Tržište podkasta u regionu tek će da raste

Biznis u regionu

23.11.2023.

Polemika može da se vodi: da li je podkast stari ili novi mediji; koliko je radio koji se gleda ili video koji se sluša?

Na talasu svetskog trenda, format je već izvesno vreme popularan u regionu, dobio je prve zvezde i nosi potencijal koji tek treba da se razvije. 

Najprestižnije novinarsko priznanje Pulicerova nagrada koja postoji od 1917. poslednje četiri godine dodeljuje se i autorima podkasta. 

Ove godine, u Srbiji, u okviru platforme Podcast.rs https://podcast.rs/ sprovedeno je prvo istraživanje, dvosmerno i paralelno-među slušaocima i autorima, u cilju sagledavanja trenutnog stanja, razumevanja potreba aktera, mapiranja problema i neiskorišćenih potencijala tržišta podkasta.

Motiv istraživanja koje je obuhvatilo 350 slušalaca i 52 autorska tima, kaže Goran Vojteški, jedan od dvojice pokretača jedinstvene regionalne platforme, bio je dobijanje rezultata koji mogu da pomognu osnaživanju podkast ekosistema u Srbiji i regionu.

I, šta je uočeno?

Većina publike u Srbiji redovno prati dva do pet podkasta mesečno.

Odabir vrše na osnovu kvaliteta sadržaja (tema) i  gostiju(sagovornika).

Najpopularnije su društvene i popularne teme, dok slušaocima nedostaju dokumentarni formati.

Najveći broj pregleda, više od 60 odsto-imaju podkasti duži od 60 minuta.

Vreme kada se sluša/gleda podkast je vreme odmora – 43,8 odsto ispitanika, na drugom mestu je vreme dok su u kolima/prevozu-skoro svaki pet slušalac.

Razlog zašto slušaju baš određeni podkast jeste potreba da nauče nešto novo – 65,5 odsto; za 52,5 odsto ispitanika razlog slušanja je da se  informišu o aktuenim dešavanjima,a više od dve trećine publike podkast vidim kao sadržaj s detaljnim analizama.

S druge strane, autori u Srbiji provlađujuće dolaze iz većih gradova, više od 59 odsto njih objavljuje najviše jednom nedeljno novi sadrža.

I većini je još uvek to samo hobi. 

Najveći broj autora – 75 odsto razmišlja, ipak, o monetizaciji svoga rada.       

Gorane, koji novi poslovni podkast iz region preporučuješ? 

Nažalost novih, ozbiljnih, poslovnih podkasta koji se kvalitetno snimaju i imaju kontinuitet objava praktično – nema.

Umesto da izdvojim konkretni primer, radije bih pozvao sve koji razmišljaju o snimanju da se upuste u to, jer regionalno tržište uopšte nije zasićeno.

Globalno gledano, “business podcast” je od početaka među najpopularnijim kategorijama.

Ovim si već odgovorio na pitanje koje sam želela da postavim. Da preciziramo: da li je podkast u piku popularnosti i gde su u tome poslovne (business) teme? 

Pre samo četiri godine gotovo na svakom sastanku sa potencijalnim poslovnim partnerima morali smo da objašnjavamo šta je tačno podkast, zašto bi bilo dobro da se upuste u produkciju.

Danas, naši klijenti imaju predloge kako da dodatno unaprede sadržaj i plan je uvek – počinjemo da snimamo što pre!

Format je postao izuzetno popularan, zajednice autora i slušalaca su sve veće, ali ovo još uvek nije pik. 

Čekamo podkast ili podkaste koji će postati fenomen na nivou društva, na primer, ono što je bila prva sezona Serial-a u  USA. 

Business podkast je uvek u vrhu slušanosti. Osim toga, njihovi autori, imam utisak, relativno lako nalaze sponzore i sagovornike, publika je aktivna, što ih čini ne samo popularnim nego uspešnim i reprezentativnim delom scene.

Koliko je region specifičan, da li su kompanije ovde spremne da deo marketinga usmere na ove kanale?

Naše tržište, kada su u pitanju produkcija ili izbori i navike publike, nije specifično u odnosu na globalne trendove. 

Osim što je ponuda nešto skromnija, u nekim kategorijama podkasta, najviše prostora za napredak ima na polju partnerstva između autora i oglašivača. 

U mnogim zemljama sponzori se lakše odlučuju da u kampanje uvrste ovaj format, jer im je jednostvano, imaju kanale i tehnička rešenja za realizaciju. 

Kao platforma koja je u stalnom kontaktu sa velikim brojem autora, ima uvid u trendove kada je u pitanaju publika i potrebe kompanija i agencija, radimo na tome da nađemo nova, jednostavna rešenja za marketing, ali i croudfounding.

Najviše ispitanika sluša sadržaj duži od 60 minuta i uočavaju nedostatak dokumentarnih sadržaj,šta nam to govori?

Sve to i još neki podaci ukazuju da postoji i raste “core” publika podkasta kojoj je ovaj format postao glavni izvor informacija, edukativnog sadržaja i zabave.

Šta misliš o praksi da kompanija same realizuju audio-format, gde su zaposleni i autori i sagovornici?

Podkast kao deo internih komunikacija kompanija i employer brandinga su u fokusu naše produkcije u poslednje vreme. Odličan su alat za jasnu i brzu komunikaciju, osnaživanje brenda i pomoć kako kod zadržavanja tako i privlačenja novih zaposlenih. 

Sagovornici iz redova zaposlenih jesu dobro rešenje jer su ambasadori kompanije, brenda postaju oni koji su njihov deo.

Ipak, oslanjanje na sopstvene resurrse kada je u pitanju koncipiranje i produkcija najčešće se pretvori u problem za timove zato što nemaju iskustva, opremu čime bi garantovali kvalitet. 

Šteta je da dobra zamisao i dobar sadržaj prođu neopaženo i ne ispune svrhu samo zato što kvalitet produkcije nije na nivou koji može da zainteresuje zaposlene i privuče njihovu pažnju.

Andrijana Cvetićanin

Foto Lična arhiva/foto 2 Unsplash

Povezani tekstovi

Dobra dela Mikice Petronijevića i Svitaca u mraku

Dobra dela Mikice Petronijevića i Svitaca u mraku

Pitoreskno seosko imanje u selu Venčane kod Aranđelovca, (Srbija) poslednjih godina ima novi život. Mikica Petronijević, glumac i samostalni umetnik iz Beograda,  dedovinu i domaćinstvo poklonio je Udruženju „Svici u mraku“ i započeo organizaciju različitih sadržaja...

Sve je više društveno odgovornih kampanja

Sve je više društveno odgovornih kampanja

Sa stažom dužim od dve decenije u profesiji marketinga i komunikacija, Tijana Adamov Ignjatović je u vreme kada je postala mama jednog dečaka krenula u realizaciju ideje Žute patalone. S motivom da u fokusu rada bude period ranog detinjstva i prvih 1.000 dana deteta...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Crna Gora najviše napredovala  u BFC certifikaciji

Crna Gora najviše napredovala  u BFC certifikaciji

Kako bi zavredele epitet „business-friendly“ lokalne samouprave koja pruža usluge po najvišim međunarodnim standardima 50 gradova i opština iz regiona na proleće ulazi u Program certifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi...

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Hundertvaser “kuća umetnosti“ još zelenija

Nakon devet meseci renoviranja, „Kuća umetnosti“ čuvenog austrijskog umetnika Fridensrajha Hundertvasera u Beču ponovo je otvorena. Modernizovana je u smislu održivosti dok je stalna postavka prilagođena. Od 29.02. do 03. 03. biće organizovan besplatan program za...

Poziv multimedijalnim umetnicima za izložbu u Ljubljani

Poziv multimedijalnim umetnicima za izložbu u Ljubljani

Mladi multimedijalni umetnici iz regiona mogu do 21.03. da pošalju radove na međunarodni konkurs NLB Muza. Odabrani radovi biće izloženi u Galeriji Bankarium u Ljubljani,Slovenija. Umetnici iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne...

Balkanska kinematografija u Beču

Balkanska kinematografija u Beču

Od 20.03. do 10.04 u bečkom bioskopu „METRO Kinokulturhaus“ prikazuje se retrospektiva Filmskog arhiva Austrije „Balkan dreams – Balkan realities“. U Beču se kaže da „Balkan počinje pred vratima“, jer njegovi stanovnici i njihove tradicije još od sredine 19. veka...

Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Sav prihod od prodatih ulaznica s projekcije filma „20 dana u Mariupolju“ u sredu 21.02. od 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće prosleđen organizacijama koje pomažu ugrožene ratom u Ukrajini.  Kupovina ulaznica po ceni od 400 dinara​ moguća...

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Dubravka Vrgoč dobitnica je nagrade “Menadžerica godine u kategoriji najbolje vođenog inovativnog projekta” Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA.  Prestižno priznanje osvojila je kao kreativna ravnateljica Festivala Open House Zagreb, koji je zamišljen je...

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

U okviru projekta Exer art na originalan način spojeni su radovi savremenih srpskih  umetnika i “ulične mode ”. Modeli iz dve kolekcije – bele i crne oslikani su radovima trojice umetnika:  slikara Zorana Velimanovića i Steva Mandića, i dizajnera Ivana Arana, sa...

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika na kojoj će se naći do sada skrivena od očiju javnosti platna Voja Stanića otvara se 10.02, u Herceg Novom u galerijskom prostoru Dvorane Park, kao umetnički sadržaj 55. Praznika mimoze. U okviru 12. Malog salona biće priređena izložba u čast 100....

Share This