Trećina žena ulazi u biznis s manje od 1.000 dolara

Biznis u regionu

05.03.2023.

Kompanija Visa je objavila rezultate istraživanja o ženskom liderstvu i preduzetništvu u Istočnoj, Jugoistočnoj Evropi, Centralnoj Aziji i Kavkazu.

Opsežna studija se sastojala od online ankete u kojoj je učestvovalo 2.000 vlasnica preduzeća ili samostalnih privrednica u 11 zemalja, uključujući Srbiju.

Preduzetnice u Istočnoj, Jugoistočnoj Evropi, Centralnoj Aziji i na Kavkazu

Većina preduzeća u vlasništvu žena posluje lokalno i u okviru svojih država- 84 procenata njih ne prelazi međunarodne granice, ali su preduzetnice spremne da uče o poslovanju u inostranstvu.

Vodeći sektori u kojima posluju preduzeća u vlasništvu žena su beauty i wellness industrija (17%), trgovina (12%), poljoprivreda i industrija hrane (12%), obrazovanje (8%) i PR i marketing (7%). Dve trećine preduzetnica ne koristi eksterno finansiranje, dok tri četvrtine nema zaposlene.

Oko 35% preduzeća u vlasništvu žena u regionu osnovano je sa ulaganjem manjim od 1.000 američkih dolara

Samo jedna od 10 žena zapošljava više od petoro radnika/radnica. 

Kampanja She’s Next kompanije Visa

Istraživanje je sprovela asocijacija Emerging Europe u okviru kampanje She’s Next.

Rezultati pružaju profil prosečne žene preduzetnice iz regiona i omogućiće zainteresovanim stranama da razumeju poteškoće i izazove sa kojima se žene suočavaju dok grade svoju karijeru. 

 -Kako je rekla jedna od naših sagovornica, ženama je teže da prikupe sredstva. Teže je u Silicijumskoj dolini. Teže je u zemlji iz koje dolazi, Jermeniji. A prikupljanje sredstava je samo jedan od višestrukih izazova sa kojima se  preduzetnice suočavaju, kaže Endru Vrobel, jedan od osnivača partnera Emerging Europe. 

Osnažiti preduzetnice da razvijaju poslovanje 

Istraživanje je imalo za cilj da se istraži žensko preduzetništvo što je detaljnije i da se ukaže na sve potencijalne prepreke koje bi mogle da utiču na biznise i startape čije su osnivačice -žene.

– Takođe, želeli smo da istražimo njihove potrebe, kao i potencijalna rešenja koja bi mogla da ih osnaže i pomognu njihovim poslovima da napreduju i rastu na međunarodnom nivou, dodaje Endru Vrobel.

-Od početka 2019. godine, program She’s Next se bavi osnaživanjem žena i pomaganjem liderki da se dalje razvijaju i napreduju, kaže Vira Platonova, viša potpredsednica i regionalna menadžerka kompanije Visa za CISSEE region koji obuhvata 17 zemalja. 

Zato je, ističu u kompaniji Visa, težnja da upoznaju specifične potrebe i brige žena preduzetnica u zemljama u kojima je ova  inicijativa aktivna. – Vidimo da žene lideri u Srbiji i celom regionu Istočne i Jugoistočne Evrope, Centralne Azije i Kavkaza postepeno prelaze na e-trgovinu i uživaju u praktičnim i pouzdanim digitalnim plaćanjima. Iskoristićemo rezultate istraživanja da kreiramo još dodatnih inicijativa koje promovišu rodnu inkluzivnost u regionu, dodaje Vira Platonova.

She’s Next zajednica u Srbiji već broji više od 4.700 članica.

-Nadam da će ih biti sve više kao i da će sa svojim biznisima biti sve vidljivije u javnosti kako bi poslužile kao inspiracija drugima.  Mnoge dame imaju zaista sjajne ideje i ambiciju, ali ih koči bojazan da neće biti uspešne ili da će naići na nerazumevanje, kaže Vladimir Đorđević generalni direktor kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu.

Šta je pokazalo istraživanje 

  1. Žene teže profesionalnoj i finansijskoj nezavisnosti. 
  2. Glavni izvori motivacije za žene da započnu svoj posao su želja za povećanjem prihoda (50%), spremnost da rade za sebe (31%) i ispunjenje sna (21%). U Srbiji, glavna motivacija je želja za povećanjem prihoda (55%).
  3. Preduzetnice gotovo podjednako brinu o poslovnom i privatnom životu. Ispitanice su navele poslovni neuspeh (29%), pogoršanu finansijsku situaciju (27%) i zanemarivanje porodice i dece (25%) kao jedne od najvećih problema. Žene u Srbiji najviše brinu da će doći do poslovnog neuspeha (30,8%), dok je na drugom mestu takođe pogoršanje finansijske situacije (27,1%).
  4. Preduzeća u vlasništvu žena bore se da opstanu i prikupe dovoljno sredstva. 
  5. Žene preduzetnice se suočavaju sa izazovima kao što su visoka konkurencija (40%), prikupljanje kapitala (32%) i nepovoljni uslovi poslovanja (31%). Ispitanice iz Srbije označile su da su najveći izazovi otvaranja i vođenja preduzeća u Srbiji bili nepovoljni uslovi poslovanja (43,8%), prikupljanje kapitala (40,8%) i visoka konkurencija (35,4%).
  6. Preduzetnice žele da uče o online poslovanju. 
  7. Primarne veštine koje učesnice u istraživanju žele da steknu su kreiranje strategija za sticanje dodatnih sredstava (47%), digitalni marketing i društvene mreže (37%), e-trgovina (24%) i razvoj međunarodnog poslovanja (21%). U Srbiji je takođe visoka želja za kreiranjem strategija za sticanje dodatnih sredstava (46,3%), dok je na drugom mestu digitalni marketing i društvene mreže (44,2%).
  8. Preduzeća u vlasništvu žena koriste gotovinu za plaćanje zaposlenima i dobavljačima, ali imaju tendenciju da instaliraju POS terminale za kupce. 42% preduzetnica plaća svoje zaposlene i dobavljače u gotovini, dok 37% preferira plaćanje karticama. U Srbiji 37% žena koristi gotovinu, dok 25,4% koristi bankovni transfer, a na trećem mestu je plaćanje karticama (19,6%). Kada je reč o kupcima, elektronska plaćanja su daleko popularnija: 37% ispitanica je navelo plaćanje karticama kao najčešći način plaćanja njihovih roba i usluga, a 42% je reklo da više voli da im klijenti plaćaju karticom. Poređenja radi, 35% preduzetnica reklo je da njihovi klijenti češće plaćaju gotovinom, a samo 28% preferira da se klijenti drže gotovine. U Srbiji preovladava gotovinsko plaćanje (45,4%).

Sledeća faza partnerstva kompanije Visa i Emerging Europe — koja ima ambiciozan cilj da ujedini preduzetnice širom regiona u okviru zajednice She’s Next — jeste da im pruži platformu za komunikaciju, mentorstvo, razmenu iskustava i proširenje vidika za njihova preduzeća.

Kompanija Visa je svetski lider u digitalnom plaćanju i omogućav platne transakcije između potrošača, trgovaca, finansijskih institucija i državnih organa u više od 200 zemalja i teritorija. 

Emerging Europe je centar za rast sa sedištem u Londonu koji osnažuje javne i privatne organizacije da rastu i šire se na međunarodnom nivou. Online platforma, Emerging Europe, je najistaknutiji svetski izvor analiza na engleskom jeziku o regionu.

Foto Franky Van Bever/ Unsplash

Srbija na MIPIM najvećem sajmu nekretnina

Srbija na MIPIM najvećem sajmu nekretnina

Na MIPIM 2023, najvećem međunarodnom sajmu nekretnina koji se završava danas u Kanu, Francuska, iz Adria regiona jedna zemlja je imala zapaženi nastup. Drugog dana sajma 15.03. održana je investiciona konferencija SERBIA: A PLACE FOR YOUR GROWTH.  Tom prilikom...

Kako POS terminali smanjuju sivu ekonomiju

Kako POS terminali smanjuju sivu ekonomiju

Nacionalna inicijativa za bezgotovinska plaćanja lansirala je POS program. Svi preduzetnici, mikro i mala preduzeća i javne institucije u Srbiji koji žele da omoguće plaćanja putem platnih kartica, mobilnih novčanika ili instant plaćanja mogu da se prijave i besplatno...

80 miliona evra za MSP u Srbiji od EIB Global i OTP banke

80 miliona evra za MSP u Srbiji od EIB Global i OTP banke

Kako bi omogućili lakši pristup finansiranju za MSP i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije EIB Global, ogranak Evropske investicione banke (EIB) za aktivnosti van Evropske unije, ugovorila je sa OTP bankom Srbija i OTP Leasing Srbija kreditnu liniju vrednu 80...

Komentari

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Region dobija modni brend inspirisan Dunavom

Region dobija modni brend inspirisan Dunavom

Dunav je druga po dužini evropska reka, a u sredu, 22.03, na Svetski dan voda, u Srbiji, u Beogradu biće predstavljen modni brend posvećen reci koja protiče kroz 10 zemalja - “Friends of the Danube’’. Brend ima za cilj promociju, unapređenje i zaštitu životne sredine...

Zeleno finansiranje poraslo  100 puta za 10 godina

Zeleno finansiranje poraslo 100 puta za 10 godina

Zeleno finansiranje, ulaganje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije radi pozitivnog uticaja na čovekovu okolinu sve je značajnija tema i u Srbiji, pre svega, zbog prednosti koje donosi: primera radi, investicije koje se finansiraju zelenim kreditima...

YU svedočanstva o Alžirskoj revoluciji

YU svedočanstva o Alžirskoj revoluciji

Izložba „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“ biće otvorena sutra, 18.03, u jedinom Muzeju afričke umetnosti u regionu, u Beogradu, Srbija.  Kustosi izložbe su Mila Turajlić, Maja Medić, Ana Knežević i Emilia Epštajn. Izložbu će...

Film o vairoli-najveća epidemija u Jugoslaviji

Film o vairoli-najveća epidemija u Jugoslaviji

Medicinski triler o epidemiji velikih boginja koja je trajala u Jugoslaviji 1972. godine “Još jedno proleće” otvara 16. po redu Beldocs. Ostvarenje Mladena Kovačevića biće prilkazano 10.05, u Domu omladine, u Beogradu, na početku festivala, koji se održava...

Munje Opet stiže nastavak kultnog filma

Munje Opet stiže nastavak kultnog filma

Prošle su godine, a kod Popa i Mareta sve je isto: nema ni devojaka, ni keša ni doživljaja. Ali, kada im Gojko S. ukrade deo starog hita i pozajmi popularnoj pevačici Mili Sili, to razbudi naše junake, najkraći je opis zapleta u nastavku kultne komedije “Munje Opet”...

Prijave za programe Sarajevo film festivala

Prijave za programe Sarajevo film festivala

Otvorene su online prijave za filmove i dramske serije za programe 29. Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 11. do 18.08. 2023. godine. Filmski autori i producenti mogu prijaviti svoja ostvarenja za sljedeće programe: - Takmičarski program - igrani film -...

Yu Grupa, sve o bendu u filmu Darka Langulova

Yu Grupa, sve o bendu u filmu Darka Langulova

Svetska premijera filma „Yu Grupa - Trenutak sna“ reditelja Darka Lungulova zakazana je za četvrtak 02.03. na 51. FEST-u, u mts Dvorani, u Beogradu. „Yu Grupa - Trenutak sna“ je priča o rokenrol bendu koji je nadživelo zemlju po kojoj je dobio ime, ali je i priča o...

Top 3 trenda građevinarstva u 2023.

Top 3 trenda građevinarstva u 2023.

Racionalna potrošnja energije sama po sebi više nije dovoljna. Građevinski sektor u Srbiji i Evropi ima mnogo toga za razmatranje, jer mora adekvatno da odgovori na brojne izazove, koji slede u 2023. godini. Održive komercijalna, industrijska i stambena gradnja Već...

Kuće običnih ljudi na Ikea slikama Eni Libovic

Kuće običnih ljudi na Ikea slikama Eni Libovic

Eni Libovic, najpoznatija fotografkinja današnjice, uskoro će se naći u ulozi IKEA Artist in Residence. Za nekoliko nedelja počinje rad na seriji fotografija koje će prikazati život običnih ljudi u njihovim domovima. Saradnja je deo tradicionalnog, godišnjeg IKEA...

Share This