Tatijana dala otkaz da bi gajila organske maline

Biznis u regionu

08.06.2023.

U familiji Tatijane Božović, kao u mnogim kućama ariljskog kraja gajanje malina je porodična tradicija.

Malinjaci su mesto gde čitave porodice rade, naročito u vreme berbe, ali i mesto gde vredni stanovnici zlatiborskog okruga uživaju.

U živopisnim predelima sela Dragojevac naša sagovornica i članovi njene porodice provode svaki slobodan trenutak.

Krčili šumu da bi podigli zasade malina i kupina

Lokacija zasada skrivena duboko u šumi, koju su morali prvo da raskrče kako bi posadili “crveno zlato”, bila je prelomna tačka 2018. godine da pređu na organski način proizvodnje. 

Do tada sve je bilo samo ideja o kojoj je razmišljala sa suprugom.

Trenutno imaju više od 3 ha sertifikovane organske maline i nešto više od 3ha pod organskom kupinom.

-Svi u familiji bez razlike radimo u malinjaku kada je potrebno. Suprug Đorđe, ja, svekrva, sin Vojislav čim počne raspust. Iako smo imali dugogodišnje iskustvo s malinama, kada smo pre pet godina odlučili da počnemo s organskom proizvodnjom morali smo puno da učimo.”

Kancelariju zamenila kancelarijom u zelenilu

Tatijana je iz želje da sve savlada i što više vremena bude u prirodi odlučila da napusti dotadašnji posao. – Dala sam otkaz u banci gde sam radila 18 godina. Kancelariju i rad s klijentima zamanila sam vedrim nebom i zelenilom.

Njihove maline rastu daleko od kuća, bilo kakvog puta, bukvalno u netaknutoj prirodi.

Tatijana Božović sa sinom Vojislavom ovih dana u malinjaku u ataru sela Dragojevac, blizu Arija

Na početku su, iako je malinartsvo u genima Ariljaca, čitali literaturu, pohađali seminare.

– Da je lako-nije. Organska proizvodnja je teža od konvencionalne. Dosta toga se radi ručno. Na primer, ne smemo da koristimo nikakva sredstva protiv biljnih štetočina nego se maline okopavaju. Dosta smo ulagali. Imamo savremene sisteme zalivanja, sertifikovani smo organski proizvođač, imamo Global GAP standard. 

Od sertifikata do osiguranja 

Intenzivno sarađujemo sa sertifikacionom kućom Ekocert. Nabavili smo savremenu mehanizaciju, sarađujemo s zaštitarima, imamo stalno angažovane radnike; zasadi su osigurani, opisuje ona kako izgleda kada se detaljno pristupi organskoj proizvodnji.

Od papira tj. kompujtera Tatijana nije mogla u potpunosti da se odrekne. Svakodnevno završava administativne poslove u vezi s gazdinstvom. Ipak, svaki drugi, treći dan mora da ode u malinjak. Vikendom obavezno. 

Priznaje da ovaj posao u odnosu na rad u banci ne može da se poredi. – Najviše volim period s proleća. Tada biljke počinju da se bude, bujaju, zelene. I čitava priroda. Osećaj zadovoljstva i takve lepote teško je opisati.”

Isto tako ne krije da je sezona branja leti najteži i najstresniji period u godini.

Najveći problem nAĆi berače malina

Poput mnogih proizvođače sve teže nalaze sezonske radnike. Njima je potrebno u piku sezone najmanje 60 berača. – Mi smo na imanju podigli objekat za smeštaj 100 radnika koji najviše dolaze s juga Srbije, iz Niša, Aleksinca, Surdulice. Međutim, sve ih je teže naći. Od kraja juna do početka avgusta nema stajanja. Tad smo svi u familiji maksimalno angažovani.

Berba će ove godine zbog vremenskih uslova malo kasniti. Kaže da će početi oko 20.06. Kada završe s berbom malina koja traje do jula, Božovićima sledi “selidba” među kupine tokom avgusta. – U tih 40-tak dana nema predaha, opisuje Tatijana predstojeće dane.

Treća sreća na NLB Organic konkursu

Mesec maj je za porodicu Božović bio više svečarski. Osim tradicionalnog slavlja povodom rođendana naše sagovornice i porodične slave, ove godine imali su još jednu priliku da nazdrave. Tatijana je proglašena za najuspešniju damu u Srbiji koja se bavi organskom proizvodnjom u okviru NLB Organic konkursa koji već 12 godina organizuje NLB Komercijalna banka.

Kako kaže potajno se nadala, ali nije puno očekivala pobedi.

Već je ranije dva puta konkurisala za ovaj program. – Eto, dogodilo se po onoj “treća sreća”. Baš sam se obradovala. Nagradu ćemo najverovatnije iskoristiti za postavljanje protivgradne mreže. Klima se puno promenila česte su kiše, grad pa da zaštitimo plod.

Prilikom proglašenja pobednika 12. po redu NLB Organic kokursa  NLB Komercijlane banke koje je i ove godine bilo na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu svi dobitnici su se složili da je konkurs ne samo dobra prilika da se podstkanu organski proizvođače novčanim nagradama već I da se aktuelizuje tema organske proizvodnje.

Dobitnici nagrada 12.Organic konkursa sa članovima žirija i Vlastimirom Vukovićem, predsednikom IO NLB Komercijalne banke

-Znači nagrada, ali još više da ljudi čuju za organske proizvođače, da saznaju zašto se organski proizvod razlikuje od onoga koje se gaji u konvencionaloj poljoprivredi, kaže Tatijana Božović. 

Da li u Srbiji tržište prepoznaje organsku malinu 

Za sada organske maline prodaju lokalnim hladnjačama, ali umaju u planu da možda počenu proizvodnju organskih proiuvoda: džema, sokova. Sve je više porodica koje žele da posete malinjak I provedu  kvalitetno vreme u prirodi, jedu zdrave plodove. .

-Tržište u Srbiji sve više prepozanje kvalitet I prednost organskih malina. Međutim, interesovanje proizvođača makar u ariljskom kraju da uđu u process konverzije i sertifikacije za organsku proizvdonju nije veliko. Ovo je mnog teži put pa i cena koja je 30 odsto viša od konvenciolane maline nije dovoljna motiv da se opredele ka organskoj proizvodnji. Zato bi trebalo što više govoriti o organskoj proizodnji i svim njenim benefitima da bi se iskoristili povoljni uslovi koje imamo ne samo u ariljskom kraju već širom Srbije, smatra naša sagovornica.

Andrijana Cvetićanin

Foto Andrej Filpović i lična arhiva

Povezani tekstovi

Socijalno bankarstvo Erste banke pomoć početnicima

Socijalno bankarstvo Erste banke pomoć početnicima

Više od 70 odsto početnika u poslovanju uspelo je da sačuva svoja radna mesta, a čak 48 odsto kreiralo je nova, pokazuje novo istraživanje Erste Banke i Erste Grupe, urađeno na osnovu Izveštaja o proceni uticaja socijalnog bankarstva (Impact Report). Zahvaljujući radu...

Marija Mitrović: Oblici korporativne filantropije sve kreativniji

Marija Mitrović: Oblici korporativne filantropije sve kreativniji

-Korporativna filantropija je strateški odgovor na potrebe zajednice i društva. Definisanjem cilja davanja za opšte dobro, kompanije šalju poruku da razumeju probleme okruženja u kome posluju. Kroz korporativnu filantropiju pokazuju vrednosti koje neguju, podstiču...

Šta POS terminali donose preduzetnicima

Šta POS terminali donose preduzetnicima

U okviru POS karavana, više od 1.000 preduzetnika iz Novog Sada imaće priliku da sazna sve što ih zanima o prednostima bezgotovinskog plaćanja. Vlasnici malih biznisa imaju i mogućnost da se prijave za subvencije za besplatnu instalaciju i korišćenje POS terminala u...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Koliko je još kuna kod građana Hrvatske?

Koliko je još kuna kod građana Hrvatske?

Od početka godine do prve sedmice ovog meseca građani Hrvatske u Hrvatskoj narodnoj banci zamenili su 22,3 miliona kuna. Kako navode tamošnji mediji, u opticaju je još 4,44 milijarde kuna. Od 01.01.2024. novčanice i kovanice kuna zamenjuju se isključivo u HNB-u, i...

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Traži se najbolji neobjavljeni roman na srpskom

Izdavačka kuća Booka uz podršku OTP banke raspisala je treći ciklus konkursa za najbolji neobjavljeni roman na srpskom. Zainteresovani mogu do sredine maja da pošalju rukopise, a pobednik će biti proglašen 15.11.2024. Ovo je jedini konkurs tog tipa u Srbiji, a njegovu...

BELDOCS od 22.05 do 29.05.

BELDOCS od 22.05 do 29.05.

Beldocs 17. Međunarodni festival dokumentarnog filma održava se od 22.05. do 29.05. u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.  I ove godine publiku očekuju premijere i nagrađivani filmovi sa prestižnih svetskih festivala, srpska ostvarenja, i dokumentarci najcenjenijih...

Koji filmovi stižu na 20. festival ZagrebDox

Koji filmovi stižu na 20. festival ZagrebDox

ZagrebDox je prvi put otvorio svoja festivalska vrata 21. veljače 2005. filmom Bijeli dijamant Wernera Herzoga.  Odlični naslovi obilježit će i 20. festival po redu koji počinje 14.04. Više od 1.700 filmskih prijava od kojih su čak 60  hrvatski dokumentarni...

Počinje sezona uskršnjih sajmova

Počinje sezona uskršnjih sajmova

Tradicionalni, bečki uskršnji sajmovi uskoro otvaraju svoje kapije. Brojni štandovi sa uskršnjim ukrasima, umetnički dekorisanim jajima, kulinarski specijaliteti i muzički program čekaju posetioce bazara sve do 31.03. kada ove godine Uskrs obeležavaju vernici...

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Nakon devet meseci renoviranja, „Kuća umetnosti“ čuvenog austrijskog umetnika Fridensrajha Hundertvasera u Beču ponovo je otvorena. Modernizovana je u smislu održivosti dok je stalna postavka prilagođena. Od 29.02. do 03. 03. biće organizovan besplatan program za...

Share This