Vodič kroz industriju 4.0 i zašto je važna

Biznis u regionu

03.03.2023.

Jedan od primarnih zadataka Industrije 4.0 je kako da uspešno digitalizuje i transformiše postojeće robusne i uglavnom trome sisteme u agilnije i produktivnije. 

Cilj nove industrijalizacije jeste i da se automatizacijom procesa kreira veća vrednost za kraće vreme i troši manje novca i drugih resursa. Međutim, bez obzira na sve benefite koje donosi, proces transformacije u nekim kompanijama može biti vrlo izazovan. Jer, ne postoji jasno uputstvo niti matrica po kojoj se industrija 4.0 primenjuje. 

Iskustvo i saveti kompanije Eaton

Da bi se uspešno iskoristile prednosti 4.0 industrijske revolucije, koja objedinjuje fizičke sisteme sa digitalnim tehnologijama kakve su IoT, robotika, Cloud, Big data i sajber bezbednost, pre svega moraju da se razumeju. 

Prepoznata je i kao 4IR ili Industrija 4.0, a po definiciji konceptualizuje brzu promenu tehnologije, industrije i društvenih obrazaca, zbog sve većeg korišćenja pametne (smart) automatizacije procesa.

Podaci su ključna karika Industrije 4.0

Za okruženja koja su prvenstveno analogna, što označava objekte bez ikakvih pametnih uređaja, važno je proces započeti definisanjem mogućnosti koje se mogu lako implementirati.

To bi mogli biti pametni alarmi ili interfejsi sa postojećom opremom, na primer. 

-Važno je da budu jednostavni i da se pripremi mapa puta koja uzima u obzir faktore kao što su skalabilnost, sajber bezbednost, kapitalni i operativni troškovi, obuka i upravljanje promenama, kaže Aleksandar Vasić, klaster menadžer kompanije Eaton.

Čak i za lokacije koje već uključuju inteligentne uređaje, dostupni su novi senzori i instrumenti sa indikatorima dijagnostike, zdravlja tj. stanja i performansi koji se mogu koristiti za davanje upozorenja i sprečavanje kvarova i zastoja. Kako se postavljaju dodatne terenski uređaji, komunikacija i infrastruktura, tako se može poboljšati razumevanje opreme i operacija putem podataka i analitike, ističe on.

Takvi podaci se mogu koristiti za razvoj digitalnih blizanaca, proširene stvarnosti i drugih opcija vizuelizacije koje podstiču efikasnost i pouzdanost.

-Uz pomoć́ Industrije 4.0, možete prikupiti i valorizovati dodatne informacije i pretvoriti ih u uvide, iz kojih ćete steći kompletniju sliku o stanju vašeg sistema, objašnjava  menadžer kompanije Eaton. 

Vrednost analize podataka

Postoji mnogo načina na koje se podaci mogu koristiti za uštedu novca i vremena. Jedan od najčešćih jeste za sprečavanje neplaniranih zastoja ili prekida proizvodnje i troškova preraspodele resursa.

Ostali troškovi se odnose na popravku i zamenu opreme, od analize vibracija na motorima i aktuatorima, do korozije u električnim zupčanicima usled uslova okoline. U ovim slučajevima, praćenje zdravlja i statusa prekidača može se koristiti za predviđanje održavanja, na primer.

Oblak za organizovanje i razumevanje podataka

Oblak nudi pristup resursima koji, inače, nisu lako dostupni, pri čemu kompanije plaćaju vreme i usluge koje su im potrebne umesto da grade sopstvene centre podataka. 

Jednim klikom mogu se da proširiti skladišta po potrebi i pristup oblaku sa bilo kog mesta, bez potrebe za VPN-om ili lokalnim bezbednosnim procedurama, o čemu se brine dobavljač usluga.

To ujedno omogućava optimizaciju operacija kroz analizu podataka, prepoznavanje obrazaca, klasifikaciju i adaptivne tehnike, kako bi se podaci stavili u kontekst i stekli uvide koji se kasnije mogu pretvoriti u akcije. 

Iako nisu novi, alati veštačke inteligencije i mašinskog učenja sada postaju mainstream usluga u oblaku, ali će složeni problemi i dalje zahtevati naučnike i programere podataka.

Sa podacima, važno je razmišljati o transparentnosti i međusobnoj povezanosti. Za korisnike sistema nije važno gde se nalaze podaci sve dok mogu da dođu do njih – kad god i gde god, i u pravom formatu i detaljima.

Zašto je softver kao usluga bolji izbor

Mnogi proizvodi, uključujući softver, prešli su na “kao usluga“ model (SaaS, Software as a Service), koji uključuje pretplatu, a ne klasičnu kupovinu. Ovo je važno, jer smanjuje početnu potrošnju kapitala i raspoređuje je na predvidljivu i konzistentnu potrošnju iz godine u godinu.

Kada se pretplatite, dobavljač softvera (a ne vaša IT/OT odeljenja) će biti odgovoran za održavanje i nadogradnju sistema. Kako su ovi sistemi zasnovani na oblaku, oporavak od bilo kojeg problema ili nepredviđene situacije će verovatno zahtevati samo mali deo napora u poređenju sa oporavkom u lokalnom rešenju.

Sajber bezbednost i ranjivost

Mnoge kompanije brinu o tome da li je oblak bezbedno mesto za čuvanje i upravljanje njihovim podacima. Iako je odgovor generalno potvrdan, ovo zavisi od mnogih faktora, ne samo od odgovarajućeg hardvera. A sa strane softvera, to znači antivirusne i zaštitne programe od malvera, rezervne kopije podataka, šifrovanje, višefaktorsku autentifikaciju, sertifikate, autorizaciju i skeniranje ranjivosti.

Zaključak: postoji mnogo toga za razmatranje, za organizaciju koja pokušava da uđe u industriju 4.0. Važno je pronaći dobavljača rešenja koji može pomoći u identifikaciji tačaka za poboljšanje i u davanju savetua o alatima i tehnologijama u ponudi.

Uz odgovarajuću viziju informacija koje su potrebne  svakoj kompaniji za poboljšanje poslovanja – uvek je prisutna mogućnost primene digitalne inovacije.

Foto Eaton

Povezani tekstovi

Alkaloid prvi proizveo tečni omeprazol

Alkaloid prvi proizveo tečni omeprazol

„Alkaloid“ je prethodnih godina otpočeo proces redizajniranja postojećih generičkih farmaceutskih proizvoda za nove indikacije, s ciljem kreiranja lekova sa dodatom vrednošću koji omogućavaju tretiranje i zadovoljavanje potreba individualnih ili specifičnih grupa...

Prijave za projekat dm drogerija o ženskom zdravlju do 15.03.

Prijave za projekat dm drogerija o ženskom zdravlju do 15.03.

Vodeći drogerijski lanac dm drogerie produžio je rok za prijavu na konkurs „{ZAJEDNO} jedni za druge!“, u okviru koga će podržati projekte posvećene unapređenju fizičkog, mentalnog i menstrualnog zdravlja žena svih starosnih grupa.  U godini kada obeležava 20 godina...

Komentari

0 komentara

Leave a Reply

Rame uz rame sa preduzetnicama koje su mame
Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Humanitarna projekcija filma ”20 dana u Mariupolju”

Sav prihod od prodatih ulaznica s projekcije filma „20 dana u Mariupolju“ u sredu 21.02. od 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće prosleđen organizacijama koje pomažu ugrožene ratom u Ukrajini.  Kupovina ulaznica po ceni od 400 dinara​ moguća...

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Priznanje za prvi Open House Zagreb festival

Dubravka Vrgoč dobitnica je nagrade “Menadžerica godine u kategoriji najbolje vođenog inovativnog projekta” Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA.  Prestižno priznanje osvojila je kao kreativna ravnateljica Festivala Open House Zagreb, koji je zamišljen je...

Preko telefona online traže baštenski nameštaj

Preko telefona online traže baštenski nameštaj

E-commerce Report 2023, za koji su istraživanje sproveli platforma za uporednu online kupovinu Idealno (deo Heureka grupe) i Valicon, agencija za istraživanje tržišta, pokazuje da su prošlu godinu obeležili racionalizacija i stagnacija u online poslovanju. Igor...

Otvorene prijave za prvi OTP Connect Izazov

Otvorene prijave za prvi OTP Connect Izazov

OTP banka je otvorila prijave za prvi Izazov u okviru svog inovacionog ekosistema, OTP Connect, pod nazivom „Kažeš inovacija, misliš aplikacija“  Poziv je namenjen startap-ima, IT kompanijama i timovima koji se bave različitim vrstama dizajna i razvojem mobilnih...

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

Exer art, poklon majica za drugu polovinu

U okviru projekta Exer art na originalan način spojeni su radovi savremenih srpskih  umetnika i “ulične mode ”. Modeli iz dve kolekcije – bele i crne oslikani su radovima trojice umetnika:  slikara Zorana Velimanovića i Steva Mandića, i dizajnera Ivana Arana, sa...

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika Voja Stanića povodom 100. rođendana

Izložba slika na kojoj će se naći do sada skrivena od očiju javnosti platna Voja Stanića otvara se 10.02, u Herceg Novom u galerijskom prostoru Dvorane Park, kao umetnički sadržaj 55. Praznika mimoze. U okviru 12. Malog salona biće priređena izložba u čast 100....

15 projekata za Collab 4HY Sustain CCI

15 projekata za Collab 4HY Sustain CCI

Poznati su učesnici Inovacioniog inkubacionog projekta podržanog od strane programa Kreativna Evropa Collab 4 HY Sustain CCI . Na konkurs se prijavilo 48 organizacija iz pet zemalja. Aplikacije su stizale od kulturnih institucija, neprofitnih organizacija, startapa,...

Vodič kroz bečke muzeje u 2024. godini

Vodič kroz bečke muzeje u 2024. godini

Glavni grad Austrije će i u 2024. godine opravdati titulu međunarodne umetničke metropole. Dve trećine gostiju dolazi u Beč zbog obimne umetničke i kulturne ponude. Gradski muzeji najavili su brojne izložbe, od Rembranta do Klimta i Šagala. Rembrant – Hoogstraten....

Stručno vođenje kroz izložbu Nove tendencije ’60

Stručno vođenje kroz izložbu Nove tendencije ’60

U subotu 23. 12. u 13 h je stručno vođenje kroz izložbu “Nove tendencije '60” u galeriji SKC, Beograd. Na izložbi je predstavljeno više od 30 radova 10 umetnika: slike, predmeti i skulpture. Zanimljivo je da iako su svi živeli i radili u isto vreme u Rimu, tek posle...

Share This