume ostavljaju dugoročne negativne posledice na biodiverzitet. Pojedine procene su da se ekonomska šteta od šumskih požara u Crnoj Gori meri stotinama miliona eura.

U kojoj je trenutno fazi rad na platformi Mokos?

Projekat MOKOS je u fazi razvoja softverskog rješenje. Softver je u inicijalnoj fazi razvoja, jer smo se suočili sa brojnim dilemama koje nijesu tehnološkog karaktera, već na nivou procesa akvizije potrebnih podataka, koji će biti u funkciji prevencije.

Poslednja dva mjeseca, paralelno radeći na razvoju projekta, prikupljali smo podatke šta je sve do sada urađeno na planu prevencije šumskih požara. Osim akvizicije zemaljskih podataka relevantnih za prevenciju požara, trenutno radimo na dizajnu rješenja integracije satelitskih podataka.

Kad se može očekivati prototip, odnosno MVP?

Planiramo da prototip završimo u julu mjesecu, a da dođemo do MVP proizvoda u poslednjem kvartalu ove godine. Na konkursu NLB Okvir pomoći smo učestvovali s konceptualnim rješenjem, tako da je razvoj uslijedio nakon zaključenja ugovora.

Da li bi Mokos platforma bila primenljiva u zemljama regiona?

Vjerujemo u to. Ali, još je rano da sprovodimo istraživačke aktivnosti takve vrste. Počećemo sa animiranjem tržišta nakon razvoja protitip rješenja.

Koliko su regionalni projekti poput Okvir podrške, podsticajni malim i srednjim preduzećima?

Konkursi ovog tipa predstavljaju ozbiljnu podršku razvoju malih i srednjih preduzeća. Pokazalo se to značajno na globalnom nivou, a od posebnog je razvojnog uticaja u nerazvijenim prostorima, poput naših- balkanskih. Zato što se projekti poput platforme Mokos ne mogu finansirati sa komercijalnim izvorima, a razvojnih je nedovoljno u nerazvijenim tržištima. Dakle, ovakvi projekti daju podsticaj razvoju MSP, ali i doprinose kreiranju adekvatnih odgovora na različite društvene ili u našem slučaju klimatske izazove.

U najvećem procentu uzrok šumskih požara je ljudski faktor

U kojoj meri proces digitalizacije može pomoći zaštiti i očuvanju životne sredine?

Brojne su mogućnosti. Tehnologija danas pruža mnogo, sve biva dostupnije. U stvari, čovjek je najveća barijera, na polju organizacije procesa rada; ljudi su ti koji trebaju da se integrišu sa tehnologijama, kako bi u sinergetskom efektu donjeli rješenja za prevazilaženje izazova očuvanja životne sredine. 

Sa Mokos projektom smo zakoračili u digitalnu transformaciju jednog od velikih društvenih izazova, ne samo u Crnoj Gori. Takođe, ne krijemo da nas je projekat prevencije šumskih požara dodatno podstakao i zainteresovao za druge ekološke izazove. Tako sada radimo i na koncipiranju potencijalnog projekta smanjenja aero-zagadjenja u gradskim sredinama.

Foto Lična arhiva /Unsplash

Andrijana Cvetićanin

Povezani tekstovi

Marija Mitrović: Oblici korporativne filantropije sve kreativniji

Marija Mitrović: Oblici korporativne filantropije sve kreativniji

-Korporativna filantropija je strateški odgovor na potrebe zajednice i društva. Definisanjem cilja davanja za opšte dobro, kompanije šalju poruku da razumeju probleme okruženja u kome posluju. Kroz korporativnu filantropiju pokazuju vrednosti koje neguju, podstiču...

Dubravka Vrgoč: Balerina ne sme imati platu kao čistač

Dubravka Vrgoč: Balerina ne sme imati platu kao čistač

Ime Dubravke Vrgoč poznato je i priznato na kulturnoj, pozorišnoj sceni Hrvatske i van granica ove zemlje regiona. Nedavno je od Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA proglašena “Menadžericom godine”, u kategoriji najbolje vođenog inovativnog projekta, za...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Koliko je još kuna kod građana Hrvatske?

Koliko je još kuna kod građana Hrvatske?

Od početka godine do prve sedmice ovog meseca građani Hrvatske u Hrvatskoj narodnoj banci zamenili su 22,3 miliona kuna. Kako navode tamošnji mediji, u opticaju je još 4,44 milijarde kuna. Od 01.01.2024. novčanice i kovanice kuna zamenjuju se isključivo u HNB-u, i...

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Izdavačka kuća Booka uz podršku OTP banke raspisala je treći ciklus konkursa za najbolji neobjavljeni roman na srpskom. Zainteresovani mogu do sredine maja da pošalju rukopise, a pobednik će biti proglašen 15.11.2024. Ovo je jedini konkurs tog tipa u Srbiji, a njegovu...

BELDOCS od 22.05 do 29.05.

BELDOCS od 22.05 do 29.05.

Beldocs 17. Međunarodni festival dokumentarnog filma održava se od 22.05. do 29.05. u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.  I ove godine publiku očekuju premijere i nagrađivani filmovi sa prestižnih svetskih festivala, srpska ostvarenja, i dokumentarci najcenjenijih...

Koji filmovi stižu na 20. festival ZagrebDox

Koji filmovi stižu na 20. festival ZagrebDox

ZagrebDox je prvi put otvorio svoja festivalska vrata 21. veljače 2005. filmom Bijeli dijamant Wernera Herzoga.  Odlični naslovi obilježit će i 20. festival po redu koji počinje 14.04. Više od 1.700 filmskih prijava od kojih su čak 60  hrvatski dokumentarni...

Počinje sezona uskršnjih sajmova

Počinje sezona uskršnjih sajmova

Tradicionalni, bečki uskršnji sajmovi uskoro otvaraju svoje kapije. Brojni štandovi sa uskršnjim ukrasima, umetnički dekorisanim jajima, kulinarski specijaliteti i muzički program čekaju posetioce bazara sve do 31.03. kada ove godine Uskrs obeležavaju vernici...

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Nakon devet meseci renoviranja, „Kuća umetnosti“ čuvenog austrijskog umetnika Fridensrajha Hundertvasera u Beču ponovo je otvorena. Modernizovana je u smislu održivosti dok je stalna postavka prilagođena. Od 29.02. do 03. 03. biće organizovan besplatan program za...

Share This