Torbe HEROI od šatorskih krila JNA nose i princeze

Biznis u regionu

04.11.2023.

Primer da je za svaku poslovnu ideju potrebno vreme za realizaciju jesu torbe HEROI.

Pokretač brenda torbi sašivenih od starih, vojnih, šatorskih krila je Ljiljana Todorović, arhitekta iz Srbije.

Na ideju je došla pre 10 godina, nakon završetka studija, a dva prototipa od recikliranog, neobičnog materijal uradila je još 2013.

Vrednost reciklaže

Devojka koja s osmehom pristupa svakom poslu, prva znanja da ono što je bačeno može imati novu vrednost stekla je kao devojčica. 

Sa dekom je obilazila vojne otpade i pomagala dok je od odbačenih šatora JNA pravio presvlake za stolice. 

Upamtila je njegovu rečenicu da je šatorski materijal ‘izdržljiv i da se teško haba’.

Kada je već utabala put u arhitekturi i sakupila novac, osmelila se da krene u priču recycle i upcycle product modnih detalja.

Iskustvo iz sveta pomoglo da reaktivira upcycle proizvod 

Sa zvanjem mastera, poput mnogih vršnjaka iz Beograda, pre jedne decenije Ljiljana se najpre obrela u Bazelu, u Švajcarskoj, a odatle otišla u UAE gde je osam godina radila u dizajnersko-strateškom studiu „Slash“, u Dubaiju. 

Otvoren pristup prema istraživanju, u kancelariji portugalske kompanije na Bliskom istoku Ljiljana je iskoristila da se bavi, osim arhitektonskim projektovanjem i dizajnom enterijera, dizajnom unikatnih predmeta, umetničkim instalacijama, slikarstvom… 

I da reaktivira ideju o reciklaži specifičnog tekstila u modni detalj. 

Mali brendovi održive mode

-Još u Bazelu uočila sam kolika se pažnja poklanja malim brendovima, pogotovo kada su održivi i doprinose očuvanju životne sredine. Oduševio me je brend torbi Freitag za čiju se izradu koriste cerade s kamiona. 

Prvi korak ka realizaciji HEROI eko-dizajnerskog rešenja napravila je u godini pandemije – 2021.

Prethodne dve godine, kreirala je četiri modela torbi.

Veliku pomoć imala je od mame i kume koje su pomagale da ručno seče i odvaja metalne delove sa tekstila.

Made in Serbia 

Celokupna proizvodnja torbi HEROI je u Srbiji. 

Zbog specifičnosti materijala i malih serija trebalo je vreme da nađe pogon za šivenje.

Prepoznavši Ljiljaninu širinu poruke pronašla je, na sreću, saradnike u malim zanatskim radnjama za krojenje i šivenje u Arilju i Požegi.

Ove godine je otvorila preduzetničku radnju, ali i dalje radi kao arhitekta u jednom beogradskom birou, što je i dalje njena glavna poslovna opredeljenost. 

Za sve do sada urađeno, kaže da mnogo toga nije znala i da je učila u hodu. – Postala sam “ekspert“ za čitanje izbledelih oznaka sa šatorskih krila.

Objašnjava kako postoje tri vrste platna: vintage šatorska krila koja su stara više od 50 godina. Nose oznaku SMB i proizvedena su sedamdesetih godina 20.veka. Sledeća generacija su zeleni šatori M68. Torbe sašivene od njih su naličja jer je intezivnije boje. „Najmlađa“ su  plavičastozelena šatorska krila s oznakom M93. 

Narativ ima prednost 

Zbog toga svaka torba jeste unikat. – Ni jedno šatorsko krilo nije identično. Svako ima neki „trag“ koji ga čini jedinstvenim pa i torbe napravljene od njih.

Prodaju je organizovala preko prijatelja u inostranstvu jer je u svetu upcycle ideja zanimljiva ,a i želeli su da budu, na neki način, deo ex YU priče . 

HEROI torbe zbog celokupnog koncepta, međutim, postale su zanimljive internacionalnim klijentima.

Jednu torbu je kupila princeza iz Abu Dabija koja je bila zainteresovana za komercijalnu saradnju.

-To za sada nije izvodljivo. Žao mi je što u Srbiji i regionu tržište tek prepoznaje male brendove i dizajnere kojima je reciklaža prioritet. Čula sam da u Beogradu postoji radionica za izradu aksesoara od starih bilborda. Nadam se da će nas biti više. Važno mi je da dizajn bude potkrepljen argumentima; da ima svoju funkciju i narativ. Poruka proizvoda bi trebalo da bude ispred samog izgleda, kaže ona.

Na pitanje zašto su u regionu navike potrošača još uvek na strani masovne proizvodnje Ljiljana vidi razlog u ekonomskoj (ne)razvijenosti, u odnosu na zemlje Zapadne Evrope ili Bliskog istoka. 

Šta je price-breakdown?

U smeru edukacije potrošača i podrške malim brendovima usmerenih ka održivom poslovanju, na web shop stranici HEROI planira da postavi još jednu, za ove prostore, inovaciju: 

 „price-breakdown“, jasno istaknute troškove koje ima kao proizvođač. 

Tako će kupci videti koliki su njeni troškovi: cena materijala, radne snage, skladištenja zaliha, režijskih troškova….

-To je, takođe, praksa malih brendova u svetu i mislim da je transparentnost pravi način da kupci steknu pravi uvid u ono što radimo. U Hrvatskoj je, na primer, jedan brend već sproveo ideju price-breakdown transparentnosti svoje proizvodnje.

Ovih dana Ljiljana razmišlja o širenju kroz segment zero waste. Otpad od otpada, tj. preostali materijal od prve ture torbi je sačuva pa će ga iskoristiti za kolekciju malih aksesoara.

Nova inspiracija tehnički padobrani

Ne plaši se činjenice da je, možda, već pokupila sve stare šatore. 

Čula je da ima mnogo bačenih tehničkih vojnih padobrana, u  nijansama bele i crvenkaste.

Eto inspiracije za nove aksesoare pod imenom HEROI, i smera razvoja brenda u budućnosti ka platformi za istraživanje i reciklažu specifičnih materijala.

Andrijana Cvetićanin

Foto Lična arhiva/Dušan Stević

Povezani tekstovi

Tržište podkasta u regionu tek će da raste

Tržište podkasta u regionu tek će da raste

Polemika može da se vodi: da li je podkast stari ili novi mediji; koliko je radio koji se gleda ili video koji se sluša? Na talasu svetskog trenda, format je već izvesno vreme popularan u regionu, dobio je prve zvezde i nosi potencijal koji tek treba da se...

Gojko Bajović: Poslovnoj klimi u Srbiji jaka trojka

Gojko Bajović: Poslovnoj klimi u Srbiji jaka trojka

U Srbiji bolje funkcioniše administracija, jednostavnija je prijava i odjava radnika, sve ide elektronski. Povoljniji su i propisi o zdravstvenoj zaštiti koji manje opterećuju poslodavce, dok je u Crnoj Gori, u branši kojom se mi bavimo, tržište sređenije jer je...

Šta je prof. dr Mirjana Radović iz Srbije učila studente u Kini

Šta je prof. dr Mirjana Radović iz Srbije učila studente u Kini

Razdaljina od Beograda do grada Čangša, provincija Hunan, u Kini je nešto veća od 8.000 kilometara. Profesorka dr Mirjana Radović Marković, čija je akademska karijera obeležena, uz angažman na srpskim visokobrazovnim ustanovama, predavanjima po univerzitetima širom...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Kabare o Jesenjinu iz Srbije u Muzeju u Konstantinovu

Kabare o Jesenjinu iz Srbije u Muzeju u Konstantinovu

Kabare „Jesenjin u vreme zabranjenih letova”  autora Gorana Lazovića, biće izveden sutra na Večernjoj sceni Kulturnog centra „Čukarica” u Beogradu, s početkom od 19.30 h.  Muzičko-poetska priča u čijoj je osnovi poezija Sergeja Jesenjina premijeru je imala...

Pomoći Minji je pomoć svim obolelim od ADSL

Pomoći Minji je pomoć svim obolelim od ADSL

Dvogodišnja Minja Lapčević iz Srbije boluje od deficijencije adenilosukcinatne lijaze (ADSL deficijencija). Devojčica je potencijalno prvi pacijent u svetu koji bi primio gensku terapiju za izuzetno redak metabolički poremećaj. Tim vrhunskih stručnjaka u SAD radi na...

Modeli Superhero uz Mastercard za NURDOR roditeljsku kuću

Modeli Superhero uz Mastercard za NURDOR roditeljsku kuću

Superhero kolekcija ulične mode, četvrta po redu, od čije prodaje prihod ide za izgradnju NURDOR kuće za decu obolelu od malignih bolesti u Srbiji, ove godine inspirisana je ljubavlju.  Projekat su pokrenuli kompanija Mastercard i NURDOR; kolekcija je dostupna na...

FAF otvorio film Lost Country

FAF otvorio film Lost Country

U toku je Festival autorskog filma (FAF), 29. po redu koji traje do 01.12, u Beogradu. Centralne selekcije festivala čine takmičarski i glavni program, dok prateće selekcije, koje poslednjih godina izazivaju veliku pažnju publike, čine: Hrabri Balkan, Bande à part,...

Kako su osnivači irske destilerije radili HR pre tri veka

Kako su osnivači irske destilerije radili HR pre tri veka

Mnogo pre savremenih  HR odeljenja u kompanijama, u destileriji u Irskoj s kraja 18. i početkom 19. veka,  John Jameson, jedan od četvorice “velikih” osnivača, danas svetski poznatog brenda pića, vodio je brigu o zaposlenima. Nekada porodična okupljanja Kako...

Ko pešači do muzeja u Beču zaradi prve art tokene na svetu

Ko pešači do muzeja u Beču zaradi prve art tokene na svetu

Grad Beč pokreće drugu fazu digitalnog istraživačkog projekta sa kulturnim tokenom. Smart city aplikacija podstiče ekološko ponašanje u svakodnevnom životu smanjenjem CO2 i nagrađuje besplatnim kulturnim događajem. Time se u gradu na Dunavu povezuje lepo sa korisnim –...

Slavimir Stojanović Futro drži besplatni webinar

Slavimir Stojanović Futro drži besplatni webinar

Da li kreativnost stičemo rođenjem ili se uči i razvija; kako kreativne veštine možemo preneti u svakodnevni život i izgraditi svoj profesionalni put - neke su od tema koje će se obrađivati na besplatnom webinaru Coca-Cola podrška mladima.  Webinar se održava ...

Share This