Sve je više društveno odgovornih kampanja

Biznis u regionu

15.01.2024.

Sa stažom dužim od dve decenije u profesiji marketinga i komunikacija, Tijana Adamov Ignjatović je u vreme kada je postala mama jednog dečaka krenula u realizaciju ideje Žute patalone.

S motivom da u fokusu rada bude period ranog detinjstva i prvih 1.000 dana deteta pokrenula je inicijativu neobičnog imena.  Od tada je inicijativa postala koncept u okviru koga je nekoliko segmenata: od dodele priznanja za najbolje društveno odgovorne kampanje-Kampanja sa svrhom, promocija malih proizvođača edukativnih i kreativnih igračaka kroz formu nagrađivanja-Igračke sa svrhom do edukacije kreatora društveno odgovornog sadržaja.

Krajem prošle godine, treći put zaredom, Žute patalone uručile su priznanja za više od 30 društveno odgovornih kampanja u Srbiji, u kategorijama Eco i Socijal, a sredinom decembra nagrađeno je desetak malih srpskih proizvođača edukativnih i kreativnih igračaka.

Kako ste odabrali ime Žute Patalone za naziv Inicijative za proučavanje detinjstva?

Priča je lična. Sa nepune tri godine. Kada sam bila u formativnom periodu, govorila sam kako ću “kad porastem da imam kombi pun dece i muža koji nosi žute patalone”. Izgovarala sam “pantalone” bez slova n.

Godinama kasnije, kad sam postala mama, i odlučila da konačno uobličim sve što sam oduvek želela da radim za dobrobit dece, baveći se marketinškim komunikacijama duže od 20 godina, “žute patalone” su se nametnule za ime brenda koji upravo stavlja formativni period deteta u fokus. 

I to nije jedina simbolika. Žuta boja jeste boja detinjstva, inteligencije, pozitivnog razmišljanja i kreativnosti. 

A Žute Patalone nisu samo Inicijativa za proučavanje detinjstva već i Koncept inkubator društvene odgovornosti. Cilj drugog stuba ili “druge nogavice” jeste podsticanje društveno odgovorne komunikacije namenjene dobrobiti deteta. 

Krajem prošle godine dodeli ste treći put priznanje Igračke sa svrhom. Šta ste čuli od malih proizvođača igračaka u Srbiji. U kakvoj su poziciji, kako opstaju pod globalnom (masovna proizvodnja) konkurencijom?

Nagrađujemo one koji osmišljavaju i proizvode društveno odgovorne igračke u Srbiji. Ovoga puta premijerno smo nagradili i inkluzivne igračke, čime smo dodatno naglasili karakter smotre. Sve su to mali proizvođači i njihove priče su jako različite. Kao i u svakom poslu doslednost i posvećenost, uz kvalitetan proizvod, nađu put do potrošača. 

Neki su uspeli da se probiju na susedna tržišta, drugi koriste e-commerce razvoj. Ovom nagradom želimo da pomognemo širenju njihovog biznisa. Želimo da podstaknemo roditelje da promisle pre kupovine i opredele se za kvalitetne igračke. 

Dobitnici GRAND PRIX Igračke sa svrhom 2023.

Takođe, da se kompanije odluče za otkup igračaka od  domaćih, malih proizvođača čime višestruko deluju: pomažu lokalnu privredu, ali i daju dobar primer. Na sve to deca dobijaju igračke koje su pomoćnik njihovim razvojnim potrebama. 

Segment rada jeste priznanje Kampanja sa svrhom, jedinstvena u region i u svetu. U 2023. uručeno je više od 30 priznanja, u kategorijama Eco i Socijal. Koliko se glas ovih kampanja čuje u sveprisutnoj “galami”  komercijalnih kampanja?

Društveno odgovonih kampanje je sve više. Ako obratite pažnju videćete da se ponekad briše ta, fina granica između kampanje koja promoviše proizvod/kompaniju i kampanje koja direktno radi nešto dobro za pojedinca.

U Srbiji postoji tradicija društveno odgovornih kampanja. Iako ih nema puno, sve ih je više i biće ih sve više-jer je to neminovnost. Potrošači traže od kompanija da budu odgovorne. Trend je prisutan u državama sa razvijenim marketinškim tržištima  i sve više novca se ulaže u takozvani društveno odgovorni marketing. 

Ideja Festivala je da prepoznajemo, nagrađujemo i podstičemo odgovorne kampanje da bi se dodatno skrenula pažnja na njih i da bi ih bilo više. To je naš doprinos u suštini.

Koja je kampanja sa svrhom u 2023. na Vas ostavila najjači utisak?

Kao društvo još uvek se suočavamo s prihvatanjem majskih tragičnih događaja te je inicijativa da se škole uključe u jedan široki sveobuhvatni i sistemski front odbrane veoma važna. 

Nagradili smo kampanju “Kraj škole” agencije New Moment za magazin Nedeljnik, upravo u ovom kontekstu. Sve što radimo, radimo sa idejom da deci bude bolje. Verujemo, da ako obratimo pažnju na dete u najranijem uzrastu, možemo preduprediti ono što nas danas tišti. Zato smo nastavili još jače. 

Još jedna kampanja je u 2023. bila jako važna i volela bih da se nađe ove godine među pobednicima – uvođenje Amber Alert-a u Srbiji.

Dobitnici ECO GRAND PRIX Kampanje sa svrhom 2023

A kao osnivač Festivala skrenuću pažnju na dobitnike Grand Prix Kampanje sa svrhom 2023 : kampanja “Hoćeš da menjamo mesta, pomeri se sa mesta” za kompaniju Lidl Srbija koju su uradile agencije Red communication i Sivo, kampanja “Najvažnija neobjavljena vest”, ANEM, agencije New moment new ideas copmpany i kampanja “Najvažniji poziv u životu” , Hemofarm fondacije koju su radilie agencije Jazavac i Utorak.

Planovi u 2024?

Nastavljamo put kojim idemo već tri godine. Festival Kampanje sa svrhom održaće se na Međunarodni dan deteta-20.novembra. 

Pre toga kao “zagrevanje” za Kampanje sa svrhom je prolećni događaj Warm up – Mozgaonica za bolji svet. 

Ovim događajem širimo ideju da se dodatno “izoštre vijuge” odnosno da se CSR profesionalcima omogući da ojačaju znanja i dobiju dodatnu inspiraciju za kreiranje zaista efikasnih društveno odgovorniih kampanja.

Primetili smo da je za ovakve kampanje potrebna dodatna energija i drugačiji pristup. To radimo uz pomoć međunarodnih eksperata i jedinstvenih metodologija. Na linku su raniji WARM UP-a: https://kampanjesasvrhom.com/warm-um-brainwork-for-better-world/

U cilju kreiranja efikasnijih CSR kampanja, osnovana je i agencija Kampanja sa svrhom koja osim što je podrška Festivala teži da se stvori baza znanja za društveno odgovorno komuniciranje koja služi kompanijama da radeći na svojim ciljevima, pomognu i društvo u celini. Odnosno, da rešavajući probleme u društvu i unapređujući živote ljudi, stvaraju profit. 

Za leto, u avgustu, spremamo manifestaciju Dan ranog detinjstva koja će biti posvećena skretanju pažnje na značaj ranog detinjstva sa fokusom na pravilan i pravovremen razvoj govora, što radimo i kroz projekat: Montesori jezik – savetovalište za razvoj govora.

A.Cvetićanin

Foto Goran Srdanov, Vesna Lalić i Jovana Džopalić

Povezani tekstovi

Dobra dela Mikice Petronijevića i Svitaca u mraku

Dobra dela Mikice Petronijevića i Svitaca u mraku

Pitoreskno seosko imanje u selu Venčane kod Aranđelovca, (Srbija) poslednjih godina ima novi život. Mikica Petronijević, glumac i samostalni umetnik iz Beograda,  dedovinu i domaćinstvo poklonio je Udruženju „Svici u mraku“ i započeo organizaciju različitih sadržaja...

Radna prava osetljivih grupa u regionu u sličnim izazovima

Radna prava osetljivih grupa u regionu u sličnim izazovima

Vlasotince i Pančevo, Požega i Sombor, preko Beograda do Zaječara-15 organizacija civilnog društva (OCD) iz više gradova Srbije učestvuje u trogodišnjem programu javnog zagovaranja u zajednici #PokretPolet.  Program je pokrenut s namerom da unapredi i podrži...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Crna Gora najviše napredovala  u BFC certifikaciji

Crna Gora najviše napredovala  u BFC certifikaciji

Kako bi zavredele epitet „business-friendly“ lokalne samouprave koja pruža usluge po najvišim međunarodnim standardima 50 gradova i opština iz regiona na proleće ulazi u Program certifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi...

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Nakon devet meseci renoviranja, „Kuća umetnosti“ čuvenog austrijskog umetnika Fridensrajha Hundertvasera u Beču ponovo je otvorena. Modernizovana je u smislu održivosti dok je stalna postavka prilagođena. Od 29.02. do 03. 03. biće organizovan besplatan program za...

Poziv multimedijalnim umetnicima za izložbu u Ljubljani

Poziv multimedijalnim umetnicima za izložbu u Ljubljani

Mladi multimedijalni umetnici iz regiona mogu do 21.03. da pošalju radove na međunarodni konkurs NLB Muza. Odabrani radovi biće izloženi u Galeriji Bankarium u Ljubljani,Slovenija. Umetnici iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne...

Balkanska kinematografija u Beču

Balkanska kinematografija u Beču

Od 20.03. do 10.04 u bečkom bioskopu „METRO Kinokulturhaus“ prikazuje se retrospektiva Filmskog arhiva Austrije „Balkan dreams – Balkan realities“. U Beču se kaže da „Balkan počinje pred vratima“, jer njegovi stanovnici i njihove tradicije još od sredine 19. veka...

Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Sav prihod od prodatih ulaznica s projekcije filma „20 dana u Mariupolju“ u sredu 21.02. od 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće prosleđen organizacijama koje pomažu ugrožene ratom u Ukrajini.  Kupovina ulaznica po ceni od 400 dinara​ moguća...

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Dubravka Vrgoč dobitnica je nagrade “Menadžerica godine u kategoriji najbolje vođenog inovativnog projekta” Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA.  Prestižno priznanje osvojila je kao kreativna ravnateljica Festivala Open House Zagreb, koji je zamišljen je...

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

U okviru projekta Exer art na originalan način spojeni su radovi savremenih srpskih  umetnika i “ulične mode ”. Modeli iz dve kolekcije – bele i crne oslikani su radovima trojice umetnika:  slikara Zorana Velimanovića i Steva Mandića, i dizajnera Ivana Arana, sa...

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika na kojoj će se naći do sada skrivena od očiju javnosti platna Voja Stanića otvara se 10.02, u Herceg Novom u galerijskom prostoru Dvorane Park, kao umetnički sadržaj 55. Praznika mimoze. U okviru 12. Malog salona biće priređena izložba u čast 100....

Share This